Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ακάθεκτος πάνω από τις 800 ο Γενικός Δείκτης

Με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο αλλά και το 10% της ΔΕΗ η κίνηση του Χρηματιστηρίου πάνω από το όριο των 800 μονάδων. Πονταρίσματα και σε μετοχές που είχαν «μείνει πίσω». Τα σινιάλα από τις συναλλαγές

ΧΑ: Ακάθεκτος πάνω από τις 800 ο Γενικός Δείκτης

Συνεχίζει ακάθεκτο το ΧΑ, πλέον πάνω από τις 800 μονάδες, με...ατμομηχανή τον τραπεζικό κλάδο που αντιδρά κατά 2,72% προς την περιοχή των 735 μονάδες. Σε μία συνεδρίαση με συναλλαγές/τζίρο σε ικανοποιητικά επίπεδα (*) την ώρα, που σε Φρανκφούρτη ο DAX αντιδρά- μετά την χθεσινή διόρθωση- κατά 0,33% στις 11.878 μονάδες και σε Λονδίνο ο FTSE100 με 0,45% στις 7.218 μονάδες.

Επαναφορά της αγοράς προς τα επίπεδα, στα μέσα Μαίου 2018, με τον ΓΔ να ενισχύεται 11,38% σε διάστημα εβδομάδος (και 31,80% από την αρχή του έτους), με αιχμή τον ΔΤΡ να αντιδρά 22,89% σε εβδομαδιαίο (και 66,93% για το 2019). Στα ποσοστά του ΓΔ και η κίνηση για τον FTSE25 με τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να παίρνει βοήθεια από ΔΕΗ αλλά και ΕΧΑΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΠΑΠ και βεβαίως από Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίος.

Ικανοποιητικός ο τζίρος, ωστόσο χαμηλότερος του μέσου όρου των τελευταίων ημερών, αλλά σε επίπεδα που επιβεβαιώνουν την ενεργό συμμετοχή κυρίως ξένων funds και δευτερευόντως από τη συμμετοχή λιγοστών εγχώριων επενδυτικών σχημάτων.

Το 58% της αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, με αιχμή την Εθνική στα 15 εκατ., την Alpha Bank στα 8 εκατ. , και από 6,9 και 6,4 εκατ. σε Πειραιώς και Eurobank. Πιο κοντά στην τιμή της τρίτης αμκ, του 1 ευρώ, με την τρέχουσα στα 0,845 ευρώ, με σχετική αναφορά μας σε προηγούμενα σχόλια.

Το ενδιαφέρον της σημερινής συνεδρίασης εστιάζεται στην κινητικότητα που αναπτύσσεται σε μία ομάδα blue chips, σε μετοχές-σηματωρούς που για τον ένα ή τον άλλο λόγο είχαν μείνει πίσω το τελευταίο διάστημα. Σε Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίος η εστίαση συγκεκριμένων funds με άμεση αποτύπωση στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Ωστόσο μετοχή της ημέρας, από τα μη τραπεζικά του δείκτη, είναι της ΔΕΗ. Προφανής κίνηση προεξόφλησης βελτίωσης της θέσης της Επιχείρησης, με τον Χρήστο Κολώνα να κάνει λόγο για ενδιαφέρον 14 κολοσσών στη μάχη για τα φορτία LNG. Το φθινόπωρο η είσοδος στην προμήθεια φυσικού αερίου.

Στα 1,802 ευρώ η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα 4,57 της ΕΧΑΕ, στα 9,21 του ΟΠΑΠ και στα 12,10 του ΟΤΕ.

Κινητικότητα και στη μεσαία- χαμηλότερη κατηγορία, με τη ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ να ξεχωρίζει (έως και 19% στα 1,13 ευρώ, με αυξημένες συναλλαγές/τζίρους), τις Mevaco, Attica Bank, Byte, Frigoglass, Quest, Intralot, MIG, ΕΛΤΕΧ-Ανεμος. 

(*) στα 65 εκατ. ο τζίρος, στις 14.40΄

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v