Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσεκτικές κινήσεις υψηλότερα στο Χρηματιστήριο

Προς τις 830 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές να καταγράφουν αξιοσημείωτα κέρδη. Πιέσεις για τον τίτλο της ΔΕΗ. Μειωμένος ο τζίρος, συνεχίζονται τα πονταρίσματα σε mid και small caps.

Προσεκτικές κινήσεις υψηλότερα στο Χρηματιστήριο

Μία ώρα συνεδρίασης έπρεπε να περάσει, για να υπερβεί το όριο των 10 εκατ. η αξία των συναλλαγών. Ενδειξη για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση του... χαμηλώματος ταχύτητας από την πλευρά κυρίως των επιθετικών χαρτοφυλακίων, που «έτρεξαν» τη θεαματική αντίδραση της πρώτης μετεκλογικής εβδομάδας.

Χωρίς ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις και εκπλήξεις από την αναμενόμενη κίνηση της αγοράς, καθώς από το αρχικό... μουδιασμένο ξεκίνημα και τις 819,75 μονάδες, οι long κατάφεραν σταδιακά μετά τις 10:55-11:05 να ωθήσουν την αγορά περί τις 10 μονάδες υψηλότερα.

Εύρος διακύμανσης στην πρώτη ώρα μεταξύ 819 και 829 μον., δηλαδή απόλυτα εντός ελεγχόμενου ορίου χαμηλής-υψηλής τιμής. Πρακτικά αυτό ενισχύει την εκτίμηση επαγγελματιών της αγοράς πως μετά το ανοδικό σερί των 5 συνεδριάσεων, μέρος των funds επιλέγει να «κλειδώσει» ένα μικρό μέρος των σημαντικών βραχυπρόθεσμων υπεραξιών σε καλές τιμές ενώ ένα άλλο τηρεί στάση αναμονής. Κάτι που αποτυπώνεται τόσο στην ταχύτητα συναλλαγών και καθαρό τζίρο που πραγματοποιείται, προσώρας (*) κυρίως στον τραπεζικό κλάδο και δευτερευόντως σε συγκεκριμένα blue chips. Κάτι που εντάσσεται στη λογική του stock picking, τακτική στην οποία αναφερόμαστε από την Κυριακή-Δευτέρα.

Στις 742-759 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, απόλυτα... by the book, με το 50% να πραγματοποιείται σε Πειραιώς, Εθνική, Eurobank (τον ΟΠΑΠ να ακολουθεί) και Alpha Bank. Μεγαλύτερος ο τζίρος στη μετοχή της Πειραιώς, καθώς είναι αυτή με τη μεγαλύτερη απόδοση σε διάστημα μηνός (60%) και από αρχή έτους με 234,29% (!). Κοινή εκτίμηση πως στην Πειραιώς παίχτηκε το μεγαλύτερο μέρος του trading από hedge funds και επιθετικά χαρτοφυλάκια.

Στην περιοχή των 2.110-2.120 μονάδων ο FTSE25, επίσης εντός... προβλεπόμενου και ελεγχόμενου εύρους διακύμανσης, γεγονός που διευκολύνει όσους ενεργούν σε επιμέρους μετοχές. Εν προκειμένω σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Motor Oil κ.α.

Στις 59/23 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με κινητικότητα και σήμερα στη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία.
Αναλυτικότερα, συνέχιση της αντίδρασης για τη μετοχή της ΚΕΚΡΟΨ στα 2,18 ευρώ, με τον Φώτη Κόλλια να δίνει χθες μία πιθανή εξήγηση για το ανοδικό... ξέσπασμα, που παρέσυρε συνολικά τον όμιλο Intracom. Συνέχεια στην άνοδο της μέχρι πρότινος... μικρούλας Profile, νωρίτερα με 7,59% σε νέα υψηλά των 3,40 ευρώ, δημιουργώντας τάση και για άλλες μικρές του κλάδου (Byte, Quality).

Ανοδικά και οι τίτλοι των Αλουμύλ, ΕΚΤΕΡ, Attica Bank, Τεχνική Ολυμπιακή κ.α.

(*) στις 11:55, σε σύνολο συναλλαγών 12,5 εκατ., τα περίπου 6,4 εκατ. είχαν αλλάξει χέρια στις τραπεζικές, δηλαδή πολύ χαμηλότερα του μέσου όρου της προηγούμενης εβδομάδας. Υποχώρηση ενδεικτική της στάσης που τηρούν αυτές τις μέρες τα funds στην πλειονότητά τους.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v