Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πώς οι αγοραστές εξαφάνισαν τις ρευστοποιήσεις!

Κόντρα στο βαρύ διεθνές κλίμα και παρά τις σημαντικές απώλειες το μεσημέρι ο ΓΔ πάτησε και τις 830 μονάδες. Οδηγός η ΔΕΗ και το θετικό γύρισμα των τραπεζών. Με κέρδη 23,2% έκλεισε ο Μάιος για τον τραπεζικό δείκτη.

ΧΑ: Πώς οι αγοραστές εξαφάνισαν τις ρευστοποιήσεις!

Ανεξάρτητα με το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί πως ακόμα και σήμερα οι αγοραστές κέρδισαν τις εντυπώσεις, έστω και αν παραμένει “αιωρούμενο” το ερώτημα για το “κατά πόσο το Χ.Α. θα μπορεί να βγάζει άμυνες, με το διεθνές περιβάλλον να επιδεινώνεται;”.

Οι ανησυχίες των Διεθνών Αγορών εντάθηκαν σήμερα, καθώς προστέθηκε ένα ακόμα “επεισόδιο στο σήριαλ” του εμπορικού πολέμου, μετά τις τελευταίες δηλώσεις Τραμπ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι από την 10η Ιουνίου θα εφαρμόζεται δασμός 5% σε όλα τα Αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ, από το Μεξικό και ότι ο δασμός αυτός θα αυξάνεται κατά 5% κάθε μήνα, ώσπου να ανέλθει στο 25% τον Οκτώβριο. Στόχος του είναι να πιέσει τη Μεξικανική Κυβέρνηση για να σταματήσει τις ροές Μεταναστών και Προσφύγων από την Κεντρική Αμερική, προς τα σύνορα των δύο Χωρών.

Από την άλλη, η Κίνα προχώρησε στην δημιουργία ενός καταλόγου με “αναξιόπιστες” Οντότητες, που, όπως λέει, είναι επιζήμιες ως προς τα συμφέροντα των Εγχώριων Εταιρειών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Bloomberg, “η σαρωτική κίνηση θα μπορούσε, δυνητικά, να επηρεάσει χιλιάδες Ξένες Επιχειρήσεις, καθώς κλιμακώνονται οι εντάσεις, μετά την εισαγωγή της Κινεζικής ‘Huawei’ στην Αμερικανική ‘μαύρη λίστα”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη με τις Ευρωπαϊκές Αγορές στο “βαθύ κόκκινο”, κάτι που αύξησε την μεταβλητότητα και τις εναλλαγές προσήμων, ενώ την ψυχολογία των αγοραστών στήριξαν η νεότερη μείωση των “short” θέσεων (το “short” της Oceanwood υποχώρησε χαμηλότερα του 0,50% στην ΑΛΦΑ) και πολύ περισσότερο η υποχώρηση της απόδοσης του Ελληνικού 10ετους τίτλου, χαμηλότερα του 3% (στο 2,908% την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές).

Όλα τα παραπάνω θα μπορούσε να αναφέρει κάποιος πριν “δει τα τελευταία μέτρα της κούρσας” και πολύ περισσότερο τα όσα συνέβησαν στις τελικές δημοπρασίες, όπου το “θράσος” των αγοραστών ξεπέρασε κάθε όριο, κλείνοντας τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. στα υψηλά ημέρας και τον Γενικό Δείκτη σε υψηλά νέα υψηλά 12μηνου και πλέον, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 3/5/2018 (839,34).

Από εκεί και πέρα και για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της εβδομάδας, του μήνα και του χρηματιστηριακού 5μηνου.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης αποκόμισε κέρδη 13,42% (η καλύτερη σε απόδοση εβδομάδα, από την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου 2015, όταν ο Δείκτης είχε σημειώσει εβδομαδιαία κέρδη 16,03%) και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κέρδη 31,76%.

Στην εβδομάδα, η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 181,5 εκατ.

Ο Μάιος αποδείχθηκε πέμπτος συνεχόμενος ανοδικός μήνας και αυτό είχε να συμβεί από την περίοδο Φεβρουαρίου – Ιουνίου 2017, σύμφωνα με στοιχεία της Beta Sec., άρα μιλά για ρεκόρ διετίας (!)

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μηνιαία κέρδη 7,37% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 23,19%.

Επίσης η 5μηνη απόδοση 35,37% για τον Γενικό Δείκτη, είναι το καλύτερο 5μηνο από το 2000, όταν και έχει συγκεντρωτικά στοιχεία η Beta Sec. (!)

Η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών για τον Μάιο, διαμορφώθηκε στα 111 εκατ. και είναι η υψηλότερη από τον Δεκέμβριο του 2015 (ΑΜΚ Τραπεζών).

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 35,37% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κέρδη 78,94%.

