Πόσο αντέχουν μετοχές και ομόλογα τον… ιταλικό κίνδυνο

Οι βαριές απώλειες για τις μετοχές και τα ελληνικά ομόλογα και που τοποθετούνται τα επίπεδα στηρίξεων στην εγχώρια αγορά. Προβληματίζει τους επενδυτές η αδυναμία πρόβλεψης των εξελίξεων στη γειτονική χώρα. Ποιες μετοχές έδειξαν χαρακτήρα.

Πόσο αντέχουν μετοχές και ομόλογα τον… ιταλικό κίνδυνο

Η ανακοίνωση του Ιταλικού προϋπολογισμού, επανέφερε τις ανησυχίες στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και στα ομόλογα του Ευρωπαϊκού Νότου, ενώ πιέσεις δέχεται το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου και όχι μόνο.

Αφορμή το γεγονός ότι τα κόμματα της Λέγκας του Βορρά και των 5 Αστέρων συμφωνήσαν για το μέγεθος του ελλείμματος του προϋπολογισμού του 2019, να φτάσει στο 2,4% του ΑΕΠ, πολύ υψηλότερα απ' ότι ήθελε ο Υπουργός Οικονομικών Tz. Tρία.

Η αντίδραση των Ευρωπαϊκών Αγορών ήταν άμεση, με το "κόκκινο" να επικρατεί στα Ευρωπαϊκά χρηματιστηριακά ταμπλώ και το Χρηματιστήριο του Μιλάνου να οδηγεί την πτώση με απώλειες που φθάνουν στο 4,02% την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Επίθεση πωλητών και στα Ιταλικά ομόλογα, με την απόδοση του Ιταλικού 10ετους τίτλου να ενισχύεται κατά 33 μονάδες βάσης και να φθάνει στο 3,22%.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το δημοσίευμα του Bloomberg με τίτλο "η Ιταλία θέτει σε κίνδυνο το Ευρωπαϊκό εγχείρημα", σύμφωνα με το οποίο "αν οι Επενδυτές χάσουν την πίστη τους ότι η Κυβέρνηση μπορεί να ελέγξει το Ιταλικό χρέος, οι Ηγέτες της Ευρώπης θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις φοβερές επιλογές της προσπάθειας διάσωσης της Ιταλίας, της επίβλεψης μίας χωρίς προηγούμενο αναδιάρθρωσης χρέους, ή του να επιτραπεί στην Τρίτη Μεγαλύτερη Οικονομία του Ευρώ να φύγει από αυτό".

Όλα τα παραπάνω, δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστο και το "ευαίσθητο" στις αρνητικές ειδήσεις - εξελίξεις Ελληνικό Χρηματιστήριο, η όποια προσπάθεια "καλλωπισμού" των αποτιμήσεων λόγω λήξης χρηματιστηριακού εννεαμήνου ανεστάλη και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να προστεθεί σε όλες τις προηγούμενες που επιβεβαίωσαν την "ποιότητα" και τον επενδυτικό ορίζοντα με τον οποίο κινούνται οι αγοραστές στο Χ.Α..

Αξίζει να σημειωθεί η εύκολη επιστροφή του Δείκτη χαμηλότερα των 700 μονάδων, αλλά και η αισθητή αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων), ο οποίος συνόδευσε τη σημερινή συνεδρίαση.

Επίσης αξίζει υποσημείωσης ότι η σημερινή πίεση των τιμών δεν είχε σαν μοναδικό εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο, αλλά συμπεριέλαβε το μεγαλύτερο κομμάτι του FTSE25, παίρνοντας χαρακτήρα μίνι "sell off" στα χαμηλά ημέρας, από τα συνεχόμενα "stop loss", καθώς με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι Αεροπορία Αιγαίου (+0,66%), Eurobank (+1,41%), ΔΕΗ (+1,51%), ΕΕΕ (+1,90%), ΕΥΔΑΠ (+1,11%) και αμετάβλητος ο τίτλος του ΟΛΠ.

Επίσης το σημερινό -2,29% του Γενικού Δείκτη είναι η μεγαλύτερη υποχώρηση του τελευταίου ενάμιση μήνα, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 13/8 (-3,10%).

