Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στο τέλος σώζονται τα… προσχήματα

Μάζεψε εκ νέου τις απώλειες στο τέλος η αγορά αλλά ο τραπεζικός δείκτης μετρά ήδη απώλειες 12,3% σε τέσσερις συνεδριάσεις. Σε ρόλο άμυνας Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ. Ισχυρή πίεση σήμερα σε ΕΤΕ, Alpha Bank.

ΧΑ: Στο τέλος σώζονται τα… προσχήματα

Απόλυτα βραχύβιες αποδείχθηκαν οι διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, που σημειώθηκαν στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, καθώς πολύ γρήγορα οι εν δυνάμει πωλητές πήραν τον απόλυτο έλεγχο της τάσης και με κύριο εκφραστή των πιέσεων τον Τραπεζικό κλάδο, πέτυχαν με ιδιαίτερη ευκολία την δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη και την τέταρτη συνεχόμενη πτωτική, για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, με αθροιστικές απώλειες 12,27%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνεχιζόμενο σφυροκόπημα των Τραπεζικών μετοχών, έχει φέρει σε απόσταση αναπνοής τον Τραπεζικό δείκτη, από το πρόσφατο ιστορικό χαμηλό των 401,29 μονάδων, που σημειώθηκε στο κλείσιμο της συνεδρίασης της 27/12/2018, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται πιθανή καθοδική διαφυγή.

Επίσης, σήμερα και μετά από αρκετές συνεδριάσεις σημειώθηκε αξιοπρόσεκτος αριθμός από κινήσεις “stop long”, οι οποίες μπορεί να ενταθούν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, από πιθανά “margin calls” που πρέπει να βρίσκονται “επί θύραις”.

Οι επιθετικές κινήσεις μείωσης θέσεων, αξίζει να σημειωθεί, ότι είχαν σαν αποτέλεσμα την σχετική αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων), έστω αν σε αυτό συνέβαλαν και τα “τσιμπημένα πακέτα” (μεταξύ άλλων, δύο “πακέτα” που σωρευτικά αντιστοιχούν στο 20% περίπου της Ιντρακάτ πέρασαν μέσω του Χρηματιστηρίου. Η συναλλαγή έλαβε χώρα στα 1,3125 ευρώ ανά μετοχή, με το συνολικό ύψος της συναλλαγής να διαμορφώνεται στα 6,095 εκατ. ευρώ).

Όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις ήλθαν απλά να επιβεβαιώσουν τις ανησυχίες σημαντικού αριθμού παραγόντων της Αγοράς, που συνεχίζουν να επισημαίνουν ότι το εύθραυστο κλίμα στις Διεθνείς Αγορές και οι εντεινόμενες ανησυχίες για την πορεία της Παγκόσμιας Οικονομίας, σε συνδυασμό με την διαφαινόμενη μακρά προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα, θα κρατήσουν σε απόσταση από το Χ.Α. τα περισσότερα από τα Ξένα χαρτοφυλάκια, που δείχνουν ότι έχουν με “σοβαρότερα πράγματα” να ασχοληθούν, από τα δρώμενα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Σύμφωνα με Ιδιωτικές ΑΧΕ που διατηρούν “ανοιχτή γραμμή” με Ξένους Διαχειριστές, η μεγαλύτερη επιφύλαξη των Ξένων και η επανεμφάνιση του “Country risk”, έχει να κάνει με την πιθανή μακρά προεκλογική περίοδο, η οποία θα αυξήσει τον κίνδυνο να “χαθεί” η χρονιά που μόλις ξεκίνησε, ενώ οι Ξένοι δεν μπορούν να αποκλείσουν το ακόμα πιο “εφιαλτικό” σενάριο των συνεχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

