Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με θετικό πρόσημο το ΧΑ πριν την κάλπη

Με περιορισμένο όγκο συναλλαγών ο Γενικός Δείκτης επανέκτησε τις 732 μονάδες. Πρωταγωνιστής η ΔΕΗ (10%) με την Πειραιώς (5%) να ακολουθεί. Συνέχισε ανοδικά η Coca Cola στήριξαν την αντίδραση ΟΤΕ, Μυτιληναίος και Jumbo.

Με θετικό πρόσημο το ΧΑ πριν την κάλπη

Μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, στη σημερινή συνεδρίαση επέστρεψε το θετικό πρόσημο στο Χ.Α., με τους βασικούς δείκτες να κινούνται μόνιμα σε “πράσινο φόντο”, όμως η επιφυλακτικότητα ήταν έκδηλη, ενώ χαμηλότερα κινήθηκε ο τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων).

Αξίζει να σημειωθεί ότι την σημερινή προσπάθεια των λίγων αγοραστών, επιχορήγησαν τα θετικά πρόσημα των Ευρωπαϊκών Αγορών, το θετικό ξεκίνημα του NYSE και η μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων, για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα (στο 3,365% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Από την άλλη και σήμερα η Αγορά έδειξε ότι χρειάζεται την είδηση – καταλύτη, για να κινηθεί σημαντικά ψηλότερα και ήταν ευδιάκριτο ότι το πρώτο μέλημα των αγοραστών, ήταν το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 730 μονάδων, προκειμένου να αποφευχθεί η τρίτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα, ενώ συνεχίστηκε η επενδυτική αδιαφορία για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Πέραν αυτών, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η Δευτέρα θα είναι μία “άλλη μέρα” για την Ευρώπη και πολύ περισσότερο για το Χ.Α., ενώ αξίζει υπενθύμισης η Δευτεριάτικη αργία για τα Χρηματιστήρια σε Λονδίνο και Ν. Υόρκη.

Πάρα πολλά, όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση, θα κρίνει, για τις Ευρωπαϊκές Αγορές, το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών (μετά τις Ολλανδία και Βρετανία, σειρά στις Ευρωεκλογές παίρνουν σήμερα η Ιρλανδία και η Τσεχία, με τις περισσότερες από τις υπόλοιπες Χώρες της ΕΕ να ψηφίζουν την Κυριακή).

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Εγχώριων Αναλυτών, από Ιδιωτικές ΑΧΕ με τις οποίες ήλθε σε επικοινωνία η στήλη, “η Εγχώρια Αγορά για να κινηθεί σημαντικά ψηλότερα, θα ήθελε σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων Κομμάτων, που δεν θα αφήνει περιθώρια αναστροφής της εκλογικής τάσης και δεν θα συντηρεί την αβεβαιότητα στην Οικονομία”.

Σύμφωνα με τους ίδιους, “οι επερχόμενες Ευρωεκλογές θα δείξουν τους συσχετισμούς των πολιτικών δυνάμεων που διαμορφώνονται στην παρούσα φάση και θα αυξήσουν την ‘ορατότητα’ για πιθανή αλλαγή στις οικονομικές πολιτικές, όποτε γίνουν οι Εθνικές εκλογές. Ένα αποτέλεσμα που θα θεωρηθεί ότι δίνει πιθανότητες αναπτυξιακής προοπτικής στη Χώρα και ταυτόχρονα δίνει ώθηση στην ψυχολογία της Αγοράς, αλλά και στην προοπτική νέων επενδύσεων, θα τιμολογηθεί ισχυρά θετικά από την Αγορά”.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης, που θεωρεί ότι “ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, η Αγορά θα προχωρήσει μπροστά, αν δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις από το εξωτερικό. Εκείνο που παραμένει ζητούμενο, είναι να ολοκληρωθεί, το συντομότερο δυνατόν, οι προεκλογικός κύκλος και η Οικονομία να επιστρέψει στην ‘κανονικότητα”.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Όλα τα βλέμματα στρέφονται στο αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, με την Αγορά να κινείται στη λογική του ‘στοιχηματισμού’ για τη διαφορά των δύο Μονομάχων. Με αυτό το δεδομένο η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος δύσκολα θα παρουσιάσει κάποια μεταβλητότητα, με το ενδεχόμενο της περαιτέρω υποχώρησης του ΓΔ να είναι αυξημένο, λόγω απόσυρσης βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων που δεν επιθυμούν να αναλάβουν τον επενδυτικό κίνδυνο ενός εκλογικού αποτελέσματος, μη επιθυμητού για την Επενδυτική Κοινότητα”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Μία ήπια αντίδραση είναι δικαιολογημένη στη σημερινή συνεδρίαση, μετά τις δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και το θετικό άνοιγμα των Ευρωπαϊκών Αγορών, με επιλεκτικές τοποθετήσεις ενόψει των της αναθεώρησης των δεικτών MSCI και των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου” εκτιμούσε η Beta Sec.

“Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες με απώλειες 0,81% στις 725,56 μονάδες. Το πρώτο σημείο αντίστασης βρίσκεται στις 738 μονάδες (ΚΜΟ 20 ημερών) και το πρώτο σημείο στήριξης στις 720 μονάδες. Αδύναμα τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου για τον Τιτάνα, καθώς επιβαρύνθηκαν από αυξημένες αποσβέσεις και αρνητικές Συναλλαγματικές Ισοτιμίες. Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου, στο τέλος του πρώτου τριμήνου, διαμορφώθηκε σε €889 εκατ. και ήταν κατά €117 εκατ. υψηλότερος σε σύγκριση με το τέλος του 2018. Η εφαρμογή το 2019 των ΔΠΧΑ 16, εκτιμάται πως θα έχει αντίκτυπο στα οικονομικά στοιχεία του ομίλου, με αύξηση των δικαιωμάτων χρήσης περιουσιακών στοιχείων κατά περίπου €54 εκατ., αύξηση των υποχρεώσεων από μισθώσεις ύψους περίπου €59 εκατ. και αύξηση του αναβαλλόμενου φόρου κατά περίπου €1,5 εκατ. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) αναμένεται να ενισχυθούν κατά περίπου €13 εκατ. Οι εκτιμήσεις για το 2019 είναι συνολικά θετικές. Η προοπτική αύξησης της ζήτησης είναι ορατή στις ΗΠΑ, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Βραζιλία και έστω και με κάποια χρονική υστέρηση και στην Ελλάδα. Στον αντίποδα, οι συνθήκες εκτιμάται ότι θα παραμείνουν δύσκολες στην Αίγυπτο και την Τουρκία”, σημείωνε η Merit Sec.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση και ξεκινώντας από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η Πειραιώς (+5,09%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (-0,16%), Eurobank (-0,79%) και Εθνική (-0,05%).

Μένοντας στην Πειραιώς, αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος συμπλήρωσε έξι ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες επτά, με “καύσιμο” τις εκτιμήσεις που κάνουν τον γύρο της Αγοράς για το επικείμενο deal με την “Intrum”, αν και η Τράπεζα σε πρόσφατη ανακοίνωσή της έχει αναφέρει ότι “εξετάζει σειρά επιλογών, σχετικά με την διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων στοιχείων ενεργητικού”.

Ο τίτλος έχει ημερήσιο “stop short” τα 1,828 ευρώ και αμέσως επόμενη αντίσταση τα 2,05 ευρώ. Πρώτες στηρίξεις στα 1,45 και 1,19 ευρώ.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο Τραπεζικός δείκτης, κινούμενος μεταξύ 601,84 (+0,87%) και 590,89 μονάδων (-0,96%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 597,10 (+0,08%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 597,07 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,07%.

