Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με νέους όρους το rebalancing στο ΧΑ μετά το χθεσινό ράλι

Κίνηση υψηλότερα για τον ΓΔ στο ξεκίνημα. Τα νέα δεδομένα μετά το ξέσπασμα και πώς επηρεάζεται η διαδικασία του rebalancing. Η κατακόρυφη αύξηση συναλλαγών και τα δύο σενάρια. Ο ρόλος των τραπεζών και οι «εξωτερικές απειλές».

Με νέους όρους το rebalancing στο ΧΑ μετά το χθεσινό ράλι

Η απομάκρυνση του σεναρίου μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου αλλά και το καθαρό αποτέλεσμα της κάλπης, που για πολλούς αποτέλεσε έκπληξη, ήταν οι δύο βασικές παράμετροι για το χθεσινό κρεσέντο στο χρηματιστήριο. Κίνηση που υποβοηθήθηκε και από την ανοδική (αν και ήπια) πορεία των βασικών ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Η βίαιη ανοδική αντίδραση δημιουργεί νέα δεδομένα και για το σημερινό «λειψό» rebalancing στον MSCI (σ.σ. είχε προηγηθεί για τη μετοχή της Eurobank, που εντάχθηκε στον δείκτη Standard την Πέμπτη). Πόσο μάλλον που στο παιχνίδι μπαίνουν και οι Αμερικανοί επενδυτές, που χθες εν πολλοίς «απείχαν» λόγω της αργίας στις ΗΠΑ.

Χθες επιτεύχθηκαν οι φιλόδοξοι στόχοι που είχαν τεθεί πριν τις εκλογές από την πλευρά των long, αυτοί της αντίδρασης του Γενικού Δείκτη προς τις 770/780 και του Δείκτη Τραπεζών προς τις 660/670 μονάδων. Ωστόσο οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις πυροδότησαν ισχυρές εντολές αγοράς από την πλευρά κυρίως ξένων funds και δη βραχυπρόθεσμων/επιθετικών χαρτοφυλακίων.

Το γεγονός της επίτευξης των στόχων σε μόλις μία συνεδρίαση υποχρεώνει κατ' αρχάς τους traders και δευτερευόντως τους επενδυτές να επανεξετάσουν τη βραχυπρόθεσμη προσέγγισή τους σε σχέση με την αγορά και να συνεκτιμήσουν το ενδεχόμενο μίας απόλυτα φυσιολογικής διόρθωσης, έχοντας πάντα την προσοχή στο διεθνές περιβάλλον και στη σημερινή κίνηση της Wall Street.

Σε αργία χθες Νέα Υόρκη και Λονδίνο αλλά παρ' όλα αυτά οι συναλλαγές εκτινάχθηκαν, ο τζίρος ομοίως, με εύλογο το ερώτημα χθες το απόγευμα σε χρηματιστηριακά γραφεία κατά πόσον το χθεσινό... up μπορεί να είναι «διανομή χαρτιών» στα υψηλά σχεδόν 10μήνου ή είσοδος και νέων παικτών με «φρέσκα κεφάλαια». Το πιθανότερο είναι πως απάντηση θα έχουμε με το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης, συνεκτιμώντας πως πρόκειται και για μέρα rebalancing με αυξημένες εισροές/εκροές σε βαριές μετοχές του δείκτη. Επιπλέον, με τη Wall Street και το City να λειτουργούν, θα έχουμε πιο ολοκληρωμένη εικόνα των διαθέσεων/στάσης των funds και δη των αμερικανικών.