“Τα βλέμματα των Επενδυτών στρέφονται προς τη Βρετανική Βουλή, που καλείται να αποφασίσει επί της πρότασης της Τερέζα Μέι για τη προτεινόμενη συμφωνία για το ‘Brexit’ με τις πιθανότητες έγκρισής της να είναι μικρές. Στην Αθήνα τα βλέμματα στρέφονται και προς την Ελληνική Βουλή. Η στάση αναμονής των Επενδυτών δύσκολα θα τροποποιήσει το υποτονικό συναλλακτικό σκηνικό” ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Καθώς αρχίζει η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, οι Επενδυτές ίσως παραμείνουν αμέτοχοι, εστιάζοντας στις πολιτικές εξελίξεις. Άλλο ένα σημαντικό γεγονός, η ψήφιση του ‘Brexit’ γίνεται σήμερα. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί αργά το απόγευμα και θα μπορούσε να καθυστερήσει μερικές ώρες αφού πρέπει πρώτα να ψηφιστούν οι τροπολογίες” σημείωνε στο δικό της report η Beta Sec.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι η μίνι παρέμβαση των αγοραστών που σημειώθηκε στο τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης, απέτρεψε τα χειρότερα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. και είχε σαν αποτέλεσμα να τερματίσουν την συνεδρίαση με θετικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,12%), Ελλάκτωρ (+1,43%), Ελ. Πετρέλαια (+0,13%), Μυτιληναίος (+2,67%), ΟΠΑΠ (+1,01%), Σαράντης (+3,12%) και Τέρνα Ενεργειακή (+0,18%).

Ξεκινώντας και την σημερινή αναφορά από τον Τραπεζικό κλάδο, αξίζει υποσημείωσης ότι τόσο οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, όσο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, “είδαν” και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Ο ΔΤΡ ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, αναρριχόμενος μέχρι τις 439,74 μονάδες (+1,40%), για να ακολουθήσει σταθερή πλαγιοκαθοδική κίνηση μέχρι τις 402,57 μονάδες (-7,17%). Στις 17.00 είχε αναδυθεί στις 411,37 (-5,14%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 411,73 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 5,06%.

Μπορεί η προσέγγιση του πρόσφατου ιστορικού χαμηλού, να ενεργοποίησε σήμερα τα αντανακλαστικά των λίγων αγοραστών, όμως η τεχνική εικόνα συνεχίζει να επιδεινώνεται επί καθημερινής βάσεως.

Τα πράγματα θα πάρουν ανεξέλεγκτη τροπή, σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής χαμηλότερα των 398 μονάδων, ανοίγοντας την “καταπακτή” για minimum κίνηση προς τις 358 μονάδες.

Να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, οι απώλειες για την Alpha Bank (-6,25%) έφθασαν στο 9,11%, για την Εθνική (-7,41%) στο 10,7%, για την Eurobank (-1,92%) στο 4% και για την Πειραιώς (-3,55%) στο 4,35%.

Επίσης, μετά και την σημερινή συνεδρίαση, η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής υποχώρησε, εκ νέου, χαμηλότερα του 1 δισ. ευρώ.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “έτος μεγάλων και δύσκολων αποφάσεων θα είναι το 2019 για τις Εγχώριες συστημικές Τράπεζες καθώς, κατά τη διάρκειά του, θα κληθούν να καθορίσουν και εν μέρει να υλοποιήσουν, τον νέο σχεδιασμό, βάσει του οποίου τα ‘κόκκινα’ δάνεια θα υποχωρήσουν στο τέλος του 2021 κάτω του 10% επί των συνολικών χορηγήσεων, προσεγγίζοντας τον μέσο Ευρωπαϊκό όρο”.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι ο μοναδικός τίτλος από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης που δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, ήταν αυτός της Μυτιληναίος, στον απόηχο της είδησης σύμφωνα με την οποία η εισηγμένη φέρνει και δεύτερο φορτίο Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου. Αυτή τη φορά είναι Αμερικανικής προέλευσης και ταυτόχρονα γίνεται η πρώτη Ελληνική Ιδιωτική εταιρεία που φέρνει το Αέριο από τις ΗΠΑ.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ το ημερήσιο “stop short” εντοπίζεται στα 7,87 ευρώ.

