Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Τα στοιχήματα προεξόφλησης και το ρίσκο

Ηπια ανοδικό ξεκίνημα στο Χρηματιστήριο. Ο επόμενος στόχος στις... 853 μονάδες, τα πολιτικά πονταρίσματα των funds και το σενάριο τεχνικής διόρθωσης. Ποιες μετοχές επωφελούνται από την αλλαγή κλίματος. Τα κρίσιμα επίπεδα για τον FTSE 25.

XA: Τα στοιχήματα προεξόφλησης και το ρίσκο

Η συγκυρία και οι εξελίξεις στο εσωτερικό λειτουργούν υπέρ των long. Και υπό προϋποθέσεις μπορεί να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την επιθετικά ανοδική τάση που διαμορφώνεται στο ΧΑ, που πήγε κόντρα στις διεθνείς αγορές την περασμένη εβδομάδα με αποκορύφωμα στην συνεδρίαση της Παρασκευής. Μετά την κατάκτηση και πειστική υπέρβαση των 800 μονάδων, επόμενος στόχος των traders οι 853 μονάδες με αιχμή πάντα τον τραπεζικό κλάδο αλλά και βοήθειες από blue chips.

Η συγκυρία και οι εξελίξεις στο εξωτερικό είναι αυτές, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υπέρ των short να διαμορφώσουν προϋποθέσεις διόρθωσης- απόλυτα θεμιτής και φυσιολογικής για να μην πω επιβεβλημένης προκειμένου να μπουν και νέα hedge funds στο παιχνίδι- πιέζοντας χαμηλότερα την αγορά, θέτοντας σε δοκιμασία την κοντινή στήριξη των 814 μονάδων.

Η συνεδρίαση της Παρασκευής κατέδειξε πως σε μία "ρηχή" αγορά, όπως το ΧΑ τα ξένα ισχυρά χέρια έχουν τη δυνατότητα να την πάνε κόντρα σε μία βραχυπρόθεσμη διόρθωση των ξένων χρηματιστηρίων. Οταν υπάρχει ένα κίνητρο, που λειτουργεί υπέρ των long όπως αυτό των εθνικών εκλογών και ένα στοίχημα όπως αυτό μίας αυτοδύναμης κυβέρνησης. Σε αυτό το σενάριο ποντάρουν τα funds, από αυτό μετρούν ήδη υπεραξίες που...ζαλίζουν και το αν θα τους βγει ή όχι θα φανεί στην πορεία. Προσώρας τους δικαιώνει απόλυτα.

Ημέρα EwG σήμερα και μένει να φανεί πως αντιμετωπίζουν οι έξω την Αθήνα, και μάλιστα υπό την σκιά των νέων ισορροπιών που διαμορφώνονται και σε πολιτικό επίπεδο.

Κλάδος αιχμής ο τραπεζικός, όπως σημειώναμε και στο σχόλιο μας της Κυριακής, με μία απόδοση του μεγέθους 31%, ενώ διαφάνηκαν και οι πρώτοι κλάδοι και εισηγμένες που θα μπορούσαν να ευνοηθούν από τις εξελίξεις.

Βιομηχανία, κατασκευές και επί μέρους εισηγμένες είναι οι πρώτοι ωφελημένοι από την αλλαγή κλίματος και τάσεως που επικράτησε την τελευταία εβδομάδα. Προφανώς η αγορά, τα funds, οι traders επιχειρούν να προεξοφλήσουν τους κλάδους, τους τομείς δραστηριότητος που θα ευνοούνταν από μία αλλαγή του οικονομικού μείγματος, των προσδοκιών για υλοποίηση νέων deals κ.λ.π. Προσοχή: προσώρας όλα αυτά παραμένουν σε επίπεδο προεξόφλησης και τίποτε περισσότερο, με όσους κινδύνους μπορεί να ενέχει μία διάψευση. Για αυτό και απαιτείται προσοχή, πολύ προσοχή ειδικά τώρα που έχουν αρχίσει να μπαίνουν στο παιχνίδι και εγχώρια επενδυτικά σχήματα, επαγγελματίες της αγοράς, βασικοί μέτοχοι.

Ας μην χαθεί η ευκαιρία αναζωπύρωσης του επενδυτικού κλίματος, λοιπόν.

Για τον FTSE25, όπως μας θυμίζει ο Ηλίας Ζαχαράκης η αλήθεια είναι ότι τέτοιο λευκό εβδομαδιαίο κερί με κέρδη 11% έχουμε να δούμε πάρα πολλά χρόνια ενώ μετά από μία τέτοια συσσώρευση ότι είναι και εναρκτήριο μίας καινούργιας μεγάλης κίνησης. Το 2080 είναι κοντινή στήριξη και επιθετική τάση ενώ κατοχύρωση θα μπορούσε να μας φέρει στην ζώνη του 2000. Το 2140 είναι κοντινή αντίσταση με το 2230 επόμενη. 

Ωστόσο οι long χρειάζονται και το έξωθεν καλό κλίμα για αυτό: για τον S&P 500 οι 2.830 γίνεται σημαντική αντίσταση, οι 2.725 στήριξη.

Ενδεικτικό, και μόνο, χαρτοφυλάκιο μετοχών με long τάση: Alpha Bank, OTE, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Lamda Development, Aegean (ανακοινώνει αποτελέσματα και...κόβει μέρισμα), ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Jumbo, Eurobank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και από μεσαία- χαμηλότερα ΚΡΙ ΚΡΙ, ΟΛΘ, Quest, Entersoft.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v