Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι κάλπες πρόσθεσαν 2,4 δισ. κεφαλαιοποίηση

Στην καλύτερη επίδοση των τελευταίων 45 μηνών πέτυχε το χρηματιστήριο στον απόηχο των εκλογών με τον ΓΔ να κερδίζει 6,09%. Οκτώ blue chips με διψήφια άνοδο με την Πειραιώς σε ρόλο οδηγού (+27%). Στα 173 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές μια ημέρα πριν το rebalancing.

ΧΑ: Οι κάλπες πρόσθεσαν 2,4 δισ. κεφαλαιοποίηση

Απόλυτα αναμενόμενη η σημερινή εικόνα της Αγοράς σε μετοχές και ομόλογα, μετά το χθεσινό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, με την μόνη έκπληξη να προέρχεται από τον σημαντικά ανεβασμένο τζίρο.

Μάλιστα η πρώτη ώρα συναλλαγών, άφησε υποσχέσεις για κάτι εντυπωσιακά καλύτερο, καθώς συμπληρώθηκε με τζίρο 53,1 εκατ., από τα οποία τα 1,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ).

Τα παραπάνω ήλθαν να επιβεβαιώσουν πως “αν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον, ο τζίρος εξαρτάται πολύ λιγότερο από τις αργίες σε κύριες Αγορές” και αυτό με αφορμή τις σημερινές αργίες σε Λονδίνο και Ν. Υόρκη (Memorial Day).

Μένοντας στον τζίρο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, απασχόλησαν το 67% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών και αυτό δεν θα είναι θετική ένδειξη, αν συνεχιστεί και μετά την αυριανή συνεδρίαση, όταν θα έχει ολοκληρωθεί και το rebalancing, λόγω εισόδου και της μετοχής της Εθνικής, στον MSCI Standard.

Για τους “λάτρεις” των στατιστικών, το σημερινό +6,09% του Γενικού Δείκτη είναι η μεγαλύτερη άνοδος των τελευταίων 45 μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 25/8/2015 (+9,38%) και το +11,84% του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών, είναι η μεγαλύτερη άνοδος των τελευταίων 33 μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 31/8/2016 (+12,43%).

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αύξησε την συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. κατά 2,4 δισ. ευρώ, ενώ το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης “φρενάρισε” στο γνωστό όριο των 780 μονάδων, δίνει πρόσθετο ενδιαφέρον για την συνέχεια.

Από εκεί και πέρα, η σημαντική διαφορά των δύο πρώτων Κομμάτων, στις χθεσινές Ευρωεκλογές, η οποία, πλην εξαιρετικού απροόπτου, προεξοφλεί τον Νικητή στις επόμενες Εθνικές εκλογές και πολύ περισσότερο η συντόμευση της προεκλογικής περιόδου, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για Εθνικές εκλογές στις 30/6, τιμολογήθηκε ιδιαίτερα θετικά από την Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, παρά την μάλλον επιφυλακτική εικόνα των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων.

Η ίδια έκρηξη αγοραστικού ενδιαφέροντος και στην Αγορά ομολόγων, όπου, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου υποχωρεί στο 3,155%.

Όλα δείχνουν ότι το Χ.Α. εισέρχεται σε ένα ενδιαφέρον, χρηματιστηριακά, Καλοκαίρι, επιδιώκοντας να μειώσει την διαφορά απόδοσης με τα άλλα Χρηματιστήρια, πάντα υπό την προϋπόθεση να μην υπάρξουν ιδιαίτερα αρνητικές εκπλήξεις στις Διεθνείς Αγορές.

