Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πώς «κάηκαν» οι πρωινοί αγοραστές

Με το βλέμμα στον MSCI η αγορά δεν κράτησε τα αρχικά κέρδη. Μια ανάσα από τα 47 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές στην Eurobank. Πτωτικό κλείσιμο για Εθνική και ΔΕΗ. Μεγάλη αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων.

ΧΑ: Πώς «κάηκαν» οι πρωινοί αγοραστές

Συνεδρίαση - ορισμός της "bull trap", η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς η ανακοίνωση για επικείμενη συγχώνευση μεταξύ Eurobank (+4,31 με υψηλό 24,89%) - Grivalia (+6,28%, με ενδοσυνεδριακό υψηλό στο +15,20%), τα θετικά πρόσημα των Ευρωπαϊκών Αγορών και η σημαντική αποκλιμάκωση των επιτοκίων για τα Ιταλικά και Ελληνικά ομόλογα, είχαν σαν αποτέλεσμα το σημαντικότατο volatility, τους τεράστιους εγκλωβισμούς των αγοραστών που έσπευσαν να τοποθετηθούν στα υψηλά ημέρας, αλλά και ένα σημαντικότατο "δώρο" στις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών, που έψαχναν τον τρόπο πως θα συνεχίσουν να μειώνουν τις θέσεις τους στον Τραπεζικό κλάδο, χωρίς να πιέσουν σημαντικά περισσότερο τις τιμές των μετοχών.

Άλλωστε το γεγονός ότι η πρώτη ώρα συναλλαγών συμπληρώθηκε με τζίρο 19,6 εκατ., που ήταν σημαντικά περισσότερος τόσο από τον συνολικό τζίρο της προηγούμενης Πέμπτης, ή της Παρασκευής, δεν άφηνε περιθώριο αμφιβολιών, ότι κάποια χαρτοφυλάκια εκμεταλλευόμενα το πρωινό "flying start", προχωρούσαν σε αθρόες πωλήσεις και σε ανέλπιστα υψηλότερες τιμές.

Να σημειωθεί ότι ο σημερινός τζίρος ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων 11 συνεδριάσεων.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση εξελίχθηκε με "φόντο" την ανακοίνωση για πρόθεση συγχώνευσης μεταξύ ΕΥΡΩΒ και ΓΡΙΒ και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι δύο τίτλοι απέσπασαν το 60% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από την άλλη, σήμερα, ο Αντιπρόεδρος της Ιταλικής Κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο δήλωσε ανοικτός σε μείωση του επιπέδου του Ιταλικού ελλείμματος, σε σχέση με το προβλεπόμενο στο σχέδιο του προϋπολογισμού της Ρώμης, σε μία υποχώρηση από την πλευρά της Κυβέρνησης που εκτόξευσε το Χρηματιστήριο του Μιλάνου και μείωσε κάθετα τα spread στα ομόλογα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, το Χρηματιστήριο του Μιλάνου καταγράφει κέρδη 2,51% (έχοντας υποχωρήσει σχετικά από τα υψηλά ημέρας), ενώ η απόδοση του Ιταλικού 10ετους τίτλου διαμορφώνεται στο 3,24% (-16 μονάδες βάσης).

Η απόδοση του αντίστοιχου Ελληνικού Κρατικού τίτλου στο 4,35% (-17 μονάδες βάσης).

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

"Στην εβδομάδα που ξεκινάει ολοκληρώνονται, μέχρι την Παρασκευή, οι, λόγω αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI, κινήσεις των Ξένων χαρτοφυλακίων, με τις πιθανολογούμενες 'αναταράξεις' να κορυφώνονται, οδηγώντας ενδεχομένως πρόσκαιρα τον Γ.Δ. χαμηλότερα. Σήμερα υποβάλλεται το σχέδιο της ΤτΕ για το SPV στις Ευρωπαϊκές Αρχές, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδος σημαντικός αριθμός Δεικτοβαρών εταιρειών, με 3 Τράπεζες ανάμεσά τους, ανακοινώνουν τα αποτελέσματα 9μηνου" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Στο επίκεντρο θα βρεθεί σήμερα ο τίτλος της Eurobank και της Grivalia, αν και η δραστική αυτή κίνηση της Fairfax αναμένεται να αποτελέσει ένα θετικό 'σοκ' για το σύνολο της Αγοράς και να 'ξυπνήσει' τα 'αντανακλαστικά' του Τραπεζικού κλάδου" τόνιζε στις δικές της εκτιμήσεις η Merit Sec.

