Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Στους βραχυπρόθεσμους το κλειδί για την τάση

Τα ισχυρά κέρδη του τελευταίου διημέρου και η διόρθωση στη Wall Street δημιουργούν συνθήκες για αποκόμιση κερδών. Ποιες είναι οι κρίσιμες ζώνες στήριξης για την αγορά και τι απαιτείται για την υπέρβαση του ορίου των 800 μονάδων.

XA: Στους βραχυπρόθεσμους το κλειδί για την τάση

Wall Street vs Greek Bulls, κάπως έτσι θα μπορούσε να ιδωθεί η σημερινή συνεδρίαση. Από τη μία, η χθεσινή σημαντική μεν πλην όμως εντός τεχνικών ορίων διόρθωση στη Νέα Υόρκη, με τον S&P500 να γλιστρά προς τις σημαντικές 2.800 μονάδες και τον Αμερικανό πρόεδρο να μη βλέπει επίτευξη συμφωνίας με το Πεκίνο σε σύντομο χρόνο.

Από την άλλη, το εντυπωσιακό, για το 2019, ελληνικό χρηματιστήριο, που επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς (και της στήλης) αναδεικνύεται σε ένα από τα πιο προσοδοφόρα -με υψηλό ρίσκο- στοιχήματα της χρονιάς. Η μέχρι τώρα απόδοση για τον ΓΔ στο 29,57%, για τον ΔΤΡ στο 62%, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο και ενδεικτικό το θεαματικό 202,38% για τη μετοχή της Πειραιώς, από την αρχή του χρόνου, αδιάψευστοι μάρτυρες των όσων διαδραματίζονται στο... ρηχό χρηματιστήριο.

Νέα άνοδος χθες, με υπέρβαση των δύσκολων 780 μονάδων, με αυξημένους τζίρους 355,2 εκατ., από τα οποία το 61% στον τραπεζικό κλάδο και τα 127,3 εκατ. στην Εθνική (λόγω rebalancing) και με τους long να έχουν τον πρώτο λόγο.

Ομως το φυσιολογικό «γύρισμα» στη Wall Street σε συνδυασμό με τις υψηλές αποδόσεις που γράφουν traders και επιθετικά funds, υπολογίζοντας από τα χαμηλά της Παρασκευής πριν τις εκλογές, δικαιολογούν ακόμη και ενδοσυνεδριακά πισωγυρίσματα. Ακόμη και μία διόρθωση 1-2 συνεδριάσεων που θα επιβεβαίωναν την περιοχή των 780/770 μον. ως στήριξη πλέον. Παρά την εμφατική χθεσινή αντίδραση της αγοράς, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως απόλυτα πειστική η υπέρβαση των 780, καθώς ο τζίρος είναι μη... αντιπροσωπευτικός. Καλό θα ήταν να περιμένουμε να δούμε σήμερα-αύριο το πώς θα κινηθούν οι βραχυπρόθεσμοι, πού θα καθίσουν συναλλαγές/τζίροι και τιμές.

Στο επίκεντρο ο κλάδος-κλειδί των τραπεζών, με τα ξένα σπίτια να αναβαθμίζουν στοχοθεσία και σύσταση, απόρροια της γενικότερης θετικής υποδοχής (κυρίως από τον αμερικανικό παράγοντα) των πολιτικών εξελίξεων. Η άρση της αβεβαιότητας, η επίσπευση των εθνικών εκλογών, το ενδεχόμενο εκλογής αυτοδύναμης κυβέρνησης «αρέσουν στις αγορές» και το δείχνουν. Πάνω από 3 δισ. η κερδισμένη αποτίμηση στο διήμερο Δευτέρας- Τρίτης, με JP Morgan, Goldman Sachs να υπερθεματίζουν, κάτι που αποτυπώνεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Σε διάστημα εβδομάδας, ο ΓΔ ενισχύεται 8,63%, ο ΔΤΡ 16,30%, η μετοχή της Πειραιώς 58,55% κ.ο.κ. για αρκετές μετοχές από τη μεγάλη μέχρι τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία. Στις 72/31 η σχέση ανοδικών/πτωτικών. Στοιχεία που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας διόρθωσης, ενδεχομένως ευκαιρίας για να τοποθετηθεί και νέα ρευστότητα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα.

Θα πρέπει να αναφερθεί πως, σύμφωνα με την ενημέρωση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Oceanwood κατέβασε την ανοικτή θέση της στη μετοχή της Alpha Bank στο 0,74% από 0,92%.

Μία μη ενθαρρυντική, κατά την εκτίμησή μου, ένδειξη, η χθεσινή κόντρα Μαξίμου με ΤτΕ, με τον μεν διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας να αναφέρεται στα -λίγο ως πολύ- αυτονόητα και την κυβερνητική πλευρά να δράττεται της ευκαιρίας για να απαντήσει με ξεκάθαρα μικροκομματικούς λόγους. Εάν η κόντρα των δύο πολιτικών μονομάχων προς τις εκλογές (της 7ης Ιουλίου) ακουμπήσει την οικονομία, την αγορά, με τέτοιους όρους, τότε έχουμε πρόβλημα. Από αυτή την άποψη θεωρώ σώφρονα τη -μέχρι τώρα- θέση του οικονομικού επιτελείου (και του ΟΔΔΗΧ) να μην επιχειρηθεί νέα έκδοση ομολόγου σε αυτό το διάστημα, καθώς θα αποτελούσε αντικείμενο κομματικής σκιαμαχίας χωρίς θετικό αντίκρισμα σε αγορά, χρηματιστήριο.

Στα της συνεδρίασης, η προσέγγιση και των 800 μονάδων χρειάζεται, σύμφωνα με μερίδα αναλυτών, μία μικρή διόρθωση και από χαμηλότερα επίπεδα προσπάθεια υπέρβασής τους, προκειμένου να είναι πειστική. Ομως αυτό θα εξαρτηθεί από τις βουλές των επιθετικών funds που έχουν βρει πεδίον αποκόμισης υψηλότατων υπεραξιών, με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο. Καλό, για τους long, θα ήταν μία επιβεβαίωση των 690/680 μον. -για τον ΔΤΡ-, προτού επιχειρηθεί υπέρβαση των 720 μονάδων. Θα δείξει.

Στο μη τραπεζικό τμήμα του ΧΑ, λίγο το rebalancing, κάτι τα αποτελέσματα και οι επιμέρους επιχειρηματικές κινήσεις συντηρούν τη μόχλευση με απτά αποτελέσματα. Στα 5,23 με 5,87% η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 20,14 με 2,23% η Motor Oil, στα 7,83% με 6,97% ο Sarantis, στα 8,49 με 2,17% η Aegean, με την τάση για αρκετές μετοχές του δείκτη να «γυρίζει» και πάλι σε long. Ωστόσο θα πρέπει να τη «μετρήσουμε» σε εβδομαδιαίο «κλείσιμο», συνεπώς θα χρειαστεί να έχουμε ολόκληρη την εικόνα μέχρι και σε κλείσιμο Παρασκευής.

σ.σ. στον Εκηβόλο, έχει αναρτηθεί «μέτρηση» του S&P 500.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v