Στις 633 μονάδες, το ημερήσιο “stop short” για τον ΔΤΡ, με ενδιάμεση αντίσταση στις 628 και πρώτη στήριξη στις 590 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “η αύξηση των εσόδων με στόχο την ενίσχυση της κερδοφορίας, σε συνδυασμό με τη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), αλλά και η περαιτέρω μείωση των δαπανών (μισθολογικό κόστος, καταστήματα), αποτελούν τους βασικούς άξονες της στρατηγικής που θα αναλύσουν στο τέλος του μήνα, κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου 3μηνου, οι Eurobank και Alpha Bank (στις 30 Μαΐου) και Πειραιώς (στις 3 Ιουνίου)”.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου κυριάρχησε το “πράσινο”, αξίζει να σημειωθεί ότι με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι Ελ. Πετρέλαια (-0,13%), ΕΧΑΕ (-0,74%), ΟΛΠ (-0,25%) και Τιτάν (-0,46%).

Από εκεί και πέρα, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της ΔΕΗ (+10,53%), συμπληρώνοντας και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, ενώ εντάθηκαν τα βραχυπρόθεσμα “πονταρίσματα” για πιθανή θετική εξέλιξη, στην πώληση των Λιγνιτικών Μονάδων.

Υπενθυμίζεται ότι στις 28 τρέχοντος λήγει η προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για τις Λιγνιτικές Μονάδες, αν δεν δοθεί και νέα παράταση.

Η μετοχή με την σημερινή κίνηση γύρισε σε ημερήσιο “long” με “stop” στα 1,291 ευρώ και πρώτη στήριξη στα 1,38 ευρώ. Προσοχή στο “gap” στα 1,54 – 1,56 ευρώ, που είναι και η πρώτη αντίσταση.

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς, από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου σημειώθηκε επιστροφή αγοραστών σε Έλτον (+0,68%), Ιντρακόμ (+0,28%), MIG (+3,8%), Ικτίνο (+0,10%) και Περσέα (+1,06%), έξι οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Δρομέα (+0,61%), και δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Paperpack (+1,71%).

Εννοείται ότι η σημερινή συνεδρίαση δεν άλλαξε τα τεχνικά δεδομένα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. και όλα παραπέμπουν στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Για τον Γενικό Δείκτη, το ημερήσιο “stop short” στις 744 μονάδες, ενώ παραμένει ανοιχτό και το “gap” στις 768 – 772. Οι στηρίξεις στις 716, 711, 700 - 697, 689 και 650 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, παραμένει ανοιχτό το “gap” στις 1986 – 1998 μονάδες και το ημερήσιο “stop short” στις 1929 μονάδες.

Κλείσιμο υψηλότερα των 1929 μονάδων, δίνει τα τεχνικά “καύσιμα” για επιστροφή προς τις 2000 – 2020 μονάδες.

Οι πρώτες στηρίξεις στις 1863 και 1830 μονάδες.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας και στο “φίνις” αποφεύχθηκε η τρίτη συνεχόμενη “κόκκινη” εβδομάδα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με εβδομαδιαία κέρδη 0,37% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών με εβδομαδιαίες απώλειες 0,36%.

Στο 19,36% τα κέρδη του ΓΔ από την αρχή του χρόνου, στο 35,81% τα κέρδη του ΔΤΡ στο ίδιο διάστημα.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

“Ότι και να κάνει η Αγορά μια μέρα πριν από τριπλές εκλογές, μπορεί να ανατραπεί από το αποτέλεσμα. Αυτό προσθέτει αβεβαιότητα και κάνει τους συνετούς να απέχουν και τους ριψοκίνδυνους να προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν”, επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος.

Θα περιγράψω πως αντιλαμβάνομαι ότι θα εκλάβει η Αγορά το αποτέλεσμα των εκλογών.

