Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες προσδοκίες συντηρούν το ενδιαφέρον στο Χρηματιστήριο

Το αγοραστικό ενδιαφέρον και πώς συνδέεται με τις επερχόμενες εκλογές και τις επιχειρηματικές κινήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι προσδοκίες από τις επαφές ελληνικών εισηγμένων με επενδυτές στη Νέα Υόρκη και οι κινήσεις ξένων funds.

Ποιες προσδοκίες συντηρούν το ενδιαφέρον στο Χρηματιστήριο

Πτώση στο νήμα στη Wall Street, αλλά με τον S&P 500 οριακά στις 2.885,72 οι long, όπου γης, δεν έχουν λόγους για να ανησυχούν. Τουλάχιστον προσώρας.

Στο ΧΑ βγήκαν άμυνες στο profit taking, όπως εύστοχα σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος. Έτσι, με λίγες βοήθειες από τις τραπεζικές και δεικτοβαρή blue chips συντηρήθηκαν ο ΓΔ στις 845,95, ο ΔΤΡ λίγο πάνω στις 787,66, ο FTSE25 στις 2.160,05 και ο FT Mid Cap στις 1.222,21 μονάδες. Με συναλλαγές 45,233 εκατ. μετοχών, με τζίρο 101,703 εκατ. ευρώ, με το 57% στις τραπεζικές και συγκριτικά αυξημένο τζίρο σε ΟΤΕ, Μυτιληναίο, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Lamda Development κ.ά.

Σε εξέλιξη η επενδυτική ημερίδα της ΕΧΑΕ στις ΗΠΑ, γεγονός που πιθανότατα θα συντηρήσει ενδιαφέρον και τζίρους σε επίπεδα υψηλότερα των 70-80 εκατ. ευρώ και σήμερα. Πολύ πιθανή ακόμη μία συνεδρίαση, όπου οι traders θα πρέπει να συνδυάσουν μερική κατοχύρωση ακόμη και διψήφιων βραχυπρόθεσμων υπεραξιών με διασφάλιση της long τάσης αλλά και εισροής «νέων κεφαλαίων». Το τελευταίο το αναφέρω γιατί σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματιστών, στο διήμερο Δευτέρας-Τρίτης υπολογίζεται ότι ενεργοποιήθηκαν εντολές από την πλευρά και άλλων 10-12 funds, τα περισσότερα αμερικανικών συμφερόντων. Πιθανό με αυτόν τον ρυθμό να αυξηθεί ο αριθμός τους προς τα 100, ενώ ενθαρρυντική, για τα μεσαία-χαμηλότερα στρώματα της αγοράς, η τάση αύξησης των ενεργών κωδικών, παλαιότερων, ανενεργών ιδιωτών επενδυτών αλλά και διαχειριστών και επαγγελματιών της αγοράς. Ενδεικτική η ενίσχυση της θέσης των μετοχών αμοιβαίων, σύμφωνα με τον Κώστα Σιαμπράκο.

Στα της αγοράς, η ΝΔ στέλνει το μήνυμά της για το πώς θα πορευτεί στο μέτωπο των mega projects, των ιδιωτικοποιήσεων, προτάσσοντας αυτό του Ελληνικού και μάλιστα ορίζοντας ρητά ένα στενό χρονικό περιθώριο μίας εβδομάδας, εάν και εφόσον αναλάβει τα ηνία. Εξέλιξη που αποτυπώθηκε στο 4,96% της μετοχής και επαναφορά άνω των 8 ευρώ με τζίρο 2,405 εκατ., ενδεικτικός της παρουσίας «ισχυρών επενδυτικών χεριών».

Κινητικότητα στον ξενοδοχειακό κλάδο/τουριστικό, με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Τεχνική Ολυμπιακή (με το πράσινο φως του Δ.Σ. για δάνειο 45 εκατ. από το Fortress). Εξίσου σημαντική εξέλιξη με επίκεντρο τον Π. Λασκαρίδη, σε μία εξόχως κατατοπιστική συνέντευξή του στον Αναστάσιο Τσομπανίδη. Δεδομένου του εύρους δραστηριοτήτων του επιχειρηματία και δη σε εισηγμένες (ξενοδοχεία/ΛΑΜΨΑ, μεταφορές/Aegean), τα σχέδια/σκέψεις του μεγαλοεπιχειρηματία έχουν τη σημασία τους.

Το σημαντικό είναι πως αυτή την περίοδο βρίσκεται στο στάδιο των... υπογραφών τουλάχιστον 6 deals, εκ των οποίων 2 mega μεγέθους και στρατηγικής σημασίας για την «επόμενη ημέρα», στην περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αυτό που θα... βάλει το μελάνι στο χαρτί των συμφωνητικών. Προφανώς λίγο ως πολύ αυτά είναι σε γνώση και των insiders, που λαμβάνουν θέσεις ανάλογες στις εν λόγω εταιρείες, διακριτικά και μεθοδικά, χωρίς να (πολύ)βραβεύονται, αλλά...

Συντήρηση της μόχλευσης και στα μεσαία-μικρά, όπου τα εγχώρια επενδυτικά σχήματα ενεργούν, από μέρα σε μέρα, σε όλο και ευρύτερο μέρος της περιφέρειας. Οι στόχοι έχουν αναλυθεί, εταιρείες που δύνανται να πιάσουν το όριο των 40 εκατ., ενώ βελτιώσεις επιχειρούνται και σε εισηγμένες που πλησιάζουν τα όρια των 100 και 200 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα η κατηγορία 100-200 εκατ. ευρώ, μέρος της οποίας θα αποτελέσει την επόμενη φουρνιά επενδυτικών επιλογών αρκετών SmallCaps Funds, δείχνει να έχει περιθώρια περαιτέρω ενίσχυσης. Προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλουν, προφανώς, και οι ενέργειες της ΕΧΑΕ, με τις ημερίδες παρουσίασης σε θεσμικούς εταιρειών αυτού του μεγέθους.

Τεχνικά για τον FTSE25 οι 2.170 είναι σημείο καμπής, πειστική υπέρβασή του θα ενίσχυε το πλεονέκτημα των long, ωστόσο προσοχή χρειάζονται και οι άμυνες προς τις 2.145 μονάδες.

Λόγω της σημασίας αυτών των συνεδριάσεων, σήμερα έως μεθαύριο «ανεβάζουμε» διάγραμμα/μέτρηση (του Ηλία Ζαχαράκη) στον Εκηβόλο.

Χρήσιμος οδηγός η ανάλυση στοιχείων για τα μεγέθη πρώτου τριμήνου από τον Στέφανο Κοτζαμάνη αλλά και η μάχη των 4 συστημικών τραπεζών για μερίδια αγοράς στα νέα δάνεια, της Αναστασίας Παπαϊωάννου.

Εύλογα, καθώς κυρίως στις νέες χορηγήσεις, στη θετική πιστωτική επέκταση θα στηριχθεί όχι μόνο η λειτουργική κερδοφορία των ίδιων των ομίλων αλλά και η προσπάθεια επαναφοράς του επιχειρείν προς την κανονικότητα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v