Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Βγήκαν οι άμυνες απέναντι στο profit taking

Ένα οριακό βήμα υψηλότερα έκανε ο ΓΔ παρά τη ρευστοποίηση βραχυπρόθεσμων κερδών. Στήριξη σε Lamda Development, Πειραιώς, Ελλάκτωρ και ΑΔΜΗΕ βρήκαν οι δείκτες. Πτωτικά κινήθηκε η ΔΕΗ. Στα 102 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές.

ΧΑ: Βγήκαν οι άμυνες απέναντι στο profit taking

Η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, θα μπορούσε εύκολα να υποστηριχθεί ότι χαρακτηρίστηκε από συνεχείς εναλλαγές προσήμων, όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. και από ικανοποιητικό τζίρο, ενώ δεν έλειψαν οι ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, σε τίτλους που είχαν υπεραποδώσει, κατά τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.

Όλα τα παραπάνω, εν μέσω θετικούς διεθνούς κλίματος και ουδέτερων μηνυμάτων από την Αγορά ομολόγων (στο 2,808% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η πρώτη επαφή με την δύσκολη ζώνη αντίστασης των 850 - 860 μονάδων, όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, έφερε κινήσεις αναδίπλωσης στην πλευρά των αγοραστών, όμως όλα δείχνουν ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει, ιδιαίτερα αν παραμείνει η "κανονικότητα" στις Διεθνείς Αγορές.

Σύμφωνα με Παράγοντες της Αγοράς, "το σχετικά σταθερό κλίμα στις Αγορές του Εξωτερικού, σε συνδυασμό με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και τις προσδοκίες για πιθανή Κυβερνητική αλλαγή, με αυτοδύναμη Κυβέρνηση, διατηρούν το θετικό momentum που έχει χτίσει το Χ.Α.".

Ακόμα και αν υπάρχουν περιπτώσεις που οι Αναλυτές εκτιμούν ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις έχουν προεξοφλήσει και τα πλέον αισιόδοξα σενάρια, υπάρχουν εκτιμήσεις στον χώρο των Επαγγελματιών της Αγοράς, σύμφωνα με τις οποίες αρκετές εισηγμένες έχουν νέα τα οποία θα επικοινωνήσουν και θα είναι ικανά να διατηρήσουν την πλαγιοανοδική κίνηση, έστω και με βραχύβιες διορθώσεις.

Σύμφωνα με Επαγγελματίες του χώρου, οι λόγοι που διατηρούν τις θετικές προσδοκίες, αλλά και το ανοδικό βηματισμό του Χ.Α., βασίζονται στην θετική ψυχολογία, στις εκτιμήσεις ότι η Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα φέρει τις διαρθρωτικές αλλαγές που επιθυμεί το Χ.Α., στις συνεχιζόμενες εισροές “φρέσκου” χρήματος και στην πεποίθηση ότι το ανοδικό momentum μπορεί να διατηρηθεί και μετεκλογικά, δίνοντας κέρδη και σε αυτούς που θα μπουν στην Αγορά με σχετική χρονοκαθυστέρηση.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο επιφυλακτική σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία “οι Εθνικές εκλογές απέχουν περίπου ένα μήνα και η Εγχώρια Αγορά δεν μπορεί να συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς, ενώ αξίζουν προσοχής και τα πρώτα σημάδια ‘υπερθέρμανσης”.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

"Στη σημερινή ατζέντα οι μετοχές της Τιτάν διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα, ενώ η Quest έχει προγραμματίσει τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου. Για τη συνεδρίαση περιμένουμε κάποιες ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, οι οποίες θα μπορούσαν να περιορίσουν το ανοδικό momentum" εκτιμούσε η Beta Sec.

