ΧΑ: Στις τράπεζες οι ελπίδες για αντίδραση

Οριακές κινήσεις στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Σενάρια για υπεραπόδοση των τραπεζικών μετοχών, μετά τη βουτιά 23,75% του Σεπτεμβρίου. Τα καυτά μέτωπα και τα σινιάλα από τη συνεδρίαση της Παρασκευής. Η κινητικότητα στα «μεσαία».

ΧΑ: Στις τράπεζες οι ελπίδες για αντίδραση

Πρώτη συνεδρίαση για τον Οκτώβριο με πληθώρα ανατροπών και παραμέτρων, που θα επηρεάσουν ανάλογα τη στάση traders και επενδυτών.

Στις ευρωπαϊκές αγορές, η αντιπαράθεση Ρώμης - Βρυξελλών, με την πρώτη να επιμένει στη σύνταξη προϋπολογισμού με έλλειμμα 2,4% (για την 3ετία 2019-21), με συνέπεια τη σημαντική υποχώρηση των περισσότερων χρηματιστηρίων. Το πιθανότερο είναι πως αυτή η κλιμάκωση δεν θα καταλήξει σε σύγκρουση και ρήξη, ακριβώς επειδή η Ιταλία είναι μεγάλη (ΑΕΠ στο 1,75 τρισ., χρέος στα 2,4 τρισ., μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κοντά στο μισό τρισ.), κάτι που θα διαφανεί προς τα μέσα του μηνός. Στις 15 Οκτωβρίου η Ε.Ε. θα αξιολογήσει τον προϋπολογισμό που έχει συντάξει η Ρώμη -όπως και οι άλλες χώρες- και έως τότε ενδεχομένως να έχει επέλθει συμβιβασμός.

Στο εσωτερικό, η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού (με τον Moody's να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβάθμισης), οι εξελίξεις που φαίνεται να πυροδοτεί το χθεσινό αποτέλεσμα στα Σκόπια ενδεχομένως να μετρήσουν βραχυπρόθεσμα σε μία αγορά που... έρχεται με απώλειες 6,49% του Σεπτεμβρίου (για τον Γενικό Δείκτη ) και... βουτιά 23,75% για τον τραπεζικό κλάδο.

Η εικόνα της Παρασκευής δίνει μεν ένα προβάδισμα στους πωλητές, πλην όμως 2-3 λεπτομέρειες αφήνουν ανοιχτό ένα μικρό... παράθυρο για τους αγοραστές.

Στις 691,69 μονάδες ο ΓΔ, στις 1.822,33 ο FTSE25 και στις 577,53 ο ΔΤΡ. Με τον τζίρο στα 73,403 εκατ., με το 37% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο.

Μεγαλύτερες οι απώλειες για ΟΤΕ και ΟΠΑΠ έναντι των τραπεζικών και μάλιστα με τη Eurobank να κλείνει πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, στο 0,649 ευρώ. Προοίμιο υπεραπόδοσης του τραπεζικού κλάδου έναντι των blue chips; Θα δείξει σήμερα-αύριο, καθώς για τον ΔΤΡ οι 550 μονάδες αποδεικνύονται -μέχρι τώρα- ανθεκτική στήριξη. Εάν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις φανεί πως ο τραπεζικός κλάδος, παρά την πληθώρα αρνητικών ενδείξεων, μπορεί να κάνει τη διαφορά με κίνηση πάνω από τις 590 προς τις 610-615 μονάδες σε ορίζοντα εβδομάδας, τότε οι long θα έχουν αρκετές πιθανότητες να αποφύγουν την περαιτέρω υποχώρηση προς τις 680 και χαμηλότερα.

Για τον FTSE25 αρκετά θα εξαρτηθούν από την πορεία βαριών μετοχών (ΟΤΕ, Coca Cola), σηματωρών (Μυτιληναίος, Viohalco, ΟΠΑΠ) αλλά και winners του 2018 (Motor Oil, Sarantis, Τέρνα Ενεργειακή).

Ειδικότερα για τον ΟΤΕ, στα 10,57 ευρώ, ζητούμενη είναι η επιβεβαίωση των 10,35 ως στήριξη ενώ για τους long η επάνοδος πάνω από τα 10,65 με στόχο τα 11,35-11,40 ευρώ.

Για τον Μυτιληναίο, στα 8,55 ευρώ, ζητούμενη η επιβεβαίωση των 8,35 ως στήριξη ενώ για τους long προέχει η υπέρβαση των 8,95 (υψηλό Παρασκευής).

Ενδιαφέρον και αυτή την εβδομάδα, όπως την προηγούμενη/ες, θα έχει η προσπάθεια κυρίως εγχώριων επενδυτικών σχημάτων να διαφοροποιηθούν στον χώρο της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας. Τα αποτελέσματα όχι μόνο του Σεπτεμβρίου αλλά και σε βάθος 3μήνου-αρχών έτους δικαιώνουν όσους ενεργούν στα... χαμηλότερα του χρηματιστηριακού ταμπλό.

Μόνο την Παρασκευή, ενδεικτικά, μετοχές των ΒΙΟΤΕΡ, Χαϊδεμένου, Λανακάμ, Medicon, Κρητών Αρτος, Δρομέα, Creta Farms, ΑΝΕΚ, Frigoglass, Λούλη, ΕΥΑΘ, ΙΑΣΩ, Quest, ΥΓΕΙΑ αντέδρασαν θετικά, κόντρα στο μείον 2,29% του ΓΔ και του μείον 1,81% του FTSE25.

Οσον αφορά στους... δείκτες μας, το ελληνικό 10ετές στο 4,175%, το ιταλικό στο 3,142% και το GREK με απώλειες 2,47% στα 8,29$, με το χαμηλό 52 εβδομάδων στα 8,11$.

Για τη Wall Street, σημαντική θεωρείται η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ-Καναδά, κάτι που πιθανότατα θα αποτυπωθεί βραχυπρόθεσμα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v