Όλα τα παραπάνω, καθώς η σημερινή συνεδρίαση ήλθε απλά να επιβεβαιώσει ότι οι πρόωρες Εθνικές εκλογές και μάλιστα με σχετικά μικρή προεκλογική περίοδο, δεν θέτουν σε περαιτέρω κίνδυνο τα δημοσιονομικά, εξέλιξη που θα ανακουφίσει τους ενεργούς Επενδυτές, ενώ ερωτηματικό παραμένει η στάση που θα κρατήσουν τα Ξένα, “short”, χαρτοφυλάκια.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Το μήνυμα της κάλπης δείχνει ξεκάθαρα πολιτική αλλαγή στις Εθνικές εκλογές, που αναμένονται στις 30 Ιουνίου, ή 7 Ιουλίου. Η εξέλιξη είναι αναμφισβήτητα ευνοϊκή για την Αγορά και προτρέπει σε μία ευρύτερη αύξηση της διάθεσης ανάληψης ρίσκου, οδηγώντας ακόμα και σε μερική αυτονόμηση του ΓΔ, έναντι των διεθνών μετοχικών δεικτών. Συγκεκριμένα, στην παρούσα φάση δίνεται μια καλή αφορμή για να εκτονωθεί ανοδικά η συσσώρευση που πραγματοποιήθηκε εδώ και αρκετές συνεδριάσεις, καθώς το rebalancing του MSCI ολοκληρώνεται μεθαύριο την Τρίτη, ενώ και τα θεμελιώδη πολλών Βαρύδεικτων μετοχικών τίτλων δικαιολογούν υψηλότερες αποτιμήσεις. Μάλιστα, όπως έχουμε επισημάνει ξανά, ορισμένες εισηγμένες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης αναμένεται να δώσουν 2 μερίσματα στους επόμενους 14 - 15 μήνες. Πρώτος στόχος ενδέχεται να είναι η προσέγγιση των τοπικών υψηλών στην περιοχή των 770 - 780 μονάδων. Ωστόσο, αυξημένη βαρύτητα θα δώσουμε και στις αντιδράσεις των Εταίρων, σχετικά με την μέχρι τώρα προεκλογική παροχολογία. Στο ‘ζύγι’ των Αγορών θα δοκιμαστούν από σήμερα και τα εκλογικά αποτελέσματα των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών Κρατών, αν και με εξαίρεση την Γαλλία και Ιταλία η ετυμηγορία είναι μάλλον ενθαρρυντική, όσον αφορά την ανακοπή της ανόδου του Ευρωσκεπτικισμού. Οι Αγορές των ΗΠΑ και της Αγγλίας είναι σήμερα κλειστές”, σημείωνε η Leon Depolas Sec.

“Το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών δίνει χώρα για ένα δυνατό άνοιγμα στη σημερινή συνεδρίαση, παρά το γεγονός ότι οι Αγορές σε ΗΠΑ και Βρετανία θα παραμείνουν κλειστές. Το ενδιαφέρον θα είναι στις μετοχές των Τραπεζών, της ΔΕΗ, του Κατασκευαστικού κλάδου, της Lamda, καθώς και των Λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης. H μικρή προεκλογική περίοδος παρέχει ‘δίχτυ ασφαλείας’, αναφορικά με το σενάριο εκτροχιασμού των δημοσιονομικών προσαρμογών”, εκτιμούσε η Beta Sec.

“Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή με κέρδη 0,89% στις 732,02 μονάδες. Η μεγάλη νίκη της ΝΔ, η προκήρυξη Εθνικών εκλογών και η μεγάλη πίεση των ‘short’ αναμένεται να οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη σε υψηλότερα επίπεδα”, επεσήμαινε η Merit Sec.

“Η νίκη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στις Ευρωεκλογές, με διαφορά υψηλότερη της αναμενόμενης, σηματοδοτεί νέα δεδομένα στο πολιτικό τοπίο, με την άμεση προκήρυξη των Εθνικών εκλογών να διαμορφώνει προϋποθέσεις πολιτικής ανατροπής. Την Τρίτη ολοκληρώνεται η προσθήκη της Εθνικής στον MSCI Standard Greece, με το rebalancing να εκτοξεύει τις συναλλαγές, αλλά και τη μείωση της στάθμισης Ελληνικών μετοχών, να οδηγεί σε εκροές στη συνέχεια. Η Motor Oil στις 28/5 και οι Alpha Bank και Eurobank στις 30/5, ανακοινώνουν αποτελέσματα 1ου τριμήνου”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τέσσερις Τραπεζικές μετοχές ξεκίνησαν την συνεδρίαση με Α.Μ.Ε.Μ. (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας), κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση αρκετά κοντά στα υψηλά ημέρας.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 673,11 μονάδες (+12,74%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 672,19 (+12,58%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 667,79 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 11,84%.

