Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μικρό προβάδισμα για τους αγοραστές

Στη ζώνη των 635 μονάδων κινείται ο Γενικός Δείκτης, με τον τζίρο σε χαμηλά επίπεδα. Κέρδη υψηλότερα του 3% για τη μετοχή της Εθνικής. Άνοδο καταγράφουν ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, Viohalco. Aπώλειες για Πειραιώς, ΟΤΕ.

ΧΑ: Μικρό προβάδισμα για τους αγοραστές

Ανοδικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υψηλότερα τα futures στη Wall Street και στο ΧΑ, η συνεδρίαση έχει ξεκινήσει με μικρό προβάδισμα των αγοραστών.

Εν τάχει, κατά 1,05% στις 11.254 μονάδες ο DAX, με θετικό πρόσημο 0,44% σε διάστημα εβδομάδος, κατά 0,65% από τις 2.652 μονάδες τα συμβόλαια του S&P 500.

Στα καθ' ημάς, αυλαία το μεσημέρι στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών (αναλυτικό ρεπορτάζ της Μαρίνας Μάνη και του Φίλιππου Πανταζή), μία συμφωνία που επιθυμούσε διακαώς ο «ξένος παράγοντας», με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει έμμεσα (ή μήπως άμεσα) και για θέματα που άπτονται της οικονομίας, των συνομιλιών με τους δανειστές, του μείζονος προβλήματος των «κόκκινων» δανείων. Θα δείξει...

Στο χρηματιστηριακό ταμπλό, οι traders έχοντας τον... αέρα της Φρανκφούρτης και της Νέας Υόρκης ανεβάζουν λίγο τον πήχη για τον μεν Γενικό Δείκτη πάνω από τις 636 μονάδες, τους δε Δείκτη Τραπεζών προς την περιοχή των 400 και FTSE25 προς τις 1.700 μονάδες. Με θετικό πρόσημο, σε εβδομαδιαίο, και οι τρεις κύριοι δείκτες με απόδοση μεγαλύτερη του 3% και με ενθαρρυντική ένδειξη, για όσους δίνουν σημασία και στην τεχνική ανάλυση, την υπέρβαση των 636 μονάδων για τον ΓΔ. Μία προϋπόθεση, σύμφωνα με μέτρηση έμπειρου αναλυτή, που έχει τεθεί στα σχόλιά μας των τελευταίων ημερών και αφορά στο ενδεχόμενο αλλαγής τάσης. Βραχυπρόθεσμα ένα ενδεχόμενο «κλείσιμο» του ΓΔ πάνω από τις 636 μον. (σε εβδομάδα) θα έφερνε τους long σε πλεονεκτική θέση, από τη συνεδρίαση της Δευτέρας κιόλας.

Απαραίτητη προϋπόθεση η αντίδραση του πολύπαθου τραπεζικού κλάδου, με τις πρώτες κινήσεις των traders να οδηγούν τον ΔΤΡ προς τις 400 (με 2%), με συγκριτικά μεγαλύτερο τζίρο (το 42% της αξίας συναλλαγών, στις 11:10), ένδειξη πως το... παιχνίδι θα δοθεί στο «γήπεδο» των τραπεζών. Εάν όντως βγάλει αντίδραση ο κλάδος, ενδεχόμενο πολύ πιθανό και λόγω των επαφών Ελλήνων τραπεζιτών στη Φρανκφούρτη (σήμερα είναι συνάντησή τους με τον νέο επικεφαλής του ΕΜΣ, Αντρέα Ενρια), τότε η μεγάλη κεφαλαιοποίηση θα ακολουθήσει. Για τον FTSE25, η συνέχιση της κίνησης προς τις 1.715 μονάδες είναι εφικτή, το πιθανότερο ενδεχόμενο.

Ευκαιρία για κίνηση σε μετοχές του δείκτη, με τον ΟΤΕ να επιβεβαιώνει τα 11 ευρώ, την Coca Cola σταθερά πάνω από τα 29 με σήμα long, τον ΟΠΑΠ στα 8,55 ευρώ.

Πέραν των τραπεζικών, που συγκεντρώνουν τη μερίδα του... λέοντος του τζίρου, συγκριτικά ικανοποιητικός διαμορφώνεται για τίτλους των MLS (πέρασε ένα πακέτο για 100.000 στα 4,56 ευρώ), Τέρνα Ενεργειακή, Viohalco, OTE, EXAE, Motor Oil, Jumbo, Coca Cola, Μυτιληναίο, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Στις 11:20, ο τζίρος στα 3,2 εκατ., στις 42/22 η σχέση ανοδικών/πτωτικών. Με 120 χωρίς μεταβολή και μεγαλύτερη άνοδο για μετοχές των ΕΛΑΣΤΡΟΝ, Asco, Εθνική, Creta Farms, Ικτίνο, J&P ΑΒΑΞ, Eurobank κ.α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v