Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι σηματοδοτεί η (μη) αντίδραση για το Χρηματιστήριο

Σταθεροποιητικό το ξεκίνημα της συνεδρίασης. Κρίσιμος ο παράγοντας rebalancing έως την Παρασκευή. Οι πωλήσεις τραπεζών και οι εκτιμήσεις για την... ουρά. Πώς διαμορφώνεται η εικόνα στα blue chips, ποια είναι τα σημεία αναφοράς για τον ΓΔ.

Τι σηματοδοτεί η (μη) αντίδραση για το Χρηματιστήριο

Δυναμική επιστροφή των αγοραστών στη Wall Street, ανοδικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η απόλυτη παγίδα στο ΧΑ, με όσους βιαστικούς αγοραστές στην αρχή της συνεδρίασης να... καίγονται άσχημα.

Οι εξελίξεις σε Eurobank/Grivalia μπορεί να στάθηκαν πρώτης τάξεως ευκαιρία για traders της Πέμπτης-Παρασκευής να βρουν τιμές έως τις 619 του ΓΔ, έως τις 480 του ΔΤΡ και έως τις 1.624 του FTSE25, για να κατοχυρώσουν σημαντικές γρήγορες υπεραξίες, αλλά παγίδα για όσους υποεκτίμησαν την παράμετρο MSCI.

Η διάθεση για «γύρισμα» φάνηκε από τα πρώτα 30'-45' και μετά, επιβεβαιώθηκε δε όταν χάθηκε το μεγαλύτερο μέρος της αρχικής μεγάλης ανοδικής εκτόνωσης της ίδιας της μετοχής της Eurobank, γεγονός που παρέπεμπε στην ενεργοποίηση πωλήσεων από την πλευρά funds που λόγω MSCI ήταν προγραμματισμένα να μειώσουν θέσεις τους και στον τίτλο της τράπεζας αλλά και συνολικά στον κλάδο.

Σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, πως λόγω της αργίας-ημιαργίας την Πέμπτη-Παρασκευή στη Wall Street ήταν μειωμένες οι πωλήσεις σε τραπεζικές μετοχές σε αυτό το διήμερο, στοιχείο που προοιωνίζονταν αυξημένες στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας και μέχρι τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Στα 65,157 εκατ. η αξία των συναλλαγών, το σχεδόν ήμισυ στον πολύπαθο κλάδο-κλειδί, από τα οποία τα 24,493 εκατ. στη μετοχή της Eurobank. Σε εύρος τιμών μεταξύ 0,585-0,476 με τελική τιμή στο 0,4886 ευρώ. Με απώλειες έκλεισαν Alpha Bank, Εθνική, με θετικό πρόσημο η Πειραιώς και κατά πώς φάνηκε στο δεύτερο ήμισυ της συνεδρίασης, εντολές πώλησης στις τράπεζες υπάρχουν ακόμη και μάλιστα αρκετές.

Δεδομένου ότι στα πρώτα 30'-45' ο τζίρος κυμάνθηκε στα 7 με 8 εκατ. ευρώ, φαίνεται πως δεν ήταν και τόσο πολλοί όσοι παρασύρθηκαν από το έως 23,75% της μετοχής της Eurobank ή των άλλων τριών τραπεζικών. Το intraday αφορούσε ένα περίπου 15% του συνολικού τζίρου, που πρακτικά σημαίνει ότι η πλειονότητα των traders δεν παρασύρθηκε από τον αρχικό... ενθουσιασμό. Ενδεχομένως αυτό να είναι καλό για σήμερα-Παρασκευή, καθώς οι εγκλωβισμένοι δεν είναι τόσοι που θα μπορούσε να παρασύρουν ακόμη χαμηλότερα τον τραπεζικό κλάδο.

Πωλήσεις θα υπάρξουν και σήμερα και αύριο και μέχρι την Παρασκευή, πλην, όμως, πιθανόν να μπορεί να γίνει τέτοια διαχείριση, ώστε να αποφευχθούν νέες χαμηλές τιμές για ΔΤΡ και μετοχές.

Το ενθαρρυντικό είναι πως από την ανοδική εκτόνωση Eurobank, τραπεζών, δεν παρασύρθηκαν πολλοί σε blue chips, όπου οι κινήσεις ήταν σαφώς περιορισμένες και σε κάθε περίπτωση μέσα στο πλαίσιο μίας συνήθους ημέρας.

Σε ΟΤΕ, Coca Cola αλλά και σε ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, Motor Oil, Jumbo, ΕΛΠΕ οι κινήσεις ήταν λελογισμένες, αυτές που έπρεπε. Ακόμη και σε ΤΙΤΑΝ, Viohalco, οι κινήσεις (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων δεν δημιούργησαν προϋποθέσεις εγκλωβισμού για σήμερα, βραχυπρόθεσμα.

Ζητούμενο για τη συνέχεια η σταδιακή ολοκλήρωση των πωλήσεων, που ούτως ή άλλως είχαν ενεργοποιηθεί στις τράπεζες, λόγω MSCI, η όποια αντίδραση της αγοράς στην ανακοίνωση των μεγεθών τρίτου τριμήνου την Πέμπτη-Παρασκευή (για Αlpha Βank, ETE και Πειραιώς) και η σχετικά ισορροπημένη διαμόρφωση κλίματος/τάσης στα blue chips.

Οδηγός μας παραμένει η προσέγγιση έμπειρου αναλυτή, όπως ακριβώς (ξανα)αναφέρθηκε χθες στον Εκηβόλο.

Δύο τα σημεία αναφοράς μας σε αυτή τη φάση της αγοράς, η αντίσταση των 619 και η στήριξη των 602 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v