Κυριολεκτικά στο “φώτο φίνις” κρίθηκε η πρώτη θέση, όσον αφορά την μετοχή του πρώτου χρηματιστηριακού 5μηνου, την οποία κατέλαβε, μετά και την σημερινή συνεδρίαση η Πειραιώς (+244,05%), με δεύτερη την Αλουμύλ (+234,81%).

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Η Αγορά προσέγγισε τάχιστα τα πρώτα επίπεδα αντίστασης που είχαμε ορίσει στις 820 μονάδες, ενώ η δυναμική της ανόδου δεν δείχνει φθίνουσα προς το παρόν. Ομοίως και η συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφεται θετική, όταν ο μέσος ημερήσιος τζίρος 90 ημερών ( στα €65,63 εκατ.) πέρασε τα €60 εκατ. μετά από πολύ καιρό. Σε αυτήν την εικόνα πρωταγωνιστεί ο Τραπεζικός κλάδος με συνολικά κέρδη 25,2% στο 4ημερο. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι εισερχόμενοι στην περιοχή των 820 - 850 μονάδων τα πράγματα θα δυσκολέψουν βραχυπρόθεσμα, καθώς τα κέρδη είναι σημαντικά και στην περιοχή των 850 μονάδων ΓΔ έχουν αλλάξει χέρια μετοχές πολλών εισηγμένων. Συγκεκριμένα για τον ΔΤΡ (χθεσινό κλείσιμο 759,97 μον.) αναφέρουμε ότι η περιοχή των 800 - 850 μονάδων ενδέχεται να αποτελέσει κομβικό επίπεδο για την βραχυπρόθεσμη πορεία του δείκτη. Αυτό μεταφράζεται σε 6% - 12% από τα τρέχοντα επίπεδα. Τα χθεσινά εταιρικά αποτελέσματα Α΄ τριμήνου των Τραπεζών ήταν, εν πολλοίς, εντός των εκτιμήσεων, ενώ συνεχίζουν σε θετική τροχιά Σαράντης και Κρι Κρι. Αξίζει να σημειώσουμε ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ο ΓΔ κατέγραψε υψηλό στις 946 μονάδες την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου του 2015, ενώ η τότε εβδομαδιαία διακύμανση ήταν σχεδόν 90 μονάδες (χαμηλό 856,25 μον.). Αρνητικό δείχνει το κλίμα σε ΗΠΑ και Ευρώπη μετά την νέα απειλή του προέδρου Τραμπ για δασμούς στο Μεξικό” επεσήμαινε η Leon Depolas Sec.

“Ο ΑΔΜΗΕ ανακοινώνει αποτελέσματα πριν το άνοιγμα της Αγοράς. Είναι η τελευταία συνεδρίαση του Μαΐου και η Αγορά είναι γεμάτη από κέρδη. Σημειώστε πως οι συναλλαγές θα ξεπεράσουν για πρώτη φορά το Μάιο τα 100 εκατ. ευρώ και θα είναι η πρώτη φορά από το Μάιο του 2017. Κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών θα μπορούσαν να μετριάσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον, αλλά σημειώνουμε πως τα όρια μίας πιθανής διόρθωσης είναι περιορισμένα”, εκτιμούσε η Beta Sec.

“Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες με κέρδη 3,19% στις 818,33 μονάδες. Πρώτο σημείο αντίστασης είναι οι 830 μονάδες και πρώτο σημείο στήριξης οι 800. Τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Eurobank παρουσίασαν μικτή εικόνα, ενώ της Alpha Bank ήταν αδύναμα. Εκτιμούμε ότι δεν θα επηρεάσουν την πορεία των μετοχών, λόγω της πιθανολογούμενης αλλαγής του πολιτικού σκηνικού και των θετικών προσδοκιών για το μακροοικονομικό περιβάλλον. Ο κίνδυνος που μπορεί να σταματήσει το ράλι των τελευταίων ημερών είναι η πορεία των Ευρωπαϊκών Αγορών”, τόνιζε η Merit Sec.

“Στη σημερινή συνεδρίαση η Επενδυτική Κοινότητα θα αξιολογήσει τις επιδόσεις των Eurobank και Alpha Bank, που συνεχίζουν την εξυγιαντική προσπάθεια, αλλά υστερούν ως προς τα λειτουργικά αποτελέσματα. Η θετική ψυχολογία διαμορφώνει προϋποθέσεις για συνέχιση της δραστηριοποίησης από πλευράς αγοραστών, προκαλώντας μεταβλητότητα και αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το τελικό πρόσημο του ΓΔ”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Ξεκινώντας την αναφορά, ως είθισται, από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι έδωσαν σημαντική αντίδραση από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά και σαν να μην έφτανε αυτό, μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά (!)