Τα πράγματα θα ήταν σημαντικά χειρότερα, αν δεν υπήρχε σχετική αντίδραση του Τραπεζικού δείκτη από τα χαμηλά ημέρας αν ο τίτλος της ΕΕΕ δεν έδινε κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο "σωματοφύλακα" του Δείκτη, στις δύσκολες συνεδριάσεις και αν έλειπαν οι βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή υποχώρηση και η ένταση με την οποία εκδηλώθηκε μετά το μέσον της συνεδρίασης, αιφνιδίασε και τους πλέον απαισιόδοξους, που θεωρούσαν σαν πιθανή την συνέχιση του "window dressing" και τις επιλεκτικές κινήσεις από πλευράς των λίγων αγοραστών. Εν τω μεταξύ, η ολοκλήρωση των δημοσιεύσεων των αποτελεσμάτων εξαμήνου, αναμενόταν να βάλει στο επίκεντρο, για λίγες μέρες τουλάχιστον, μετοχές εταιρειών με καλά θεμελιώδη, όμως οι "εισαγόμενες" πιέσεις δείχνουν να αναστέλλουν τα παραπάνω σενάρια.

Αρνητικά τα μηνύματα και από την Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να ενισχύεται κατά 11 μονάδες βάσης και να διαμορφώνεται στο 4,11%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, ο κλαδικός του δείκτης μπορεί να ξεκίνησε με ήπια ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 591,61 μονάδες (+0,40%), όμως από εκεί και πέρα ακολούθησε σταθερή πλαγιοκαθοδική πορεία μέχρι το χαμηλό των 563,04 μονάδων (-4,45%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 571,77 (-2,97%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 577,53 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,99%. Η σημερινή συνεδρίαση επανέφερε τα σενάρια για δοκιμασία της στήριξης στις 547 μονάδες, ενώ καθοδική διαφυγή θα φέρει μπαράζ από κινήσεις "stop loss", που θα σπρώξουν τον εν λόγω δείκτη προς τις 509 - 502 και 458 μονάδες. Το ημερήσιο "stop short" στις 618 μονάδες.

Επειδή οι πιέσεις είναι "εισαγόμενες", άρα με άγνωστή διάρκεια και ένταση, αν αυτές διατηρηθούν οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται για την Alpha Bank (-2,29%) στα 1,175 ευρώ, για την Εθνική (-2,23%) στα 1,652 ευρώ, για την Eurobank στα 0,62 ευρώ και για την Πειραιώς (-7,39%) στα 1,77 ευρώ.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον ΟΠΑΠ (-4,26%), ο τίτλος του οποίου σήμερα δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο. Το ημερήσιο "stop long" στα 8,89 ευρώ, ενώ σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, οι επόμενες αντιστάσεις στα 9,22, 9,43 και 9,83 ευρώ. Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε σήμερα ο τίτλος του ΟΤΕ (-4,26%). Στα 10,35 ευρώ το ημερήσιο "stop long", ενώ αν ο τίτλος επιστρέψει σε "βόρεια" κίνηση, οι αντιστάσεις στα 10,73, 11,13, 11,37 και 11,70 ευρώ. Ο ημερήσιος όγκος και στους δύο παραπάνω τίτλος δείχνει την παρουσία σημαντικού πωλητή.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις και μετά από σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, από σήμερα 28 Σεπτεμβρίου 2018 ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών της Νίκας, για μέγιστο χρονικό διάστημα δέκα (10) ημερών μέχρι να αναμορφωθεί ο ισολογισμός.

Από εκεί και πέρα, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Q&R (+0,43%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική για τον Χαϊδεμένο (+9,90%), κάτι κινήθηκε σε Medicon (+9,32%), Creta Farms (+3,62%), ξαφνικό "τσίμπημα" των συναλλαγών στην Λανακάμ (+9,52%), επιστροφή αγοραστών στην ΑΝΕΚ (+2,61%), ενώ αντέδρασε μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ο Ελλάκτωρας (+0,42%) και μετά από τρεις πτωτικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις ο Δρομέας (+3,64%).