Η εικόνα στις τράπεζες

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ευνόητο είναι ότι η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη στον απόηχο των παραπάνω δεδομένων, με τον Τραπεζικό κλάδο να αποσπά την "μερίδα του λέοντος" σε συναλλαγές και ενδιαφέρον.

Να σημειωθεί ότι οι μετοχές των ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ και ΓΡΙΒ, ξεκίνησαν την συνεδρίαση με "Α.Μ.Ε.Μ." (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας) και ταχύτατα βρέθηκαν στα υψηλά ημέρας.

Ο τίτλος της Alpha Bank (-1,67%) βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 1,228 ευρώ (+7,81%), της Εθνικής (-3,05%) μέχρι τα 1,13 ευρώ (+7,62%), της Eurobank (+4,31%) μέχρι τα 0,585 ευρώ (+24,89%) και της Πειραιώς (+1,98%) μέχρι τα 1,048 ευρώ (+9,05%), για να υποχωρήσουν εντυπωσιακά στην συνέχεια, με αποτέλεσμα στο τέλος της συνεδρίασης να "παίζεται" το τελικό πρόσημο για ΔΤΡ και επιμέρους Δεικτοβαρείς, Τραπεζικές, μετοχές.

Με τα παραπάνω δεδομένα και ενώ απομένουν μόλις τέσσερις συνεδριάσεις μέχρι την "καταλυτική" συνεδρίαση της ερχόμενης Παρασκευής, μάλλον δικαιωμένοι αισθάνονται όσοι έχουν επιλέξει την αποχή και τον ρόλο θεατή, περιμένοντας την υπέρβαση των 535 μονάδων, για την ΔΤΡ (ημερήσιο "stop short"), προκειμένου να επανακαθορίσουν την επενδυτικής τους στρατηγική.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "το 60% των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα μεταφερθούν στο 'SPV' προέρχονται από χαρτοφυλάκιο του retail, όπως έκανε γνωστό η διοίκηση της Eurobank κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για την απορρόφηση της Grivalia. 

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, προς δυσκολοκατάβλητο αρνητικό ρεκόρ δείχνει να οδεύει ο τίτλος της ΕΧΑΕ (-0,28%) που συμπλήρωσε εννέα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις (!). Αξίζει να σημειωθεί ότι στα σημερινά υψηλά, η μετοχή έφθασε μέχρι τα 3,72 ευρώ (+3,05%). Αν ο τίτλος συνεχίσει την "νότια" πορεία του, ύστατη στήριξη στα 3,2915 ευρώ. Στα 4,01 ευρώ, το ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων.

Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η πλαγιοκαθοδική κίνηση στην οποία συνεχίζει ο μετοχή του ΟΤΕ (-0,10%), που συμπλήρωσε δεύτερο συνεχόμενο κλείσιμο χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 10,00 ευρώ, αλλά και 6 πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες επτά (!) Η μετοχή δείχνει να πλησιάζει απειλητικά τα 9,705 ευρώ (ημερήσιο "stop short").

Ερχόμενοι στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, 10 πτωτικές συνεδριάσεις και δύο οριακά ανοδικές, στις τελευταίες δώδεκα, αθροίζει ο Ελλάκτωρας (-3,12%), εμφανίστηκε αγοραστικό ενδιαφέρον στην ΑΕΓΕΚ (+18,37%), προσπαθεί πλαγιοανοδικά η Αλουμύλ (+10,22%), κάτι προσπαθεί να κάνει η Επίλεκτος (+10%), ενώ συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση η Σελόντα (+8,70%, αλλά είχαν προηγηθεί πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις).

