Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτος στόχος η άμυνα στο Χρηματιστήριο

Πιέσεις στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Ρυθμιστής της συνεδρίασης οι τραπεζικές μετοχές αλλά και ο δεικτοβαρής τίτλος του Τιτάνα. Ο προβληματισμός για την αδυναμία αντίδρασης, οι ανοιχτές θέσεις short στις τράπεζες και οι κρίσιμες στηρίξεις.

Πρώτος στόχος η άμυνα στο Χρηματιστήριο

H Caterpillar «κοκκίνισε» τη Wall Street, στην Ευρώπη οι αγορές υποχώρησαν εν αναμονή των εξελίξεων στο Brexit.

Ιδιο σκηνικό, για διαφορετικούς ωστόσο λόγους στην Αθήνα, καθώς τα ξένα funds στην πλειονότητά τους παραμένουν από επιφυλακτικά μέχρι ανήσυχα για τις εξελίξεις που διαδραματίζονται στη χώρα. Το γεγονός πως ούτε η ανακοίνωση του ορισμού των αναδόχων για την έκδοση του 5ετούς δεν κατάφερε να πείσει καν τους traders, με συνέπεια ο ευπαθής κλάδος-κλειδί των τραπεζών να αντιδράσει μόνο ενδοσυνεδριακά και προς το τέλος της συνεδρίασης να «γυρίσει» στο μείον, είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί.

Βέβαια για τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες δεν χάθηκαν σημαντικές βραχυπρόθεσμες στηρίξεις, ναι μεν για τον FTSE25 από την αρχή μέχρι το τέλος η μετοχή του ΤΙΤΑΝα λειτουργούσε σταθερά ως βαρίδι, αλλά η συνολικότερη εικόνα του ταμπλό έβγαζε αυτόν τον προβληματισμό όσων ξένων είναι ενεργοί στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Επίσης ενδεικτικό το ότι παρά τις όποιες ενθαρρυντικές ειδήσεις από ομόλογα - επιτόκια, συγκεκριμένα ξένα funds συνέχισαν να αυξάνουν τις θέσεις πώλησής τους στον τραπεζικό κλάδο. Με αυτά ο κλάδος δεν μπόρεσε να... σηκώσει κεφάλι ούτε χθες, παγιδεύοντας μάλιστα όσους long είδαν στην αρχική αντίδραση του ΔΤΡ προς τις 400 μονάδες τη δυνατότητα μίας συνέχισης της κίνησης από τα τελευταία χαμηλά των 360 μονάδων.

Ασθενής η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, με το 32% της αξίας συναλλαγών να πραγματοποιείται στις συστημικές τραπεζικές, την Alpha Bank να αδυνατεί να κρατήσει την κίνηση προς το 0,995 ευρώ και από τις 14:18 να μπαίνει στο στόχαστρο πωλητών και μετά τις 15:55 να δίνεται το τελειωτικό «χτύπημα», με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στο 0,935 με χαμηλό ημέρας στο 0,9215 ευρώ. Η περίπτωση της Αlpha Βank είναι ενδεικτική της σταθερής πίεσης από την πλευρά των πωλητών, της σχεδόν βεβαιότητας των short hedge funds πως ο κλάδος θα ταλαιπωρηθεί χαμηλά, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο καταγραφής χαμηλού κάτω και από τις 363, θυμίζοντας το ιστορικό ελάχιστο των 358 μονάδων. 

Για τον κλάδο τα έχουμε... χιλιοπεί, όπως και για το ότι χάνεται χρόνος πολύτιμος στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, γεγονός που επιβαρύνει όλο και περισσότερο την κατάσταση, αδυνατίζοντας όλο και περισσότερο τη διαπραγματευτική θέση των διοικήσεων στα deals με τα funds για τα χαρτοφυλάκια των NPLs.

Το αποθαρρυντικό για τους long είναι πως αυτό συνέπεσε με την αποτυχία της δημόσιας πρότασης του ΤΙΤΑΝα, γεγονός που εξαρχής βάρυνε τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Ηρθε και η υποχώρηση για τη μετοχή του ΟΤΕ, καθώς εύλογα ορισμένοι κατοχύρωσαν θέσεις σε μία μετοχή που σε διάστημα μηνός τούς αποδίδει 13,53%, για να ενισχυθεί η αδυναμία και του μη τραπεζικού μέρους του δείκτη.

Τεχνικά για τον ΓΔ δεν θα πρέπει να χαθεί, σε κλείσιμο, η περιοχή των 623 μονάδων, μετά την εμφανή αδυναμία υπέρβασης των 636-639 μονάδων. Προβληματικός ο τραπεζικός, ένας από τους ρυθμιστές της τάσης και σήμερα ο ΤΙΤΑΝας.

Γιατί δεν πέτυχε η δημόσια πρόταση στον ΤΙΤΑΝα αναλύει ο Στέφανος Κοτζαμάνης, πού θα κριθεί η επιτυχία για το 5ετές γράφει η Ελενα Λάσκαρη. Νέες εκροές στα ETF «μετρά» ο Γιώργος Α. Σαββάκης, πώς θα γίνει η τιτλοποίηση των 2 δισ. ευρώ της Eurobank, παρουσιάζει ο Χρήστος Κίτσιος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v