Εννοείται ότι ο εν λόγω δείκτης γύρισε σε ημερήσιο “long” με “stop” στις 590 μονάδες. Επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 670 μονάδων, δημιουργεί προϋποθέσεις κίνησης προς τις 720 μονάδες. Οι πρώτες στηρίξεις στις 633 και 614 μονάδες. Προσοχή στο σημερινό “gap”, μεταξύ 601 και 615 μονάδων.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των τίτλων ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με θετικό πρόσημο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “στις 15 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η τελευταία φάση του διαγωνισμού πώλησης των Λιγνιτικών Μονάδων της ΔΕΗ. Η Επιχείρηση ενημέρωσε του υποψήφιους Επενδυτές για την αναβολή της διαδικασίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Υπενθυμίζεται ότι η καταληκτική ημερομηνία ήταν αύριο, Τρίτη 28η Μαϊου”.

Και σήμερα ο τίτλος της ΔΕΗ (+11,10%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Η μετοχή έχει γυρίσει σε ημερήσιο “long” με “stop” στα 1,291 ευρώ και πρώτη στήριξη στα 1,38 ευρώ. Έκλεισε το “gap” στα 1,54 – 1,56 ευρώ και αν δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 1,66 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 1,839 ευρώ, πάντα ανάλογα με τις εξελίξεις.

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα έδωσε ανοδική αντίδραση η μετοχή του ΟΛΠ (+11,79%), στον απόηχο της είδησης σύμφωνα με την οποία και “επισήμως πλέον, οι Κινέζοι της Cosco ζητούν από το Ελληνικό Δημόσιο να τους μεταβιβάσει άμεσα, επιπλέον ποσοστό 16% του ΟΛΠ”.

Η μετοχή κινείται σε υψηλά 11ετιας, με απόλυτα θεωρητική την ζώνη αντίστασης 23,16 – 24,00 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 20,05 ευρώ.

Η κίνηση του ΟΛΠ, τράβηξε ψηλότερα και τον ΟΛΘ (+4,03%).

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια, “στις 28 Ιουνίου θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές στον διαγωνισμό για την άδεια Καζίνο στο Ελληνικό, μετά τη νέα παράταση που έδωσε η διοίκηση της Επιτροπής Παιγνίων (ΕΕΕΠ). Όμως, στην Αγορά θεωρούν πως θα υπάρξει και νέα παράταση, καθώς όλα δείχνουν πως στις 30 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν οι Εθνικές εκλογές”.

Εν τω μεταξύ, τη μετοχή της Lamda Development (+11,42%) προσθέτει στις κορυφαίες της επιλογές από το Ελληνικό Χρηματιστήριο η Eurobank Equities. Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, “προσθέτει τη Lamda στα ‘top picks’ εν όψει της προοπτικής πιο ευνοϊκού πλαισίου λειτουργίας, μετά τις εκλογές”.

Η μετοχή συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, ενώ το κλείσιμο υψηλότερα των 7,14 ευρώ, αφήνει περιθώρια κίνησης προς τα 8,28 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 6,50 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι 17.550.000 νέες μετοχές της εταιρείας Μοτοδυναμική (+10,83%), που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 29.250.000.

Από εκεί και πέρα, επτά οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Δρομέα (+8,46%) και τρεις για την ΕΥΔΑΠ (+4,58%), ενώ προς νέα ιστορικά υψηλά οδεύει η Quest (+1,14%).

