Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε βαθύ κόκκινο ο τραπεζικός κλάδος

Διψήφιες απώλειες καταγράφουν Εθνική και Eurobank στο ξεκίνημα της συνεδρίασης και στον απόηχο του MSCI. Μικρότερη η πτώση για Alpha και Πειραιώς. Τα στοιχήματα που παίχτηκαν τις προηγούμενες ημέρες και οι μετοχές που μπορούν να λειτουργήσουν ως αντίβαρα στις εκροές.

ΧΑ: Σε βαθύ κόκκινο ο τραπεζικός κλάδος

Σε ρυθμούς MSCI σήμερα το ΧΑ. Και για όσες μέρες μεσολαβούν μέχρι να ισχύσουν οι αλλαγές στους δείκτες του οίκου, να υλοποιηθούν οι εντολές πώλησης/εκροών αλλά και αγοράς/εισροών, όπως επίσης μέχρι να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσαρμογές σε σταθμίσεις, βαρύτητα για τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια κ.λπ. Καταληκτική η Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, τύποις εκκίνηση η Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου.

Συνεπώς από σήμερα μέχρι και Παρασκευή, οπότε λήγει η απλή σειρά μηνός Νοεμβρίου στα Παράγωγα, θα γίνει ένας πρώτος κύκλος αποτίμησης σε τρεις συνεδριάσεις, με τη σημερινή πρώτη και ίσως πιο ενδεικτική της πρόθεσης όσων υποβαθμίζονται και όσων (εμμέσως) αναβαθμίζονται.

Η πρώτη εκτίμηση παραγόντων της αγοράς, από αργά το βράδυ που έγιναν γνωστές οι ανακοινώσεις, είναι πως κατ' αρχάς επιβεβαιώνεται πλήρως η Société Générale, όταν πρόσφατα προέβλεπε «έξοδο» από τον MSCI Standard των Εθνικής, Eurobank και Πειραιώς. Από τότε μέχρι και χθες παίχτηκαν διάφορα ριψοκίνδυνα στοιχήματα από traders που προεξοφλούσαν πως εκτός από την Alpha Bank, θα παρέμενε στον δείκτη η μία ή η άλλη μετοχή.

Από την πλευρά της, η Goldman Sachs προβλέπει για τη Eurobank εκροές αξίας 35,2 εκατ. δολαρίων (55,82 εκατομμύρια μετοχές) και για την Εθνική $24,5 εκατ. (16,49 εκατ. μετοχές). Σε ό,τι αφορά την Πειραιώς εκτιμά πως οι εκροές θα ανέλθουν στα 10,47 εκατ. (8,5 εκατ. μετοχές). Αντίθετα η Goldman Sachs εκτιμά ότι η μετοχή της Alpha θα υπεραποδώσει.

Στο διάστημα αυτό και με αφορμή τις εκθέσεις και άλλων ξένων οίκων διαδραματίστηκαν διάφορες βραχυπρόθεσμες κινήσεις, που ως αποτέλεσμα είχαν την υπεραπόδοση μετοχών που εντέλει τίθενται εκτός, υποβαθμίζονται στον MSCI Small Cap. Και εκεί θα εστιασθεί η προσοχή των traders, με λιγότερο... θιγόμενη την Πειραιώς, καθώς είχε... ξεγραφεί εξαρχής.

Αλλωστε, όπως αναλύεται στο σχετικό θέμα, από την Πειραιώς υπολογίζονται εκροές 12 εκατ. μετοχών, από την Εθνική 23,3 και από τη Eurobank 79 εκατ. μετοχές. Σε διάστημα εβδομάδας, Εθνική και Eurobank είχαν τις μικρότερες απώλειες (2,04% και 0,33% αντίστοιχα), θετική απόδοση σε διάστημα μηνός μόνο η Eurobank με 20,32%, ενώ ήταν αυτή που «έτρεξε» με ένα 8,93% στη χθεσινή συνεδρίαση.