"Η συσσώρευση των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων οδήγησε τον ΓΔ σε νέο υψηλό και πάνω από το βραχυπρόθεσμο ανοδικό μας όριο. Οι μετοχές των εισηγμένων σπεύδουν να μηδενίσουν το όποιο discount υπήρχε λόγω πολιτικού ρίσκου και με αυτή την υπόθεση, σύμφωνα με το Universe της Λέων Δεπόλας, το μέσο περιθώριο ανόδου των τίτλων της πραγματικής Οικονομίας υπολογίζεται περί το 14% από τα τρέχοντα επίπεδα και περίπου στο 10% για τους τίτλους με μεγαλύτερη στάθμιση. Η κίνηση αυτή στηρίζεται και στο γεγονός ότι οι θετικές εξελίξεις θα φέρουν περαιτέρω αναβαθμίσεις των τιμών - στόχων. Πάραυτα, συστήνουμε προσοχή βραχυπρόθεσμα και στοχευμένες ενέργειες, ενώ δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι έχουμε εκπνοή Παραγώγων συμβολαίων τριμήνου την επόμενη Παρασκευή και η μεταβλητότητα θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα. Θετικό το πρόσημο στα Χρηματιστήρια της Αμερικής χθες, αλλά με κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας. Το διεθνές κλίμα παραμένει εύθραυστο", ανέφερε η Leon Depolas Sec.

"Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες με κέρδη 3.28% στις 842,76 μονάδες. Πρώτο σημείο αντίστασης είναι οι 860 μονάδες και πρώτο σημείο στήριξης οι 830. Ανθεκτικά τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ, καθώς τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν οριακά παρά τη μείωση του κύκλου εργασιών κατά €50 εκατ. Ωστόσο, ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά €61 εκατ. σε σχέση με το 2018. Μικτή εικόνα από τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου για την Τέρνα Ενεργειακή, καθώς η αύξηση των καθαρών κερδών (11,6%) αντισταθμίστηκε από την αρνητική παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών και την αύξηση του καθαρού δανεισμού κατά €73 εκατ. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου ανέρχεται στις 31/3/2019 σε 1032MW, ενώ θα φτάσει τα 1232 MW συμπεριλαμβανομένου του νέου Αιολικού Πάρκου που εξαγοράζει η εταιρεία στο Τέξας. Ο Όμιλος έχει εγκαταστήσει 607MW στην Ελλάδα, 293 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στην Ν.Α Ευρώπη" τόνιζε η Merit Sec.

"Η επάνοδος του θετικού momentum ενόψει της προκήρυξης εκλογών στις 7 Ιούλιου επαναφέρει τη θετική ψυχολογία στο Χ.Α. Στο σημερινό Eurogroup απουσιάζει η Eλληνική Oικονομία από την ατζέντα, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στα της ιταλικής. Στη Ν. Υόρκη ξεκινά το 8ο Eπενδυτικό forum, με τη συμμετοχή 18 Eταιρειών και τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού Eπενδυτικών Oίκων, με το Χ.Α. να προσβλέπει στην αύξηση των προς αυτό εισροών", ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Νέα υψηλά για τον ΓΔ, σε μία καθαρά ανοδική συνεδρίαση, χθες, με υψηλό όγκο συναλλαγών και άλλη μία υπεραπόδοση των Τραπεζών. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 817 και αντίσταση στις 863 μονάδες. Ο FTSE25, με στήριξη στις 2085 και αντίσταση στις 2194. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 743 μονάδες και αντίσταση στις 799. Συμπερασματικά: Νέα υψηλά για τον ΓΔ που έσπασε το εμπόδιο στις 837 μονάδες και κατευθύνεται προς τις 863. Η Αγορά, λόγω πολιτικών εξελίξεων αλλά και παρουσιάσεων στην NY, είναι σε υπερθέρμανση και κινείται στο πάνω όριο της τάσης", σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Ξεκινώντας από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Εθνική (+1,08%) και Πειραιώς (+2,28%), δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η Alpha Bank (+0,29%), ανώ και τα δύο πρόσημα άλλαξε η Eurobank (+0,24%), όμως όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με θετική μεταβολή.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο Τραπεζικός δείκτης, αναρριχόμενος μέχρι τις 798,69 μονάδες. Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 786,33 (+0,52%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 787,66 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,69%.

