Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλαγή «σκηνικού» στο Χρηματιστήριο

Κέρδη στο στο Χρηματιστήριο μετά την αρχική πτώση, με τον τζίρο σε μέτρια επίπεδα. Γύρισαν θετικά Πειραιώς, Εθνική και Eurobank, Coca Cola. Mικρότερες οι απώλειες για την Alpha. Πιέσεις για Σαράντη, Grivalia.

Αλλαγή «σκηνικού» στο Χρηματιστήριο

Οριακές μεταβολές στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, συνέχιση στη χθεσινοβραδινή αντίδραση «δείχνουν» τα futures στη Wall Street. Ενδεικτικά κατά 0,26% υψηλότερα από τις 2.614 μονάδες για τον S&P 500, καθώς συνεχίζεται σήμερα η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου, γεγονός που επηρεάζει τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Λίγο χαμηλότερα ο DAX στις 10.886 μονάδες, όπως και ο FTSE 100 στις 6.887, με τις αρχικά μεγαλύτερες απώλειες να μαζεύονται το τελευταίο ημίωρο.

Στα καθ' ημάς, με προσεκτικές κινήσεις και από τις δύο πλευρές ξεκίνησε η συνεδρίαση, με αποτέλεσμα τα πρώτα 40' ο Γενικός Δείκτης να κυμαίνεται πέριξ των 623 μονάδων, προτού υποχωρήσει λίγο χαμηλότερα προς τις 620 μονάδες. Ενας αρχικός σχηματισμός Μ, μέχρι τις 11:10 και μετά ενίσχυση των πωλήσεων στον τραπεζικό κλάδο, με συνέπεια να διευρυνθούν, με τον Δείκτη Τραπεζών να χάνει έδαφος προς τις 400 μονάδες.

Με μάλλον μέτριες συναλλαγές και ανάλογο τζίρο, στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης, και κοντά στα χθεσινά μεγέθη (στο ίδιο διάστημα, θυμίζοντας ωστόσο πως η προσφορά εντάθηκε μετά τις 14:00-14:30, για να φτάσει τελικά τα 50 εκατ. ευρώ). Το 41% της αξίας συναλλαγών πραγματοποιούνταν στον τραπεζικό κλάδο, ενδεικτικό της συνεχιζόμενης εστίασης των πωλητών στον ευπαθή κλάδο.

Ωστόσο μετά τις 13.00 οι πωλητές πήραν το πάνω χέρι και με αιχμή τις τράπεζες οδηγούν το Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 625 μονάδων με κέρδη 0,50%.

Στο συν οι τρεις μετοχές των συστημικών τραπεζών, με τον Χρήστο Κίτσιο από νωρίς να αναφέρεται στο «γιατί πάει πίσω η κρατική εγγύηση στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα».

Οπως έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές, ο χρόνος που χάνεται στη «μάχη» για την τιθάσευση του... τέρατος των NPLs/NPEs είναι πολύτιμος και το ότι το σχέδιο για το APS δεν είναι ακόμη -τεχνικά-έτοιμο είναι ένα σοβαρό μείον στην όλη διαδικασία. Εύλογα το σχέδιο της ΤτΕ παραμένει ως εφεδρεία στο... τραπέζι, αλλά η ουσία είναι πως έχει χαθεί ο μισός Ιανουάριος, ο κλάδος δέχεται πιέσεις με αφορμή την πολιτική ρευστότητα και την αβεβαιότητα για την έκταση της προεκλογικής περιόδου, κάτι που όπως πρώτα οι ξένοι προειδοποίησαν, λειτουργεί σε βάρος του κλάδου και όχι μόνο.

Εως το 1,04 η μετοχή της Alpha Bank, έως το 1,03 της Εθνικής, έως το 0,51 της Eurobank και έως το 0,713 ευρώ της Πειραιώς.

Στην περιοχή των 1.665 μονάδων ο FTSE 25, με μεικτές τάσεις αρχικά για τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης αλλά μεταβολή του σκηνικού στη συνέχεια, καθώς τους πωλητές στον τραπεζικό κλάδο ακολούθησαν και σε αρκετά blue chips.

Με αγοραστές στις μετοχές της Viohalco στα 2,68 ευρώ, της ΕΧΑΕ στα 3,645 ευρώ, της Fourlis στα 3,99 και της Lamda Development στα 5,99 ευρώ. Στις 13.45 η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 17 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v