Η Παρασκευή αποδείχθηκε για άλλη μία φορά κομβική, μιας και πήρε πίσω, με το παραπάνω, τα κέρδη της εβδομάδας. Ο Γενικός Δείκτης και ο FTSE25 έχουν δώσει και ωριαία και ημερήσια αγοραστικά σήματα, με τα "stop" στο 679 και 1789 σε ημερήσιο και στο 686 και 1801 σε ωριαίο.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της εβδομάδας, του μήνα και του χρηματιστηριακού εννεαμήνου.

Η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με απώλειες 1% για τον Γενικό Δείκτη και απώλειες 1,59% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Ο Σεπτέμβριος αποδείχθηκε δεύτερος συνεχόμενος πτωτικός μήνας για τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με μηνιαίες απώλειες 5,2%. Στο ίδιο διάστημα, ο Τραπεζικός δείκτης σημείωσε απώλειες 20,98%.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 13,79% και ο ΔΤΡ απώλειες 34,09%.

Μετοχή του χρηματιστηριακού εννεαμήνου η Τζιρακιάν, με απόδοση 3286,36%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

"Ενώ μέχρι κάποια στιγμή φαινόταν πως το Χρηματιστήριο θα αντέξει τα 'χτυπήματα' και θα κλείσει με άνοδο σε εβδομαδιαία βάση, τελικά ήρθαν τα νέα από την Ιταλία και αυτό δεν ήταν δυνατόν" αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Η τελευταία βδομάδα χαρακτηρίστηκε από καθημερινά κακά νέα που δικαιολόγησαν την στάση των Ξένων απέναντι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο τους τελευταίους μήνες.

Παρόλα αυτά το Χρηματιστήριο κρατούσε και μάλιστα έδωσε τρεις ανοδικές συνεδριάσεις μέσα στη βδομάδα. Αυτό αποδόθηκε στη συνήθη χρηματιστηριακή πρακτική, "πούλα στη φήμη και αγόραζε στο γεγονός".

Τελικά τα χτυπήματα ήταν πολλά η πτώση επανήλθε.

Τους τελευταίους μήνες ήταν εμφανές το "σορτάρισμα" θέσεων, κυρίως Τραπεζικών μετοχών από μεριάς Ξένων Επενδυτών. Οι ανησυχίες των Ξένων δεν ήταν προφανείς σε όλους, αλλά τα γεγονότα της τελευταίας βδομάδας, δικαιολογούν μεγάλο μέρος από αυτούς τους προβληματισμούς.

Την περασμένη βδομάδα είχαμε μπαράζ κακών ειδήσεων. Η Moody’s αποφάσισε να αναβάλλει την αναβάθμιση της Χώρας, δημιουργώντας άσχημους συνειρμούς. Βγήκαν εκθέσεις για την επιδείνωση του Επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα και για τα ανείσπρακτα του Δημοσίου που τώρα υπολογίζονται στα 180 δισ. ευρώ.

Δημοσιεύτηκε η έκθεση της Alvarez & Marsal για τη Follie που αποτελεί κόλαφο για την εταιρεία, αλλά και για τις Αρμόδιες Αρχές στην Ελλάδα.

Είχαμε τη συνειδητοποίηση ότι οι πλειστηριασμοί από τις Τράπεζες δεν δημιουργούν ενδιαφέρον σε Ιδιώτες Επενδυτές και τελικά τα εκπλειστηριαζόμενα ακίνητα καταλήγουν πάλι στις Τράπεζες χωρίς να λύνουν το πρόβλημα.

Τα παραπάνω επηρέασαν το road show στο Λονδίνο και το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Αμερική, με τους Υποψήφιους Επενδυτές να ασχολούνται περισσότερο με θέματα πολιτικής, παρά με θέματα πραγματικών επενδύσεων.

Τέλος, έχουμε το δημοψήφισμα στα Σκόπια, τις αποκαλύψεις για το Προσφυγικό, τη σύλληψη Δημοσιογράφων και τους Πολίτες που πήραν το Νόμο στα χέρια τους στο Κέντρο της Αθήνας.