Για τον εν λόγω δείκτη, επιβεβαιώθηκε η αντοχή της πρώτης ζώνης αντίστασης 800 - 805 και όλες οι τεχνικές ενδείξει παραπέμπουν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, για την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Σαφώς βελτιωμένη, σε σχέση με την ενδοσυνεδριακή, η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, σε μία συνεδρίαση που είχε σαν κύριο χαρακτηριστικό τις επιλεκτικές κινήσεις από πλευράς αγοραστών, αλλά και το απόλυτα ελεγχόμενο "profit taking".

Λόγω του "stock picking", η στήλη απευθύνθηκε στο μόνιμο συνεργάτη Απόστολο Μάνθο και πήρε τις κάτωθι οδηγίες, τουλάχιστον για τους βραχυπρόθεσμους Επενδυτές.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της AENAON MARKETS:

Μυτιληναίος: Για λίγο προσοχή γιατί εάν πάει προς τα 10,48 ευρώ και τα τμήσει με αυξημένο όγκο συναλλαγών θα ανοίξει διάπλατα τη διαγραμματική πόρτα για τα 13,00.

Εθνική Τράπεζα: Εάν περάσει με επιτυχία τα "διόδια" των 2,44 με 2,50 ευρώ, θα πάρει δρόμο για τα 3 ευρώ .. με ότι αυτό σημαίνει για τις υπόλοιπες Τράπεζες και την Αγορά.

Alpha Bank: Φλερτάρει με το επίπεδο αντίστασης των 1,70 ευρώ με 1,72 ευρώ. Ανοδική διαφυγή δίνει αρχικά τα 1,88 και μετά τα ...2,20 ευρώ.

Lamda Development: Η ανοδική διαφυγή πάνω από 7,50 ευρώ, ανεβάζει τον πήχη για τα 8,50 με 8,70 ευρώ

Viohalco: Εάν πατήσει πάνω στο επίπεδο των 3,50 - 3,60 ευρώ, τότε τα επόμενα βήματα είναι τα 3,74 και 4,50 ευρώ.

Fourlis: Θέλει να δοκιμάσει την περιοχή των 5,40 με 5,50 ευρώ.

Κέκροψ: Μην μπαινοβγαίνετε (!) Το "χαρτί" υπερκέρασε τα 2,50 ευρώ και μετά "δίνει στο πιάτο" τα 4,40 ευρώ. Είναι και πολύ "μαζεμένο".

Inform Λύκος: "Φαγώθηκε το θήραμα" στα 0,935 ευρώ. Επόμενο στα 1,14 ευρώ.

Έλαστρον: Προσοχή στη ζώνη 1,40 με 1,44 ευρώ. Μετά απελευθερώνεται έως τα 1,80 ευρώ.

Εκτός των προβλέψεων του Απόστολου Μάνθου και μένοντας στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξίζει να σημειωθούν οι τρεις ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες τέσσερις για την Ίλυδα (+16,43%), άνοιξαν βηματισμό οι αγοραστές στην Εβροφάρμα (+10,17%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Foodlink (+5,88%) και ΑΝΕΚ (+4,63%) και τρεις για Ιντρακόμ (+5,65%) και Intralot (+1,39%).

Από τις 31/5 έχει να "δει" αρνητικό κλείσιμο η ΑΕΓΕΚ (+3,61%), πέντε ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες έξι, για την ΕΚΤΕΡ (+4,42%), ενώ μένει να φανεί αν θα επιβεβαιωθούν όσοι υποστηρίζουν ότι "η τιμή θα φέρει την επόμενη είδηση" στον Κέκροπα (+25,88%).

