Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντεπίθεση των αγοραστών στο Χρηματιστήριο

Κοντά στις 820 μονάδες επιστρέφει ο Γενικός Δείκτης, «εξαφανίζοντας» τις πρωινές απώλειες παρά το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές. Μαζεύονται οι πιέσεις στις τράπεζες, άνοδος για ΕΤΕ. Διψήφια κέρδη για τη ΔΕΗ.

Αντεπίθεση των αγοραστών στο Χρηματιστήριο

Με ΔΕΗ η προσπάθεια αναστροφής στο ΧΑ, την ώρα που στην Φρανκφούρτη ο DAX διορθώνει περισσότερο από 1,80% και τα futures του S&P 500 επιμένουν να "δείχνουν" πτωτικό ξεκίνημα.

Στο ΧΑ επικρατεί εντελώς διαφορετικό κλίμα από αυτό που κυριαρχεί στα κύρια χρηματιστήρια της Ευρώπης, αν και η όλη κατάσταση απαιτεί αυξημένη προσοχή καθώς είθισται η Αθήνα να ακολουθεί σε διόρθωση την Φρανκφούρτη. Ούτως ή άλλως η διάρκεια θα εξαρτηθεί από την πορεία της Wall Street και των προθέσεων του αμερικανού προέδρου.

Ωστόσο έχει τη σημασία της η σημερινή διαφοροποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου από την πλειονότητα των ευρωπαικών γιατί καταδεικνύει πως σε μία...ρηχή αγορά, όπως η δική μας, εάν θέλουν τα "ισχυρά χέρια" να προστατέψουν τις θέσεις τους, μπορεί και να το πετύχουν, έστω για ένα μικρό διάστημα και ετεροχρονισμένα με τις διεθνείς αγορές.

Στο προηγούμενο σχόλιο είχαμε αναφερθεί στην σταδιακή μείωση των απωλειών που επιχειρήθηκε, αρκετά αποτελεσματικά, στον τραπεζικό κλάδο. Μετά την καταγραφή του χαμηλού ημέρας, στις 736,29 μονάδες σχετικά νωρίς, στην αρχή της συνεδρίασης επιχειρήθηκε μία προσπάθεια αναστροφής που επανέφερε τον κλαδικό δείκτη σε οριακά θετικό πρόσημο, όπου και παρέμενε μέχρι πριν λίγο.

Στην περιοχή των 760 μονάδων ο ΔΤΡ και το παράδειγμα των τραπεζικών ακολούθησαν στα blue chips με 6-8 να 'γυρίζουν" κάποια στιγμή σε θετικό πρόσημο δίνοντας την ευκαιρία σε όποιον ήθελε να βγει σε καλές τιμές.

Το "ψαλίδισμα" των απωλειών σε τράπεζες σε συνδυασμό με την επίμονη ισχυρή αντίδραση της ΔΕΗ και δευτερευόντως του ΑΔΜΗΕ φαίνεται πως ενεργοποίησε- μετά τις 15.00΄ - ορισμένους long οι οποίοι κινήθηκαν και σε ΕΧΑΕ, Lamda, Motor Oil, Μυτιληναίος, Sarantis, Fourlis, TITAN κ.α.

Βέβαια ο ΓΔ ξανά γύρισε χαμηλότερα- μείον 0,42%- την ίδια ώρα που ο DAX πλησίαζε το μείον 2% (με σημαντικές απώλειες οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών) με περίπου 15 εκατ. ευρώ να πραγματοποιούνται στο διάστημα 15.00-16.00΄ με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά σε πωλήσεις στις δυνατές καλύτερες τιμές.

Στο μείον 2,04% στα 12,01 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, προφανώς "ταλαιπωρείται" και λόγω του κλίματος που επικρατεί στο γερμανικό χρηματιστήριο. Στο μείον 1,30% και τα 31,94 η Coca Cola σε μία φυσιολογική υποχώρηση σημειώνοντας πως και στις δύο μετοχές από Τρίτη-Πέμπτη ενισχύθηκαν οι θέσεις πώλησης/short και σε απόλυτο αριθμό συμβολαίων στα παράγωγα.

Στις 49/68 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με πολλές μετοχές από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία να έχει καλύτερη εικόνα από αυτή των blue chips.

Ενδεικτικά μετοχές των Entersoft, Audiovisual, Περσεύς, Attica Bank, Intralot, Αλουμύλ, Quality, MIG, Centric, Σφακιανάκης με απόδοση μεγαλύτερη του 3%.

Λίγο μετά τις 16.00 ο τζίρος στα 83,5 εκατ. ευρώ και με τον ΓΔ να καταγράφει σε διάστημα εβδομάδος άνοδο 11,55%, έναντι 27,32% του ΔΤΡ. Για τον DAX η απόδοση είναι αρνητική 2,54% στο ίδιο διάστημα.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v