Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναζητά κατεύθυνση το Χρηματιστήριο

Προσπάθεια σταθεροποίησης μετά τη χθεσινή βουτιά των τραπεζικών μετοχών. Ηπιες οι πιέσεις για τον τραπεζικό κλάδο και μικρές μεταβολές για τα blue chips. Σε χαμηλά επίπεδα οι συναλλαγές. Στασιμότητα και στην αγορά ομολόγων.

Αναζητά κατεύθυνση το Χρηματιστήριο

Ανοδικά έχουν ξεκινήσει από νωρίς τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Προσπάθεια αντίδρασης στο ΧΑ, καθώς από τις πρώτες κιόλας εντολές που πέρασαν στο σύστημα, είναι εμφανής η προσπάθεια να ανασχεθούν οι πιέσεις που είχαν ως επίκεντρο, χθες, τον τραπεζικό κλάδο και παρέσυραν χαμηλότερα την πλειονότητα των μετοχών της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης.

Εύλογα η προσοχή των traders παραμένει επικεντρωμένη στον κλάδο-κλειδί των τραπεζών, όπου το τελευταίο διάστημα πραγματοποιείται τζίρος μεγαλύτερος του 50%, όταν η συνολική αποτίμηση των τεσσάρων συστημικών ομίλων δεν ξεπερνά το 10% της συνολικής χρηματιστηριακής αξίας των εισηγμένων.

Στα 47,5 δισ. η αποτίμηση του ΧΑ, στα 4,6 δισ. η αποτίμηση συνολικά των τεσσάρων τραπεζικών μετά το χθεσινό κλείσιμο.

Συνεπώς, εκ προοιμίου γνωστή η επικέντρωση στις τράπεζες, ξεκινώντας από τη Eurobank και περιλαμβάνοντας Εθνική, Πειραιώς και λιγότερο την Alpha Bank.

Η προσπάθεια ανοδικής διόρθωσης για τον τραπεζικό κλάδο κρίνει τη βραχυπρόθεσμη τάση σήμερα-αύριο. Ο ΔΤΡ στις 488 μονάδες, ο ΓΔ κινείται προς τις 636 μονάδες και ο FTSE 25 στις 1.673 μονάδες.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούσαν πως το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεωτικών πωλήσεων στις τρεις τραπεζικές μετοχές έγινε χθες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στις 12 συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, μπορεί να γίνει καλύτερη κατανομή από την πλευρά των πωλητών, έτσι ώστε να απορροφηθεί προσφορά από τους αγοραστές, χωρίς τον κίνδυνο καταγραφής νέων χαμηλών για τον κλαδικό δείκτη, δηλαδή χαμηλότερα των 456 μονάδων.

Στις μετοχές που παραμένουν στον δείκτη MSCI Greece, η εικόνα είναι ενθαρρυντική, με μόνη εξαίρεση τον ΟΤΕ. Στα 10,12 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, στα 19,68 ευρώ η μετοχή της Motor Oil, στα 13,08 ευρώ η μετοχή της Jumbo και στα 19,88 ευρώ η μετοχή της Τιτάν. Παράλληλα, η εικόνα μετοχών-σηματωρών όπως Μυτιληναίου, Βιοχάλκο και Aegean είναι ενθαρρυντική, κυρίως όσον αφορά σε Μυτιληναίο και Aegean.

Προφανώς η συνεδρίαση έχει δρόμο, όπως και η αγορά, μέχρι την αυριανή δημοπρασία για τη λήξη των παραγώγων μηνός Νοεμβρίου, το μεσημέρι. Για τη συνέχεια μένει να φανεί ποια θα είναι η στάση των ξένων και όσων funds ενεργοποιούνται στην αγορά από τις 14:00 και μετά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v