Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 800 ο Γενικός Δείκτης

Σε νέα υψηλά 12μήνου κινείται ο Γενικός Δείκτης, με μοχλό τις τραπεζικές μετοχές. Ξεχωρίζει η Πειραιώς, ευρεία άνοδος για ΔΕΗ, «βοήθειες» και από ΟΠΑΠ. Οι προεκλογικές κινήσεις των funds, το... ούριο κλίμα στις αγορές και τα σενάρια.

Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 800 ο Γενικός Δείκτης

Σε γενικές γραμμές καλό το κλίμα, από την Ευρώπη μέχρι τη Νέα Υόρκη. Στις 800 μονάδες «πατά» το ΧΑ.

Προσπάθεια ανάκτησης μέρους του χθεσινού χαμένου εδάφους σε Φρανκφούρτη, με τον DAX να κινείται προς τις 11.895, αλλά ακόμη απέχει από τις σημαντικές 12.000 μονάδες. Ενθαρρυντικές οι πρώτες ενδείξεις για τους long στη Νέα Υόρκη, με τα futures να παραπέμπουν σε ανοδικό ξεκίνημα από 0,25% υψηλότερα. Σε σταυροδρόμι οι κύριες ξένες αγορές, προφανώς σε αναμονή αποσαφήνισης των εξελίξεων στα πολλά... ανοιχτά μέτωπα.

Στο ΧΑ, προσεκτικό το ξεκίνημα, με διερευνητικές κινήσεις από τους traders, αλλά με τους long να δείχνουν το πλεονέκτημα τάσης που έχουν. Από τις 795,80 σταδιακά σε 15' ο ΓΔ στο επίπεδο των 800 μονάδων, περιοχή που είχε να κυμανθεί από τα μέσα Μαΐου 2018. Επαναφορά σε υψηλά 12μήνου, με... καύσιμο από τις πολιτικές εξελίξεις και την ξεκάθαρη υποστήριξη του «ξένου παράγοντα» και δη του αμερικανικού.

Υπολογίζεται, σύμφωνα με στοιχεία χρηματιστών, πως από τη Δευτέρα έχουν ενεργοποιηθεί περισσότερα από 50 κάθε λογής funds, στην πλειονότητά τους επιθετικά (με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και στην περίπτωση των διορθώσεων...), προστιθέμενα στα BIG5 των ΗΠΑ που διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο στο GreekBet, με την JP Morgan να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο (Κολιάτσου-Παγκράτι έχει κάνει το Λονδίνο-Αθήνα ο Στέλιος Παπαδόπουλος...).

Εβδομαδιαία απόδοση 9,48% για τον ΓΔ και 16,41% για τον ΔΤΡ, η μεγαλύτερη από κάθε άλλη κλαδική χώρας-μέλους της ευρωζώνης αλλά και αναδυόμενης αγοράς. Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσω πως και λόγω εισόδου της Σαουδικής Αραβίας και ενίσχυσης του βάρους της Κίνας στους διεθνείς δείκτες δεν θα πρέπει να αποκλειστούν συναλλαγές εκροών-εισροών από χρηματιστήρια χωρών που συμπεριλαμβάνονται στον δείκτη. Ωστόσο έμπειρος χρηματιστής δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εκροές από προβληματικές αγορές, λ.χ. η τουρκική, να στραφούν σε αγορές με ισχυροποιούμενη τάση, και στην κορυφή αυτών είναι η ελληνική. Ας τα έχουμε υπόψη αυτά τα δύο.

Στο 1,74% και πάνω από τις 725 μονάδες ο ΔΤΡ (ζητούμενη είναι η υπέρβαση σε κλείσιμο των 720 μον.) και στο συν 0,95% και τις 2.059 ο FTSE25. To 75% της αξίας συναλλαγών, πού αλλού, στις τραπεζικές, με την Πειραιώς κατά 5,78% υψηλότερα στα 2,58 ευρώ να επιβεβαιώνει τον χαρακτήρα της... επιθετικότερης (μεγαλύτερος συντελεστής βήτα) από τις συστημικές. Σε Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς ο μεγαλύτερος τζίρος, με τον ΟΠΑΠ να παρεμβάλλεται στην τραπεζική 4άδα. Ακολουθούν: ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Motor Oil, Aegean, Lamda Development, Quest, ΟΛΠ, όλες με θετικό πρόσημο. Θα σταθώ λίγο στην Quest, γιατί με το -μέχρι στιγμής- 3,01% στα 18,85 πηγαίνει μεθοδικά για ένα ενδεχόμενο splitάρισμα με ορατή λογική τιμή στα 20 ευρώ. Προσωπική εκτίμηση, που την έχω αναλύσει στον Εκηβόλο.

Στα ομόλογα, σταθεροποιημένη λίγο πάνω από το 3% η απόδοση του 10ετούς, συγκεκριμένα στα 3,13% έναντι 2,64% του αντίστοιχου ιταλικού (μικρή διαφορά 49 μ.β.), ένδειξη της προεξόφλησης, έστω μέσω της... ρηχής ακόμη δευτερογενούς αγοράς, της βελτίωσης του κλίματος στην οικονομία. Θα δείξει.

Στις 50/20 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με σημαντική απόδοση πέραν των μετοχών του FTSE25 από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία για Audiovisual, Attica Bank, ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, Quest, ΕΛΤΕΧ Ανεμος, MIG, Autohellas, ΕΛΤΟΝ κ.α.

Για τη συνέχεια, επιβεβλημένη είναι μία μικρή διολίσθηση προς τις 795 μον. να δοκιμαστεί σαν ημερήσια στήριξη και από 14:00-14:30 να περιμένουμε τις κινήσεις των «ισχυρών χεριών». Αν και τα 17 εκατ. ευρώ στα πρώτα 40' της συνεδρίασης δείχνουν πως ορισμένα ενεργούν ήδη, επικεντρωνόμενα στον τραπεζικό κλάδο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v