«Παιχνίδι» με τις 690 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Συνεχίζει υψηλότερα το Χρηματιστήριο, παρά το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές. Ξεχωρίζει η ΔΕΗ με άνοδο άνω του 7%. Κέρδη για τις τράπεζες με υπεραπόδοση για Πειραιώς. Κίνηση χαμηλότερα για Τιτάνα, ΟΠΑΠ.

«Παιχνίδι» με τις 690 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Με αρνητικά πρόσημα κινούνται οι Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι ενεργοί επενδυτές τηρούν στάση αναμονής και κατοχυρώνουν κέρδη, περιμένοντας τις νεότερες εξελίξεις όσον αφορά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κίνας και τα θέματα στο μέτωπο του “Brexit”.

Παρά την επιφυλακτικότητα στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και το ήπια αρνητικό ξεκίνημα στο Χ.Α., η συνέχεια δείχνει ότι οι αγοραστές διατηρούν τον έλεγχο της βραχυπρόθεσμης τάσης, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες να έχουν γυρίσει σε θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη, ενώ σχετικά ενισχυμένος δείχνει και ο τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα και με την συμπλήρωση των πρώτων ενενήντα λεπτών της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 685,48 (-0,19%) και 690,85 μονάδων (+0,59%), ενώ ο τζίρος ξεπερνά τα 12 εκατ.

Με την εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλό να είναι μικτή και λόγω κινήσεων κατοχύρωσης κερδών, ήταν επόμενο να χρειαστούν άλλοι Δεικτοβαρείς τίτλοι που θα έπρεπε να ηγηθούν της σημερινής προσπάθειας ανόδου και οι αγοραστές επέλεξαν τις μετοχές των ΔΕΗ (+7,08%) και Motor Oil (+2,34%).

Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού οδεύει προς την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, καθώς όλα δείχνουν ότι επιστρέφουν τα πονταρίσματα που έχουν σχέση με το μέλλον των Λιγνιτικών Μονάδων, ενώ δεν αποκλείεται την σημερινή, επιθετικά, ανοδική κίνηση, να την επιχορηγεί και σημαντικός αριθμός κινήσεων από “short covering”.

Οι τελευταίοι αγοραστές, δείχνουν να ποντάρουν πως εντός της εβδομάδας αναμένεται να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πώς θα γίνει ο καινούριος διαγωνισμός πώλησης των Λιγνιτικών Μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και τη Μελίτη, με τις φήμες - πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα υπάρξει πιο ξεκάθαρη εικόνα για την αποτίμηση των Μονάδων.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης και πλην των ΔΕΗ και ΜΟΗ, με αξιοσημείωτα κέρδη κινούνται Πειραιώς (+3,26%), Eurobank (+1,95%), Viohalco (+1,17%), Grivalia (+1,90%), Jumbo (+1,10%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,39%) και ΟΛΠ (+1,13%).

Από τις ελάχιστες μετοχές που υποχωρούν προς χαμηλότερα επίπεδα (ΕΛΠΕ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΤΙΤΚ), δεν υπάρχει τίτλος που να καταγράφει απώλειες που ξεπερνούν την μία ποσοστιαία μονάδα και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του για την συνέχεια.

Τεχνικά και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, παραμένει σαν πρώτο ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 690 μονάδων, κίνηση που θα αυξήσει τον προβληματισμό στο στρατόπεδο των “short”.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v