Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τράπεζες επιστρέφουν σε θέση οδηγού στο ΧΑ

Ανοδικό ξεκίνημα για τον ΓΔ, με τις τράπεζες να κινούνται υψηλότερα. Πρώτος στόχος οι 714 μονάδες. Η επιστροφή των αγοραστών στα τραπεζικά «χαρτιά», οι θετικές ενδείξεις και τα πρώτα σημεία αντίστασης. Κρίσιμη η ανακοίνωση για το ΑΕΠ.

Οι τράπεζες επιστρέφουν σε θέση οδηγού στο ΧΑ

Μετά τη μικρή διόρθωση, οι αγοραστές επέστρεψαν στο Χ.Α., με τον τραπεζικό κλάδο να συνεχίζει σε θέση οδηγού, γεγονός που επιβεβαιώνεται από το ότι οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών απασχόλησαν το 60% περίπου της συναλλακτικής δραστηριότητας, πετυχαίνοντας και την επιστροφή του Γενικού Δείκτη πάνω από το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων.

Το ευνοϊκό κλίμα στην Ευρώπη για τον κλάδο, με ένα νέο πρόγραμμα TLTRO πιο πιθανό πλέον, έδωσε ώθηση και στις εγχώριες δυνάμεις. Οι τιμές των τραπεζών κινούνται ενάντια στα short πονταρίσματα των ξένων hedge funds, τα οποία συνεχίζουν να αυξάνονται.

Τα αποτελέσματα του ΑΕΠ για το τέταρτο τρίμηνο και το σύνολο του 2018, η έκδοση του ομολόγου της Aegean Airlines αλλά και τα οικονομικά αποτελέσματα της Eurobank επίσης θα έχουν μεγάλη σημασία για τον τραπεζικό κλάδο αλλά και την αγορά γενικότερα.

Η έκθεση της Eurobank Equities για τις ελληνικές τράπεζες επίσης είχε τη σημασία της για τον τραπεζικό κλάδο. Επισημαίνει ότι η ανάκαμψη από την αρχή του έτους διορθώνει την υπερβολικά απαισιόδοξη άποψη που σχετίζονταν προηγουμένως με τις ελληνικές τράπεζες. Η χρηματιστηριακή βλέπει περαιτέρω περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα κατά περίπου 50%, καθώς διάφορα στοιχεία ενισχύουν την εμπιστοσύνη, ενώ θεωρεί πως η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού παραμένει βασική ανησυχία.

Τεχνικά, η επιστροφή του τραπεζικού δείκτη με κλείσιμο υψηλότερα των 547 μονάδων αποτελεί θετική ένδειξη, ενώ τα δεδομένα θα βελτιωθούν περαιτέρω, αν δοθεί κλείσιμο υψηλότερα των 575 μονάδων, επίπεδο το οποίο αποτελεί πρόσφατη κορυφή. Οι 575 μονάδες θα αποτελέσουν ένα σημείο αντίστασης, κυρίως λόγω του όγκου συναλλαγών που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 530 - 575 μονάδων. Σε κάθε περίπτωση, η κύρια τάση του ΔΤΡ μεταβάλλεται πάνω από τις 640 μονάδες. Όλοι οι δείκτες καταγράφουν διψήφια άνοδο το 2019, ενώ υπεραποδίδει, πλέον, ο ΔΤΡ μετά την εντυπωσιακή ανοδική κίνηση των δύο τελευταίων εβδομάδων.

Αναφορικά με την εικόνα του Γενικού Δείκτη και μετά και τα χθεσινά δεδομένα, στα βραχυπρόθεσμα γραφήματα πολλών δεικτοβαρών μετοχών υπάρχει εμφανής κόπωση. Τα πρώτα επίπεδα διόρθωσης εντοπίζονται στις 690 μονάδες, ενώ στον αντίποδα, κλείσιμο ψηλότερα των 714 μονάδων θα οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη προς τη ζώνη των 750 μονάδων. Η διατήρηση ή μη της ζώνης των 690 μονάδων θα δώσει και το σήμα στην αγορά για τη νέα κατεύθυνση. Αυτή η ζώνη τιμών είναι πλέον η περιοχή αναφοράς για την αγορά, όσο θα προσπαθεί να κάμψει την επόμενη αντίσταση στις 705-715 μονάδες. Υψηλότερα οι 730 μ. και οι 760 μ. και χαμηλότερα οι 666 μονάδες.

Γιώργος Α. Σαββάκης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v