Κατ’ αρχάς είναι πρώτη φορά (στη δική μου τουλάχιστον ζωή) που αυτός που θα βγει Δεύτερος (δηλαδή στην ουσία θα χάσει), το παραδέχεται προεκλογικά και συνδέει την επιτυχία του με τη διαφορά που θα πετύχει από το Κόμμα που θα βγει πρώτο.

Επίσης, είναι από τις λίγες φορές, που αν προεξοφληθεί αλλαγή της Κυβέρνησης, πιστεύω ότι η Αγορά θα αντιδράσει θετικά.

Είναι τέλος από τις λίγες φορές που εκλογές που δεν αφορούν την αλλαγή Κυβέρνησης, έχουν προβληματίσει τόσο την Αγορά.

Με δεδομένο ότι αυτές είναι οι πρώτες εκλογές στη Χώρα μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια, θα δώσουν την πρώτη αποτύπωση των τάσεων της Κοινωνίας.

Φυσικά μετά την άμεση αντίδραση της επόμενης εβδομάδας, τα πραγματικά δεδομένα της Οικονομίας θα ξανάρθουν στο προσκήνιο και θα κατευθύνουν τις επενδυτικές αποφάσεις. Επίσης οι αντιδράσεις των Κομμάτων στα αποτελέσματα θα έχουν θεμελιώδη σημασία.

Με όλα τα παραπάνω, εκτιμάται πως όλη η προσοχή της Αγοράς έχει επικεντρωθεί στις Ευρωεκλογές, ενώ οι Αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν έρθει σε δεύτερη μοίρα.

Όσον αφορά τις Ευρωεκλογές, το παράδοξο είναι ότι όλοι προεξοφλούμε τον Νικητή. Παρόλα αυτά μια νίκη με μεγάλη διαφορά θα προεξοφλήσει εξελίξεις, ενώ μια μικρή διαφορά θα έχει, πιθανόν, αρνητικές επιπτώσεις.

Μια διαφορά που θα θεωρηθεί αναστρέψιμη, θα προδιαθέσει για περαιτέρω χαλάρωση από μεριάς της Κυβέρνησης και για περαιτέρω προσπάθεια να δοθούν επιδόματα σε Ομάδες ειδικού ενδιαφέροντος για την ανατροπή της διαφοράς. Κάτι τέτοιο θα καταστρέψει τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και θα δημιουργήσει προβλήματα στην Οικονομία.

Χωρίς να υπάρχουν στοιχεία και βασιζόμενος αποκλειστικά σε συζητήσεις με Ενασχολούμενους με την Αγορά, μικρή διαφορά θεωρείται κάτω από 3,5%, ενώ πολύ μεγάλη πάνω από 8%. Μια μικρή διαφορά μπορεί να φέρει απότομη πτωτική διόρθωση, ενώ μια πολύ μεγάλη διαφορά, μία απότομη (και προσωρινή) ανοδική κίνηση.

Στο ενδιάμεσο, η διαφορά θε θεωρηθεί μη αναστρέψιμη μεν, αλλά μπορεί να πυροδοτήσει εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση, διαφορά μεγαλύτερη του 5,5% δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια στην Κυβέρνηση.

“Με δεδομένο ότι τα παραπάνω αποτελούν εκτιμήσεις και δεν είναι απαραίτητο ότι η Αγορά θα κινηθεί σύμφωνα με αυτές, οι Επενδυτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε περιόδους μεγάλης αβεβαιότητας, όπως η σημερινή”, σημειώνει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Απόστολος Μάνθος

“Καθηλωμένος μέσα σε ένα στενό εύρος, παραμένει για 12η συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης, λαμβάνοντας τιμές μεταξύ των 744 με 717 μονάδων”, σημειώνει ο Απόστολος Μάνθος.

Υπήρξαν βέβαια και μικρές εσωτερικές “εξάψεις”, λόγω αναδιαρθρώσεων, αλλά δίχως κάποιο ουσιαστικό αντίκτυπο τόσο στο ημερήσιο διάγραμμα, όσο και στη στάση αναμονής των ενεργών Επενδυτών.

