Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τιτάν: Γιατί δεν πέτυχε η Δημόσια Πρόταση

Ο ρόλος των passive funds και η... αδράνεια. Πώς επηρέασε το τελικό αποτέλεσμα η κίνηση της διοίκησης να δώσει εναλλακτική δυνατότητα σε όσους μετόχους δεν θα είχαν αποδεχτεί την πρόταση. Τα ερωτήματα για την επόμενη ημέρα του ομίλου.

Τιτάν: Γιατί δεν πέτυχε η Δημόσια Πρόταση

Αίσθηση προκάλεσε στην αγορά η αποτυχία της Δημόσιας Πρότασης, που θεωρούνταν τετελεσμένο γεγονός από τους περισσότερους. Γι’ αυτό και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν τώρα τους λόγος της αποτυχίας.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, ένας εξ αυτών είναι ότι σε εταιρείες με μεγάλη -ανά τον κόσμο- διασπορά, κάθε φορά ένα ποσοστό των μετόχων δεν ανταποκρίνεται για «λόγους αδρανείας» (γραφειοκρατία, κ.λπ.). Αυτό έγινε σαφές και στην περίπτωση των προνομιούχων τίτλων, οι κάτοχοι των οποίων ευνοούνταν καταφανέστατα από τους προτεινόμενους όρους: Η αποδοχή στους προνομιούχους τίτλους περιορίστηκε στο 92%.

Αρνητικά, σύμφωνα με πηγές, επέδρασε η κίνηση της διοίκησης της εταιρείας (με την προϋπόθεση ότι η ΔΠ θα ήταν επιτυχής) να δώσει την εναλλακτική δυνατότητα σε όσους μετόχους δεν θα είχαν αποδεχτεί την πρόταση, είτε να την αποδεχτούν εκ των υστέρων είτε να εξασφαλίσουν ένα περιορισμένο κέρδος (η προσφερόμενη τιμή μετατροπής των 21,06 ευρώ ήταν υψηλότερη από την τρέχουσα αποτίμηση στο ΧΑ). Στο συγκεκριμένο θέμα άλλωστε είχε αναφερθεί ο «Χαμαιλέων» σε σχόλιό του με τίτλο «ΤΙΤΑΝ: Η δημόσια πρόταση, το μεροκάματο και τα σενάρια». 

Επιπρόσθετα επιβαρυντικός παράγοντας φέρεται να είναι η απροθυμία να αποδεχτούν τη δημόσια πρόταση ορισμένα passive funds, τα οποία ήταν εστιασμένα στον δείκτη MSCI Greece. Το σκεπτικό τους ήταν πως από τη στιγμή που οι μετοχές της ΤΙΤΑΝ θα μετατρέπονταν σε τίτλους της βελγικής Titan International, θα έβγαιναν από τον δείκτη αναφορά τους (τον MSCI Greece), οπότε θα έπρεπε να τις ρευστοποιήσουν.

Όλα αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν και -σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες- το ζήτημα είναι το πώς βασικοί μέτοχοι και διοίκηση της εισηγμένης θα χειριστούν σε βάθος χρόνου δύο ζητήματα:

Πρώτον, το αν θα επιλέξουν άλλους τρόπους μεταφοράς της έδρας στο εξωτερικό και διαπραγμάτευσης σε ξένα χρηματιστήρια (όπως π.χ. μέσα από μια διασυνοριακή συγχώνευση) και

δεύτερον, το αν θα δρομολογήσουν νέες κινήσεις για τη μετατροπή των προνομιούχων τίτλων σε κοινές.

Κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν πως η διοίκηση δεν έχει λάβει οποιαδήποτε απόφαση και πως πιθανόν να ξεκινήσει σύντομα ένα στάδιο αξιολόγησης των νέων δεδομένων.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, η αποτυχία της δημόσιας πρότασης δεν επιδεινώνει τον τρόπο λειτουργίας και τις οικονομικές επιδόσεις του εισηγμένου ομίλου, με τη διοίκηση του τελευταίου να έχει αναφερθεί σε «διαφαινόμενο θετικό momentum για το 2019», με αιχμή του δόρατος την αγορά των ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v