Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη ζώνη των 630 το Χρηματιστήριο

Στον ρυθμό της ομολογιακής έκδοσης κινείται το ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει οριακή πτώση. Πιέσεις για τις τράπεζες μετά το ανοδικό ξεκίνημα. Ξεχωρίζει η Ελλάκτωρ, ανακάμπτει η μετοχή του Τιτάνα.

Στη ζώνη των 630 το Χρηματιστήριο

Ηπιες κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, στον ρυθμό του ομολόγου το ΧΑ.

Ανοιξε, νωρίτερα, το βιβλίο προσφορών για το 5ετές ομόλογο, κίνηση που αποτελεί το πρώτο βήμα στην προσπάθεια της χώρας να επιστρέψει στις αγορές. Βήμα σωστό, προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης της καμπύλης επιτοκίων, βήμα απαραίτητο, καθώς με τον μεθοδικό σχεδιασμό Αθήνας - ξένων θα έχει και συνέχεια. Ενέργεια που θα έχει αποτέλεσμα και στον τραπεζικό και στον επιχειρηματικό τομέα, με την Αναστασία Παπαϊωάννου να σημειώνει πως το επιτόκιο του 5ετούς θα είναι βαρόμετρο για τις τράπεζες, επίσης θα είναι σημείο αναφοράς για εκδόσεις ομολόγων όπως λ.χ. αυτού που προγραμματίζει η διοίκηση της ΔΕΗ, προς τα μέσα-τέλη Φεβρουαρίου.

Στο 3,037% η απόδοση του 5ετούς, πριν λίγο στις 11:15, στο 4,034% του 10ετούς, με τις μέχρι τώρα κινήσεις των traders να επικεντρώνονται μεν στον τραπεζικό κλάδο αλλά συνάμα να ενεργούν σε επιμέρους κλάδους/τομείς, με τον κατασκευαστικό στο προσκήνιο.

Στην περιοχή των 628,56-630 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, πέριξ των 1.672 ο FTSE25, με τον Δείκτη Τραπεζών στις 380 μονάδες. Με αρνητικό πρόσημο οι 3 βασικοί δείκτες, μικρότερες οι απώλειες για τον ΓΔ και αυτό λόγω της συγκριτικά καλύτερης εικόνας, που διαμορφωνόταν στα πρώτα 50' για τον τραπεζικό κλάδο έναντι συγκεκριμένων blue chips.

Σταδιακά μετά τις 11:15,με στοχευμένες εντολές αγοράς, σε δεικτοβαρείς μετοχές (Coca Cola, ΔΕΗ, Motor Oil κ.α.), ο ΓΔ «γύρισε» σε θετικό έδαφος, προς τις 633 μονάδες. Θετικό «γύρισμα» για τον τραπεζικό κλάδο.

Μέτριες συναλλαγές, ανάλογος τζίρος, με το 19% σε κατασκευές-υλικά, το 15% σε τράπεζες και το 12% σε οικιακά αγαθά. Στις 10:55 πέρασε ένα πακέτο για 100.000 μετοχές της Grivalia στα 8,50 ευρώ.

Αναλυτικότερα, στον τραπεζικό κλάδο οι traders ενεργούν με αγορές σε Εθνική και Πειραιώς, με πωλήσεις σε Alpha Bank και Eurobank. Συγκριτικά καλή η εικόνα (πάντα βραχυπρόθεσμα) για τη μετοχή της Εθνικής, από το 0,913 απορροφάται η προσφορά στην Αlpha Βank.

Περισσότερες συναλλαγές στη μετοχή της Αlpha Βank, όπως επίσης και μεγαλύτερος τζίρος.

Κινητικότητα σε συγκεκριμένες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με τον ΕΛΛΑΚΤΩΡα και σήμερα στο επίκεντρο, καθώς εξελίσσεται μία συντονισμένη προσπάθεια βελτίωσης χρηματιστηριακής αξίας, τιμής μετοχής με αφετηρία τα τελευταία χαμηλά (πέριξ του 1,20 ευρώ, στις 18-21 Ιανουαρίου). Προσπάθεια που επιχειρείται με αυξημένες συναλλαγές, συντονισμένη απορρόφηση της προσφοράς σε σταδιακά υψηλότερες τιμές, με αποτέλεσμα η μετοχή να «μετρά» 11,28% σε διάστημα εβδομάδας.

Στο επίκεντρο και η μετοχή του ΤΙΤΑΝα, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, με την προσφορά να απορροφάται από τα 19,34 ευρώ. Τους λόγους της αποτυχίας της δημόσιας πρότασης έχει αναλύσει ο Στέφανος Κοτζαμάνης.

Με την ολοκλήρωση της πρώτης ώρας συνεδρίασης, ο ΓΔ με 0,19% στις 631,92 μονάδες, ο ΔΤΡ με 0,50% στις 384,51 και ο FTSE25 με 0,15% στις 1.680 μονάδες.

Στις 35/35 η σχέση ανοδικών/πτωτικών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v