Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ψάχνεται» το Χρηματιστήριο

Σταθεροποιητικές τάσεις στο Χρηματιστήριο, με τον τζίρο να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα. Κέρδη υψηλότερα του 2% καταγράφει η μετοχή της Coca Cola. Mε θετικό πρόσημο Πειραιώς, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Απώλειες για Εurobank, OTE, Grivalia.

«Ψάχνεται» το Χρηματιστήριο

Προσεκτικές κινήσεις, μεικτές τάσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, την ώρα που ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών βλέπει επίσκεψη του κορυφαίου οικονομικού συμβούλου του προέδρου της Κίνας στις ΗΠΑ.

Κατ' αρχάς ενθαρρυντική εξέλιξη, που επιβεβαιώνει το ότι οι δύο πλευρές συνεχίζουν τις επαφές, όπως επίσης -σημειολογικά- είναι ο Κινέζος ο οποίος θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον. Ολα έχουν τη σημασία τους και κυρίως οι λεπτομέρειες...

Με αυτά, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, περιορισμένης έκτασης αγορές φέρνουν τον DAX στις 10.940 μονάδες και τον FTSE 100 στις 6.981 μονάδες.

Μετρημένες οι κινήσεις των traders, σε στενό εύρος διακύμανσης και σε επίπεδα υψηλότερα των βραχυπρόθεσμων σημείων στήριξης.

Από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης έχει οριοθετήσει τα σημεία που χρήζουν προσοχής βραχυπρόθεσμα, συνεκτιμώντας πως το τελευταίο διάστημα, η αγορά κινείται σε πολύ μεγάλο βαθμό τεχνικά, προφανώς βάσει των προγραμμάτων εντολών συναλλαγών. Πράγματι από την πρώτη συνεδρίαση του έτους μέχρι και τη χθεσινή, η ανοδική αντίδραση έχει απολύτως τεχνικά χαρακτηριστικά, με τους παίκτες να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε αντιστάσεις-στηρίξεις για δείκτες και μετοχές.

Ωστόσο η σημερινή συνεδρίαση έχει ιδιαιτερότητες, καθώς για τους βασικούς δείκτες η εβδομαδιαία απόδοση είναι θετική, που δικαιολογεί μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών, ενώ μετά την ολοκλήρωσή της θα έχουμε πιο καθαρή εικόνα για τον... οδικό χάρτη των πολιτικών εξελίξεων. Αναμφίβολα αυτές επηρεάζουν, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο, βαθμό κατ' αρχάς τη στάση των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Στην περιοχή των 630 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, πέριξ των 457 ο Δείκτης Τραπεζών, στη ζώνη των 1.670 ο FTSE25.

Συναλλαγές και τζίρος σε πολύ χαμηλά επίπεδα, πολύ κάτω από τον μέσο όρο των συνεδριάσεων στο διάστημα Τετάρτης 1 - Πέμπτης 10 Ιανουαρίου, που χάρη στις δύο τελευταίες ημέρες ενισχύθηκε στα 34 εκατ. ανά συνεδρίαση.

Το 22% πραγματοποιείται μεν στον τραπεζικό κλάδο αλλά η αξία είναι όντως πολύ περιορισμένη, σε ένα χρηματιστήριο ούτως ή άλλως «ρηχό». Είναι ενδεικτικό πως μετά το πρώτο ημίωρο δεν είχαν «ανοίξει» καν 5 από τις 25 μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Επίσης ενδεικτικό το γεγονός πως έπρεπε να περάσουν 40' για να υπερβεί το όριο του ενός εκατομμυρίου ευρώ (!) ο τζίρος.

Στις 26/18 η σχέση ανοδικών/πτωτικών με 144 χωρίς μεταβολή, στις 11:10.

Σε ανοδικό άνοιγμα παραπέμπουν τα futures του S&P 500 στη Wall Street. Με 0,10% από τις 2.596 μονάδες, σταθερά πάνω από σημαντικές βραχυπρόθεσμες στηρίξεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v