Οι τράπεζες

Πάνω από τα 175 εκατ. ο χθεσινός τζίρος, με το μεγαλύτερο μερίδιο στον τραπεζικό κλάδο, επιβεβαιώνοντας -για ακόμη μία συνεδρίαση- τη στόχευση funds και βραχυπρόθεσμων παικτών. Με ανοδική αντίδραση σχεδόν 50% από την αρχή του έτους, ο κλαδικός δείκτης είναι μακράν ο επιθετικότερος από κάθε άλλον χώρας-μέλους της ευρωζώνης. Αποδόσεις σε διάστημα, ούτε καν 5 μηνών, που... ζαλίζουν. Πειραιώς στα 2,208 ευρώ με 162,86% από την αρχή του έτους, Εθνική στα 2,10 ευρώ με 90,91% και Eurobank στο 0,747 με 38,93% και στο 1,44 ευρώ με 30,91% ο τίτλος της Alpha Bank, από την αρχή του έτους.

Εχουμε πει πλειστάκις πως στην ελληνική αγορά παίζεται ένα από τα πιο ενδιαφέροντα -με αυξημένο ρίσκο- στοιχήματα των funds για το 2019. Προσώρας για φέτος, ο ΓΔ τούς αποφέρει 26,63%, ο FTSE25 περίπου το ίδιο, με τον ΔΤΡ στο 49,51%, απόδοση που δεν γράφουν από καμία άλλη αγορά (συμπεριλαμβανόμενων των αναδυόμενων του δείκτη MSCI). Στη δε αγορά ομολόγων η μείωση της απόδοσης έως το όριο του 3% (χαμηλότερο από το 2000, σύμφωνα με το Bloomberg), παρότι «ρηχή», ακόμη έχει τη σημασία της. Αυτό γιατί όσοι αγόρασαν θέσεις χρέους στην τελευταία έκδοση μετρούν ήδη πολύ ικανοποιητική απόδοση.

Το γράφημα του Γενικού Δείκτη 

Όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, ακόμη και στην περίπτωση μίας απόλυτα φυσιολογικής διόρθωσης σε αυτό τον κύκλο κίνησης, η τάση παραμένει ξεκάθαρα long για τους βασικούς δείκτες και την πλειονότητα των blue chips. Ερχόμενοι τώρα στο ενδεχόμενο μίας διόρθωσης, αυτή -με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία- θα λειτουργούσε περισσότερο σαν επιβεβαίωση περιοχών που από αντιστάσεις χθες άλλαξαν σε στηρίξεις. Δηλαδή οι 760/750 μονάδες για τον ΓΔ και οι 640 (και τις 620 χαμηλότερα) για τον τραπεζικό δείκτη.

Το διάγραμμα του FTSE25

Αλλοι αναλυτές ποντάρουν στο ενδεχόμενο άμεσης συνέχισης της ανόδου πέραν και των 780 προς τις 800 μονάδες, στηριγμένοι στο εκρηκτικό 6,09% της χθεσινής συνεδρίασης. Ωστόσο θα απαιτηθεί προσοχή, καθώς το πολιτικό περιβάλλον είναι εντελώς διαφορετικό (σε σχέση με της Παρασκευής), ορισμένα funds παίζουν την προοπτική σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης ενώ άλλα ανοίγουν (ή ενισχύουν) θέσεις αντιστάθμισης (hedging μέσω Παραγώγων). Παράλληλα, στην Ευρώπη τα διάφορα «μέτωπα» παραμένουν ανοιχτά (Brexit, Ιταλία κ.λπ.), ενώ συνεχίζεται η αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την Κίνα κ.λπ.

Επίσης, λόγω του rebalancing, αναμένεται αυξημένο volatility και υψηλός τζίρος. Σχετικά μας είχε προϊδεάσει ο Γιώργος Α. Σαββάκης από τις 17 Μαΐου, αναλύοντας το stock picking με φόντο rebalancing και εκλογές. Σε παλαιότερο ρεπορτάζ (7 Μαΐου) δινόταν εκτίμηση των Société Générale, Bernstein και JP Morgan, Wood & Co). Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούσαν πως ένα μέρος των αναμενόμενων κινήσεων (εκροών/εισροών) πραγματοποιήθηκε χθες σε υψηλές τιμές, κάτι που εάν όντως ισχύει, θα πρέπει να μας καθιστά εξαιρετικά προσεκτικούς σήμερα.

