Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε επαφή ξανά με τις 700 μονάδες

Διευρύνονται τα κέρδη για τον Γενικό Δείκτη, με αρωγό και το θετικό διεθνές κλίμα. Ανοδικά κινούνται οι τραπεζικές μετοχές, ξεχωρίζει η Alpha Bank. Ισχυρά κέρδη για ΔΕΗ, ΟΤΕ, Motor Oil και Viohalco.

ΧΑ: Σε επαφή ξανά με τις 700 μονάδες

Συντηρείται το ήπια ανοδικό κλίμα στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, την ώρα που τα futures στη Wall Street εξακολουθούν να «δείχνουν» ανοδικό ξεκίνημα από τις 2.938 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX αντιδρά 0,71% στις 12.333 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC με 0,36% στις 5.513 μονάδες και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ σταθερά 1,15% υψηλότερα προς τις 20.949 μονάδες.

Με αυτή την εικόνα των διεθνών αγορών στο ΧΑ, οι long έχουν το προβάδισμα σταθερά μετά τα διερευνητικά πρώτα 10-15 λεπτά, ανεβάζοντας μάλιστα προσεκτικά τον στόχο τους προς τις... παρυφές των 700 μονάδων.

Συναλλαγές και τζίρος σε χαμηλά επίπεδα, παρά το αρχικά ενθαρρυντικό -συναλλακτικά- ξεκίνημα και την πρώτη ώρα που με την προσθήκη και τριών μεγάλων πακέτων (σε ΟΤΕ, Sarantis και Jumbo) είχαν διαμορφωθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα. Από τις 11:30 και μετά ο καθαρός τζίρος δεν ενισχύθηκε ιδιαίτερα, εκτός από ένα πακέτο στον ΟΠΑΠ για 45.000 τμχ. στα 9,105 ευρώ, ωστόσομ αυτό δεν εμποδίζει τους αγοραστές να κινηθούν υψηλότερα και με τον τραπεζικό κλάδο και με τα blue chips.

Αφορμής δοθείσης παραμένουν ενεργοί όσοι είναι εντός παιδιάς στη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία, με ενδεικτική τη σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 52/33 μετοχές και μάλιστα με σχετική συναλλακτικότητα για αρκετά από αυτά τα χαρτιά.

Στις 578 μονάδες ο ΔΤΡ με υψηλό ημέρας τις 580,47 έναν κατ' αρχάς στόχο που καλό θα ήταν να επιτύχουν οι long σε κλείσιμο, για να έχει πιθανότητες το σενάριο της ανοδικής διόρθωσης. Στις 1.826 μονάδες ο FTSE25 με υψηλό ημέρας 3 μονάδες πιο πάνω, με τον δείκτη κοντά σε σημαντική τεχνικά περιοχή.

Οπως μας θυμίζει ο Γιώργος Α. Σαββάκης, ο Οκτώβριος είναι ένας μήνας συνήθως φιλικός για τους long, με την προϋπόθεση οι πρώτες τρεις συνεδριάσεις να είναι με θετικό πρόσημο. Με γνώμονα αυτή την υπενθύμιση του Γιώργου, ζητούμενο θα είναι να μετρήσουμε σήμερα την πρώτη συνεδρίαση του μηνός με θετικό πρόσημο.

Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να συντηρηθεί το περιορισμένο μεν αγοραστικό ενδιαφέρον στον τραπεζικό κλάδο και δη στις μετοχές των Alpha Bank και Εθνικής, που εμφανίζονται πιο ισχυρές απ' ό,τι Eurobank και Πειραιώς. Περισσότερες συναλλαγές στη Eurobank, μεγαλύτερος τζίρος στην Αlpha Βank.

Στον τραπεζικό κλάδο το 12% της αξίας συναλλαγών καθώς συγκριτικά ικανοποιητική είναι για τα blue chips των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, με τους Sarantis, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Jumbo, Ελλάδος, Μυτιληναίο, MIG να ακολουθούν.

Ενθαρρυντική από την αρχή η τεχνική εικόνα για τη μετοχή του ΟΤΕ, τη βαρύτερη της αγοράς, με συναλλαγές στο εύρος των 10,53-10,79 και με ένα πακέτο για 49.586 τμχ. να περνά στα 10,57 ευρώ (στην πρώτη ώρα συνεδρίασης), με τους αγοραστές να ανεβαίνουν στη συνέχεια με μεθοδικές κινήσεις.

Με οριακά θετικό πρόσημο (όσο χρειάζεται...) η Coca Cola στα 29,52 ευρώ, ενθαρρυντική και η εικόνα για τον τίτλο του ΟΠΑΠ όσο συντηρούνται οι αγορές πάνω από τα 9 ευρώ.

Θετική εικόνα για τις μετοχές των Motor Oil, EXAE, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίο κ.α., ωστόσο τη μεγαλύτερη απόδοση με 4% την καταγράφει η μετοχή της ΔΕΗ. Εμφανής η προσπάθεια αναστροφής από το 1,416 ευρώ, με στόχο την υπέρβαση του 1,55 ευρώ.

Από τις μετοχές με άνοδο, διψήφια ποσοστά μεν αλλά συναλλαγές λίγων ευρώ δε για Fieratex, Κυριακούλη και Σφακιανάκη, επίσης με θετικό πρόσημο οι τίτλοι των ΕΚΤΕΡ, Εβροφάρμα, ΕλβάλΧαλκόρ, Asco, Frigoglass κ.α.

Στις 14:40 η αξία των συναλλαγών στα 15,8 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v