"Ντουμπλάρισαν" τις ανοδικές συνεδριάσεις Centric (+3,29%), και Ελινόιλ (+4%), αργά αλλά σταθερά ανεβαίνουν οι αγοραστές στην Nexans (+0,61%), ενώ η ΕΚΤΕΡ έχει να "δει" αρνητικό κλείσιμο από τις 16/11.

Για αλλού ξεκίνησε και αλλού κατέληξε η σημερινή συνεδρίαση και μπορεί η μικρές, ημερήσιες, μεταβολές, να μην άλλαξαν τα τεχνικά δεδομένα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., όμως δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι τις εντυπώσεις τις κέρδισαν οι πωλητές.

Σε κάθε περίπτωση, ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το 594 είναι κοντινή και το 581 επόμενη στήριξη. Το 616 πρώτη αντίσταση, που διάσπαση μπορεί να μας δώσει το 626.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,25%), το 1548 και 1531 να είναι κοντινές στηρίξεις, με το 1621 πρώτη σημαντική αντίσταση και κύρια το 1650.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Την Παρασκευή αρκετά funds κλείνουν βιβλία για την χρονιά, με τον Δεκέμβριο, συνήθως, να είναι 'Ελληνική υπόθεση”, υπενθυμίζει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Παρόλα αυτά "παρέα μας", πλέον, έχουμε και τις Ξένες Αγορές, με τους Αμερικανούς να κάνουν "φιλότιμες προσπάθειες" να γυρίσουν μετά από χρόνια σε "bear market".

Η Ελληνική Αγορά και παράλληλα και η Ελληνική Οικονομία, κατάφεραν μέσα στην πολυετή κρίση, να χάσουν το πολύ σημαντικό "bull market" της τελευταίας δεκαετίας.

Η Οικονομία πασχίζει να κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις χωρίς επιτυχία, ενώ συνεχίζει να υπάρχει "λειψυδρία" από Ξένες επενδύσεις που τόσο έχει ανάγκη.

Το Ελληνικό συνεχίζει την καθυστέρηση και το μόνο που "παίζει" στα ΜΜΕ είναι τα επιδόματα και οι προσλήψεις στο Δημόσιο, μέσα σε ένα μακρύ, ή βραχύ προεκλογικό κλίμα.

Η 30η του μήνα έχει την σημασία της, μιας και μετά από αλλαγές σταθμίσεων, λόγω αλλαγών σε δείκτες, γίνονται μεγάλοι όγκοι και ακολουθεί αντίθετη κατεύθυνση.

Η Εγχώρια Αγορά παραμένει μεσοπρόθεσμα πτωτική, με το επίπεδο του 600 να δείχνει ότι κάνει προσπάθεια να φτιάξει μια σημαντική βάση. Ο καινούργιος μήνας θα μας δείξει αν έχουμε δίκιο στο σκεπτικό μας, ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε μία αντίδραση, αν μη τι άλλο τεχνικής φύσεως.

Πλέον το 650 στον Γενικό Δείκτη, είναι και εβδομαδιαίο "stop" στο "short". Μία λύση στο πρόβλημα του Τραπεζικού κλάδου μπορεί να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τα δεδομένα, ενώ έτσι όπως έχουν έλθει τα πράγματα, μόνο οι εκλογές μπορούν να αλλάξουν την ψυχολογία, με την "ερώτηση του ενός εκατομμυρίου" να είναι ο χρόνος διεξαγωγής τους.

"Φυσικά μένει να δούμε πότε και αν η Αγορά θα αρχίσει να προεξοφλεί το πιθανό γεγονός, μιας και συνήθως αυτή ξέρει καλύτερα" τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Οριακές μεταβολές για Ευρώ και Χρυσό, κέρδη για το Πετρέλαιο.