Για μία ακόμα συνεδρίαση, οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών απέσπασαν την “μερίδα του λέοντος” από πλευράς συναλλαγών και ενδιαφέροντος και σήμερα έφθασαν να απασχολήσουν το 58% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Σημαντική μεταβλητότητα και για τον Τραπεζικό δείκτη που κινήθηκε μεταξύ 736,29 (-3,12%) και 777,07 μονάδων (+2,25%). Στις 17.00 βρέθηκε στο υψηλό ημέρας και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα υψηλά και στις 786,69 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,52%, αφήνοντας πίσω του και την θεωρούμενη ισχυρή αντίσταση των 780 μονάδων (!)

Από τα υπόλοιπα, μη Τραπεζικά blue chips, χωρίς αμφιβολία ξεχώρισαν ΕΧΑΕ (+3,37%, αναφέρθηκε από χθες στην στήλη πως ευνοείται από την συνεχιζόμενη αύξηση της αξίας συναλλαγών), αλλά και ΑΔΜΗΕ (+3,89%) και ΔΕΗ (+8,68%), ενώ προς το τέλος της συνεδρίασης εμφανίστηκε αγοραστικό ενδιαφέρον και στον Τιτάνα (+3,17%).

Η μετοχή της ΔΕΗ επέστρεψε, ενδοσυνεδριακά, υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2,00 ευρώ (δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίασης), κάτι που είχε να συμβεί από τον Ιούνιο του 2018, αλλά υποχώρησε αισθητά από το υψηλό ημέρας των 2,132 ευρώ (+16,38%). Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, οι αντιστάσεις στα 2,25 και 2,50 ευρώ, οι πρώτες στηρίξεις στα 1,77 και 1,47 ευρώ και το “stop long” στα 1,291 ευρώ, αλλά θα ανέβει σημαντικά τις επόμενες μέρες.

Σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, η μετοχή του ΑΔΜΗΕ. Μένει να φανεί αν πρόκειται για αντανακλαστική κίνηση λόγω ΔΕΗ, ή η Αγορά τιμολόγησε θετικά τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου, που ανακοίνωσε η εισηγμένη. Ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 1,68 ευρώ, αλλά θα ανέβει στις επόμενες συνεδριάσεις. Η πρώτη αντίσταση στην ζώνη 1,97 – 2,10 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 1,84 ευρώ.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι Παράγοντες της Αγοράς, χωρίς να αμφισβητούν τους πιθανούς “κραδασμούς” που μπορεί να φέρει περαιτέρω υποχώρηση των Διεθνών Αγορών και επισημαίνουν ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο, παρά τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και τις σημαντικές αποδόσεις που έχουν προηγηθεί.

Μάλιστα, οι ίδιοι επισημαίνουν ότι αρκετά χαρτοφυλάκια που μπαίνουν στην Αγορά με σχετική χρονοκαθυστέρηση, ήδη διερευνούν τις μετοχές που “έχουν μείνει πίσω και βάσει θεμελιωδών δικαιούνται καλύτερης χρηματιστηριακής μεταχείρισης” (!)

Για επιμέρους μετοχές, η στήλη απευθύνθηκε στον Απόστολο Μάνθο (AENAON MARKETS) και μεταφέρει τις κάτωθι εκτιμήσεις:

“ΕΥΡΩΒ

Η μεγαλύτερη πλέον σε βαρύτητα μετοχή του Γενικού Δείκτη έχει σπάσει ανοδικά τα 0,78 ευρώ και “βλέπει” τα 0,88 ευρώ, ενώ στο βάθος αρχίζουν και “διακρίνονται” τα 1,035 ευρώ.

ΠΕΙΡ

Το “χαρτί” που εδώ και καιρό “αναρριχάται στο τοίχο του φόβου” έχει διαλύσει στο πέρασμά του τα 1,90 ευρώ, τα 2,30 ευρώ και χθες (30/5) τα 2,50 ευρώ. Αμέσως μετά, εντοπίζονται ως διαγραμματική αντίσταση τα 3,20 ευρώ.

ΕΛΠΕ

Ανοδική διάτρηση των 8,90 ευρώ θα δώσει τα 10 ευρώ, ενώ ο επόμενος στόχος βρίσκεται 30% υψηλότερα στα 13 ευρώ.

ΛΑΜΔΑ

Επιβεβαιωμένη φυγή από τα 7,50 ευρώ, θα “σπρώξει” τη μετοχή προς την άνω πλευρά του μακροπρόθεσμου καναλιού στα 8,80 ευρώ.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ

“Προθερμαίνει τις μηχανές για να πατήσει το γκάζι” με το που θα περάσει τα… “διόδια” των 1,80 – 1,85 ευρώ. Επόμενος στόχος η ζώνη του βασικού Μετόχου στα 2 με 2,20 ευρώ.

ΕΥΔΑΠ

Μετά την ανοδική διάσπαση των 6,40 ευρώ, έρχονται τα 7 ευρώ, όπου εάν τμηθούν ανοδικά τότε θα ανοίξει το πεδίο για τα 8,50 ευρώ.