Τα σημεία, που θα χρειαστούν στις επόμενες μέρες ιδιαίτερη προσοχή είναι, για μεν τους αγοραστές οι 722 με 717 μονάδες και για δε τους πωλητές οι 742 μονάδες. Οποιαδήποτε επιβεβαιωμένη ανοδική, ή καθοδική διάσπαση σε ημερήσιο επίπεδο, θα αναγκάσει τις δύο αντίθετες πλευρές σε άμεσες ενέργειες κάλυψης, των επενδυτικών χαρτοφυλακίων κατεύθυνσης.

Πέρα όμως από την αναμενόμενη στασιμότητα, λόγω κυοφορούμενου εκλογικού αποτελέσματος, το ενδιαφέρον των Αναλυτών έχει εστιαστεί στις σημαντικές αλλαγές, που έχουν επιτευχθεί στην δυναμικότητα του Γενικού Δείκτη μετά και τη συγχώνευση της Eurobank με τη Grivalia. Έτσι ενώ η μεν συμμετοχή της Alpha Bank έχει βρεθεί από τη 3η θέση στην 8η με 4,44% βαρύτητα, η Eurobank εκτοξεύτηκε στο πρώτο σκαλί δίπλα στη Coca Cola HBC με 10,23% βαρύτητα, προκαλώντας ισχυρές μεταβολές στο “καύσιμο” κίνησης του Δείκτη. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι οι πέντε πρώτες σε βαρύτητα εταιρείες: Coca Cola HBC 10,25%, Eurobank 10,23%, ΟΤΕ 8,96%, Εθνική 7,58% και Μυτιληναίος 5,05% ρυθμίζουν πλέον το 42% του Γενικού Δείκτη.

Επίσης δίχως να μπορεί να ξεφύγει με δύναμη πάνω από τις 1900 μονάδες παρουσιάζεται εδώ και μέρες ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, έχοντας ως επίπεδο στήριξης τις 1855 με 1845 μονάδες.

Ο χρόνος όμως και εδώ, όπως και στο Γενικό Δείκτη, μετράει αντίστροφα, καθώς ο πλάγιος σχηματισμός σε πολλούς τεχνικούς δείκτες οδηγεί στατιστικά σε έντονη εκτόνωση φυγής, καθορίζοντας τη μετέπειτα βραχυχρόνια τάση. Τα σημεία διαγραμματικού ενδιαφέροντος είναι οι 1915 με 1900 μονάδες και οι 1845 μονάδες.

Τέλος ο Τραπεζικός δείκτης μετά και το πέρασμα του συναλλακτικού “τυφώνα MSCI” γέμισε μεν διαγραμματικά το “χάσμα” μεταξύ των 633 με 615 μονάδων, αλλά η τελική μορφή του, υπό αποτύπωση candlestick, γέρνει περισσότερο προς την πλευρά των πωλητών, δείχνοντας καθοδική κίνηση προς την περιοχή των 580 με 570 μονάδων.

“Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε πληροφοριακά, ότι μετά τη συγχώνευση η Eurobank κρατάει πλέον στα χέρια της το 40% του Τραπεζικού δείκτη, διαμορφώνοντας έτσι άνετα το πρόσημο της κίνησης”, τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής της AENAON MARKETS.

-Μάνος Χατζηδάκης

“Η πρώτη προεκλογική περίοδος της χρονιάς έφθασε στο τέλος της και η Αγορά αναμένει να τιμολογήσει το αποτέλεσμα που θα προκύψει το βράδυ της Κυριακής”, αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η ως τώρα πορεία της Αγοράς συνδέθηκε με την καλή εικόνα που παρουσιάζουν από την αρχή της χρονιάς τα spreads δανεισμού της Χώρας, με την συνεπή εκτέλεση του προϋπολογισμού και την δυναμική της τετραετίας που φαίνεται να εξασφαλίζει το Κόμμα που θα καταφέρει να έχει αυτοδύναμη παρουσία στην Βουλή.