Η Alpha Bank είναι πλέον η μόνη τραπεζική εκπρόσωπος στον «μεγάλο δείκτη», όπου πλέον το μεγαλύτερο μερίδιο συμμετοχής και στάθμισης έχουν τα blue chips των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Motor Oil και ΤΙΤΑΝ. Προφανώς σε αυτές τις 5+1 (την Αlpha Bank) θα εστιασθεί σήμερα (και στις επόμενες συνεδριάσεις προς το τέλος του μηνός) η προσοχή όσων, μειώνοντας θέσεις σε Εθνική, Eurobank και Πειραιώς, θα θελήσουν να τις αντισταθμίσουν με αγορές, συνεκτιμώντας και το ότι θα αλλάξει η βαρύτητα στάθμισης των 6 που απομένουν στον MSCI Standard. Αναλυτικά η τρέχουσα στάθμιση -πριν τις ανακοινώσεις/αλλαγές- ήταν για τον ΟΤΕ στο 20,27%, για τον ΟΠΑΠ στο 15,79%, για την Jumbo στο 10,90%, για τη Motor Oil στο 10,73% και στο 7,72% για τον ΤΙΤΑΝα.

Επιπλέον παράμετρος που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το ότι μέχρι και χθες, οι 9 μετοχές του δείκτη MSCI Greece Index κάλυπταν το περίπου 85% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χρημαστιστηρίου (σύμφωνα με τα στοιχεία του grinvest.gr/msci-greece).

Παράγοντες της αγοράς θεωρούσαν σχεδόν βέβαιο πως μετά τις τελευταίες αλλαγές ανοίγει ο δρόμος -σε ορίζοντα 6μήνου- για ενδεχόμενες... καραμπόλες με νέες εισόδους-εξόδους τόσο στον δείκτη της μεγάλης κατηγορίας όσο και σε αυτόν της μικρότερης, θυμίζοντας πως τελευταία προσθήκη στον MSCI Small Cap ήταν ο Sarantis (αντικατέστησε τη Folli Follie). Πρακτικά υπάρχει μία... μαγιά -πλέον- 6 και 13 μετοχών αλλά και εν δυνάμει υποψηφίων, που πολύ πιθανά στη συνέχεια να αποτελέσουν τα στοιχήματα για την επόμενη 6μηνιαία αναθεώρηση των δεικτών MSCI.

Οσον αφορά στη μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που τίθεται εκτός δεικτών, η βαρύτητα δεν αναμένεται να επηρεαστεί σημαντικά.

Εύλογο, συνεπώς, το ενδιαφέρον για σήμερα, σε μία συνεδρίαση που εκ προοιμίου θεωρείται ότι θα έχει αυξημένη μεταβλητότητα, αυξημένες συναλλαγές/τζίρο λόγω των πρώτων πωλήσεων/αγορών, λόγω των απαραίτητων κινήσεων αντιστάθμισης, δευτερευόντως δε και λόγω της λήξης μεθαύριο Παρασκευή του Νοεμβρίου στα Παράγωγα.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, στις 521,20 μον. ο ΔΤΡ, μένει να «μετρηθούν» οι αντοχές σε Αlpha Βank vs Εθνικής, Eurobank, Πειραιώς. Φίλτρα στήριξης για τους long διαδοχικά προς τις 496,43 και εάν υπεραποδώσει η Αlpha Βank, η αντίσταση στις 534,43 μονάδες.

Υποστηρικτικό για τους long το ότι ο ΟΤΕ, η βαρύτερη μετοχή του ΧΑ και με τη μεγαλύτερη στάθμιση στον δείκτη MSCI, είναι στο συν 0,20% (σε εβδομαδιαίο) και στο συν 5,43% (σε μηνιαίο), η δε δεύτερη Coca Cola με ισχυρή long τάση (σε εβδομαδιαίο). Πολύ χρήσιμες, κατ' αρχάς σήμερα, οι όποιες (υπο)στηρίξεις από Jumbo, Motor Oil, TITAN (με σειρά χθεσινής στάθμισης) αλλά και από μετοχές που θα διαδραματίσουν ρόλο το επόμενο διάστημα. Ενδεικτική η περίπτωση της Μυτιληναίος, για την οποία ενισχύεται το ενδεχόμενο αναβάθμισής της στον «μεγάλο δείκτη».

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v