Σημαντικά κέρδη, αλλά το “bid” των αγοραστών χαμηλότερα από το αμέσως προηγούμενο κλείσιμο για Χαϊδεμένο (+28,89%), Sato (+20%) και Fieratex (+16,19%).

Επιστροφή αγοραστών σε Τρ. Αττικής (+9,54%), ΕΥΑΘ (+4,45%), Πλαίσιο (+5,28%) και Profile (+5,26%), ενώ “ντουμπλάρισαν” τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Intralot (+4,29%), Άβαξ (+7,25%), ΕΛΧΑ (+8,15%), Ιατρικό (+5,26%), Ικτίνος (+1,52%), Έλαστρον (+7,14%) και ΕΚΤΕΡ (+5,70%).

Τουλάχιστον αξιοπρόσεκτες οι αλλαγές στα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών, καθώς τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, γύρισαν σε ημερήσιο “long”, με “stop” τις 720 και 1871 μονάδες, αντίστοιχα.

Για τον Γενικό Δείκτη, αξίζει να σημειωθεί ότι έκλεισε το τεχνικό “κενό” μεταξύ 768 – 772 μονάδων και άνοιξε καινούργιο στις 732,26 – 733,72 μονάδες.

Οι αντιστάσεις στις 778 – 780, 800 – 810 και 830 μονάδες και οι στηρίξεις στις 743, 713 – 710, 700 και 650 μονάδες.

Για τον FTSE25, έκλεισε το “gap” στις 1986 – 1998 και άνοιξε νέο στις 1903 – 1907 μονάδες. Οι πρώτες αντιστάσεις στις 2020 και 2100 μονάδες και οι στηρίξεις στις 1930, 1867 και 1843 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Το χθεσινό, ξεκάθαρο, εκλογικό αποτέλεσμα, πυροδότησε πολιτικές εξελίξεις και διενέργεια πρόωρων Εθνικών εκλογών”, αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκτης.

Αυτό το δεδομένο μπορεί να δώσει ανοδική ορμή στην Αγορά και να δοκιμάσει πλέον το μεγάλο “make or break” των 785 μονάδων, που κατοχύρωση θα κάνει την διαφορά σε ταχύτητα και τιμές.

Η Αγορά διψάει για θετικά νέα και μία αλλαγή οικονομικής πολιτικής, έχοντας πετάξει τα “βαρίδια” των αυστηρών μνημονίων και χωρίς, πλέον, να υπάρχει το πολιτικό ρίσκο που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, θα δώσει σημαντικά “καύσιμα” ανόδου.

Παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι, έχοντας και μεγαλύτερες πιθανότητες να υπάρξει άνοιγμα στις Ξένες επενδύσεις, αλλά και λύσεις που θα αλλάξουν τα δεδομένα σε μεταρρυθμίσεις, που ναι μεν έχουν ψηφιστεί αλλά ουσιαστικά δεν έχουν εφαρμοστεί.

Είχαμε συγκεκριμένα σχολιάσει ότι ζούμε ένα ανάποδο 2014, κάτι που, όπως όλα δείχνουν, αρχίζει και παίρνει σάρκα και οστά.

Η ψυχολογία είναι το Νο 1 συστατικό στην Οικονομία, το τελευταίο διάστημα δείχνει να αλλάζει προς το θετικότερο και αναμένεται να εκτοξευτεί από την στιγμή που υπάρχει μία νέα πολιτική που θέλει να εφαρμόσει τα φυσιολογικά, που οι Αγορές αναζητούν σε κάθε περίπτωση.

Φαίνεται πως η Οικονομία έχει περάσει όλα τα στάδια μίας μακρόχρονης κρίσης και πλέον, έχει ξεκινήσει μία ανοδική πορεία που ευχόμαστε να κρατήσει πολλά χρόνια, σε μία Χώρα που, σε κάθε περίπτωση, έχει όλες εκείνες τις δυνατότητες να το πετύχει.

