Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέα αναμέτρηση με τις 600 μονάδες

Με περιορισμένο όγκο συναλλαγών, η εγχώρια αγορά διολισθαίνει σε χαμηλότερα επίπεδα, ακολουθώντας τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ηπιες πιέσεις εκδηλώνονται τόσο στον τραπεζικό κλάδο όσο και σε δεικτοβαρή blue chips.

ΧΑ: Νέα αναμέτρηση με τις 600 μονάδες

Στο μείον τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και λόγω Apple. Κατά 7,48% χαμηλότερα, στα $146,10, η μετοχή της δεύτερης βαρύτερης εταιρείας του πλανήτη, επηρεάζει τα futures στη Wall Street.

Ενας από τους λόγους που από νωρίς, χρηματιστήρια όπως της Φρανκφούρτης κλίνουν χαμηλότερα, με ενδεικτική την υποχώρηση του DAX προς τις 10.500 μονάδες. Παράλληλα ο νέος επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία από τις πρώτες ενέργειές του έχει, και ως άμεση μάλιστα, την εξεύρεση τρόπου διάσωσης της τράπεζας Carige.

Ιταλός ο νέος επικεφαλής του Μηχανισμού, Ιταλός (μέχρι τέλη Οκτωβρίου) ο επικεφαλής της ΕΚΤ, ιταλική η τράπεζα που εξετάζεται να διασωθεί ακόμη και με κρατική στήριξη. Εξέλιξη που έμμεσα διευκολύνει τους χειρισμούς της Αθήνας όσον αφορά στην έγκριση από Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες του μηχανισμού εκκαθάρισης/κάλυψης μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων του εγχώριου banking.

Με πτωτικό χάσμα το ξεκίνημα της συνεδρίασης στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη από τις 603,60 μονάδες προς το όριο των 600 μονάδων. Στο προσυνεδριακό σχόλιο σημειώναμε ως ασφαλές περιθώριο υποχώρησης έως τις 597-592 μονάδες.

Στον τραπεζικό κλάδο οι συγκριτικά περισσότερες συναλλαγές, με τους πωλητές να έχουν από τις πρώτες κιόλας εντολές σαφές προβάδισμα. Πωλήσεις μέχρι τις 418 μονάδες, απώλειες στο περίπου 2%.

Στο μείον και ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, προς τις 1.580 μονάδες καθώς από την αρχή έχουν ενεργοποιηθεί πωλήσεις στη μετοχή της Coca Cola (κυρίως λόγω της διαφοράς τιμής της μετοχής στον FTSE100). Χαμηλότερα στα 26,87 ευρώ η μετοχή, αλλά με ελεγχόμενη ροή συναλλαγών. Ανάλογα ελεγχόμενη αλλά με πλεονέκτημα των αγοραστών στη μετοχή του ΟΤΕ, με συναλλαγές έως τα 9,695 ευρώ.

Με πωλητές στη μετοχή της ΔΕΗ μετά τις τελευταίες εξελίξεις, με πωλητές και σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco, Jumbo, Motor Oil, Aegean κ.ά.

Ειδικότερα για την τελευταία, την Aegean, είναι προφανές πως η διοίκηση αναζητά την κατάλληλη συγκυρία προκειμένου να προχωρήσει στην έκδοση εταιρικού ομολόγου. Θα διευκολύνουν τα επιτόκια; με την εισηγμένη να θέλει να αντλήσει περί τα 200 εκατ. (προφανώς για προκαταβολή του μεγαλεπήβολου επενδυτικού σχεδιασμού της), ενδεχομένως με έναν τίτλο 7ετούς διάρκειας. Θα δείξει, πάντως προσώρας το ελληνικό 10ετές δεν λέει να χαμηλώσει κάτω από τα 4,3%.

Στα 7,30 ευρώ η μετοχή της Μυτιληναίος, με αγορές, όπως και στον ΤΙΤΑΝα, στα 19,36 ευρώ (ενισχύεται η θέση των ιδίων μετοχών, δες σχετική χθεσινή ανάρτησή μας στον Εκηβόλο για... fair price λόγω μεταφοράς έδρας), στα 7,675 στον ΟΠΑΠ (που λίγο μετά τις 11:00 πέρασε σε οριακά θετικό πρόσημο). Με αγοραστές και στη μετοχή των ΕΛΠΕ, στα 7,39 ευρώ.

Περιορισμένες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος περίπου στα χθεσινά επίπεδα των 18-20 εκατ., με κινητικότητα σε μετοχές των ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, TITAN, Μυτιληναίος, Grivalia, Coca Cola, Jumbo, ΕΛΠΕ.

Στις 14/31 η σχέση ανοδικών/πτωτικών στο 1/2 (όπως και στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης), με 144 χωρίς μεταβολή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v