Διέκοψε το πτωτικό σερί των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων ο Σαράντης, παρά το γεγονός ότι ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι και τα 6,82 ευρώ (-3,12%). Είναι από τις λίγες μετοχές του FTSE25, που σε ημερήσιο γράφημα παραμένει “long” με το “stop” να εντοπίζεται στα 6,72 ευρώ. Για να ελπίζει σε κάτι εντυπωσιακά καλύτερο, η μετοχή πρέπει να δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 7,50 – 7,72 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου όλο και μειώνονται τα άξια θετικής αναφοράς, έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Αλουμύλ (+10,65%, αλλά υποχώρησε από το ενδοσυνεδριακό +28,9%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Μοτοδυναμική (+1,14%), προσπαθεί πλαγιοανοδικά η Ελλάδος (+0,81%), επιστροφή αγοραστών στην MIG (+0,44%), ενώ “ντουμπλάρισαν” τις ανοδικές συνεδριάσεις Σελόντα (+1,01%) και Revoil (+9,82%).

Αυξάνεται ο προβληματισμός για την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, η απώλεια της ζώνης στήριξης 626 – 623, αυξάνει τις πιθανότητες δοκιμασίας της επόμενης στήριξης στις 610 – 600 μονάδες. Για τα πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια, κίνηση του Δείκτη με κλείσιμο χαμηλότερα των 613 μονάδων, θα απαιτήσει δραστική μείωση θέσεων και αύξηση της ρευστότητας.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,22%), το σημείο – κλειδί για την μείωση θέσεων είναι οι 1612 μονάδες, με ενδιάμεση στήριξη στις 1638 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Η αναγγελία για αναζήτηση ψήφου εμπιστοσύνης από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, σε συνέχεια της ‘διάρρηξης’ της σχέσης του με τον Κυβερνητικό Εταίρο του, δεν αιφνιδίασε, καθώς είχε προαναγγελθεί από τον ίδιο” αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Ωστόσο, η υλοποίησή της λειτούργησε αρνητικά για την Επενδυτική Κοινότητα, καθώς η άτυπη ανακωχή από πλευράς πωλητών είχε επιτρέψει στους αγοραστές την υπεροπλία, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη ανοδικά μέχρι την Παρασκευή 11/1.

Όμως, η αίσθηση ότι η προεκλογική περίοδος που έχει ήδη ξεκινήσει είναι απροσδιόριστης διάρκειας, με το χρόνο των εκλογών να είναι δύσκολο να προβλεφθεί, οδηγεί σε επαναπροδιορισμό εκτιμήσεων. Με δεδομένη λοιπόν την αυξημένη αβεβαιότητα, οι αποφάσεις για την Οικονομία αναστέλλονται, οι Αποκρατικοποιήσεις μετατίθενται χρονικά, η έξοδος στις Αγορές δύσκολα μπορεί να αποτολμηθεί, οι Τράπεζες δυσχεραίνονται στους σχεδιασμούς τους, σε σχέση με την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους από τα “κόκκινα” δάνεια και την επάνοδο σε θετική πιστωτική επέκταση. Γενικότερα, επομένως, η επάνοδος της Οικονομίας στην κανονικότητα δεν μπορεί να δρομολογηθεί.

Τα παραπάνω δεδομένα, ήδη από χθες, αφύπνισαν τους πωλητές, ιδιαίτερα στις Τραπεζικές μετοχές, που επανήλθαν με επιθετικότητα, διαδικασία που θεωρούσαμε ότι δεν θα βλέπαμε στο εγγύς μέλλον, ενώ δύσκολα θα αποφευχθεί η γενίκευσή της και σε άλλους Δεικτοβαρείς τίτλους, καθώς διαφαίνεται ότι ο “κίνδυνος Χώρας” αναζωπυρώνεται.

Αυτό άλλωστε υποδηλώνουν και τα Ελληνικά ομόλογα, με τις αποδόσεις των 10ετων να διατηρούνται επίμονα στην περιοχή των 4,30%. Έτσι, η τεχνική ανάλυση επαναπροσδιορίζει τη στάση της, με τις 613 μονάδες να αποτελούν κρίσιμο επίπεδο στήριξης, ενόψει της πλαγιοκαθοδικής κίνησης που είναι σε εξέλιξη και ενώ εγείρονται αμφιβολίες αν η περιοχή των 600 μονάδων θα αποτελέσει αυτή τη φορά όριο που θα κινητοποιήσει τα αντανακλαστικά των αγοραστών. Ιδιαίτερα ενόσω η ανομβρία, το έλλειμα θετικών καταλυτών δηλαδή, θα συνεχίζεται.