ΟΛΠ

Το σημείο που πρέπει να κατακτήσει για να πάρει το “εισιτήριο” για τα 26,40 ευρώ, είναι τα 23,30 ευρώ. Μέχρι τότε θα περιφέρεται μέσα στο εύρος των 20 με 23,30 ευρώ.

ΑΒΑΞ

Με μεγάλο καθαρό δανεισμό αλλά και με τεράστιο μακροπρόθεσμο ανάποδο σχηματισμό “Head & Shoulders”. Εφαλτήριο πιθανής ξέφρενης ανοδικής κίνησης τα 0,70 ευρώ, σημείο από όπου διέρχεται η “Neckline”.

ΔΕΗ

Μεγάλου ρίσκου αλλά με το ποιο επικερδές “comeback story”, καθώς εάν διασπάσει ανοδικά τα 1,78 με 1,85 και 2,13 ευρώ, θα δώσει, σχεδόν, “στο πιάτο” τα 3,36 ευρώ”.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, έξι οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για MIG (+2,92%), Intralot (+1,27%) και Μοτοδυναμική (+9,43%), πέντε για την Αλουμύλ (+2,36%) και δύο οι συνεχόμενες ανοδικές για Audiovisual (+9,32%), Q&R (+2,86%), Autohellas (+2,23%) και Άβακα (+3,21%).

Εμφάνιση πωλητή στον Μουζάκη (-4,31%), από τις 23/5 έχει να “δει” αρνητικό κλείσιμο η Centric (+5,16%) και από τις 14/5 η Byte (0%), ενώ ξαφνική και άκρως διακριτική κινητικότητα εμφανίστηκε στον Περσέα (+8,68%). Συνεχίζει να διαπραγματεύεται με “κραυγαλέα” μονοψήφιο p/e, πολύ χαμηλότερα της καθαρής του θέσης (24,4 εκατ. στις 31/12/2018), ενώ ίσως να χρειάζεται αυξημένη προσοχή αν “γεμίσουν” οι εντολές των αγοραστών. Μπορεί να μην είναι πολύ μακριά, πιθανές μετοχικές ανακατατάξεις.

Σημαντική, περαιτέρω βελτίωση στην τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών. Αν οι αγοραστές συνεχίσουν να κάνουν επίδειξη ισχύος και αυτό συνοδευτεί με ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 831 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και υψηλότερα των 2120 μονάδων για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα δεδομένα θα αλλάξουν δραματικά, επί το θετικότερον (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

“Και ξαφνικά απογειωθήκαμε”, αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Όπως έλεγα την περασμένη βδομάδα “διαφορά μεγαλύτερη του 5,5%, στις Ευρωεκλογές, δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια στην Κυβέρνηση, ενώ διαφορά πάνω από 8% θα θεωρηθεί πολύ μεγάλη”.

Μετά από τέσσερα χρόνια “capital controls”, μετά από χρόνια αναβλητικότητας σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια, μετά από χρόνια υπερφορολόγησης, οι Έλληνες βρίσκονταν σε ένα τούνελ το τέλος του οποίου όλο και απομακρυνόταν.

Το φως στο βάθος του τούνελ βρισκόταν τον Οκτώβριο και υπήρχε σοβαρή αμφισβήτηση για το αν το φως θα μετακινηθεί πάλι στο μέλλον.

Το πρόσφατο ξεκάθαρο μήνυμα των Ευρωεκλογών και η προκήρυξη άμεσων εκλογών, έφερε το φως πολύ κοντά και “τύφλωσε” τους Επενδυτές.

Φάνηκε ότι προχωράμε για καθαρή Κυβερνητική λύση, από Δυνάμεις φίλα προσκείμενες στις Αγορές, που θα έχουν το “άγχος” να αποδείξουν την αξία τους σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Από την άλλη δεν θα έχουν το άγχος των άμεσων εκλογών, είτε λόγω Προέδρου της Δημοκρατίας, είτε λόγω πολυδιάσπασης των βουλευτών που θα εκλεγούν.

Η νέα Κυβέρνηση, φυσικά, θα κριθεί στην πράξη για το πώς θα πριμοδοτήσει την ανάπτυξη, αλλά θα έχει ισχυρά κίνητρα να εντυπωσιάσει τις Αγορές.

Αυτό το “φως τάραξε τα νερά” στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και είδαμε ένα δυνατό ανοδικό κύμα.

Παρά την κακή πορεία των Ξένων Αγορών, αυτό συντηρήθηκε και την Παρασκευή, φυσικά με έντονες ενδοσυνεδριακές διορθώσεις.

Το ανοδικό κύμα σύντομα θα εξαντληθεί και η Αγορά πάλι θα περιμένει να δει πραγματικά δεδομένα, για να προσδιορίσει τη στάση της.