Μένοντας στο τελευταίο, "σε ιστορικό υψηλό έφτασε η άντληση Πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία το Νοέμβριο", σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εντείνει την πίεση του στο Βασίλειο, έτσι ώστε να μην αποφασιστεί περικοπή παραγωγής στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ την επόμενη εβδομάδα και συνεπώς αύξηση στις τιμές.

Σύμφωνα με την πηγή, "η παραγωγή της Πετρελαιοπαραγωγικής Χώρας έφτασε στα 11,1 - 11,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα (bpd) τον μήνα που διανύουμε".

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Γερμανικού Ινστιτούτου "Ifo" υποχώρησε στις 102 μονάδες το Νοέμβριο, έναντι εκτιμήσεων δημοσκόπησης του Reuters που έκανε λόγο για 102. Η μέτρηση του Οκτωβρίου αναθεωρήθηκε στο 102,9.

Ο δείκτης για τις τρέχουσες συνθήκες διαμορφώθηκε στις 105,4 μονάδες, ελαφρώς υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 105,3, αλλά χαμηλότερα από το επίπεδο των 106,1 του Οκτωβρίου.

Ο δείκτης για τις προσδοκίες υποχώρησε στις 98,7 μονάδες, έναντι υψηλότερης πρόβλεψης για 99,2. Τον Οκτώβριο ήταν στις 99,7.

"H σταδιακή επιβράδυνση της Οικονομίας της Ευρωζώνης είναι φυσιολογική και μπορεί να είναι σε ένα βαθμό προσωρινή", ανέφερε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, υποστηρίζοντας ότι "η αξιολόγησή του για τον πληθωρισμό δεν έχει αλλάξει, παρόλο που η ανάπτυξη είναι πιο αδύναμη από ότι αναμενόταν".

Επιστροφή στο ΧΑ

Τις εκτιμήσεις τους για τη συμφωνία απορρόφησης της Grivalia από τη Eurobank καταθέτουν Morgan Stanley, Wood και Alpha Finance.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 618,97 (+2,72%) και 600,35 μονάδων (-0,37%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 601,58 (-0,17%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 603,43 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,14%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 65,2 εκατ., από τα οποία τα 6,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΡΙΒ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΓΡΙΒ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΜΥΤΙΛ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ηJumbo και στο χαμηλό ημέρας οι Viohalco, Μυτιληναίος και Τιτάν.

Σαφώς υποδεέστερη της αρχικής η τελική εικόνα, με 54 ανοδικές μετοχές, έναντι 40 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

----ΧΠΑ

Με συνεδρίαση οριακής υποχώρησης, ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα στην Αγορά Παραγώγων.

Η έντονη μεταβλητότητα, βοήθησε στην αύξηση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη και ακόμα περισσότερο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (77.667 συμβόλαια).

Στα 4.031 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.057 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.409, 1.298 για τον Δεκέμβριο και 111 για τον Ιανουάριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.570) κινήθηκε μεταξύ 1.569 και 1.618 μονάδων και έκλεισε με υποτίμηση 0,6%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Intralot, 90.759 Eurobank, 19.435 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (47.065), Alpha Bank (2.517), Πειραιώς (5.241), ΔΕΗ (420), Εθνική (20.655), Μυτιληναίο (217), MIG (357), Grivalia (300), ΟΤΕ (240).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 49.923, Eurobank 48.048, Alpha Bank 24.591, Εθνική 267.234, Πειραιώς 14.825.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                                Name of Issuer                    NSP             Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,33%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,59%

2018-11-20

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,51%

2018-10-05

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 29.984.518 τεμ., (από 29.984.518 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 23.630.982 τεμ. (24.433.868), ΔΕΗ 6.478.732 τεμ. (6.478.732), Eurobank 57.848.331 τεμ. (57.148.331), Εθνική 6.714.623 τεμ. (6.714.623), ΟΠΑΠ 1.007.199 τεμ. (1.007.199) Folli Follie Group 1.363.949 τεμ. (1.363.949).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v