Την ίδια ώρα, τα μηνύματα από το εξωτερικό παραμένουν δυσοίωνα. Στη Βρετανία, το Κοινοβούλιο απορρίπτει, πιθανότατα, απόψε τη συμφωνία για το “Brexit” που παρουσίασε η Τερέζα Μέι και όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά για τη συνέχεια, από το “άτακτο Brexit”, μέχρι ένα νέο δημοψήφισμα.

Στις ΗΠΑ, το “shut down” της Δημόσια Διοίκησης συνεχίζεται, προκαλώντας ζημιά στην Οικονομία, ενώ παραμένει η αβεβαιότητα για την έκβαση στις Σινοαμερικανικές συνομιλίες.

Η Γερμανική Οικονομία επιβραδύνει τους ρυθμούς της το τελευταίο 3μηνο και στη Κίνα, ο Δεκέμβριος έδειξε σημαντική κόπωση για το Εμπόριό της.

Αν και όλοι θέλουν να πιστεύουν ότι βρισκόμαστε σε μια κυκλική επιβράδυνση της Παγκόσμιας Οικονομίας, το σενάριο να εξελιχθεί πρόωρα σε ύφεση είναι υπαρκτό, αν κάποιοι “μαύροι κύκνοι” επανέλθουν, με το μέγεθος του Παγκόσμιου χρέους (στα $250 τρις. ήδη) να θέτει υποψηφιότητα.

“Ευλόγως, οι επενδυτικές στρατηγικές αυξημένου κινδύνου στις Αγορές έχουν ελαχιστοποιηθεί από τους ανά τον Κόσμο Διαχειριστές”, επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με επικράτηση των αγοραστών ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Επιφυλακτικά θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης η Wall Street.

Σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακές μεταβολές για Χρυσό και Ευρώ.

Η Γερμανική Οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,5% το 2018, με τον πιο αδύναμο ρυθμό των τελευταίων πέντε ετών.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ότι το ΑΕΠ θα είναι 1,5%, μετά την άνοδο κατά 2,2% το 2017.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης με τον υπόλοιπο Κόσμο μειώθηκε τον Νοέμβριο, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε ότι το εμπορικό πλεόνασμα των 19 Χωρών που μετέχουν στην Ευρωζώνη ήταν 19 δισ. ευρώ, σε μη εποχικά προσαρμοσμένη βάση, καταγράφοντας πτώση από τα 23,4 δισ. ευρώ που ήταν τον Νοέμβριο του 2017.

Οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 4,7%, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,9%.

Σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης αυξήθηκε στα 15,1 δισ. ευρώ, από 13,5 δισ. τον Οκτώβριο. Οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 1%, ενώ οι εισαγωγές κατά 1,9%.

Την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατηγόρησε ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, λέγοντας ότι κάνει επίθεση στο Τραπεζικό Σύστημα της Χώρας του.

Ο επικεφαλής της Λέγκας υποστήριξε ότι “το αίτημα της ΕΚΤ για περισσότερα χρήματα στην άκρη από πλευράς Τραπεζών, έτσι ώστε να καλύψουν τα ‘κόκκινα’ δάνεια, θα μπορούσε να κοστίσει 15 δισ. ευρώ”.

“Όλες οι Τράπεζες που εποπτεύονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα λάβουν μια ημερομηνία έως την οποία θα κληθούν να καλύψουν το σύνολο των ‘κόκκινων’ δανείων τους με προβλέψεις, σε ευθυγράμμιση και με την αντιμετώπιση προς τα νέα ‘κόκκινα’ δάνεια. Η ημερομηνία θα διαφέρει από Τράπεζα σε Τράπεζα και θα αποτελεί μια ‘προσδοκία’ και όχι μια δεσμευτική απαίτηση” ανέφερε στο Reuters πηγή με γνώση του θέματος.

Η κίνηση της ΕΚΤ προκαλεί έκπληξη σε κάποιους Επενδυτές και αναμένεται να πλήξει ιδιαίτερα τις Ιταλικές Τράπεζες, που έχουν “κόκκινα” δάνεια ύψους 159 δισ. ευρώ.