Σε επίπεδο γενικού δείκτη, προς τα πάνω έχουμε αντίσταση στις 850 και στις 880 μονάδες. Προς τα κάτω πρώτη στήριξη οι 800 μονάδες (λόγω ψυχολογίας), ενώ φαίνεται να δημιουργείται σημαντική στήριξη στις 780 μονάδες. Οι 750 μονάδες και οι 735 μονάδες ίσως αποτελούν επίπεδα που δύσκολα θα ξαναδούμε, εκτός αν τα δούμε σε σύντομες διορθώσεις.

Αυτά φυσικά αν δεν έχουμε άσχημες εξελίξεις στα Χρηματιστήρια του εξωτερικού, ή δεν αλλάξει το κλίμα ευφορίας που επικρατεί σήμερα.

Προσοχή πρέπει να δοθεί στις ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις, που άλλες φορές αφορούν σύντομες διορθώσεις και ευκαιρία για αγορές και άλλες φορές είναι το ξεκίνημα πιο πολυήμερων διορθώσεων που μπορεί να εγκλωβίσουν τους επενδυτές.

“Γενικά το κλίμα βελτιώθηκε, αλλά όταν αυτό βασίζεται σε εκλογικά σενάρια, πρέπει να θυμόμαστε πως πάντα η κάλπη είναι ‘γκαστρωμένη’ και δεν ξέρεις τι θα βγάλει, όπως έλεγαν οι παλιοί”, τονίζει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Απόστολος Μάνθος

“Λίγο πριν ο Μάιος παραδώσει τη σκυτάλη στο Καλοκαίρι ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου βρίσκεται, μετά από περίπου 250 συνεδριάσεις, ψηλότερα από τις 800 μονάδες”, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Για τη συνέχεια η διαγραμματικά επιτυχής ανοδική διάσπαση των 780 μονάδων, έχει ανοίξει για τα καλά το δρόμο για τη ζώνη αντίστασης των 850 με 860 μονάδων. Η γωνιά δε ανόδου των 85º, εάν συνδυαστεί με τον ισχυρότατο τζίρο συναλλαγών, δίνει το στίγμα διάθεσης της Αγοράς για μια ανοδική κίνηση, που στη παρούσα φάση, μέσα από τις αναμενόμενες πτωτικές διακυμάνσεις, μπορεί να προσεγγίσει τις 895 με 900 μονάδες. Καταστρατήγηση του εν λόγω σεναρίου θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με τη βύθιση και παραμονή του Γενικού Δείκτη μέσα στα “απόνερα” των 780 με 750 μονάδων.

Η επάνοδος του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης μέσα στο μεσοπρόθεσμο ανοδικό κανάλι, μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα αποχής, τον έχει σπρώξει πάνω από τη σημαντική αντίσταση των 2055 μονάδων ανοίγοντας πλέον μέτωπο με το επίπεδο των 2200 μονάδων. Ζητούμενο, σε ένα πιθανό “pullback”, είναι η άρνηση του δείκτη να πραγματοποιήσει ημερήσια κλεισίματα κάτω από τις 1990 μονάδες.

Υπό την επίβλεψη της Eurobank ο Τραπεζικός Δείκτης έκανε το “θαύμα” του παρασύροντας με την αρπαγή των 670 μονάδων όλο το Ελληνικό Χρηματιστήριο, σε υψηλότερα επίπεδα τιμών. Διαγραμματικά ο δείκτης εάν διακρατήσει τις 648 με 670 μονάδες, θα ανοίξει τα “ανοδικά φώτα” για να βρεθεί στο κατώφλι των 770 - 800 μονάδων. Από εκεί και πάνω το πεδίο είναι ελεύθερο έως το 1000ρικο.

“Κοιτώντας επιμέρους τις τραπεζικές μετοχές αυτό που διαφαίνεται τεχνικά είναι ότι στις τελευταίες συνεδριάσεις έχουν απελευθερωθεί από ισχυρά μεσοπρόθεσμα δεσμά αντιστάσεων, αποδεσμεύοντας έτσι όχι μόνο τα διαγραμματικά δεδομένα για υψηλότερα επίπεδα, αλλά και σημαντικό ποσό εγκλωβισμένης ρευστότητας σε αρκετά μεγάλο αριθμό χαρτοφυλακίων” τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της AENAON MARKETS.

-Μάνος Χατζηδάκης

“Η αναγωγή του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών και η άμεση προκήρυξη Εθνικών εκλογών, δεν άφησε πολλά περιθώρια σκέψης στην Αγορά”, σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Η εκδήλωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος ήταν συστηματική, έντονη και συνεχής σε ομόλογα και μετοχές, όλη την διάρκεια της εβδομάδας, προεξοφλώντας ισχυρά το ενδεχόμενο επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας με αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές.

