Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζοβαρής η άνοδος στο ΧΑ

Πάνω από τις 640 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τα κέρδη των τραπεζικών μετοχών να διευρύνονται ενόψει και των ανακοινώσεων του MSCI. Ανοδος ως 10% για Eurobank. Κέρδη για ΟΤΕ, Coca Cola, ξεχωρίζει ο Σαράντης.

Τραπεζοβαρής η άνοδος στο ΧΑ

Ανοδικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το επίκεντρο σε Λονδίνο και Ρώμη. Σε ανοδική διόρθωση παραπέμπουν τα futures στη Wall Street, διευκολύνοντας την προσπάθεια των long να ανακτήσουν μέρος του χαμένου εδάφους στη χθεσινή συνεδρίαση.

Με άνοδο έως 1% τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, βελτιωμένη η εικόνα στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, με μετοχές και ομόλογα να μην παραπέμπουν σε οριστική ρήξη σήμερα, με όσα αυτά μπορεί να επηρεάζουν τις κινήσεις των traders και στην Αθήνα.

Προσεκτικές οι κινήσεις στα κύρια ευρωχρηματιστήρια, με τον DAX στις 11.426 μονάδες, με τον CAC στις 5.098 και με τον ΜΙΒ στις 19.094 μονάδες (στο 3,480% το ιταλικό 10ετές).

Ανάλογο το ξεκίνημα της συνεδρίασης στο ΧΑ, με προσεκτικές τις πρώτες κινήσεις των βραχυπρόθεσμων σε τράπεζες και blue chips. Διερευνητικού χαρακτήρα στα πρώτα 5'-10', πιο προσανατολισμένες στη συνέχεια και από τη στιγμή που φάνηκε να επιβεβαιώνονται οι... δεύτερες βραχυπρόθεσμες στηρίξεις για τράπεζες και μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Ετσι από λίγο χαμηλότερα των 500 μονάδων ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς και στις τέσσερις μετοχές του κλάδου, με τον ΔΤΡ να επανέρχεται προς τις 510 μονάδες. Για τον FTSE25 από τις 1.676,89 μονάδες και για τον ΓΔ από τις 835,37 μονάδες.

H επαναφορά της αγοράς (ΓΔ) πάνω από τη σημαντική περιοχή των 637 μονάδων θεωρείται ενθαρρυντική ένδειξη, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, για τη συνέχεια της σημερινής συνεδρίασης. Ενδεχόμενο «κλείσιμο» του ΓΔ υψηλότερα των 737 μονάδων θα επανέφερε την τάση σε long, σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Στον τραπεζικό κλάδο, η εστίαση των traders κυρίως ενόψει των σημερινών ανακοινώσεων του MSCI, με το 25% της αξίας συναλλαγών να πραγματοποιείται σε Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς.

Ωστόσο κινητικότητα καταγράφεται και σε μία σειρά μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ενώ για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, αυξημένες συναλλαγές/τζίρος γίνεται στη μετοχή του ΥΓΕΙΑ. Ηδη η Hellenic Healthcare ελέγχει το 81,5% του μ.κ. της εισηγμένης, αποκτώντας μέσω χρηματιστηρίου επιπλέον 11% και συνεχίζει για μεγαλύτερο ποσοστό. Στο 0,95 ευρώ η μετοχή του θεραπευτηρίου, στο 0,0795 της MIG. Στο 1,1168 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς.

Συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος σε Motor Oil, OTE, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, ΙΑΣΩ, Lamda Development κ.α. Στο επίκεντρο η ΜΟΗ, λόγω αποτελεσμάτων και της ενημέρωσης των επενδυτών με κινήσεις στο εύρος των 19,40-19,56 ευρώ. Ενθαρρυντικό το ότι για ΟΤΕ και Coca Cola η εικόνα είναι διαφορετική σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση. Στα 10,20 η μετοχή του ΟΤΕ, που όσο συντηρείται πάνω από το όριο των 10 ευρώ λειτουργεί υπέρ των long, ενώ και η Coca Cola στα 27,44 ευρώ διευκολύνει τις κινήσεις των αγοραστών.

Κινητικότητα όμως, για ακόμη μία συνεδρίαση, σε επιμέρους μετοχές της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας, με το ΙΑΣΩ να... καρπούται υπεραξία από τις εξελίξεις στο ΥΓΕΙΑ, τους Ικτίνο, Ιντρακάτ, Ιντρακόμ, ΜΕΡΚΟ, Κορδέλου κ.α να αντιδρούν ανοδικά.

Λίγο πριν από τις 11:30, ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 3,7 εκατ. ευρώ, με σχεδόν 600 χιλιάδες ευρώ να έχουν αλλάξει χέρια στη μετοχή του ΥΓΕΙΑ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v