Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλειδώνουν κέρδη στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 635 μονάδες η κίνηση του Γενικού Δείκτη, εν μέσω πιέσεων στις αγορές αλλά και επιφυλάξεων για το εγχώριο πολιτικό σκηνικό. Βαρίδι η «τεχνική» πτώση της Coca Cola. Πτωτικά οι τράπεζες, επιμένει ανοδικά η Πειραιώς.

Κλειδώνουν κέρδη στο Χρηματιστήριο

Με πωλήσεις και υποχώρηση των βασικών δεικτών ξεκίνησε η συνεδρίαση στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Σχεδόν αμέσως ακολούθησε και το ΧΑ, με τις απώλειες να διευρύνονται σταδιακά και για τους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες και την πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Αφορμή για το πτωτικό γύρισμα των αγορών διεθνώς ήταν οι επιφυλάξεις όσον αφορά στις συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας για τους δασμούς, για το εμπόριο.

Θυμίζουμε πως οι προσδοκίες για μια θετική κατάληξη ήταν αυτές που είχαν πυροδοτήσει το μίνι ράλι προεξόφλησης που κορυφώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση. Άλλωστε σαφής ήταν και η αναφορά-προειδοποίηση στο προσυνεδριακό σχόλιό μας.

Στη Φρανκφούρτη, οι μετοχές που στήριξαν την τελευταία ανοδική αντίδραση είναι αυτές που από την αρχή καταγράφουν σήμερα τις μεγαλύτερες απώλειες. Σε πτωτικό ξεκίνημα παραπέμπουν και τα futures του S&P 500 στη Wall Street, ενώ χαμηλότερα είχαν διαμορφωθεί από πολύ νωρίς τα κύρια ασιατικά χρηματιστήρια.

Το πτωτικό γύρισμα των αγορών ακολουθεί και το ΧΑ, καθώς κυρίως traders κατοχυρώνουν μέρος των βραχυπρόθεσμων αποδόσεών τους. Συνέπεια το άνοιγμα της συνεδρίασης με πτωτικό χάσμα για τον ΓΔ από τις 634 μονάδες, που λίγο πριν, στις 11:10, διευρυνόταν προς τις 630 μονάδες. Κατά 1,36% υποχωρεί ο FTSE 25, κατά 2,03% ο δείκτης Τραπεζών.

Μεγαλύτερες οι απώλειες του τραπεζικού από της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, όπως μεγαλύτερες ήταν οι αποδόσεις από τα χαμηλά της Τετάρτης-Πέμπτης μέχρι και τα υψηλά της χθεσινής συνεδρίασης.

Με περιορισμένες πωλήσεις, ελεγχόμενες ως προς την έκτασή τους, μέχρι αυτή την ώρα και στις τέσσερις τραπεζικές αλλά και στις περισσότερες μετοχές-blue chips και σηματωρούς.

Στο 1,177 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, στα 10,74 του ΟΤΕ, στα 21,10 της Motor Oil, στα 7,76 του Μυτιληναίου, στα 27,6 της Coca Cola.

Αφήσαμε τελευταία τη μετοχή της Coca Cola γιατί η κατά 2,16% υποχώρησή της ερχόταν να «καλύψει» τη μικρή άνοδο που σημείωνε στο Λονδίνο, όπου και το κύριο χρηματιστήριο διαπραγμάτευσής της.

Τεχνικά για τον Γενικό Δείκτη οι 623 μονάδες αποτελούν μια επαρκή στήριξη, η επιβεβαίωση της οποίας δεν ακυρώνει τη βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση.

Τέλος, κατά -0,73% από τις 2.564 μονάδες παρέπεμπαν τα futures του S&P 500.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v