Το αποτέλεσμα αυτής της ετυμηγορίας αποτυπώθηκε σε αποδόσεις και τζίρο. Μέσα σε μια εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης πέτυχε απόδοση 13,42%, την καλύτερη σε εβδομαδιαία βάση από το 16,03% της εβδομάδας που ολοκληρώθηκε πριν το διάγγελμα του δημοψηφίσματος τον Ιούνιο του 2015. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε κοντά στο υψηλό έτους, θετικός για πέμπτο συνεχόμενο μήνα (Μάιος +7,37%), φαινόμενο το οποίο είχε εμφανιστεί την περίοδο Φεβρουαρίου – Αυγούστου 2017, ενώ η χρονιά βρίσκεται στο 35,4%, επίδοση που είναι η καλύτερη φέτος στον Κόσμο και η καλύτερη σε πεντάμηνο για το Χ.Α. από το 2000 και μετά.

Η επίδοση αυτή συνοδεύτηκε με την καλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα σε μέσες ημερήσιες συναλλαγές, από τον Δεκέμβριο του 2015. Συγκεκριμένα ο τζίρος ξεπέρασε με άνεση το ορόσημο των 100 εκατ. ευρώ, φθάνοντας τα 111 εκατ. ευρώ, που ήταν η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών τον Μάιο. Μέσα σε μία εβδομάδα καταγράφηκαν εισροές ύψους 14,9 εκατ. ευρώ σε Μετοχικά Αμοιβαία Εσωτερικού, ενώ παρατηρείται σημαντική ενεργοποίηση κωδικών και χαρτοφυλακίων που έχουν θεσμικό αποτύπωμα και μακράς διάρκειας επενδυτικό ορίζοντα.

Την ίδια στιγμή το δεκαετές ομόλογο της Ελληνικής Δημοκρατίας πέφτει για πρώτη φορά στην ιστορία του κάτω από το επίπεδο απόδοσης του 3%.

Ο χρονισμός των γεγονότων θεωρείται ιδανικός από πολλές απόψεις. Οι Τράπεζες βρέθηκαν εκ νέου στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, όχι για τις σκοπούμενες πράξεις στα μη εξυπηρετούμενα χαρτοφυλάκιά τους, αλλά γιατί πλέον υπάρχει η πεποίθηση ότι η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών θα δώσει ώθηση στην καθαυτή οργανική τους επίδοση.

Αν στις αξιολογήσεις του Αυγούστου (Fitch 2/8, Moody’s 23/8) υπάρξει νέα διατύπωση για την πιστοληπτική ικανότητα της Χώρας και της προοπτικής, δεν αποκλείεται το Φθινόπωρο να ξεκινήσουν με ευνοϊκότερους όρους προσπάθειες κεφαλαιακής ενίσχυσης είτε με μετοχικό κεφάλαιο, είτε με ομολογιακές εκδόσεις που θα εξαλείψουν το ρίσκο του απαιτητικού “τεστ αντοχής” (AQR) που έρχεται τον Ιούλιο του 2020.

Παράλληλα υπάρχει ισχυρή αίσθηση ότι η κινητικότητα στα μέτωπα των Αποκρατικοποιήσεων και της ανάθεσης έργων θα επιταχυνθεί, δίνοντας περισσότερη ώθηση στην Οικονομία, τα έσοδα και την απασχόληση.

Τα διαγραμματικά δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά υπέρ ενός σεναρίου με αξιόλογο ανοδικό περιθώριο.

Η διάσπαση και παραμονή των 790 μονάδων έβγαλε τον Γενικό Δείκτη σε μια ζώνη τιμών, που η έλλειψη πρόσφατων σημαντικών ιστορικών κορυφών δημιουργεί προϋποθέσεις για άνοδο τουλάχιστον έως τις 890 μονάδες. Ενδιάμεσα η περιοχή των 850 μονάδων αποτελεί την μοναδική πιθανή ζώνη αντίστασης, η οποία όμως με βάση τις αναλογίες της πτώσης που έχει προηγηθεί από τις 890 έως τις 593 μονάδες, θεωρείται μικρής σημασίας.

Η εκκίνηση της Αγοράς στο πρόσφατο ράλι τιμών έρχεται από συσσώρευση, τα δε ημερήσια σώματα έχουν κλεισίματα στο υψηλό, ή κοντά στο υψηλό ημέρας, υποδηλώνοντας ότι η δυναμική παραμένει ακόμα ισχυρή, παρά τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών που παρατηρήθηκαν ενδοσυνεδριακά κατά την διάρκεια της εβδομάδας και πιο έντονα κάπως την Παρασκευή. Αναμενόμενα ο Γενικός Δείκτης εισήλθε σε υπεραγορασμένες ζώνες τιμών, έχοντας όμως ενεργοποιήσει σήματα διαδοχικά σήματα αγορών από MACD και κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών. Το έως τώρα εύρος της διόρθωσης ήταν εξαιρετικά περιορισμένο, για το μέγεθος της ανόδου που έχει προηγηθεί, ενδεχομένως το όριο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως βάση πλέον είναι οι 800 μονάδες. Οι αγοραστές επομένως έχουν τάση, τζίρο και δυναμική με το μέρος τους.

