Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διχασμένο το ταμπλό στο Χρηματιστήριο

Πέριξ των 635 μονάδων η κίνηση για τον Γενικό Δείκτη, με τις πιέσεις στις μετοχές των τραπεζών να αντισταθμίζονται από την άνοδο της Coca Cola και του ΟΤΕ. Ισχυρές απώλειες και για ΔΕΗ. Τα σινιάλα από τα παράγωγα.

Διχασμένο το ταμπλό στο Χρηματιστήριο

Ανοδικό «γύρισμα» στο ΧΑ, με συναλλαγές αξίας μόλις 1,5 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικό της «ρηχότητας» του χρηματιστηρίου, από τη στιγμή μάλιστα που η προσφορά απορροφάται σήμερα με ελεγχόμενες κινήσεις και σε πολύ πιο ήπιους ρυθμούς απ' ό,τι στη χθεσινή συνεδρίαση.

EwG, παράγωγα και οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο διαμορφώνουν τη βραχυπρόθεσμη τάση σήμερα-αύριο. Από τη στιγμή που, όπως μεταφέραμε στο προηγούμενο σχόλιό μας, χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούσαν ότι ένα μεγάλο μέρος της προσφοράς στις τράπεζες βγήκε χθες, ήταν θέμα συγκυρίας και χρόνου για να αρχίσει να... ανασαίνει η αγορά.

Από τις 631,90 μονάδες ο ΓΔ, δημιουργώντας μία βάση πέριξ της ζώνης των 630 μον., μπορεί να σταθεροποιηθεί λίγο υψηλότερα, καθώς στον τραπεζικό κλάδο απορροφήθηκαν η αρχική προσφορά -κυρίως στη Eurobank- και στη συνέχεια ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς από τα χαμηλά ημέρας σε Εθνική και Πειραιώς. Αυξημένη μεταβλητότητα με επίκεντρο τις τράπεζες αλλά και με βοήθειες από συγκεκριμένα blue chips. Κατ' αρχάς από την 5άδα των μετοχών του δείκτη MSCI Greece, συνακόλουθα των τίτλων-σηματωρών που δίνουν τάση σε ένα μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό. 

Στην περιοχή των 1.670 μονάδων ο FTSE25, με τον ΔΤΡ να μετρά απώλειες 2,53%, στις 472 μονάδες.

Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος, με το 52% της αξίας συναλλαγών να πραγματοποιείται στις 4 συστημικές, με την Εθνική σήμερα να προηγείται της Eurobank. Στο 1,5 εκατ. ευρώ ο τζίρος της Eurobank -σαφώς λιγότερος από τη χθεσινή πιεστική συνεδρίαση-, ένδειξη πως μετά το αρχικό... σοκ επικρατούν πιο ψύχραιμες διαθέσεις.

Για τον κλάδο, θα το επαναλάβουμε για πολλοστή φορά πως κρίσιμο είναι το διάστημα της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου. Τα αποτελέσματα 3μήνου (9μήνου) πέραν του ότι θα αποτυπώσουν μία σειρά από σημαντικούς αριθμοδείκτες (έσοδα από τόκους, απομειώσεις κόκκινων δανείων κ.λπ.) θα δώσουν το έναυσμα για ένα νέο γύρο τηλεδιασκέψεων με τους επενδυτές. Από το τρίτο τρίμηνο και τις απαντήσεις που θα λάβουν οι ξένοι θα κριθεί η τάση προς τις εορτές. Εάν μέχρι τότε έχουν αρχίσει να γίνονται τα πρώτα βήματα στο μείζον πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ακόμη καλύτερα.

Προς αυτή την κατεύθυνση το σχέδιο της Τραπέζης της Ελλάδος για τα NPLs θα παρουσιάσει ο κεντρικός τραπεζίτης στις διοικήσεις των συστημικών ομίλων. Από τη στιγμή που θα φανεί ότι το «σχέδιο Στουρνάρα» μπορεί όντως να αποτελέσει ουσιαστικό μέρος της προσπάθειας για τη λύση του προβλήματος, πιθανότατα θα αρχίσει να μεταβάλλεται και η στάση των ξένων επενδυτών. Κατ' αρχάς ενθαρρυντική η πρωτοβουλία του διοικητή της ΤτΕ, εύλογο το ενδιαφέρον για τη συνέχεια.

Βελτιωμένο σε σχέση με χθες το κλίμα σήμερα, με την πλειονότητα των traders να έχει προεξοφλήσει την έκβαση του EwG, συνακόλουθα του Eurogroup της Δευτέρας, θεωρώντας ως πιθανότατο το ενδεχόμενο θετικής ανταπόκρισης των ξένων στο αίτημα της Αθήνας για μη περικοπή των συντάξεων.

Βελτίωση που από νωρίτερα αποτυπώνεται και στην εικόνα που διαμορφώνεται στα Παράγωγα ενόψει της αυριανής λήξης του Νοεμβρίου. Το premium που έχει δημιουργηθεί και στις δύο σειρές των ΣΜΕ του δείκτη (όπως αναφέρθηκε νωρίτερα στον Εκηβόλο) διατηρείται για τα 1.507 Συμβόλαια τρέχοντος μηνός και για τα 1.596 του Δεκεμβρίου.

Ενθαρρυντική ένδειξη η επιτάχυνση της ροής συναλλαγών σε μετοχές όπως ο ΟΤΕ, το arbitrage που γίνεται με τη μετοχή της Coca Cola, οι αγορές σε Motor Oil, Jumbo, ΟΠΑΠ, αλλά και ΕΛΠΕ, Viohalco, Fourlis, Sarantis.

Στα 10,12-10,33 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, τεχνικά δείχνει να «δένει» τα 10 ευρώ, στα 26,52-27,25 ευρώ της Coca Cola.

Ειδικότερα για την τελευταία να συνεκτιμηθεί η διαφορά τιμής μεταξύ Αθηνών - Λονδίνου και η ισοτιμία στερλίνας/ευρώ (λόγω εξελίξεων για το Brexit). Στα 27,06 ευρώ (μετατροπή από στερλίνα με τρέχουσα ισοτιμία) η μετοχή στο Λονδίνο, με άνοδο 2,80% στα 27,18, με 1,91% στο ΧΑ.

Επίσης ενθαρρυντική η εξέλιξη στο θέμα του ΔΑΑ Ελευθέριος Βενιζέλος, καθώς πληροφορίες θέλουν το Ελεγκτικό Συνέδριο να δίνει την έγκρισή του στη συμφωνία της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης.

Στις 14:20 ο τζίρος ήταν στα 14,9 εκατ., ενδεικτικός ενός «ρηχού» χρηματιστηρίου, με τη σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 40/43 μετοχές. Μεγαλύτερη άνοδος, με 7,23% για το ΙΑΣΩ στο 0,86 ευρώ, με αυξημένες συναλλαγές ενόψει και της δημοπρασίας ενός μεγάλου πακέτου μετοχών (τη Δευτέρα), για τη MIG (5,52%), τον Περσέα (3,09%), ΜΕΡΚΟ, Ιντρακάτ, ΚΡΙ ΚΡΙ κ.α.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v