Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσεκτικές κινήσεις μετά το ράλι στο ΧΑ

Στη ζώνη 775-780 μονάδων κινείται ο ΓΔ, μετά τη χθεσινή έκρηξη. Στο τραπέζι και μερική κατοχύρωση κερδοφόρων θέσεων. Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες, ξεχωρίζει η Eurobank, τζίρος στην ΕΤΕ. Πιέσεις για Coca Cola, ΔΕΗ.

Προσεκτικές κινήσεις μετά το ράλι στο ΧΑ

Μεικτές τάσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, προσεκτική κατοχύρωση μέρους βραχυπρόθεσμων θέσεων στο ΧΑ.

Στα αποτελέσματα των ευρω-εκλογών αλλά και στο μέτωπο ΗΠΑ - Κίνας η προσοχή, με ενδεικτικό το οριακά θετικό πρόσημο του DAX, που με 0,05% διαμορφώνεται στις 12.078 μονάδες.

Οριακή και η... προβολή των futures του S&P500, από τις 2.832 μονάδες, και μετά τη χθεσινή αργία σε Νέα Υόρκη (και Λονδίνο).

Στο ΧΑ διαμορφώνονται μεικτές τάσεις, καθώς πωλητές-αγοραστές κινούνται πέριξ των χθεσινών υψηλών τιμών. Εμφανής η προσπάθεια αμφότερων των πλευρών να μη διαταραχθεί η βραχυπρόθεσμη τάση, που μετά τη χθεσινή... εκρηκτική αντίδραση έχει γίνει ισχυρά long με «βλέψεις» για πειστική υπέρβαση και των 780 μονάδων.

Αυξημένες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο αλλά και αρκετά blue chips να ελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Οπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιο, μία διόρθωση (ενδεχομένως ενδοσυνεδριακή ή μίας-δύο συνεδριάσεων) θα πρέπει να θεωρείται εντός προγράμματος, για να μην πω απαραίτητη, προκειμένου να επιβεβαιωθούν σημαντικές τεχνικά περιοχές για τον δείκτη. Το αν η ευρύτερη περιοχή των 760/770 μονάδων μπορεί να αποτελέσει στήριξη (από αντίσταση, που ήταν μέχρι και την Παρασκευή) είναι το ζητούμενο και για τους long και για τους short. Προσώρας ο ΓΔ κυμαίνεται από το αρχικά υψηλό στις 780, στο χαμηλό των 773,64 και στην επανάκαμψη προς τις 780 στη συνέχεια.

Εάν η συγκεκριμένη περιοχή «δεθεί» σαν στήριξη, τότε πολύ πιθανή θα πρέπει να θεωρηθεί η έμπρακτη υποστήριξη των funds προς την ανοδική προοπτική του χρηματιστηρίου. Ηδη η J P Morgan αποτιμά πως η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι φιλική για τις αγορές, ενώ η Goldman Sachs εμφανίζεται αισιόδοξη για την Ελλάδα. Το πιθανότατο είναι πως αυτά τα δύο σπίτια θα τα ακολουθήσουν και άλλοι οίκοι, κάτι που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα αποτυπωθεί, συν τω χρόνω, και στο χρηματιστηριακό ταμπλό και στην αγορά ομολόγων.

Στο 56% το ποσοστό τζίρου που έχει αλλάξει χέρια στον τραπεζικό κλάδο, με την Εθνική να πραγματοποιεί τον υψηλότερο και να ακολουθούν Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς.

Στις 672 μονάδες, με 0,66%, ο Δείκτης Τραπεζών, με τον κλάδο σε εμφανώς πιο ήπιους ρυθμούς απ' ό,τι χθες. Ωστόσο θα πρέπει να αναμένεται ενεργότερη συμμετοχή των funds από τις 14:00-14:30 και μετά, σταδιακά, προς το κλείσιμο, κυρίως λόγω του... λειψού rebalancing με την Εθνική στο επίκεντρο. Στα 2,119 ευρώ η μετοχή, με απόδοση 4,28% σε διάστημα εβδομάδας. Στα 2,19 ευρώ η Πειραιώς με απόδοση 39,81% στο ίδιο διάστημα, γεγονός που δικαιολογεί τη μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων έως τα 2,154 ευρώ. Στο συν 160,24% η αντίδραση για την τραπεζική μετοχή, από την αρχή του έτους.

Στην περιοχή των 2.005 μονάδων ο FTSE25, με μεικτές τάσεις για τα blue chips. Με αγοραστές σε ΑΔΜΗΕ, Aegean, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, Μotor Oil, ΟΠΑΠ, Sarantis, Fourlis.

Στις 11:15 η αξία συναλλαγών ξεπερνούσε τα 15 εκατ. ευρώ, ενώ η σχέση ανοδικών/πτωτικών ήταν στις 47/33 μετοχές.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v