Ευνόητο είναι ότι οι μικρές μεταβολές δεν θα μπορούσαν να αλλάξουν την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Έτσι για τον Γενικό Δείκτη παραμένει η πρώτη αντίσταση στην ζώνη 850 - 860 και το ημερήσιο "stop long" στις 809 μονάδες και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η πρώτη αντίσταση στις 2230 μονάδες και το ημερήσιο "stop long" στις 2074 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της εταιρείας Τιτάν ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα για τη χρήση 2018, ύψους € 0,159079 ανά μετοχή. Το παραπάνω μέρισμα υπόκειται στον φόρο που επιβάλλεται στα μερίσματα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (καθαρό ποσό: 0,143171 ευρώ ανά μετοχή).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η επισημοποίηση της διαδικασίας προκήρυξης πρόωρων εκλογών στις 7 Ιουλίου, επανέφερε το θετικό momentum στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και αναβάθμισε την επενδυτική ψυχολογία", επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Με καταλυτικό το ρόλο των ομολόγων σε αυτή τη διαδικασία, καθώς η υποχώρηση των αποδόσεων (στο 2,77% τα 10ετη) οδηγεί σε αναρρίχηση των τιμών τους. Ευεργετούνται έτσι οι Τράπεζες που κατέχουν σημαντικό ύψος στο ενεργητικό τους και διαμορφώνονται προϋποθέσεις κεφαλαιακής αναβάθμισης, ενώ η παράλληλη εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων, ανοίγει το δρόμο για επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους και τελικά της κερδοφορίας τους.

Η συνέχιση του ενάρετου αυτού σεναρίου για τον Τραπεζικό κλάδο, τροφοδοτεί το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις συστημικές Τράπεζες, με τις προσδοκίες για αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελληνικής Οικονομίας τον Αύγουστο και άρση των "capital controls" μέχρι το τέλος του έτους, να ανεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών για τον κλάδο.

Έτσι, η υπεραπόδοση του Τραπεζικού κλάδου από την αρχή του έτους, κατά περισσότερο από 70% είναι εξηγήσιμη, ενώ η ευόδωση θετικών εξελίξεων στο μακροοικονομικό περιβάλλον στη συνέχεια, με το σενάριο της αναπτυξιακής ανάταξης να δρομολογείται, διαμορφώνει προσδοκίες για συνέχιση των θετικών επιδόσεων των Τραπεζικών μετοχών.

Αν ο Τραπεζικός κλάδος αποτελεί την αδιαμφισβήτητη εμπροσθοφυλακή της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς, η περαιτέρω διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος τόσο για Δεικτοβαρείς τίτλους, όσο και για άλλους τίτλους μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης έχει ήδη ξεκινήσει, με το "έξυπνο χρήμα" να αναζητεί ήδη επενδυτικές επιλογές, με αποτιμήσεις που αδικούνται από τα θεμελιώδη μεγέθη τους και τα άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους.

Ταυτόχρονα, η προοπτική επιτάχυνσης των Αποκρατικοποιήσεων, ή της δρομολόγησης επενδυτικών προγραμμάτων, στρέφει τα ραντάρ σε εταιρείες με τέτοια δεδομένα.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης που τις προηγούμενες ημέρες κινήθηκε με διαθέσεις συσσώρευσης, επανήλθε σε ανοδική τροχιά με τις συναλλαγές να αναβαθμίζονται και το βλέμμα να στρέφεται στο Επενδυτικό forum της Ν. Υόρκης, όπου 55 Διαχειριστές/Αναλυτές θα αποφασίσουν αν θα αυξήσουν τις θέσεις σε Ελληνικές τοποθετήσεις.

Τεχνικά, η περιοχή των 860 μονάδων συνιστά το επόμενο επίπεδο αντίστασης, ενώ η περιοχή των 830 - 820 μονάδων οριοθετείται ως περιοχής στήριξης.

Στο διεθνές περιβάλλον, οι αβεβαιότητες καλά κρατούν. Στη Βρετανία σύντομα θα υπάρχει νέος Πρωθυπουργός, με το ενδεχόμενο του άτακτου "Brexit" να μην αποκλείεται. Οι κινήσεις Trump, σε σχέση με το Μεξικό αλλά και την Κίνα, αυξάνουν την αδρεναλίνη των Επενδυτών, ενώ η αγωνία θα κορυφώνεται καθώς θα πλησιάζουνε στο "G20" της 28ης Ιουνίου, σε σχέση με την προσδοκία επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.