Η συνέχιση της ανόδου έχει τις πιθανότητες με το μέρος της την ερχόμενη εβδομάδα, χωρίς να αποκλείεται μια πιθανή επιβράδυνση στην δυναμική, που θα αποφόρτιζε κάπως τους δείκτες και θα ολοκλήρωνε το “κλείδωμα” κάποιων βραχυπρόθεσμων κερδών.

Την Δευτέρα πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης αναμένονται τα αποτελέσματα α’ τριμήνου της Aegean Air και της Τράπεζα Πειραιώς, με το ενδιαφέρον στην δεύτερη να επικεντρώνεται στις ανακοινώσεις που αφορούν τα “κόκκινα” δάνεια της μονάδας RBU. Την ίδια ημέρα η μετοχή της Aegean θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης ύψους 0,6 ευρώ ανά μετοχή.

Την Τετάρτη είναι η σειρά του ΟΠΑΠ να ανακοινώσει τρίμηνο, ενώ την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένες οι τακτικές γενικές συνελεύσεις των Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή.

“Την προσεχή Τρίτη (4/6) η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει τις προκαταρκτικές προβλέψεις για το ΑΕΠ του α’ τριμήνου”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στην Wall Street.

Σημαντικές απώλειες για το Πετρέλαιο, οριακές μεταβολές για το Ευρώ, αξιοσημείωτα κέρδη για τον Χρυσό.

Συρρικνώθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα τον Μάιο. Ο δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στις 49,4 μονάδες τον Μάιο, από 50,1 τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, ανέμεναν να φτάσει στις 49,9 μονάδες.

Οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία, τον περασμένο μήνα, υποχώρησαν κατά 2%, σε σύγκριση με τον Μάρτιο, έναντι πρόβλεψης ανόδου 0,1%, όπως ενημέρωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Ανάπτυξη κατά 0,1% σημείωσε η Ιταλική Οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2019, σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύθηκαν. Όπως μεταδίδει το Reuters, πρόκειται για υποβάθμιση της αρχικής εκτίμησης ανόδου κατά 0,2%.

Σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, το πρώτο τρίμηνο αναθεωρήθηκε σε 0,1% συρρίκνωση, μη συμφωνώντας με την αρχική εκτίμηση ανάπτυξης κατά 0,1%.

Προειδοποιήσεις στην Ιταλική Κυβέρνηση για τη διεύρυνση του ελλείμματος απευθύνει η Τράπεζα της Ιταλίας.

“Το να παραμείνουμε στην αναζήτηση προσωρινής ανακούφισης, αυξάνοντας το Δημόσιο χρέος θα μπορούσε να είναι λιγότερο αποτελεσματικό, ακόμη και αντιπαραγωγικό, εάν αυτό οδηγήσει σε επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και της εμπιστοσύνης από τα Νοικοκυριά και τις Επιχειρήσεις”, υπογραμμίζει η Τράπεζα της Ιταλίας, στην ετήσια έκθεσή της.

Το spread μεταξύ των αποδόσεων του Ελληνικού και του Ιταλικού δεκαετούς, έχει υποχωρήσει έντονα μετά τις Ευρωεκλογές. Πλέον, η Capital Economics προβλέπει ότι θα καταστεί αρνητικό, αντανακλώντας τις συγκριτικά χειρότερες οικονομικές προοπτικές στην Ιταλία, το λιγότερο βιώσιμο χρέος και το μεγαλύτερο πολιτικό ρίσκο.

Οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία – εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές Χώρες- αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Μάιο, σε σύγκριση με τον Απρίλιο, σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των Οικονομολόγων. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 1,3%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ότι θα διαμορφωθεί στο 1,4%.

“Η Ευρωζώνη είναι αντιμέτωπη με μια νέα ‘φούσκα’ στο real estate, ως αποτέλεσμα της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας”, προειδοποίησαν Αναλυτές της Commerzbank.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, το οποίο μπορεί να στηρίξει την εκτίμηση της Fed ότι οι πρόσφατες αδύναμες μετρήσεις του πληθωρισμού είναι παροδικές. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, ο δείκτης προσωπικής κατανάλωσης ενισχύθηκε 0,3% τον περασμένο μήνα, μετά από άνοδο 0,2% τον Μάρτιο. Η αύξηση αυτή οδήγησε την ετήσια άνοδο του δείκτη στο 1,5%, από 1,4% τον Μάρτιο.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημείωσε άνοδο τον Μάιο, μολονότι ήταν μικρότερη από ότι είχε μετρηθεί αρχικά. Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν ανήλθε στις 100 μονάδες τον Μάιο, από 97,2 τον Απρίλιο. Η αρχική μέτρηση ήταν στις 102,4 μονάδες. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πτωτική αναθεώρηση του δείκτη στις 101,5 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την Τετάρτη 5 Ιουνίου θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Αλληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 1,25 δισ. ευρώ, λήξεως 6 Δεκεμβρίου 2019.

“Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα δίνουν ώθηση στις Ελληνικές μετοχές”, υποστηρίζει άρθρο του το Bloomberg, το οποίο χαρακτηρίζει την Ελληνική Αγορά ως την καλύτερη στον Κόσμο.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, “η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά ήταν μια από τις καλύτερες στον Κόσμο και πριν τις Ευρωεκλογές, αλλά η συντριπτική ήττα του Λαϊκιστικού Κόμματος του Αλέξη Τσίπρα και οι προοπτικές πρόωρων εκλογών, έχουν δώσει νέα ώθηση στο ράλι”.

“Job well done”, τιτλοφορείται έκθεση της Pantelakis Sec. για την μετοχή της Κρι Κρι, με αφορμή την δημοσιοποίηση στοιχείων α’ τριμήνου. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας καταγράφουν αύξηση 46% σε ετήσια βάση στα 2,3 εκατ. ευρώ, σημαντικά πάνω από την εκτίμηση για 2 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνει παρά την άνοδο της μετοχής φέτος, ο τίτλος εξακολουθεί να δείχνει ελκυστικός, καθώς τελεί υπό διαπραγμάτευση 13,9 φορές των αναμενόμενων κερδών ανά μετοχή φέτος. Η σύσταση είναι “overweight”.

Αδύναμα έσοδα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαπιστώνει για την Alpha Bank η Deutsche Bank, ενώ τα καθαρά κέρδη από τόκους επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις, καθώς υποχώρησαν στο 1ο τρίμηνο κατά 9% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2018. Τα έσοδα από προμήθειες διαμορφώθηκαν στα 70 εκατ. και δεν επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις της Deutsche Bank που ανέμενε από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα πως η Αlpha Bank θα εμφάνιζε έσοδα 85 εκατ.

Η Γερμανική Τράπεζα διατηρεί τη σύσταση “Buy” με την τιμή - στόχο στα 1,90 ευρώ και εκτιμά ότι η Αlpha Bank θα ανακοινώσει για το σύνολο του τρέχοντος έτους μονοψήφια πτώση των καθαρών κερδών από τόκους. Επιπροσθέτως, αναμένει πως η Ελληνική Τράπεζα θα προχωρήσει στην πώληση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ύψους 4 δισ. ευρώ στη διάρκεια του έτους, έναντι στόχου μείωσης 5,9 δισ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 807 (-1,38%) και 826,06 μονάδων (+0,94%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα υψηλά και πιο συγκεκριμένα στις 830,24 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,46%.

Ο τζίρος στα 150,6 εκατ., από τα οποία τα 2,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΕΝΕΡΓ, ΤΙΤΚ, ΕΤΕ, ΟΤΕ).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΔΜΗΕ και ΛΑΜΔΑ και με το θετικό οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΛΠ, ΟΤΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο Fourlis και στο υψηλό οι Alpha Bank, Eurobank, Motor Oil, Πειραιώς, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και Τιτάν.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα, με 62 ανοδικές μετοχές, έναντι 59 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας και θετικής, τελικά, μεταβολής και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές, λόγω και του volatility, να κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (90.667 συμβόλαια).

Στα 7.470 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.395 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.871, 3.377 για τον Ιούνιο και 494 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.118,75) κινήθηκε μεταξύ 2.065,25 και 2.123 μονάδων.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (14.425 ΟΤΕ, 139.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (9.524), Alpha Bank (26.097), Πειραιώς (11.183), ΔΕΗ (4.903), Εθνική (25.778), Intralot (357), ΟΤΕ (688), Ελλάκτωρα (895), Μυτιληναίο (684), ΟΠΑΠ (666), MIG (3.526), Τρ. Αττικής (260), ΑΔΜΗΕ (3.958), ΓΕΚ (237), ΕΧΑΕ (185), Lamda Development (164), Viohalco (225), Cenergy (332), Jumbo (176), Ελ. Πετρέλαια (392).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 45.282, Alpha Bank 61.804, Εθνική 64.890, MIG 75.396, ΔΕΗ 13.966, Πειραιώς 24.916.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                                    Name of Issuer                    NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,09%

2019-05-24

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,99%

2019-05-23

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,90%

2019-05-17

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 44.705.827 τεμ., (από 44.702.453 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.732.044 τεμ. (24.045.170), ΔΕΗ 6.683.111 τεμ. (6.683.111), Eurobank 102.054.158 τεμ. (89.388.395), Εθνική 31.775.380 τεμ. (28.310.288), ΟΠΑΠ 1.246.668 τεμ. (1.246.668), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v