Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς είδε το Q1 των τραπεζών η Alpha Finance

Οι εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής για τα κέρδη, τα κεφάλαια και τα καθαρά έσοδα των τραπεζών. Τα σινιάλα των διοικήσεων για τη συνέχεια, τι έχει αλλάξει στη στάση των επενδυτών και πώς διαφοροποίησε τα δεδομένα το πρόσφατο ράλι.

Πώς είδε το Q1 των τραπεζών η Alpha Finance

Τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου των ελληνικών τραπεζών αποκάλυψαν πιέσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους, επισημαίνει η Alpha Finance σε ανάλυσή της για τον κλάδο.

Παράλληλα, η χρηματιστηριακή δίνει έμφαση στην αρνητική δημιουργία νέων NPΕs, ενώ επισημαίνει ότι οι τράπεζες επανέλαβαν τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους.

Η κερδοφορία

Τα συνολικά καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) υποχώρησαν κατά 28 εκατ. ευρώ με μεικτές επιδόσεις, καθώς Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς αύξησαν τα NII ενώ Alpha και Eurobank εμφάνισαν μείωση σε βάση τριμήνου. Τα spreads χορηγήσεων ήταν σταθερά για την Εθνική σε τριμηνιαία βάση, ενώ για τις υπόλοιπες τράπεζες μειώθηκαν μεταξύ 9 και 15 μονάδες βάσης, υποδηλώνοντας πιέσεις λόγω των αναδιαρθρώσεων.

Τα λειτουργικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 1% λόγω κερδών από συναλλαγές, οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 13% σε τριμηνιαία βάση, κυρίως λόγω «εύκολης» σύγκρισης με το Q4 στο οποίο εγγράφηκαν έκτακτα κόστη. Τα καθαρά κέρδη των τεσσάρων τραπεζών διαμορφώθηκαν στα 199 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 10% σε τριμηνιαία βάση.

Το guidance

Οι διοικήσεις των τραπεζών έδωσαν σινιάλα για μεικτές επιδόσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους (με την Alpha Bank να αναμένει τις μεγαλύτερες πιέσεις σε ετήσια βάση), υψηλότερα έσοδα από προμήθειες, χαμηλότερες λειτουργικές δαπάνες και κόστος ρίσκου εντός του εύρους 1,5-2% για το 2019. Η Πειραιώς και η Εθνική δημοσίευσαν προβλέψεις για το 2023 και το 2022 αντίστοιχα με φιλόδοξους στόχους, που περιλαμβάνουν απόδοση ιδίων κεφαλαίων 9-11% και μονοψήφιους δείκτες NPEs.

Η ποιότητα ενεργητικού

Το συνολικό ύψος των NPEs υποχώρησε κατά 3 δισ. σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο στα 83 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω πωλήσεων και διαγραφών δανείων, με τοΝ δείκτη NPEs να υποχωρεί στο 44,5% από 45% το Q4 του 2018 και τον δείκτη κάλυψης στο 51,3%, στάσιμο σε τριμηνιαία βάση. Γενικότερα, η τάση μείωσης των NPEs επιβραδύνθηκε σημαντικά στο τρίμηνο.

Τα κεφάλαια

Τα κεφάλαια στους βασικούς κεφαλαιακούς δείκτες CET1 των τραπεζών μειώθηκαν κατά 700 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο, στα 25,3 δισ. ευρώ. Η Αlpha Βank έχει δείκτη CET1 περίπου 200 μονάδες βάσης υψηλότερα από τον μέσο όρο. Τα στοιχεία αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων αντιστοιχούν στο 62% των κεφαλαίων. Οι δείκτες CET1 των τραπεζών κυμαίνονται από 10,8% ως 14%, κάτι που δείχνει ότι ο δρόμος θα είναι δύσκολος και θα απαιτηθεί υγιής παραγωγή κερδών προ προβλέψεων για να αντισταθμιστούν οι πιθανές πρόσθετες προβλέψεις λόγω πωλήσεων και ρευστοποιήσεων χαρτοφυλακίων.

Οι μετοχές

Οι χαμηλότερες αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και η προσδοκία για μειωμένη αβεβαιότητα στο πολιτικό σκηνικό, που θα μπορούσε να υποδηλώνει υψηλότερους διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης, έχουν ενεργοποιήσει ισχυρές εισροές στις μετοχές των τραπεζών.

Η εικόνα στο μέτωπο της κερδοφορίας έχει βελτιωθεί, με τις τράπεζες να ξεδιπλώνουν σχέδια για σημαντική μείωση των NPEs σε συνδυασμό με υψηλούς μονοψήφιους δείκτες απόδοσης ιδίων κεφαλαίων ως το 2023.

Εάν δεν συνυπολογιστεί πιθανή αρνητική μεταβολή στο πολιτικό τοπίο και ενδεχόμενη χαμηλότερη αποτίμηση των NPEs μέσω των σχεδιασμένων πωλήσεων και τιτλοποιήσεων, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η διάθεση των επενδυτών έχει αλλάξει σε «αγορές στα χαμηλά» από τις «πωλήσεις στα υψηλά».

Οι αποτιμήσεις πρέπει να υποχωρήσουν από τα πρόσφατα υψηλά, για να προκαλέσουν ένα νέο κύμα ενδιαφέροντος, καθώς το discount έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών έχει μειωθεί σημαντικά, από 70% σε λιγότερο από 40% κατά μέσο όρο και σε κάποιες περιπτώσεις, όπως της Eurobank, το discount έχει μειωθεί κάτω από το 10%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v