Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντήρηση δυνάμεων στο Χρηματιστήριο

Στη ζώνη των 625-630 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με περισσότερο από τον μισό τζίρο στις τράπεζες. Ανοδική κίνηση για Πειραιώς, ΔΕΗ, Coca Cola. Πιέσεις για Eurobank, Εθνική. Τα σινιάλα για τη συνέχεια.

Συντήρηση δυνάμεων στο Χρηματιστήριο

Σταθερά στη λογική της συντήρησης δυνάμεων, με πλεονέκτημα υπέρ των long σε Ευρώπη και ΧΑ. Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με αφορμή τις τελευταίες κινήσεις Τραμπ, που δίνουν ανάσες σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, την ώρα που σε Νέα Υόρκη τα futures παραπέμπουν σε ανοδικό ξεκίνημα. Ενδεικτικά ο DAX στις 12.060 (0,89%), τα futures του S&P 500 στις 2.838 μον. (0,64%).

Σε ανάλογο ρυθμό και το ΧΑ, σε μία συνεδρίαση που μέχρι τώρα (*) κυλάει σε πολύ πιο βραδείς ρυθμούς απ' ό,τι οι προηγούμενες. Συναλλαγές στα συνήθη επίπεδα, μετά τη θεαματική αύξησή τους λόγω rebalancing MSCI, ανάλογος ο τζίρος, αλλά με τις τράπεζες σταθερά στο επίκεντρο των κινήσεων traders και επενδυτών.

Το 58% της αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο-κλειδί, που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα είναι ο ρυθμιστής της τάσης από Δευτέρα και στη συνέχεια, των πρώτων συνεδριάσεων δηλαδή που θα «τρέχουν» παράλληλα οι όποιες πολιτικές εξελίξεις.

Πέριξ των 730 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, περιορίστηκε αυτή την εβδομάδα σε διακύμανση μεταξύ 717 και 744 μονάδων, οριοθετώντας -κατά κάποιο τρόπο- τα όρια (κάτω και άνω) εντός των οποίων θα κινηθεί Δευτέρα-Τρίτη.

Καλά νέα για τις τράπεζες φέρνει το πρώτο τρίμηνο, σημείωνε από νωρίς η Αναστασία Παπαϊωάννου, με τον κλάδο να θέλει ένα δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο στην κατεύθυνση της βελτίωσης μεγεθών/μείωσης κόκκινων δανείων/αύξησης χορηγήσεων κ.λπ., προκειμένου να αρχίσει να κάνει πιο... στέρεα βήματα προς την κανονικότητα. Σε αυτό το διάστημα, θα πρέπει να έχει δοθεί -επιτέλους- το «πράσινο φως» των Ευρωπαίων για το σχήμα διαχείρισης/μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να έχουν περάσει τα αναθεωρημένα πλάνα των ομίλων για τη στοχοθεσία των NPLs.

Από τον κλάδο, η Πειραιώς διατηρεί το θετικό σερί των τελευταίων έξι ημερών, που κατά πάσα βεβαιότητα θα φτάσει στις επτά με το σημερινό. Απόδοση 16,90% για τον τίτλο, σε διάστημα εβδομάδας έναντι 1,39% της Alpha Bank και απωλειών 5,94% της Εθνικής και 6,13% της Εθνικής.

Εβδομάδα Πειραιώς, από την πλευρά της απόδοσης, εβδομάδα Eurobank όσον αφορά στις συναλλαγές (εισροές/εκροές λόγω MSCI).

Να προσεχθεί πως την Τρίτη ακολουθεί το... rebalancing για την Εθνική, με τις εκτιμώμενες εισροές στο 30% της Eurobank.

Eπίσης να συνεκτιμηθεί πως την προσεχή εβδομάδα, το ΧΑ (όπως και άλλα αναδυόμενα) έχει και τη μείωση της στάθμισης (στους διεθνείς δείκτες MSCI) λόγω αύξησης της βαρύτητας της αγοράς της Κίνας και της προσθήκης της αγοράς της Σαουδικής Αραβίας.

Και αυτό την Τρίτη, με άμεση αποτύπωση στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Στην περιοχή των 1.888 μονάδων ο FTSE25, αποκτώντας κλίση λίγο μετά τις 14:15, όταν ενεργοποιήθηκαν εντολές πώλησης σε Εθνική και Eurobank. Χαμηλότερες τιμές και για ΑΔΜΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οριακά αρνητική η Motor Oil, με μικρές απώλειες ΟΛΠ, Sarantis, TITAN, Τέρνα Ενεργειακή.

Στα 32,06 με άνοδο 0,56% η Coca Cola, στα 11,32 με ο,27% ο ΟΤΕ.

Με θετικό πρόσημο 48, με αρνητικό 40, με την τάση να βαραίνει λίγο μετά τις 14:15, όπως προαναφέραμε.
Υψηλότερη απόδοση για: Quest (εντάσσεται στον FTMid Cap) με αυξημένες συναλλαγές, αλλά και Περσεύς, Πλαστικά Κρήτης, Μοτοδυναμική, Paperpack κ.α.

(*) στις 14:25 ο τζίρος ήταν στα 24,8 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v