"Ευλόγως, οι κεντρικοί τραπεζίτες σε ΗΠΑ και Ευρώπη, Πάουελ και Ντράγκι, δηλώνουν ότι διατηρούν υψηλό βαθμό επαγρύπνησης και είναι έτοιμοι για τις κατάλληλες δράσεις, καθώς τυχόν ασυνεννοησία ανάμεσα στους Ηγέτες των δύο Υπερδυνάμεων, θα αυξήσει την πιθανότητα για δρομολόγηση της ύφεσης για την Παγκόσμια Οικονομία", σημειώνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με θετικά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Ήπιες μεταβολές για Πετρέλαιο, Χρυσό και Ευρώ.

"Η Κίνα θα δώσει ισχυρή απάντηση, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμείνουν στην κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων", δήλωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, μετά τις νέες απειλές Τραμπ κατά του Πεκίνου.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος προειδοποίησε ότι ετοιμάζει νέους δασμούς, εάν δεν κλείσει συμφωνία με την Κίνα στη Σύνοδο της G20.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Εκπρόσωπος του Κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών Geng Shuang δήλωσε ότι "θα ενημερώσει για τη Σύνοδο όταν θα έχει τις απαραίτητες πληροφορίες το Υπουργείο".

Απότομη και αναπάντεχη πτώση σημείωσε το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο.

Ο δείκτης του Οργανισμού ερευνών Sentix υποχώρησε στις μείον 3,3 μονάδες, από 5,3 τον Μάιο. Οι Αναλυτές ανέμεναν να διολισθήσει στις 2,9 μονάδες.

Το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία υποχώρησε στις μείον 0,7 μονάδες, μπαίνοντας για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2010 σε αρνητικό έδαφος.

"Η εδραιωμένη αντίληψη ότι η Fed θα προχωρήσει φέτος σε μειώσεις επιτοκίων είναι εσφαλμένη", προειδοποίησε η Goldman Sachs.

"Αν και είναι οριακή εκτίμηση, συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι η FOMC θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο υπόλοιπο της χρονιάς" τόνισε ο Ίαν Χάτζιους, επικεφαλής Οικονομολόγος της Τράπεζας.

Ισχυρή αύξηση σημείωσαν οι τιμές παραγωγού για δεύτερο μήνα τον Μάιο, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 0,1%, μετά τα κέρδη 0,2% του Απριλίου, σύμφωνα με το Αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας. Σε ετήσια βάση, αυξήθηκαν 1,8%, μετά την άνοδο κατά 2,2% που είχαν καταγράψει τον Απρίλιο. Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν ότι οι τιμές θα αυξηθούν 0,1%, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και 2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Για το 2019, η πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία είναι πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 3,5% του ΑΕΠ, με βάση τη συμφωνία της Αθήνας με τους Δανειστές. Ωστόσο, παρά τα πλεονεκτήματα που έχει η Ελλάδα, βρίσκεται αντιμέτωπη και με μεγάλες προκλήσεις, μεταξύ των οποίων και το μεγάλο επενδυτικό κενό. Προκειμένου να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη των Επενδυτών στις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας και να διασφαλιστεί η επίτευξη ταχύτερων ρυθμών ανάπτυξης, απαιτείται προώθηση και όχι αναστολή και κατάργηση των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η Χώρα", είπε ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας στην ομιλία του στο 2nd InvestGR Forum με θέμα τις Ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Φορολογουμένων φαίνεται να 'χαμήλωσε ταχύτητα' τον Απρίλιο, αλλά το ποσοστό των Φορολογουμένων επί των οποίων έχουν εφαρμοστεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης αυξήθηκε, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το 66%. Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι τον Απρίλιο τα 'φρέσκα' ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία αυξήθηκαν κατά 228 εκατ. ευρώ και αθροιστικά έφτασαν από τις αρχές του έτους στα 2,734 δισ. ευρώ, έναντι 2,506 δισ. ευρώ τον Μάρτιο. Αν προστεθούν και τα συσσωρευμένα χρέη έως το τέλος του 2018, το συνολικό ληξιπρόθεσμο 'stock' εμφάνισε οριακή μεταβολή από τα 104,315 δισ. ευρώ, στα 104,318 δισ. ευρώ".