“Το μόνο σίγουρο είναι και εκτός σοβαρού εξωγενούς παράγοντα, σύντομα να κοιτάζουμε πίσω και να αναρωτιόμαστε, γιατί δεν είχαμε δώσει σημασία σε μία τέτοια μεγάλη ευκαιρία που σπάνια εμφανίζεται. Αύριο θα έχουμε πιθανές εκροές λόγω MSCI σε ΑΛΦΑ, ΜΥΤΙΛ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΙΤΑΝΑ. Η Αγορά εύκολα τις απορροφά, αλλά παρόλα αυτά οι πωλητές υπάρχουν μέχρι και αύριο”, σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Θετική αντίδραση στις Αγορές μετοχών και ομολόγων, στον απόηχο του αποτελέσματος των εκλογών, αναμένει η Wood.

Όπως αναφέρει ο Οίκος, η Ελλάδα, πιθανότατα, γυρίζει σελίδα στις επόμενες Κοινοβουλευτικές εκλογές. Αν και δεν αναμένονται τεράστιες αλλαγές πολιτικής, με την ανάληψη της εξουσίας από το Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, αναμένεται μια Κυβέρνηση πιο φιλική προς τις Αγορές, με στόχευση τη μείωση των φόρων, την αύξηση των Ξένων επενδύσεων και την ολοκλήρωση του προγράμματος Αποκρατικοποιήσεων. Διατηρεί τη θετική του στάση για τον Ελληνικό Τραπεζικό κλάδο, με κορυφαία επιλογή την Eurobank, λόγω της ορατότητας που υπάρχει στο μέτωπο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων.

Από τις μη Τραπεζικές μετοχές, ο Οίκος προτιμά τον ΟΠΑΠ (λόγω υψηλού μερίσματος και ισχυρής παραγωγής ταμειακών ροών) και τη Jumbo (ως αναπτυξιακό story με χαμηλούς πολλαπλασιαστές και χαμηλή μόχλευση ισολογισμού).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, οριακές μεταβολές σε Πετρέλαιο, Ευρώ και Χρυσό.

Πρόταση συγχώνευσης ύψους €32,6 δισ. απηύθυνε η Fiat Chrysler (FCA) στη Γαλλική Renault, όπως ενημέρωσε η Ιταλική Αυτοκινητοβιομηχανία τη Δευτέρα, σε μία συμφωνία που θα μπορούσε να δημιουργήσει μία Παγκόσμια δύναμη και θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαχείριση των αδυναμιών και των δύο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Fiat σημείωσε ότι η συγχωνευμένη Επιχείρηση θα ανήκει κατά 50% στους Μετόχους της FCA και κατά 50% στη Renault.

“Η συγχωνευμένη Επιχείρηση θα έχει ετήσια έσοδα €170 δισ., λειτουργικά κέρδη άνω των €10 δισ. και καθαρά κέρδη περισσότερα από €8 δισ.” σύμφωνα με τη Fiat Chrysler και το ρεπορτάζ των Financial Times.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε την παράταση του Ιταλικού σχεδίου Κρατικών εγγυήσεων, για να βοηθηθούν οι Τράπεζες να πουλήσουν τα “κόκκινα” δάνειά τους, έως τον Μάιο του 2021.

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πιθανό να ξεκινήσει πειθαρχική διαδικασία κατά της Ιταλίας στις 5 Ιουνίου, λόγω του υψηλού χρέους της Χώρας”, δήλωσαν στο Reuters δύο Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, “τα πειθαρχικά μέτρα μπορεί να περιλαμβάνουν πρόστιμο ως και €3,5 δισ.”.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) δεν είχε προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων το 2018, η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα ήταν μεγαλύτερη του 3%.

Ο ίδιος εξέφρασε, από το Τόκυο, την ελπίδα ότι “θα ρυθμιστούν οι εμπορικές ανισότητες και θα διασφαλιστεί μία δίκαιη ανταποδοτικότητα στις διμερείς εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Ιαπωνία”.

