Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Ζητούμενο η αντίδραση μετά από έξι συνεχόμενες πτώσεις

Εμφανής η αδυναμία πειστικής αντίδρασης στο Χρηματιστήριο, παρά το σχετικά θετικό κλίμα στις ξένες αγορές. Επέστρεψε σε χαμηλά επίπεδα ο τζίρος. Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι αναλυτές. Ποιες μετοχές αφαιρούνται σήμερα από το ταμπλό.

XA: Ζητούμενο η αντίδραση μετά από έξι συνεχόμενες πτώσεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση το Αμερικανικό Χρηματιστήριο, μετά από δημοσίευμα της «Washington Post» ότι «η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα καταδικάσει την Κίνα για οικονομική κατασκοπεία και κυβερνοεπιθέσεις».

Τη νευρικότητα ενέτειναν οι δηλώσεις Τραμπ, σύμφωνα με τις οποίες, «απείλησε ότι θα δώσει εντολή στον στρατό να κατασκευάσει το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό», αν οι Δημοκρατικοί αρνηθούν να αποδεσμεύσουν τους πόρους που απαιτούνται για το αμφιλεγόμενο σχέδιό του. Αν οι συνομιλίες δεν καταλήξουν πουθενά, παραμονή των Χριστουγέννων υπάρχει κίνδυνος για «μερική παράλυση» του κρατικού μηχανισμού, δηλαδή να κλείσουν ορισμένες Ομοσπονδιακές Υπηρεσίες που δεν θεωρούνται απολύτως αναγκαίες για τη λειτουργία του Κράτους.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,22% στις 24.370,24 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες μόλις 0,04% στις 2.636,78 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,16% στις 7.031,83 μονάδες. Σημειώνεται ότι στην έναρξη της συνεδρίασης ο Dow Jones είχε φτάσει να κερδίζει έως και 400 μονάδες.

Οι αγοραστές δείχνουν να έχουν το «πάνω χέρι» σήμερα το πρωί στην Ασία. Η Meng Wanzhou, οικονομική διευθύντρια της κινεζικής εταιρείας τεχνολογίας και κινητής τηλεφωνίας Huawei, αποφασίστηκε να αποφυλακιστεί υπό όρους και μετά την καταβολή χρηματικής εγγύησης 10 εκατομμυρίων καναδικών δολαρίων ($7,5 εκατ.) από καναδικό δικαστήριο την Τρίτη, 10 ημέρες μετά τη σύλληψή της στο Βανκούβερ κατόπιν αιτήματος των αρχών των ΗΠΑ, εξέλιξη που προκάλεσε διπλωματική διένεξη ανάμεσα στο Πεκίνο, την Οτάβα και την Ουάσινγκτον.

Από την άλλη, πρόθυμος να παρέμβει στην υπόθεση της CFO της Huawei, αν αυτό εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα ασφαλείας, ή βοηθά ώστε να κλείσει εμπορική συμφωνία με την Κίνα, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι το κλίμα επιβαρύνεται μέρα με την ημέρα.

Απόλυτα επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, επισημαίνοντας την εμφανή αδυναμία ανοδικής αντίδρασης, ακόμα και με θετικό διεθνές περιβάλλον, αλλά και την επιστροφή του τζίρου σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι παρά το χθεσινό θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, οι βασικοί δείκτες του ελληνικού Χρηματιστηρίου συμπλήρωσαν την έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με αθροιστικές απώλειες 3,62% για τον Γενικό Δείκτη και 10,84% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, καθώς οι εν δυνάμει πωλητές όχι μόνο «φρόντισαν» για το αρνητικό πρόσημο του Δείκτη, αλλά και για το κλείσιμό του στο χαμηλό ημέρας, μέσω της επανεμφάνισης που πραγματοποίησαν στις τελικές δημοπρασίες.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τους βασικούς δείκτες και μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν και 8 τίτλοι του FTSE25.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις είναι αρνητικό ρεκόρ 4μήνου, με το αμέσως αρνητικότερο ρεκόρ να έχει σημειωθεί στο διάστημα από 30/8 έως και 7/9/2018, με επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Να σημειωθεί ότι από σήμερα και κατόπιν της απόφασης της Επιτροπής Εισαγωγών & Λειτουργίας Αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών της 27/11/2018, οι μετοχές των εταιρειών Altec, Alco, Αττικάτ, Βαλκάν, Έδραση, Ελ. Ιχθυοκαλλιέργειες, ΕΒΖ, Μηχανική (ΚΟ) και (ΠΟ), Τεξαπρέτ, Τρόπαια, T Βank και Ταχ. Ταμιευτήριο, αφαιρούνται από τα Συστήματα διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v