Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Πώς θα γίνει η τιτλοποίηση των 2 δισ. ευρώ

Υποβλήθηκαν χθες οι μη δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση του συνόλου των ομολογιών ενδιάμεσου ρίσκου (mezzanine note). Η ονομαστική αξία των τριών τίτλων της έκδοσης και τι κλήθηκαν να σταθμίσουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές.

Eurobank: Πώς θα γίνει η τιτλοποίηση των 2 δισ. ευρώ

Στην τελική ευθεία εισήλθε, χθες, η πρώτη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων από εγχώρια τράπεζα, καθώς υποβλήθηκαν οι μη δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο οφειλόμενου κεφαλαίου 2 δισ. ευρώ, που σκοπεύει να τιτλοποιήσει η Eurobank (project Pillar).

Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει περίπου 45.000 μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, 31 χιλιάδων δανειοληπτών, τα οποία έχουν μέσο χρόνο καθυστέρησης 3,6 έτη. Το οφειλόμενο κεφάλαιο ανέρχεται σε περίπου 2 δισ. ευρώ και η συνολική απαίτηση στα 2,5 δισ. ευρώ.

Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο θα μεταφερθεί σε εταιρεία ειδικού σκοπού, η οποία θα εκδώσει τρία ομόλογα: το υψηλής διαβάθμισης (senior note) προβλέπεται να διακρατηθεί από την τράπεζα, το ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine note) να πωληθεί στον προτιμητέο επενδυτή, ενώ για τον junior τίτλο εξετάζεται το ενδεχόμενο δωρεάς του σε κοινωφελές ίδρυμα.

Με βάση την ενημέρωση που δόθηκε στους επενδυτές, το senior note ομόλογο θα έχει ονομαστική αξία περίπου 1 δισ. ευρώ, το mezzanine γύρω στα 300 εκατ. ευρώ, ενώ το junior αντιστοιχεί στο ύψος των συσσωρευμένων προβλέψεων για το εν λόγω χαρτοφυλάκιο, δηλαδή περίπου στα 700 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, η καθαρή λογιστική αξία του χαρτοφυλακίου (σ.σ. αφού αφαιρεθούν οι προβλέψεις) ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ, ενώ το χαρτοφυλάκιο διαθέτει εξασφαλίσεις επί 36.000 ακινήτων, με την τράπεζα και τους συμβούλους να αποτιμούν την εμπορική αξία των ενεχύρων στα 2,9 δισ. ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, αφού επεξεργάστηκαν τα στατιστικά στοιχεία ανακτήσεων και αξιολόγησαν ένα δείγμα από τις εξασφαλίσεις του χαρτοφυλακίου, υπέβαλαν μη δεσμευτικές προσφορές για το ομόλογο ενδιάμεσου ρίσκου (mezzanine note). Πρακτικά, καλούνται να τιμολογήσουν κατά πόσο τα καθαρά έσοδα από εισπράξεις ρυθμίσεων και εκποιήσεων θα ξεπεράσουν το ύψος του 1 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στην αξία του senior note τίτλου.

Όσοι περάσουν στη β' φάση του διαγωνισμού θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν ένα ικανοποιητικό δείγμα φακέλων και να υποβάλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές. Τη διαδικασία «τρέχουν», ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, η ισπανική ALANTRA και η Morgan Stanley.

Η Eurobank δούλεψε, εδώ και μήνες, μεθοδικά το εγχείρημα, σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον επόπτη, προκειμένου να αντιμετωπίσει σειρά ζητημάτων, ώστε ο διαγωνισμός να πληροί τις εποπτικές απαιτήσεις και η τιτλοποίηση να οδηγήσει όχι μόνο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs) αλλά και στην εκμηδένιση της επίδρασης στο σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό της από τη διακράτηση του senior note τίτλου.

Με δεδομένο ότι πρόκειται για την πρώτη τιτλοποίηση, η έκβασή της προσελκύει το ενδιαφέρον όλων των τραπεζών αλλά και των «παικτών» που δραστηριοποιούνται στην αγορά και διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v