Εκ νέου παράταση έως 30 Νοεμβρίου 2019 για το καθεστώς εγγύησης των Ελληνικών Τραπεζών, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάσει των κανόνων περί Κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, "η κατάσταση ρευστότητας των Ελληνικών Τραπεζών βελτιώνεται σταδιακά, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η παράταση του καθεστώτος εγγύησης είναι σύμφωνη με τους κανόνες της ΕΕ για τις Κρατικές ενισχύσεις και παραπέμπει στην ανακοίνωση για το Τραπεζικό έτος 2013, στην οποία αναφέρεται ότι το μέτρο που θα παραταθεί εκ νέου είναι στοχοθετημένο, αναλογικό και για περιορισμένο χρονικό διάστημα και πεδίο εφαρμογής. Το εν λόγω καθεστώς είναι διαθέσιμο για τις Τράπεζες που δεν έχουν κεφαλαιακό έλλειμμα".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 850,09 (+0,87%) και 838,17 μονάδων (-0,54%), στις 17.00 βρέθηκε στις 845,20 (+0,29%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 845,95 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,38%.

Ο τζίρος στα 102,3 εκατ., από τα οποία τα 18,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ, απέσπασαν το 57% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Να σημειωθεί το σημερινό +4,96% της ΛΑΜΔΑ, που ήταν ένα "τεστ" αντανακλαστικών της Αγοράς, μετά τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες "ο πρόεδρος της ΝΔ, θα δεσμευτεί ότι εντός των πρώτων επτά ημερών θα υπογραφούν και οι δύο Υπουργικές αποφάσεις που λείπουν, για να ξεκινήσει το έργο στο Ελληνικό".

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ και ΕΕΕ και με το θετικό οι ΜΠΕΛΑ, ΣΑΡ και ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΟΠΑΠ και Viohalco.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 55 ανοδικές μετοχές, έναντι 58 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής υποχώρησης στην Αγορά Παραγώγων, αλλά με σημαντική αύξηση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (57.669 συμβόλαια), ενώ ξεκίνησαν και οι πρώτες μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 9.878 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 9.312 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.313, 2.703 για τον Ιούνιο και 1.610 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.161,5) κινήθηκε μεταξύ 2.145,5 και 2.178 μονάδων.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (15.000 Εθνική, 39.000 Alpha Bank, 23.000 Eurobank, 23.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (24.754), Alpha Bank (17.200), Πειραιώς (21.342), ΔΕΗ (2.082), Εθνική (14.445), Intralot (150), ΟΤΕ (183), Ελλάκτωρα (859), Μυτιληναίο (1.007), ΟΠΑΠ (281), MIG (1.719), Τρ. Αττικής (1.203), ΑΔΜΗΕ (1.308), ΓΕΚ (10.652), Cenergy (1.805), Τέρνα Ενεργειακή (2.868), Ιντρακόμ (139), Τιτάνα (177), Lamda Development (532), Viohalco (873), ΕΥΔΑΠ (105).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 47.937, Alpha Bank 72.847, Εθνική 60.339, MIG 79.153, ΔΕΗ 15.245, Πειραιώς 26.962.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                                 Name of Issuer                       NSP        Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,09%

2019-05-24

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,50%

 

2019-06-03

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,65%

2019-06-04

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,99%

2019-05-23

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,90%

2019-05-17

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,51%

2019-05-30

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 40.618.181 τεμ., (από 42.304.023 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 26.634.848 τεμ. (26.378.348), ΔΕΗ 6.679.493 τεμ. (6.679.493), Eurobank 95.413.559 τεμ. (96.121.417), Εθνική 30.240.771 τεμ. (30.741.963), ΟΠΑΠ 1.369.051 τεμ. (1.369.051), Folli Follie Group 1.331.265 τεμ. (1.331.265).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v