Σε αυτή την πορεία στο επίκεντρο βρέθηκαν οι Τραπεζικοί τίτλοι, ο κλάδος ο οποίος έχει διαχρονικά το ισχυρότερο αποτύπωμα διακυμάνσεων στις πολιτικές εξελίξεις.

Η επόμενη ημέρα ανήκει στον Τραπεζικό κλάδο, εκεί θα ενταθεί η τιμολόγηση των προσδοκιών για τις Εθνικές εκλογές, ενώ σε δεύτερο πλάνο θα μπουν μετοχές που η επιχειρηματική στρατηγική εμπεριέχει τον πολιτικό παράγοντα (ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ), ή βρίσκονται στο μεταίχμιο κομβικών επιχειρηματικών εξελίξεων που συναρτώνται από κανονιστικές αποφάσεις και Νομοθεσία (Lamda Development, Κατασκευές κ.λ.π.).

Οι κλάδοι και οι εταιρείες που αναφέρθηκαν θα βρεθούν στο επίκεντρο της μετεκλογικής, αλλά ταυτόχρονα νέας προεκλογικής φάσης στην οποία θα εισέλθει η Αγορά από την Δευτέρα.

Οι μεγάλες εντολές στις μετοχές του MSCI θύμισαν την εβδομάδα που πέρασε, πόσο σημαντική είναι η προσθήκη μιας Αγοράς σε διεθνείς δείκτες αναφοράς.

Η προσθήκη της Εθνικής Τράπεζας την ερχόμενη Τρίτη και οι μικρότερες αλλά εξίσου σημαντικές εισροές στις 14 μετοχές του δείκτη της μικρής κεφαλαιοποίησης του MSCI, αναμένεται να κρατήσουν ακμαίο το συναλλακτικό ενδιαφέρον, το οποίο ενισχύεται και από βραχυπρόθεσμες ευκαιριακές κινήσεις που ακολουθούν τις ακραίες κινήσεις, στο διάστημα των ημερών που πραγματοποιούνται οι αναδιαρθρώσεις.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε στα επίπεδα εκλογικής αναμονής, στα οποία είχε υποχωρήσει στο μέσον του μήνα. Η προσπάθεια επιστροφής πάνω από την ζώνη τιμών των 740 μονάδων δεν είχε αποτέλεσμα, καθώς οι διακυμάνσεις των μετοχών που συγκροτούν τον MSCI και της Coca Cola κινήθηκαν αντίρροπα, περιορίζοντας την δυναμική ανόδου που ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη.

Οι ταλαντωτές δεν μετέβαλαν δραματικά την εικόνα τους και παραμένουν σε ζώνες ουδετερότητας, αποφορτίζοντας περαιτέρω την ταχύτητα της πτώσης.

Η ζώνη των 710 μονάδων παραμένει η κύρια περιοχή στήριξης του Γενικού Δείκτη, με αρκετές πλέον δυνάμεις να συσσωρεύονται μεταξύ 710 και 730 μονάδων, αναμένοντας την διαφυγή προς κάποια κατεύθυνση.

Η κίνηση εξόδου από το οριζόντιο κανάλι τιμών του Μαΐου θα έχει έντονο χαρακτήρα και θα δώσει άμεσα, τουλάχιστον, 50 μονάδες κίνησης, προς την κατεύθυνση που θα σπάσει η συσσώρευση.

Ανοδικά οι 780 μονάδες παραμένουν η κυριότερη αντίσταση, ενώ προς τα κάτω οι 680 μονάδες, από τις οποίες διέρχεται ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών, θα επιβραδύνουν μια ενδεχόμενη γρήγορη πτωτική κίνηση.