Στα 172,5 εκατ. ο τζίρος, με τα 42,2 εκατ. στην Εθνική, τα 31,8 στην Αlpha Βank, τα 21,1 στην Πειραιώς και τα 20,6 εκατ. στη Eurobank. Εάν σε αυτά συνεκτιμήσουμε τις αυξημένες συναλλαγές, που έγιναν στον κλάδο (κυρίως δε στην Eurobank) στις 21 και 22 Μαΐου, τότε έχουμε μία διαμορφούμενη «επενδυτική μάζα» που έχει λάβει θέσεις από τις 580-600 μονάδες και πάνω, του ΔΤΡ. Το χθεσινό κλείσιμο στις 650 (υψηλό ημέρας στις... 666 μον.) δίνει έναν «αέρα» 50-80 μονάδων (για τον ΔΤΡ), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το ενδεχόμενο μίας φυσιολογικής μικρής έκτασης κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων υπεραξιών.

Κλειδί παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, ωστόσο το χθεσινό... ξέσπασμα διαμόρφωσε αρκετά υψηλότερες τιμές για τα περισσότερα blue chips. Στο 15,13% η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στο 11,66% η ΕΧΑΕ, στο 11,42% η Lamda, στο 9,09% ο ΟΛΠ, στο 7% ο Μυτιληναίος, στο 5,81% ο ΟΠΑΠ, στο 5% η Jumbo κ.ο.κ. Πρακτικά ο πήχης (και σε όρους p/e) έχει ανέβει, ωστόσο -ακόμη- παραμένει χαμηλότερα του μέσου ευρωπαϊκού όρου (λόγω του μεγάλου discount, που δημιουργήθηκε το 2018). Αυτό και με γνώμονα τα οικονομικά αποτελέσματα δικαιολογεί περιθώριο περαιτέρω αντίδρασης, ειδικότερα για μετοχές εταιρειών που λόγω των πολιτικών εξελίξεων έρχονται στο προσκήνιο.

Για παράδειγμα, εάν «τρέξει» η αγορά, η ΕΧΑΕ είναι από τους κερδισμένους, η ΔΕΗ έχει πιθανότητες να προχωρήσει σε επώδυνη αναδιάρθρωση, η Lamda, επιτέλους να ξεκινήσει το project του Ελληνικού, ο κατασκευαστικός κλάδος πως θα εκκινήσουν νέα έργα και συμβάσεις κ.ο.κ Σε βάθος χρόνου όλα αυτά βέβαια, πλην όμως οι κινήσεις προεξόφλησης, κατά κανόνα, προηγούνται αρκετά των γεγονότων.

Κλάδος που θα μπορούσε να ευνοηθεί ο τραπεζικός (να προχωρήσουν τα σχέδιαΤΧΣ και ΤτΕ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια) παραμένει βαθιά υποτιμημένος σε σχέση και με τα blue chips και με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Περιθώρια εκπλήξεων από τις τράπεζες έβλεπε η UBS σε ανάλυσή της στις 22 Μαΐου, περιθώρια ανόδου «έβλεπε» και η AXIA (στις 16 του μηνός).

Στις 93/23 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με πρώτη στη σχετική κατάταξη την Πειραιώς αλλά και περισσότερες από 30 μετοχές της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας να ενισχύονται περισσότερο από 3%. ΕΛΤΕΧ-Ανεμος, ΑΒΑΞ, MIG, Πλαίσιο, Attica Bank, Intralot, Παπουτσάνης, ΙντραΚάτ αλλά και Μοτοδυναμική, ΕΥΔΑΠ, Ιατρικό, ΟΛΘ, Profile κ.ά. από τις πολλές που ξεχώρισαν.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v