ΧΑ: Μειωμένη συμμετοχή αλλά και προσδοκίες από το Road Show

Οριακά χαμηλότερα στο ξεκίνημα ο ΓΔ. Το τοπίο που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου φαίνεται πως περιμένουν οι περισσότεροι ξένοι επενδυτές. Η εικόνα από τις επαφές εισηγμένων στη Νέα Υόρκη. Διατήρηση των κεκτημένων ο πρώτος στόχος.

ΧΑ: Μειωμένη συμμετοχή αλλά και προσδοκίες από το Road Show

Ημέρα Eurogroup η σημερινή αλλά χωρίς «ελληνικό ενδιαφέρον», καθώς όπως σημείωνε από χθες το euro2day.gr δεν πρόκειται να υπάρξει επίσημο αίτημα αποπληρωμής μέρους των δανείων του ΔΝΤ. Αλλωστε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, η Ιταλία έβγαλε από το... μενού την Ελλάδα. Πλούσιο το παρασκήνιο, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Αγγελική και μία παρατήρησή μου, πως η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα για να υποστεί η Ρώμη τον εκβιασμό που υπέστη η Αθήνα. Τρίτο ΑΕΠ της ευρωζώνης, με τεράστιο πρόβλημα «κόκκινων» και προβληματικό banking, αλλά...

Μετά τις ελληνικές εκλογές, η συζήτηση της τρίτης έκθεσης στο EwG. Μετά τις εκλογές, η έλευση του ισχυρού άνδρα του SSM, Αντρέα Ενρια (9-10 Ιουλίου), μετά τις εκλογές τα όποια νεότερα από το μέτωπο των σχεδίων ΤΧΣ και ΤτΕ για τα «κόκκινα δάνεια» (πάντως αυτό της ΤτΕ είναι... ξεχασμένο σε κάποιο συρτάρι), μετά τις εκλογές πολλά θέματα και είμαστε στα μέσα του Ιουνίου, σε λίγο κλείνει το πρώτο 6μηνο και ειδικά στο μείζον πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων έχουν γίνει από την πλευρά της κυβέρνησης ελάχιστα πράγματα. Οπερ σημαίνει, πως από τις... 8 Ιουλίου, οικονομικό επιτελείο, τραπεζίτες, το σύστημα γενικότερα θα πρέπει να «τρέξει» με... χίλια στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Ημέρα διόρθωσης η χθεσινή σε Ευρώπη και Wall Street, μάλιστα στη Νέα Υόρκη δεύτερη συνεχόμενη αλλά με ελεγχόμενη κίνηση και ενδεικτικό το μείον 0,20% του S&P 500 στις 2.879,84 μονάδες. Σε ανάλογο ρυθμό και το ΧΑ, με τους δύο από τους τέσσερις βασικούς δείκτες χαμηλότερα, τον ΓΔ στις 843,73 μονάδες (-0,26%), τον ΔΤΡ στις 707,76 (οριακά συν), τον FTSE25 στις 2.152,22 (-0,36%) και στο 0,76% και υψηλότερα στις 1.231,52 μονάδες ο FTMid Cap.

Στια 35,942 εκατ. οι συναλλαγές, στα 71,841 εκατ. ο τζίρος, με το 47% στον τραπεζικό και από 7% σε ΟΤΕ, 6% σε ΟΠΑΠ, 6% σε ΤΙΤΑΝα και 5% σε ΔΕΗ. Συνολικά το 71% του τζίρου σε 4 τραπεζικές+4 blue chips. Ωστόσο ήταν η σχέση ανοδικών/πτωτικών στο 62/48, καθώς για ακόμη μία συνεδρίαση, μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση έβγαλαν... ασπροπρόσωπους τους traders και τα εγχώρια επενδυτικά σχήματα που παραμένουν ενεργά και δίνουν τον δικό τους τόνο εδώ και πολλές συνεδριάσεις. Κάτι είναι και αυτό.

Μάλλον μέτρια τα νεότερα από τη Νέα Υόρκη, όσον αφορά στο 8ο Road Show, μία διημερίδα που μπορεί να ξεκίνησε με 25 προσκλήσεις, για να περιοριστεί σε 18 και τελικά στις 17 συμμετοχές, καθώς τελευταία στιγμή απέσυρε τη συμμετοχή της η ΤΙΤΑΝ (λόγω της δημόσιας πρότασης).

