Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με τράπεζες η επαναφορά στις 850

Σε τροχιά ανάκαμψης μετά τις πρωινές πιέσεις ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές στη θέση του οδηγού και την Πειραιώς να ξεχωρίζει. Σε υψηλότερα επίπεδα ΟΤΕ, Viohalco. Διψήφια κέρδη για Frigoglass, Fieratex, Pasal.

ΧΑ: Με τράπεζες η επαναφορά στις 850

Κυρίως σε «εσωτερικούς λόγους» και δευτερευόντως στο «γύρισμα» των κύριων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων αποδίδουν παράγοντες της αγοράς την αντίδραση του ΧΑ από τις 840,33 μονάδες υψηλότερα των 850 μονάδων.

Η επιβεβαίωση, στα πρώτα 30' της συνεδρίασης, των στηρίξεων για ΓΔ και ΔΤΡ σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση αγοραστών σε επιμέρους τραπεζικές μετοχές και blue chips και την ανοδική επαναφορά λ.χ. του DAX στάθηκαν ικανές αφορμές για να επανέλθει το ελληνικό χρηματιστήριο σε long τάση.

Μάλιστα η υπέρβαση των σημαντικών 850 μονάδων, ως σημείο αναφοράς και αντίστασης για τον ΓΔ, φαίνεται πως λειτούργησε στη συνέχεια... επιταχυντικά των κινήσεων των traders. Αποτέλεσμα να επανακάμψει το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με αιχμή κυρίως την 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Μετά τις 13:05 η υπέρβαση των 850 μονάδων, σημείο της συνεδρίασης που ενισχύθηκαν οι εισροές και στις τρεις προαναφερθείσες μετοχές, με εμφανή τη διάθεση των βραχυπρόθεσμων παικτών να ωθήσουν τον ΓΔ πάνω από τη συγκεκριμένη αντίσταση σε διάστημα εβδομάδας. Κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί ή όχι αύριο Παρασκευή, τελευταία συνεδρίαση, οπότε ένα ενδεχόμενο «κλείσιμο» του ΓΔ υψηλότερα των 850 και του ΔΤΡ πάνω από τις 780 μονάδες, θα ισχυροποιούσε το ανοδικό σενάριο για την προσεχή εβδομάδα.

Ωστόσο επειδή η αγορά κινείται σε πολύ σύντομους κύκλους, με την τάση να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διάθεση, στάση των funds, απαιτείται αυξημένη προσοχή, κυρίως για όσους ενεργούν με ορίζοντα Τ+2 συνεδριάσεων.

Μοιρασμένη η ροή των συναλλαγών, σταδιακά μετά τις 11:30-12:00, με συνέπεια μέρος της ρευστότητας να μετακινηθεί από τον τραπεζικό κλάδο σε τίτλους των Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΤΙΤΑΝ, Viohalco, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Lamda Development κ.α.

Στα 12,37-12,50 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, δεύτερη βαρύτερη του χρηματιστηρίου, μετά την Coca Cola, συμβάλλει στην απορρόφηση των μικρών απωλειών, 0,30% στα 33 ευρώ της δεύτερης. Με τη συνδρομή του ΟΠΑΠ, που ενισχύεται 0,66% στα 9,85 ευρώ και των δεικτοβαρών Μυτιληναίος, Viohalco, Jumbo κ.α., ο FTSE25 διαμορφώνεται με μικρές απώλειες -0,15%- στις 2.148 μονάδες. Περιοχή που δικαιολογείται τεχνικά και δεν αλλάζει την εβδομαδιαία τάση, που παραμένει ελαφρώς long.

Συναλλαγές και τζίρος σε ικανοποιητικά επίπεδα (*), δείχνει σε έναν τελικό τζίρο πάνω από τα 70 με 75 εκατ. ευρώ, δηλαδή κοντά στον μέσο όρο αυτής της εβδομάδας.

Από τις τραπεζικές ξεχωρίζει η Πειραιώς, με 5,54% στα 3,12 ευρώ -έχει αναφερθεί συχνά πως από τις τραπεζικές έχει τον... επιθετικότερο συντελεστή βήτα. Στα 2,444 με θετικό πρόσημο η Εθνική, στο 1,695 η Alpha Bank και στο 0,8625 η Eurobank, όλες σε θετικό έδαφος.

Από τα blue chips, πέραν της συμβολής, κυρίως, του ΟΤΕ, ικανοποιητική η αντίδραση για τη Viohalco -σε συνέχεια της κεκτημένης φοράς-, τον ΑΔΜΗΕ -που περνά το όριο των 2 ευρώ-, τη Lamda -που κινείται πάνω από τα 8 ευρώ-, τη Fourlis -που ενισχύεται 2,05% στα 5,50 ευρώ- και ενόψει των γ.σ. της HouseMarket και του ομίλου.

Στις 74/34 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, λίγο-πολύ αναμενόμενη, καθώς δοθέντος του «γυρίσματος» στα μεγάλα, θα επιταχυνόταν η άνοδος στα μεσαιο-μικρά.

Αφορμής δοθείσης, λοιπόν, τα εγχώρια επενδυτικά σχήματα κινήθηκαν μετά τις 12:30 επιθετικότερα, με εμφανή τα αποτελέσματα στο ταμπλό.

Frigoglass, Fieratex, Pasal στην κορυφή, με διψήφια απόδοση, ακολουθούν Μινέρβα, Intertech, Επίλεκτος, Foodlink, CPI, Attica Bank, ΑΒΑΞ, Ιλυδα, ΚΛΜ, Νηρέας, Intralot κ.α. 

(*) στις 13:40, ο τζίρος ήταν στα 44,2 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v