Ο Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε, επίσης, αισιόδοξος σχετικά με την προσεχή υπογραφή μιας εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, παρά την πρόσφατη σκλήρυνση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πρώτες Οικονομικές Δυνάμεις του Κόσμου.

Επιστροφή στο ΧΑ

Με τη φράση “πρόωρες εκλογές που είναι φιλικές απέναντι στην Αγορά”, τιτλοφορεί η J.P. Morgan την ανάλυσή της για την Ελλάδα, μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών και την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για νέα προσφυγή στην κάλπη, αυτή τη φορά για Εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με τη JP Morgan, η προκήρυξη πρόωρων εκλογών αποτελεί θετική εξέλιξη για δύο λόγους.

Πρώτον, μια Κυβέρνηση υπό την Ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα θετικό για τις Αγορές αποτέλεσμα, καθώς το Κόμμα διαθέτει μια ατζέντα που είναι πιο φιλική προς τις Επιχειρήσεις. Επιπλέον, θα μπορούσε να δώσει μια τόνωση στην εμπιστοσύνη και τις μεταρρυθμίσεις, σε μια Οικονομία η οποία αναπτύσσεται, ήδη, με ρυθμό κοντά στο 3%.

Δεύτερον, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εφαρμογής αλλοπρόσαλλων πολιτικών κατά τη διάρκεια μιας εκλογικής χρονιάς, όπως κατέδειξαν οι πρόσφατες εντάσεις ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους Πιστωτές, σχετικά με τα σχέδια μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, φθάνοντας μέχρι τις 780,44 μονάδες (+6,61%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 779,24 (+6,45%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 776,6 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 6,09%.

Ο τζίρος στα 172,8 εκατ., από τα οποία τα 14,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ).

Όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με θετικό πρόσημο, ενώ μόνο η ΜΟΗ ήλθε σε επαφή με το “κόκκινο”.

Στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Cenergy.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 102 ανοδικές μετοχές, έναντι 20 πτωτικών, ενώ 16 μετοχές ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου (!)

---ΧΠΑ

Με έντονα ανοδική συνεδρίαση, ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, η οποία συνοδεύτηκε με εκτόξευση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (107.967 συμβόλαια).

Στα 5.082 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.029 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.870, 5.014 για τον Ιούνιο και 856 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.014,75) κινήθηκε μεταξύ 1.980 και 2.026 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (15.000 ΔΕΗ, 208.353 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (22.518), Alpha Bank (25.632), Πειραιώς (18.657), ΔΕΗ (4.685), Εθνική (24.074), Τρ. Αττικής (100), Intralot (359), ΟΤΕ (547), Ελλάκτωρα (2.196), Μυτιληναίο (118), ΟΠΑΠ (601), MIG (2.725), Ελ. Πετρέλαια (280), Τέρνα Ενεργειακή (208), ΑΔΜΗΕ (619), ΕΕΕ (125), ΓΕΚ (569), ΕΧΑΕ (271), Ιντρακόμ (180), Τιτάνα (149), Cenergy (650), Jumbo (138), Lamda Development (488), Motor Oil (125), Viohalco (742).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 57.129, Alpha Bank 60.726, Εθνική 36.420, MIG 71.762, ΔΕΗ 12.958, Πειραιώς 23.034, Ελλάκτωρα 10.104.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                                Name of Issuer                      NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,09%

2019-05-24

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,99%

2019-05-23

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,90%

2019-05-17

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,92%

2019-04-05

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 44.960.449 τεμ., (από 45.612.244 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.467.487 τεμ. (24.513.814), ΔΕΗ 6.683.111 τεμ. (6.683.510), Eurobank 59.381.666 τεμ. (65.185.274), Εθνική 23.946.159 τεμ. (19.646.159), ΟΠΑΠ 1.246.668 τεμ. (1.246.668), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v