Ο Γενικός Δείκτης αν και έχει σταθεροποιηθεί μετά την γρήγορη πτώση από το τέλος Απριλίου, βρίσκεται στην απόλυτη ουδετερότητα από πλευράς τάσης

O Μάιος ολοκληρώνεται την προσεχή Παρασκευή με κύριο γεγονός την αναδιάρθρωση του δείκτη της Morgan Stanley το απόγευμα της Τρίτης. Υπενθυμίζεται ότι στον βασικό δείκτη προστίθεται η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενώ η στάθμιση του συνόλου των Ελληνικών μετοχών θα μειωθεί μετά την προσθήκη της Σαουδικής Αραβίας και την αύξηση της στάθμισης της Κίνας.

Από το μέτωπο της εταιρικής κερδοφορίας, Alpha Bank και Eurobank να ανακοινώνουν αποτελέσματα στις 30 Μαΐου μετά την λήξη της συνεδρίασης.

Νωρίτερα στις 28/5 θα ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου η Motor Oil ,με την καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη να λαμβάνει χώρα μια ημέρα μετά.

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας είναι προγραμματισμένες οι τακτικές γενικές συνελεύσεις των Aegean Air (29/5) και Ελληνικά Χρηματιστήρια (30/5).

“Την Δευτέρα οι Αγορές του Λονδίνου και της Ν. Υόρκης θα παραμείνουν κλειστές”, επισημαίνει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης στην Ευρώπη, μικρά κέρδη στην Wall Street.

Θετικές μεταβολές για Πετρέλαιο και Ευρώ, οριακές απώλειες για τον Χρυσό.

Συνεχίστηκε το σερί των αρνητικών νέων για την Thomas Cook, την οποία υποβάθμισε και η Moody's σε “Caa2” από “B3” με αρνητικές προοπτικές. Ο Οίκος αιτιολόγησε την απόφασή του στις αναιμικές επιδόσεις του τελευταίου εξαμήνου, καθώς και στις προκλήσεις που αναμένεται να αντιμετωπίσει η Thomas Cook μέσα στο Καλοκαίρι. Επιπροσθέτως, ρόλο στην υποβάθμιση έπαιξαν η συνεχιζόμενη οικονομική αιμορραγία με τη μείωση των ταμειακών διαθεσίμων και οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα της κεφαλαιακής δομής της εταιρείας, ακόμα και στην περίπτωση που πωληθεί η Αεροπορική δραστηριότητα της Thomas Cook.

“H Deutsche Bank σχεδιάζει περικοπές θέσεων εργασίας στο τμήμα trading μετοχών στις ΗΠΑ”, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters.

Σύμφωνα με τις πηγές, “το Προσωπικό αναμένεται να μειωθεί και στο τμήμα trading ομολόγων”.

H Deutsche Bank αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

H Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησής της. Με την παραίτησή της ξεκινάει η κούρσα διαδοχής την επόμενη εβδομάδα, για να έλθει ένας νέος Ηγέτης στο Κόμμα των Συντηρητικών, που αναμένεται να προωθήσει μία πιο αποφασιστική συμφωνία “διαζυγίου” από την ΕΕ.

“Θα παραιτηθώ από την Ηγεσία του Συντηρητικού και Ενωτικού κόμματος, την Παρασκευή 7 Ιουνίου, για να επιλεχθεί ο Διάδοχος”, είπε η Μέι έξω από τη Ντάουνιγκ Στριτ.

“Οι νέοι δασμοί που επέβαλε η Κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στις εισαγωγές Κινεζικών Αγαθών, θα στοιχίσουν στα Αμερικανικά Νοικοκυριά $100 δισ. ετησίως”, σύμφωνα με έκθεση της Fed Νέας Υόρκης.

Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι εισηγείται έναν νέο κανόνα, βάσει του οποίου θα επιβάλλονται εξισορροπητικοί δασμοί, σε βάρος Κρατών που υποτιμούν εσκεμμένα το Νόμισμά τους, έναντι του Δολαρίου.

