Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ρυθμό του MSCI το Χρηματιστήριο

Θετικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Εν αναμονή των ανακοινώσεων από MSCI για τις ελληνικές μετοχές η συνεδρίαση, μετά τη χθεσινή τραπεζοβαρή διόρθωση. Τι αναμένουν οι επενδυτές, τα «στοιχήματα» προεξόφλησης και το κλίμα στις αγορές.

Στο ρυθμό του MSCI το Χρηματιστήριο

Δύσκολη συνεδρίαση η χθεσινή, με την άτακτη υποχώρηση του τραπεζικού κλάδου και τις πιέσεις σε μετοχές των ΟΤΕ, Coca Cola και τα όσα ακολούθησαν αργότερα το βράδυ τη... βουτιά στη Wall Street, που «βούλιαξε» λόγω Apple και Goldman Sachs.

Δυσκολότερη συνεδρίαση η σημερινή, Τρίτη και 13 και για όσους προληπτικούς, οι short έχουν ξεκάθαρο πλεονέκτημα και δυνατότητες να πιέσουν δείκτες και μετοχές σε τιμές χαμηλότερες των δεύτερων επιπέδων βραχυπρόθεσμης στήριξης. Σήμερα, θεωρητικά, λήγει (;) η προθεσμία που έχουν θέσει οι Βρυξέλλες στη Ρώμη για να απαντήσει σχετικά με το θέμα του ελλείμματος του προϋπολογισμού του 2019 και να χαμηλώσει το 2,4% που έχει θέσει ως στόχο.

Ωστόσο η εικόνα σε ιταλικές μετοχές και ομόλογα «δείχνει» πως οι αγορές, παρά τη σταθερή αλλά όχι υπερβολική πίεση που ασκούν στη Ρώμη, δεν προεξοφλούν οριστική ρήξη σήμερα. Και πώς θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, καθώς έχει δοθεί διακριτικά μία δεύτερη ημερομηνία-προθεσμία για τις 21 Νοεμβρίου. Στο μείον 1,05% στις 19.055 μονάδες ο ΜΙΒ, πάνω στο 3,455% η απόδοση του 10ετούς και μένει να δούμε σήμερα πώς θα κινηθεί το Μιλάνο, πόσο θα επηρεαστούν Φρανκφούρτη, Παρίσι. Και τέλος, τι θα γίνει το βράδυ στη Νέα Υόρκη.

Αργά το βράδυ θα γίνουν και οι ανακοινώσεις του MSCI, για τις πιθανές υποβαθμίσεις από τον MSCI Standard και ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει σε εκροές από τον τραπεζικό κλάδο αλλά παράλληλα πιθανές εισροές σε άλλες μετοχές του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Τραπεζοβαρής η χθεσινή διόρθωση στο ΧΑ, με το μείον 4,58% του ΔΤΡ να βαραίνει στη γενικότερη εικόνα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με τον FTSE25 να υποχωρεί 1,49% και ευρύτερα με τον ΓΔ να χάνει 1,28%, στις 835,20 μονάδες.

Ωστόσο ο καθαρός τζίρος διαμορφώθηκε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, αφαιρουμένων των 32,315 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκαν στη μετοχή του Υγεία, μετά μάλιστα και τη δημόσια πρόταση για το υπόλοιπο 29,62% του μ.κ. της εισηγμένης. Οι εξελίξεις στο μέτωπο του Υγεία ήταν αυτές που προσέδωσαν κινητικότητα και δημιούργησαν συνθήκες μόχλευσης σε ένα μικρό μέρος της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ωστόσο αυτές περιορίστηκαν στα... πέριξ του κλάδου και σε λιγοστές μετοχές της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας.

Οι ρευστοποιήσεις και ελεγχόμενες πιέσεις στις δύο βαρύτερες μετοχές του χρηματιστηρίου, ΟΤΕ και Coca Cola, ήταν αυτές που από τις πρώτες κιόλας εντολές διαμόρφωσαν κλίμα και τάση για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, για να ακολουθήσουν σταδιακά μετά τις 14:00 οι κύριες πωλήσεις/πιέσεις στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, βάζοντας οριστικά σε αρνητική φορά δείκτες και μετοχές.

Στο μείον και οι 4 συστημικές τραπεζικές, με την Πειραιώς να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες με 6,59%, αλλά και τις Eurobank, Εθνική να ακολουθούν με υποχώρηση μεγαλύτερη του 5%.

Συγκριτικά... καλύτερη με μείον 3,36% η μετοχή της Alpha Bank, με το χρηματιστηριακό ταμπλό να δίνει τη δική του προεξόφληση για το τι θα ανακοινωθεί το βράδυ από τον MSCI.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v