Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε θέσεις… άμυνας το Χρηματιστήριο

Η πίεση στις διεθνείς αγορές και οι εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο προβληματίζουν τους επενδυτές. Επιπλέον πονοκέφαλος, ο περιορισμένος όγκος συναλλαγών. «Κλειδί» για τη βραχυπρόθεσμη τάση η πορεία του DAX και της Wall Street.

Σε θέσεις… άμυνας το Χρηματιστήριο

«Τρενάκι του τρόμου» στη Wall Street, σε... βαθύ κόκκινο όλα τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και μία απροσδόκητα (συγκριτικά) ψύχραιμη συνεδρίαση στο ΧΑ. 

Καθημερινή πλέον η προσθήκη ολοένα και περισσότερων επιβαρυντικών δεδομένων στην επενδυτική ατμόσφαιρα των διεθνών αγορών, που σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό δοκιμάζουν και τη...ρηχή δικιά μας.

Η απόρριψη του προσχεδίου του προϋπολογισμού της Ιταλίας από την Κομισιόν ήταν το έναυσμα για να ενεργοποιηθούν συντονισμένα πωλήσεις από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μαδρίτη, Βρυξέλλες. Το ευρωπαϊκό outlook βαρύνεται όλο και περισσότερο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει κυρίως μεσοπρόθεσμα αλλά κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα, με ορίζοντα το «κλείσιμο» της εβδομάδας την Παρασκευή. 

Δεδομένου ότι οι Βρυξέλλες έδωσαν στη Ρώμη προθεσμία 3 εβδομάδων για να προσαρμόσει τα μεγέθη του προϋπολογισμού της, δεν είναι και τόσο σίγουρο πως ο κίνδυνος ενός πτωτικού κύκλου απομακρύνεται σύντομα. Απεναντίας, το μείον 2,17% στις 11.274 μονάδες του DAX δεν προοιωνίζεται άμεση αναστροφή της τάσης, εκτός εάν σήμερα έρθουν τα κάτω-πάνω στη Νέα Υόρκη. Επιπλέον το γερμανικό χρηματιστήριο έχει να προεξοφλήσει/αφομοιώσει και τις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν από το βράδυ της Κυριακής, εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις για την εκλογική αναμέτρηση στην Εσση. 

Μόνον η Wall Street, η «αγορά των αγορών» μπορεί να δώσει διέξοδο στις κινήσεις των long και μόνο στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί ένα εναλλακτικό σενάριο, που θέλει το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης να οδηγείται σε έναν (μάλλον) τελευταίο ανοδικό κύκλο, που λ.χ. θα μπορούσε να οδηγήσει τον S&P προς τις 3.000 μονάδες. Από τις 2.740 που «έκλεισε» τελικά χθες. 

Ενδεχόμενο που είναι στα υπόψη διορατικών αναλυτών αλλά δεν είναι αυτό που έχει πιθανότητες περισσότερες του 20-25% για να επιτευχθεί. Αντιθέτως, ως πιθανότερο θεωρείται αυτό που θέλει τις αγορές να συνεχίζουν πλαγιοκαθοδικά, με αυξημένη μεταβλητότητα και ακραίες διακυμάνσεις. 

Στα καθ' ημάς, η αγορά δεν υπεραντέδρασε, δεν ακολούθησε τη Φρανκφούρτη στη μεγάλη «βουτιά», καθώς οι πωλητές δεν έδειξαν να βιάζονται να κατοχυρώσουν τιμές. 

Στις 619,47 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, μόλις 10 από ένα νέο χαμηλό, στις 473 ο τραπεζικός, για τον οποίο αποφεύχθηκε η δοκιμασία των 457 μονάδων και ο FTSE25 στις 1.633 μονάδες, με τις πωλήσεις/πιέσεις σε συγκεκριμένα blue chips να συνεχίζονται. 

Ωστόσο θα μπορούσε να είναι καταλυτική η εξέλιξη όπως προκύπτει στο θέμα των συντάξεων, το οποίο έχει αναγάγει σε μείζον η κυβέρνηση, υπερφορτίζοντάς το σε κάθε περίπτωση. Η Ελενα Λάσκαρη από νωρίς αναλύει πώς μπερδεύεται το κουβάρι των συντάξεων μετά τις παραμέτρους που έθεσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε όντως να επηρεάσει σήμερα-Παρασκευή το ΧΑ περισσότερο και από την απόδοση του ιταλικού 10ετούς ή μία νέα διόρθωση στη Φρανκφούρτη. 

Με τους βασικούς δείκτες πολύ κοντά σε σημαντικές στηρίξεις τους, η σημερινή συνεδρίαση έχει, εκ προοιμίου, χαρακτήρα επιβεβαίωσης των αντοχών τους ή όχι. 

Συνεπώς, άμυνα και ανάλογα και με την εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών και των futures στη Wall Street, βλέπουμε.   

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v