Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακάμπτει το ΧΑ μετά τις πρωινές πιέσεις

Ανω των 850 μονάδων ο ΓΔ, καθώς ενεργοποιούνται «άμυνες» απέναντι στο αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών. Μεικτά πρόσημα για τράπεζες, «βοήθειες» για FT 25 από Cenergy, Fourlis. Κινητικότητα στα «μεσαία», άνοδος για Αβαξ.

Ανακάμπτει το ΧΑ μετά τις πρωινές πιέσεις

Με εισαγόμενες πιέσεις, λόγω Ιταλίας και δευτερευόντως για το Brexit, στο ΧΑ. Σε αρνητικό έδαφος τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις μετοχές του ΜΙΒ στο Μιλάνο να δέχονται πίεση και η απόδοση του benchmark 10ετούς να «τσιμπάει» λίγο.

Ωστόσο, ελεγχόμενη δείχνει η εικόνα των αγορών, αν και το κυρίως... μενού ακολουθεί προς το μεσημέρι, οπότε σύμφωνα και με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, αναμένεται να διατυπωθούν συγκεκριμένες προειδοποιήσεις από τις Βρυξέλλες προς τη Ρώμη.

Στα καθ' ημάς, ψύχραιμη η αρχική αντίδραση των traders, καθώς περίμεναν να δουν το εύρος των πρώτων εντολών, το «βάθος» των πρώτων πωλήσεων, για να οργανωθούν στη συνέχεια.

Ετσι η μικρή διόρθωση στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης θα πρέπει να θεωρηθεί απολύτως φυσιολογική, απόρροια του κλίματος που διαμορφωνόταν εκτός συνόρων. Εως τις 840 μονάδες η πρώτη δοκιμασία για τους βραχυπρόθεσμους, επίπεδο όπου ενεργοποιήθηκαν και οι πρώτες κινήσεις από τους long που οδήγησαν σε αντίδραση.

Περιορισμένης έκτασης πωλήσεις στον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ οριακά χαμηλότερα των 780 μονάδων, με τις 770 να θεωρούνται επαρκές σημείο στήριξης, τουλάχιστον για σήμερα και για αύριο βλέπουμε.
Δεύτερη και πιο οργανωμένη και μαζική η επόμενη κίνηση των πωλητών, μετά τις 10:45, με εστίαση πάντα στον κλάδο-κλειδί.

Στο μείον και οι 4 μετοχές, των Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς, την ώρα που η απόδοση του ιταλικού 10ετούς παρέσερνε λίγο υψηλότερα το αντίστοιχο ελληνικό. Προφανής η συσχέτιση των δύο αγορών, έστω και σε περιορισμένη εμβέλεια, πλην όμως πραγματική, παράμετρος που συνεκτιμάται σε αυτή τη φάση κυρίως από τους βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Με ρευστοποιήσεις σε όλο και περισσότερα blue chips, καθώς σταδιακά «βάραινε» η τάση για περισσότερα από 10 αυτής της κατηγορίας.

Απώλειες έως 0,45% για τον δείκτη, με σημείο στήριξης προς τις 2.140 μονάδες.

Πωλητές κυρίως σε ΟΠΑΠ και Jumbo, αγοραστές περισσότερο σε Cenergy, ΟΛΠ και το σημαντικό στον ΟΤΕ. Σταθερή στα 33,10 ευρώ η μετοχή της Coca Cola.

Oσο η διόρθωση θα δίνει τη βεβαιότητα της ελεγχόμενης πλαγιοκαθοδικής κίνησης, στο πλαίσιο ενός φυσιολογικού βραχυπρόθεσμου πτωτικού κύκλου, τόσο οι traders θα επιμένουν κυρίως με επιλεκτικές κινήσεις σε επιμέρους μετοχές.

Αλλωστε το stock picking θεωρείται η πιο ενδεδειγμένη τακτική σε ανάλογες περιστάσεις.

Μέτριες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος (*), με το 53% στις τραπεζικές και σημαντικό σε τίτλους των Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Μυτιληναίο, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Fourlis κ.α. Η τελευταία είναι στο επίκεντρο, καθώς σήμερα είναι η γ.σ. της θυγατρικής HouseMarket και αύριο της μητρικής Fourlis. Στα υπόψη πως τη Δευτέρα ξεχωρίζουν οι γ.σ. των Coca Cola και Sarantis, απ' όπου αναμένονται και ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις.

Από τη μεσαία κατηγορία ξεχωρίζει η συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης για την ΑΒΑΞ, που με 6,32% φτάνει στο 0,538 ευρώ, τιμή που αντιστοιχεί σε αποτίμηση πλέον των 40 εκατ. ευρώ. Στόχος χρηματιστηριακής αξίας απ' όταν η εταιρεία ήταν στα 28 εκατ.

Σε Revoil, ΚΕΚΡΟΨ, Intralot, Ιντρακόμ, ΚΛΜ, ΕΚΤΕΡ, Ικτίνος και ακόμη ορισμένες από αυτές τις κατηγορίες οι κινήσεις των εγχώριων επενδυτικών σχημάτων.

(*) λίγο μετά τις 11:00, είχε απορροφηθεί η όποια προσφορά από την πλευρά των πωλητών, οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες στις τράπεζες είχαν μειωθεί, με τις Εθνική και Πειραιώς να δείχνουν πως μπορεί και να «γυρίσουν», ενώ η άνοδος του ΟΤΕ προς τα 12,40 έδινε τις απαραίτητες ανάσες στον δείκτη.
Στα 6,8 εκατ. η αξία των συναλλαγών, με τον ρυθμό των εντολών να επιταχύνεται.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v