Κοινή εκτίμηση 5-6 εκπροσώπων ισάριθμων εταιρειών, με τους οποίους επικοινωνήσαμε, πως δεδομένης της εικόνας της αγοράς μετοχών, των ιστορικών χαμηλών στους κρατικούς τίτλους, στη θεαματική υπεραπόδοση του ΧΑ διεθνώς, η εκδήλωση δεν ήταν στα επίπεδα που αρχικά αναμενόταν. Μάλιστα σημείωναν πως στην παρουσίαση του Λονδίνου -Σεπτέμβριος 2018- με την οικονομία, το χρηματιστήριο, τα ομόλογα σε χειρότερη κατάσταση, οι συμμετοχές είχαν φθάσει στις 33 και οι κατ' ιδίαν επαφές είχαν ξεπεράσει τις 650 μονάδες.

Αυτό το αναφέρω γιατί και εγώ λαθεμένα παρασύρθηκα τη Δευτέρα, θεωρώντας πως οι αυξημένες συναλλαγές θα μπορούσαν να αποτελούν προοίμιο αυξημένων εισροών λόγω Νέας Υόρκης. Το πιθανότερο να υπερεκτίμησα την κατάσταση, άλλωστε το μήνυμα πολλών ξένων ήταν «... εκλέξτε κυβέρνηση, να δούμε τις πρώτες μέρες, τα έργα της και εδώ είμαστε...», παραπέμποντας έμμεσα και στη δέσμευση της ΝΔ πως την πρώτη εβδομάδα διακυβέρνησής της θα ξεμπλοκάρει το project του Ελληνικού. Θα δείξει, πάντως είναι ένα θέμα το ότι αρκετά funds διατηρούν επιφυλακτική στάση αναμονής και περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες κινήσεις και πρωτίστως σε trading με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο.

Ηταν οι τράπεζες, με τις οποίες επιχειρήθηκε να «γυρίσει» η αγορά, την πρώτη φορά λίγο μετά τις 13:00 και τη δεύτερη προς το κλείσιμο, με τον ΔΤΡ στο εύρος 772,04-788,98 και τελική τιμή στις 787,76 μονάδες, ενθαρρυντικό κλείσιμο. Στο συν η Eurobank, στο μείον Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς, αλλά διατηρώντας την τάση, σε εβδομαδιαία μέτρηση.

Αντιθέτως ήταν στα blue chips που σε αρκετές περιπτώσεις οι short είχαν το πάνω χέρι και μάλιστα σε ορισμένες συνοδεύτηκε από ενίσχυση ανάλογων θέσεων στα Παράγωγα. Πρακτικά σαν να... βλέπουν χαμηλότερες τιμές για ορισμένα blue chips.

Κόντρα στη διόρθωση η Viohalco, γενικότερα ο όμιλος, με τη Cenergy στο 1,47 και την ElvalHalcor στο 1,816 ευρώ, επίσης με θετικό πρόσημο. Στα 33,10 με υψηλό ημέρας στα 33,16 ευρώ η Coca Cola, όλο και πιο κοντάα στο υψηλό των 33,50 από τη συνεδρίαση της 27ης Μαΐου. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 5,14 ευρώ ήταν η τέταρτη από τα 21 blue chips με θετικό πρόσημο + την Eurobank, 5 από τα 25 χαρτιά του δείκτη.

Για ακόμη μία συνεδρίαση καλύτερη η εικόνα στον FTMid Cap, με 14 μετοχές στο συν και υπεραπόδοση για ΑΒΑΞ, Νηρέα, Τεχνική Ολυμπιακή και ΚΛΜ, ΚΡΙ ΚΡΙ, ΕΛΤΕΧ Ανεμος, Ιντρακάτ.

Από τη χαμηλότερη κατηγορία, διψήφιες αποδόσεις για Ιλυδα, Μουζάκη, Μαθιός, αλλά και με άλλες 20 μετοχές με άνοδο μεγαλύτερη του 2%.

Nα συνεκτιμηθεί για σήμερα-αύριο, πως ο συντελεστής στάθμισης (Capping Factors) των μετοχών, που συμμετέχουν στους δείκτες FTSE, θα υπολογιστούν με βάση τις αυριανές τιμές κλεισίματος, οι δε αλλαγές λόγω 6μηνιαίας αναδιάρθρωσης θα ισχύσουν από τη συνεδρίαση της 24ης Ιουνίου. Σημαντικότερη προσθήκη η ένταξη στον FTMid Cap των Quest, ΙΑΣΩ και ΕΛΤΟΝ, με διαγραφή των ΚΛΜ, Πετρόπουλος και Space.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v