“Αυτή η αλλαγή προειδοποιεί τους Ξένους εξαγωγείς ότι το Υπουργείο Εμπορίου θα μπορεί να εξισορροπεί τις Νομισματικές επιδοτήσεις, οι οποίες πλήττουν τις Βιομηχανίες των ΗΠΑ”, ανέφερε ο Αμερικανός Υπουργός Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι Υπηρεσίες του.

Όπως μετέδωσε το MarketWatch, οι παραγγελίες για Διαρκή Αγαθά, Προϊόντα δηλαδή με διάρκεια λήξης μεγαλύτερη από τρία χρόνια, διολίσθησαν 2,1% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Κυβέρνησης. Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου, προέβλεπαν πτώση 2,4%.

Επιστροφή στο ΧΑ

“Η Διοίκηση της Τιτάν εμφανίζεται προσεκτικά αισιόδοξη” σχολιάζει η Beta Sec. που σημειώνει πως “η εταιρεία ανακοίνωσε αδύναμα αποτελέσματα, που δεν επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις της Αγοράς για τα λειτουργικά και τα καθαρά κέρδη”.

Η χρηματιστηριακή καταγράφει τη θετική δυναμική της ζήτησης σε Ηνωμένες Πολιτείες, Βραζιλία, Νοτιοανατολική Ευρώπη και με κάποια σχετική καθυστέρηση, στην Ελλάδα. Ωστόσο στον αντίποδα οι συνθήκες θα παραμείνουν απαιτητικές στην Αίγυπτο και την Τουρκία.

Η Axia Ventures σημειώνει πως “οι προκλήσεις παραμένουν στις Αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ αντίθετα ισχυρές επιδόσεις κατέγραψε η Αγορά των ΗΠΑ. Οι θετικές τάσεις σε ΗΠΑ και Νοτιοανατολική Ευρώπη θα καθορίσουν τις επιδόσεις του 2019, ενώ η Αγορά στην Ελλάδα ενδεχομένως να σταθεροποιηθεί”.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 732,26 μονάδες (+0,92%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 730,91 (+0,74%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 732,02 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,89%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 53,4 εκατ., από τα οποία τα 3,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ. ΤΕΝΕΡΓ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ και ΠΕΙΡ, απασχόλησαν το 55% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΥΤΙΛ, ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Fourlis.

Θα μπορούσε να είναι καλύτερη η τελική εικόνα, με 60 ανοδικές μετοχές, έναντι 43 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

----ΧΠΑ

Ανοδικά ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν αισθητή υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (33.186 συμβόλαια).

Στα 5.029 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.099 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 940, 914 για τον Ιούνιο και 26 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.908) κινήθηκε μεταξύ 1.883 και 1.910,75 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (97.000 Εθνική, 102.116 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (10.952), Alpha Bank (4.773), Πειραιώς (5.325), ΔΕΗ (6.661), Εθνική (6.595), Τρ. Αττικής (307), Intralot (255), ΟΤΕ (172), Ελλάκτωρα (325), Μυτιληναίο (659), ΟΠΑΠ (344), MIG (125), Ελ. Πετρέλαια (127), Τέρνα Ενεργειακή (143).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 57.956, Alpha Bank 60.988, Εθνική 35.596, MIG 71.657, ΔΕΗ 13.204, Πειραιώς 23.877, Ελλάκτωρα 10.014.

Ας σημειωθούν τα 154 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, λήξεως Σεπτεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,00 ευρώ.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

Position Holder Name of Issuer NSP Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,64%

2019-05-22

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,90%

2019-05-17

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,92%

2019-04-05

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 45.612.244 τεμ., (από 45.712.244 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.513.814 τεμ. (24.447.893), ΔΕΗ 6.683.111 τεμ. (6.683.510), Eurobank 65.185.274 τεμ. (63.005.343), Εθνική 19.646.159 τεμ. (16.646.159), ΟΠΑΠ 1.246.668 τεμ. (1.246.668), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v