Η Ιταλία συγκέντρωσε προσφορές πάνω από 30 δισ. ευρώ, για νέο 15ετές ομόλογο το οποίο πούλησε μέσο Κοινοπραξίας Τραπεζών. Τα βιβλία των παραγγελιών έκλεισαν στις 13.00 ώρα Ελλάδας.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία “IFR” της “Refinitiv”, το νέο Ιταλικό ομόλογα, το οποίο ωριμάζει τον Μάρτιο του 2035, θα αποτιμηθεί αργότερα την Τρίτη 18 μονάδες βάσης υψηλότερα από την υφιστάμενη έκδοση που λήγει το 2033.

Οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ υποχώρησαν περισσότερο από ότι αναμενόταν τον Δεκέμβριο. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού διολίσθησε 0,2% τον περασμένο μήνα, στο 2,5%. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι οι τιμές παραγωγού θα διολισθήσουν 0,1% τον Δεκέμβριο.

H Goldman Sachs δεν προβλέπει ύφεση στις ΗΠΑ και σε κάποια άλλη Μεγάλη Οικονομία το 2019, αλλά αναμένει χαμηλή αύξηση κερδών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Η Goldman Sachs αναμένει δύο επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed το 2019.

Επιστροφή στο ΧΑ

Τα επόμενα τρία χρόνια, η S&P περιμένει πραγματική ανάπτυξη 2,4%. Ωστόσο βλέπει δυναμική για καλύτερες επιδόσεις, αν η Κυβέρνηση κάνει περισσότερα για να βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα, προκειμένου να προσελκύσει ισχυρότερες επενδυτικές ροές από το εξωτερικό.

“Το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών το 2019 θα είναι σημαντικός δείκτης για την ικανότητα των Αρχών να βελτιώσουν περαιτέρω το δυνητικό μονοπάτι ανάπτυξης της Ελλάδας”, τονίζει.

Σημειώνεται ότι η S&P αξιολογεί την Ελλάδα με “B+/B” και θετικό outlook.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 632,22 μονάδες (+0,37%), για να ακολουθήσει υποχώρηση μέχρι τις 617,11 (-2,03%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 621,75 (-1,29%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 622,78 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 1,13%.

Ο τζίρος στα 50,7 εκατ., από τα οποία τα 11 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΙΝΚΑΤ, ΜΥΤΙΛ, ΜΟΗ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΙΝΚΑΤ απασχόλησαν το 50% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η Μυτιληναίος δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Δεν “πρασίνισαν” καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΕΕ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ και Σαράντης και στο χαμηλό ημέρας οι ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ.

Κακή η τελική εικόνα με 38 ανοδικές μετοχές, έναντι 59 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι μετακυλίσεις θέσεων και το σημαντικό volatility, αύξησαν τον όγκο συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (24.616 συμβόλαια).

Στα 3.810 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.810 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.560, 1.283 για τον Ιανουάριο, 1.277 για τον Φεβρουάριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.657) κινήθηκε μεταξύ 1.638,5 και 1.677 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (17.000 ΟΤΕ, 56.110 Grivalia), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.130), Alpha Bank (6.225), Πειραιώς (2.906), ΔΕΗ (181), Εθνική (7.295), ΟΤΕ (378), MIG (158), Ελλάκτωρα (265), Viohalco (131), Μυτιληναίο (177).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 54.010, Alpha Bank 19.331, Εθνική 31.639, Πειραιώς 17.687, MIG 49.841, ΑΔΜΗΕ 10.266.

Ας σημειωθούν τα 40 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 1,00 ευρώ και άλλα 40 δικαιώματα αγοράς για την Alpha Bank, ίδιας λήξης, με τιμή εξάσκησης τα 1,10 ευρώ.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

            Position Holder                            Name of Issuer                      NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,40%

2018-01-02

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,60%

2018-12-31

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 28.744.008 τεμ., (από 28.744.008 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.358.786 τεμ. (22.527.786), ΔΕΗ 6.524.107 τεμ. (6.524.107), Eurobank 21.079.643 τεμ. (21.079.643), Εθνική 7.780.051 τεμ. (8.226.551), ΟΠΑΠ 1.295.676 τεμ. (1.295.676), Folli Follie Group 1.363.949 τεμ. (1.363.949).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v