Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το επιτόκιο του 5ετούς βαρόμετρο για τις τράπεζες

Έτοιμες, ανάλογα με το προφίλ της καθεμίας, είναι οι ελληνικές τράπεζες να ακολουθήσουν το δημόσιο με ομολογιακές εκδόσεις. Όλα θα εξαρτηθούν από την τιμολόγηση του 5ετούς, επισημαίνουν τραπεζικές πηγές.

Το επιτόκιο του 5ετούς βαρόμετρο για τις τράπεζες

«Παράθυρο» έκδοσης ομολόγων συνολικού ύψους από 1,5 έως και 2 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες ανοίγει το βήμα εξόδου στις αγορές που ετοιμάζεται να κάνει άμεσα το ελληνικό δημόσιο, κυρίως όμως ο στρατηγικός στόχος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να προχωρήσει εντός του επόμενου διμήνου και σε δεύτερη (για το 2019) έκδοση ομολόγου.

Οι διοικήσεις των τραπεζών βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με τους συμβούλους τους, με στόχο να αξιοποιήσουν, παρά τα κλαδικά τους προβλήματα, με μέγιστο τον σημαντικό όγκο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), το θετικό κλίμα που θα καλλιεργήσει για τα ελληνικά assets η πρώτη μεταμνημονιακή έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, ωστόσο τα πάντα θα κριθούν από την απόδοση του υπό έκδοση κρατικού ομολόγου.

«Το μέγεθος της δυνατότητας που θα έχουμε, θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό από την τιμολόγηση που θα πάρει το 5ετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου. Άλλο η απόδοση να διαμορφωθεί στο 3,5 ή στο 3,4% και άλλο στο 3-3,1%. Αν η τιμολόγηση είναι ελκυστική και η διαφορά με την τιμολόγηση που έχουμε στην αγορά repos δεν είναι απαγορευτική ως προς το κόστος, τότε το εγχείρημα έχει νόημα», επισημαίνει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας.

Σε θέση μάχης

Τα πλάνα ομολογιακών εκδόσεων (καλυμμένα ή μη) διαφέρουν ανά τράπεζα ανάλογα με τις ανάγκες της, κυρίως όμως από τις δυνατότητες -μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα- που έχει η καθεμία. Εξού και το ύψος των εκδόσεων αναμένεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να κινηθεί από 300 έως 500 εκατ. ευρώ, ανάλογα με το επιχειρησιακό story του πιστωτικού ιδρύματος. «Οι συζητήσεις με τους επενδυτές έχουν γίνει από την Άνοιξη του 2018 καθώς τότε προετοιμαζόμασταν για την έξοδο από το μνημόνιο και το δημόσιο είχε δρομολογήσει μία έκδοση ομολόγου πριν από τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς. Οι εξελίξεις όμως στην Ιταλία έβαλαν, εν μέρει, φρένο στην επιδίωξη αυτή, με αποτέλεσμα να παγώσουν τότε τα αντίστοιχα σχέδια που ετοίμαζαν όχι μόνο οι τράπεζες αλλά και οι επιχειρήσεις», αναφέρει έτερο υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος και προσθέτει: «Από τον Νοέμβριο και μετά κι ενώ ο ΟΔΔΗΧ έκανε τις επαφές με τους επενδυτές, ζεστάθηκαν και τα σχέδια των τραπεζών».

Κρίσιμη η τιμολόγηση

Βαρόμετρο για τη δυναμική του εγχειρήματος αποτελεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τιμολόγηση του 5ετούς ομολόγου που εκδίδει το δημόσιο. Εάν η απόδοση «κλειδώσει» λίγο πάνω από το 3% -όχι όμως υψηλότερα από 3,20%-, τότε η έκδοση θα εκτιμηθεί ως επιτυχημένη και το όφελος από την τιμολόγηση θα περάσει και στις εκδόσεις τραπεζών και επιχειρήσεων. 

Βέβαια, όπως ξεκαθαρίζουν, πάντα μία έκδοση ομολόγου -εφόσον η τιμολόγησή της κινείται σε λογικά πλαίσια- προσδίδει εμπιστοσύνη σε μία τράπεζα και μια επιχείρηση καθώς στέλνει δυνατό σήμα στις αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v