Η επόμενη βδομάδα ξεκινάει με κακούς οιωνούς και ο Δείκτης θα πρέπει να αποδείξει την αντοχή των 680 μονάδων, σαν σημαντικό επίπεδο στήριξης. Αδυναμία διατήρησης αυτού του επιπέδου θα μας οδηγήσει σε νέα χαμηλά.

"Οι εξελίξεις στην Ιταλία θα είναι καταλυτικές για αυτό" τονίζει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Απόστολος Μάνθος

"Ιταλικός δάκτυλος τερμάτισε άδοξα την προσπάθεια του Γενικού Δείκτη να περάσει πάνω από τις τεχνικές συμπληγάδες των 700 με 710 μονάδων, αναιρώντας το σενάριο ανοδικής συνέχειας προς το επόμενο επίπεδο αντίστασης των 735 μονάδων" αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.

Το τεχνικό ζητούμενο για την ερχόμενη εβδομάδα είναι η δυνατότητα άρνησης του Δείκτη να κινηθεί εκ νέου προς τη ζώνη στήριξης των 685 με 675 μονάδων. Γεγονός, που μπορεί να ανανεώσει τις δυνάμεις των αγοραστών για μια νέα προσπάθεια διάσπασης των 700 μονάδων. Αντιθέτως, η καθοδική διάτρηση των 675 μονάδων θα δώσει περιθώριο κίνησης προς το πολυαναφερόμενο επίπεδο στήριξης των 660 μονάδων.

Την περιοχή αντίστασης των 1855 με 1865 μονάδων χτύπησε ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δίχως όμως το επιθυμητό αποτέλεσμα ανοδικής διαφυγής προς το επόμενο βήμα των 1892 μονάδων. Το τεχνικό αυτό στοιχείο ανοδικής αδυναμίας έχει επιφέρει ένα έντονο πτωτικό "pullback" προς το όριο των 1810 με 1800 μονάδων, αφήνοντας για ακόμα μια φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο κατακερματισμού και κίνησης προς τη "δύστροπη" στήριξη των 1770 με 1755 μονάδων.

Η φράση "ολημερίς το χτίζανε το βράδυ εγκρεμιζόταν" ταιριάζει γάντι στην περίπτωση του Τραπεζικού δείκτη, όπου στις τελευταίες συνεδριάσεις ενώ προσπαθεί να αποκτήσει διαγραμματικό "πάτημα" άνω των 588 με 590 μονάδων, την επομένη επανέρχεται πτωτικά πάνω στη βάση των 563 με 550 μονάδων, δίχως έτσι να διαθέτει τις ανοδικές αντοχές για τη τμήση των 600 μονάδων.

"Εδώ στατιστικά η βραχυχρόνια συσσώρευση στα χαμηλά μιας κίνησης, όπως αυτή του Τραπεζικού Δείκτη, που έρχεται από τις 770 μονάδες συνήθως οδηγεί σε καθοδική διάσπαση με βίαιο αποτέλεσμα" επισημαίνει ο υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής της AENAON MARKETS.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, μικρά κέρδη στην Wall Street.

Προσπαθούν για ψηλότερα Πετρέλαιο και Χρυσός, υποχωρεί το Ευρώ.

Ενισχύθηκε η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας τον Αύγουστο για πρώτη φορά τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Η εργοστασιακή παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,7%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, λιγότερο από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για άνοδο 1,5%.

Μειώθηκε η εμπιστοσύνη των Βρετανών καταναλωτών στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης από την εταιρεία ερευνών "GfK" και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχώρησε στο μείον 9 από μείον 7 τον Αύγουστο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μικρότερη πτώση, στο μείον 8.

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης αυξήθηκε στο 2,1% τον Σεπτέμβριο, από 2% τον Αύγουστο, όσο ανέμεναν οι αναλυτές, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. Ο δομικός πληθωρισμός, που παρακολουθεί η ΕΚΤ, από τον οποίο εξαιρούνται τα Ενεργειακά κόστη καθώς και τα μη Επεξεργασμένα Τρόφιμα, υποχώρησε στο 1,1%, από 1,2% τον Αύγουστο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πως θα παρέμενε αμετάβλητος.

