Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη ζώνη των 620 μονάδων υποχωρεί το Χρηματιστήριο

Εισαγόμενες πιέσεις στην εγχώρια αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να ταλαιπωρείται χαμηλότερα, με χαμηλό τζίρο. Μεικτά πρόσημα για τις τράπεζες, σε θετικό έδαφος Alpha και Εθνική. Πιέσεις για Coca Cola, ξεχωρίζει ανοδικά η ΔΕΗ.

Στη ζώνη των 620 μονάδων υποχωρεί το Χρηματιστήριο

Συντηρείται η πτωτική τάση στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε ξεκίνημα με σημαντικές απώλειες 1,27% τα futures του S&P στις 2.721 μονάδες, επί ξυρού ακμής βασικοί δείκτες στο ΧΑ.

Το εμφανές πλεονέκτημα που εξαρχής είχαν οι short διατηρείται με την προσοχή της Ευρώπης σε περισσότερα από δύο μέτωπα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το ενδεχόμενο περαιτέρω επιβάρυνσης βραχυπρόθεσμα.

Αφενός, οι εξελίξεις στα διάφορα διεθνή μέτωπα, αφετέρου, η εικόνα των futures στη Wall Street που παραπέμπουν σε πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση «ευθύνονται» για τις μεγάλες απώλειες που καταγράφονταν πριν λίγο στη Φρανκφούρτη. Κατά 1,54% χαμηλότερα στις 11.341 μονάδες ο DAX, έχοντας χάσει σημαντικές στηρίξεις και εντείνοντας τις ανησυχίες των traders για ακόμη χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Σε ένα τέτοιο διεθνές περιβάλλον η εικόνα του ΧΑ, και δη στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Με απώλειες και οι τρεις βασικοί δείκτες, οι 19 από τις 25 μετοχές του FTSE25 και οι 75 μετοχές έναντι των 22 που κινούνται κόντρα στο ρεύμα.

Πολύ περιορισμένες συναλλαγές, ανάλογος τζίρος σε επίπεδα χαμηλότερα του μέσου όρου της προηγούμενης εβδομάδας (των 33 εκατ. ευρώ ανά συνεδρίαση), αν και στη χθεσινή συνεδρίαση αυξήθηκαν κατακόρυφα από τις 14:30 και μετά, για να ενταθούν προς το τελευταίο 15λεπτο της συνεδρίασης.

Το "Plan B" της Ρώμης συγκρατεί (συγκριτικά) τα spreads των ιταλικών κρατικών ομολόγων, συνακόλουθα μετριάζει τις απώλειες στο χρηματιστήριο του Μιλάνου (μείον 0,59% στις 18.853 ο ΜΙΒ). Παρ' όλα αυτά οι άλλες αγορές του ευρώ-νότου ταλαιπωρούνται περισσότερο. Νωρίτερα η απόδοση για το ισπανικό και το πορτογαλικό ενισχύονταν, καταδεικνύοντας τον υψηλό βαθμό συσχέτισης των αγορών μεταξύ τους, με το σπιράλ της κρίσης να «ρίχνει» μέχρι Παρίσι και Φρανκφούρτη. 

Την ίδια ώρα, η εικόνα από τη Νέα Υόρκη ελάχιστα διευκολύνει όσους θα ήθελαν να κινηθούν κόντρα στην τάση που διαμορφώνεται διεθνώς και εύλογα επηρεάζει τη στάση των traders και στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Μία προσπάθεια περιορισμού των μεγαλύτερων απωλειών επιχειρείται από τις 14:30 και μετά, με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο και συγκεκριμένα blue chips. Ωστόσο, η πτωτική τάση είναι εμφανής όπως και η σταθερότητα των πωλητών και στα blue chips.

Από τις 1.935,75 μονάδες της 27 Σεπτεμβρίου στις 1.626,15 νωρίτερα, ο δείκτης, με επικίνδυνη κλίση προς το χαμηλό των 1.599,69 μονάδων, στη συνεδρίαση της 11ης Οκτωβρίου.

Κοινή είναι η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως εάν δεν αλλάξει άμεσα το κλίμα, η τάση σε Νέα Υόρκη, ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στο ΧΑ δύσκολα θα αποφευχθεί η εκ νέου δοκιμασία των 610 μονάδων.

Από τον τραπεζικό κλάδο, όπου πραγματοποιείται το 22% του τζίρου, μεγαλύτερες είναι οι απώλειες για Eurobank και Πειραιώς ενώ στη μετοχή της Εθνικής διαφοροποιούνται οι αγοραστές με κινήσεις τους έως το 1,401 ευρώ.

Στα blue chips αγοραστές υπερισχύουν σε ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΤΙΤΑΝ και ΟΤΕ, την ίδια ώρα που σε μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Aegean, Motor Oil, Viohalco, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola υπερισχύουν οι πωλητές.

Στις 14:55 ο τζίρος διαμορφωνόταν στα μόλις 16,5 εκατ. ευρώ

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v