Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο ΧΑ

Επιστρέφει το επιφυλακτικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, ενώ στην Αθήνα οι πιέσεις δείχνουν αναμενόμενες και ελεγχόμενες. Σε αρνητικό έδαφος οι τραπεζικές μετοχές, καταγράφεται όμως μείωση των short θέσεων. Με θετικό πρόσημο Motor Oil, Τιτάν, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ και Coca-Cola 3Ε.

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο ΧΑ

Το επιφυλακτικό κλίμα που δείχνει να επιστρέφει δριμύτερο στις ευρωπαϊκές αγορές, σε συνδυασμό με τα κέρδη που έχουν προηγηθεί στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, φέρνουν ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, σχεδόν στο σύνολο των τίτλων που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Συγκεκριμένα και επειδή όλα τα μέτωπα που προβληματίζουν τις διεθνείς αγορές παραμένουν ανοιχτά, ήταν θέμα χρόνου, σύμφωνα με Διαχειριστές, να επιστρέψουν οι πιέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια.

Από την άλλη, οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. έρχονταν από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη σε υψηλά 12μήνου και αθροιστικά κέρδη 9,52%, τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών με τριήμερα κέρδη 19,37% και επόμενο ήταν τα αρνητικά πρόσημα των Ευρωπαϊκών Αγορών να φέρουν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο ταμπλό του Χ.Α., έστω και αν αυτές, μέχρι στιγμής, δείχνουν αναμενόμενες και απόλυτα ελεγχόμενες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των μετοχών που απαρτίζουν τον FTSE25, με θετικό πρόσημο διασώζονται μόνο οι Motor Oil (+1,89% και λόγω των αποτελεσμάτων α' τριμήνου που ανακοίνωσε η εισηγμένη), ΕΕΕ (+0,59%), ΔΕΗ (+0,12%), ΕΧΑΕ (+1,14%, καθώς δείχνει να ευνοείται από τους αυξημένους τζίρους), ΟΤΕ (+0,43%) και Τιτάν (+0,80%).

Όπως προαναφέρθηκε, ο κύριος εκφραστής των πιέσεων είναι ο τραπεζικός κλάδος, ενώ οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, μέχρι στιγμής, έχουν αποσπάσει το 60% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών και όλες ανεξαιρέτως κινούνται με αρνητικό πρόσημο.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η μετοχή της Eurobank (-1,83%), καθώς έχει εμφανιστεί προς πώληση εντολή 5 εκατ. τεμ. στο 0,808 ευρώ.

Μένοντας στη Eurobank και σύμφωνα με ανακοίνωση, στο 33,03% διαμορφώθηκε το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου επί των κοινών μετοχών που κατέχει άμεσα και έμμεσα η Fairfax στη Eurobank, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων ψήφου του ΤΧΣ, ενώ εξαιρουμένων των δικαιωμάτων ψήφου του ΤΧΣ το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 33,50%.

Παράλληλα, το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου επί των κοινών μετοχών της Eurobank που κατείχε έμμεσα η PIMCO ανήλθε σε 5,029%, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων ψήφου του ΤΧΣ, και σε 5,1% εξαιρουμένων των δικαιωμάτων του ΤΧΣ.

Από την άλλη, μετά από πολλούς μήνες σημειώθηκε μείωση των “short” θέσεων σε τραπεζικές μετοχές.

Συγκεκριμένα, στο 0,74%, από το 0,92% κατέβασε την ανοικτή αρνητική θέση στη μετοχή της Alpha Bank η Oceanwood, σύμφωνα με την ενημέρωση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ερχόμενοι στον μη τραπεζικό 25άρη, οι μεγαλύτερες απώλειες για Viohalco (-2,08%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-3,06%), Ελλάκτωρ (-2,35%), Μυτιληναίο (-2,25%), ΟΛΠ (-3,03%), Σαράντη (-2,17%) και Τέρνα Ενεργειακή (-2%).

Με το διεθνές κλίμα ιδιαίτερα επιφυλακτικό, αν όχι αρνητικό, δύσκολα το Χ.Α. θα μπορέσει να αυτονομηθεί θετικά, παρά το γεγονός ότι οι διαθέσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο δείχνουν εξαιρετικά βελτιωμένες, όμως λόγω του θετικού momentum δεν μπορούν να αποκλειστούν και οι θετικές εκπλήξεις.

Σε ικανοποιητικά επίπεδα ο τζίρος, που πλησιάζει τα 19 εκατ., από τα οποία το 1,9 εκατ. αφορά προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΕΤΕ).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v