Η μετακύλιση θέσεων και το κυρίαρχο σενάριο στο ΧΑ

Σταθεροποιητικό το ξεκίνημα για το Γενικό Δείκτη. Τα προεκλογικά στοιχήματα στην αγορά με φόντο τις 850 μονάδες, τα σινιάλα από τη μείωση τζίρου, η αποκόμιση κερδών στις τράπεζες και τα πονταρίσματα σε mid-small caps.

Η μετακύλιση θέσεων και το κυρίαρχο σενάριο στο ΧΑ

Δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση με θετικό πρόσημο στη Wall Street, με τον S&P 500 κατά 0,82% υψηλότερα στις 2.826,15 μονάδες. Πάνω από τις κρίσιμες 2.775 μον., κάτι που συντηρεί το συγκριτικό πλεονέκτημα των long, όπου γης.

Στα καθ' ημάς, συνεδρίαση συντήρησης, stock picking, μερικής κατοχύρωσης θέσεων και αναμονής. Με τον Γενικό Δείκτη στις 821,40 μονάδες, τον Τραπεζικό στις 726,87 και τον FTSE25 στις 2.085,64 μονάδες.

Μειωμένες αισθητά οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος στα 59,562 εκατ., με μικρότερο μέρος να πραγματοποιείται στις τραπεζικές, καθώς τζίρους είχαμε και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, Jumbo, με αξία πάνω από το όριο του ενός εκατ. ευρώ.

Σε γενικές γραμμές, μία μάλλον ήσυχη συνεδρίαση, προβλέψιμη ως προς τη διακύμανση του ΓΔ και την επιβεβαίωση της περιοχής στήριξης χαμηλότερα των 810 μονάδων. Το ενθαρρυντικό είναι πως σε αυτό το 2ήμερο αρνητικών ειδήσεων (ΑΕΠ, στοιχεία Κοινότητας), οι traders δεν πτοήθηκαν ούτε φαίνεται να μετέβαλαν τη βραχυπρόθεσμη προσέγγισή τους όσον αφορά στην τακτική τους προς τις 7 Ιουλίου.

Κυρίαρχο σενάριο παραμένει αυτό ενός αποτελέσματος που «αρέσει στις αγορές» και που σε αυτό προσβλέπουν ποντάροντας το τελευταίο διάστημα. Το αν θα τους βγει ή όχι θα φανεί, ωστόσο το συγκριτικό κόστος στοιχηματισμού τους είναι ελάχιστο μπροστά στις διψήφιες υπεραξίες που κερδίζουν μέχρι σήμερα.

Συνεπώς, λόγος να αλλάξει η στάση τους δεν συντρέχει, απεναντίας, ενδεχομένως να ενισχυθεί από εβδομάδα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως για τον ΓΔ σημείο αναφοράς παραμένουν τιμές χαμηλότερα των 800 έως τις 790 μονάδες, που προσώρας λειτουργούν ως στηρίξεις. Ανω σημείο αναφοράς και ζητούμενο ως προς την υπέρβασή του παραμένει η ζώνη πέριξ των 850 μονάδων.

Καινούργιο χαρακτηριστικό που προστέθηκε τις προηγούμενες συνεδριάσεις, το... κράτει στον τραπεζικό κλάδο, όπου εμφανώς κατοχυρώνεται μικρό μέρος υψηλότατων βραχυπρόθεσμων κερδών. Απώτερη στόχευση των funds η προσέγγιση των τιμών της τρίτης αμκ των 4 συστημικών ομίλων, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει μεμιάς. Θα χρειαστεί και χρόνος και νέο χρήμα και επιβεβαίωση των 700-680 μονάδων για τον κλαδικό δείκτη.

Μέρος της ρευστότητας μετακυλίσθηκε σε συγκεκριμένα blue chips, που λόγω οικονομικών αποτελεσμάτων, εξελίξεων και άλλων λόγων έδειξαν περιθώρια ανοδικής αντίδρασης. Σε ΔΕΗ πρωτίστως και σε ΑΔΜΗΕ δευτερευόντως «παίχτηκε» ένα γρήγορο στοίχημα προεξόφλησης με ικανοποιητικότατα αποτελέσματα. Σε Μυτιληναίο, Jumbo αλλά και σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Ενεργειακή, Cenergy κ.α. έγιναν τέτοιες κινήσεις, περισσότερο στη λογική ενός stock picking παρά σε μία πιο μακροπρόθεσμη επενδυτική επιλογή.

Παράλληλα επιλεκτικές κινήσεις σε μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία υπήρξαν αρκετές, ενδεχόμενο στο οποίο είχαμε αναφερθεί από τα σχόλιά μας της Κυριακής και Δευτέρας.

Συγκεντρωμένες μετοχές με τη δέουσα φημολογία και την απαραίτητη μόχλευση από τις εγχώριες επενδυτικές δυνάμεις, που έχουν πάρει πια τα πάνω τους, δίνουν αποτελέσματα ανάλογα των χθεσινών για ΚΕΚΡΟΨ, ΚΛΜ αλλά και Intracom, Intralot, Intrakat, Profile, ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, Αλουμύλ, Byte κ.α. από αυτές τις κατηγορίες.

Συνεπώς για σήμερα περιμένουμε, λίγο ως πολύ, μία από τα ίδια, με διακύμανση του ΓΔ στο εύρος των 805-825 μονάδων, με συνέχιση της προσεκτικής και ελεγχόμενης μερικής κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων θέσεων στις τράπεζες και επιλεκτικές κινήσεις κυρίως στα μεσαιο-μικρά. Ημέρα γ.σ. σήμερα για Entersoft και ΕΥΑΘ και για να δούμε κατά πόσον η πρώτη θα μπορούσε να ακολουθήσει την πορεία κυρίως της Profile και εσχάτως της Byte και η δεύτερη να δικαιώσει (ή όχι) όσους θεωρούν πως έχει σημαντικά περιθώρια μεγέθυνσης.

Τέλος, μία είδηση που έχει τη σημασία της, το «φρένο» των δανειστών στις κινήσεις για χαμηλότερα πλεονάσματα, όπως αναφέρει από νωρίς η Ελενα Λάσκαρη. Και ένα συγκριτικό για τα αποτελέσματα Q1 των τραπεζών, σύμφωνα με την Alpha Finance και το ρεπορτάζ του Γιώργου Φλώκα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v