Οι καταναλωτικές δαπάνες κατέβασαν τόνους τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, μετά από πέντε συνεχόμενους μήνες ισχυρών κερδών. Ενισχύθηκαν κατά 0,3% τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας τα μικρότερα κέρδη από τον Φεβρουάριο. Την ίδια ώρα, το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 0,3% τον περασμένο μήνα. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του MarketWatch είχαν προβλέψει αύξηση 0,4% και στις δαπάνες και στα εισοδήματα.

Ισχυρή άνοδο σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη το Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη τελική μέτρηση του δείκτη του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν. Συγκεκριμένα, ο δείκτης ανήλθε στις 100,1 μονάδες, από 96,2 μονάδες τον Αύγουστο.

"H Παγκόσμια δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων έφτασε σε ρεκόρ τους πρώτους εννέα μήνες του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία που μεταδίδουν οι Financial Times. Deals αξίας σχεδόν $3,3 τρισ. έχουν κλείσει μέχρι στιγμής φέτος, σημειώνοντας άλμα κατά 39% από το 2017.

"Η Morgan Stanley ξεπέρασε τη Goldman Sachs ως πιο ενεργή, όσον αφορά τις εξαγορές και συγχωνεύσεις. Ακολούθησαν οι JP Morgan, Citigroup και Bank of America", σύμφωνα με το Reuters.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, του Ελληνικού Δημοσίου, ποσού 875 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 5 Απριλίου 2019.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 708,97 (+0,15%) και 685,63 μονάδων (-3,15%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 688,74 (-2,71%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 691,69 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 2,29%.

Ο τζίρος ενισχύθηκε στα 73,4 εκατ., από τα οποία τα 6,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΜΟΗ, ΜΛΣ - Άλλαξε χέρια μέσω του Χρηματιστηρίου το 3,3% της MLS στην τιμή των 4,33 ευρώ. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μέσω πακέτου 420.000 τεμαχίων στα 4,33 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες αγοραστής του πακέτου των μετοχών είναι Ξένος Θεσμικός Επενδυτής).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι ΔΕΗ και ΕΕΕ δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΣΑΡ και ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελ. Πετρέλαια και Grivalia.

Κακή η τελική εικόνα με 35 ανοδικές μετοχές, έναντι 68 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

----ΧΠΑ

Με σημαντική υποχώρηση ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (54.719 συμβόλαια).

Στα 6.946 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.419 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.130, 2.087 για τον Οκτώβριο και 43 για τον Νοέμβριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.810,5) κινήθηκε μεταξύ 1.806 και 1.859,75 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες, γύρισε σε υποτίμηση 0,6%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (8.000 Lamda Development, 10.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.902), Alpha Bank (10.006), Πειραιώς (4.587), MIG (1.934), Μυτιληναίος (402), ΔΕΗ (835), ΟΠΑΠ (546), ΟΤΕ (578), Εθνική (25.913), Ελλάκτωρα (610), Cenergy (131), Lamda Development (210), Viohalco (158), ΓΕΚ (156), Ελ. Πετρέλαια (145), Ιντρακόμ (123), Intralot (158).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 52.717, Eurobank 43.481, Alpha Bank 39.704, Εθνική 255.011, ΔΕΗ 12.076, Πειραιώς 17.242.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                                Name of Issuer                         NSP        Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,51%

2018-09-3

 

 

 

 

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,62%

2018-08-13

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,90%

2018-07-31

Oceanwood Capital ManagementLLP

 

NATIONAL BANK OF GREECE SA

 

0,80%

 

2018-09-25

 

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,40%

 

2018-08-30

 

Oceanwood Capital Management LLP

 

ALPHA BANK SA

 

1,00%

 

2018-08-17

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

 

Oceanwood Capital Management LTD

 

EUROBANK ERGASIAS S.A.

.

 

0,49%

 

2018-09-25


NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 20.154.525 τεμ., (από 21.515.851 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 23.323.284 τεμ. (22.123.284), ΔΕΗ 6.167.717 τεμ. (6.167.717), Eurobank 25.299.666 τεμ. (25.299.666), Εθνική 11.027.511 τεμ. (11.028.842) Folli Follie Group 1.364.604 τεμ. (1.364.604).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v