Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Υποτονικό κλίμα με ελεγχόμενη διόρθωση

Με χαμηλούς ρυθμούς προχωρά η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ενόψει του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος. Πιέσεις στο σύνολο σχεδόν της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Κόντρα στη διόρθωση μετοχές από τη χαμηλή και μεσαία κεφαλαιοποίηση.

ΧΑ: Υποτονικό κλίμα με ελεγχόμενη διόρθωση

Επιφυλακτικότητα και ήπιες πτωτικές τάσεις στα κύρια ευρω-χρηματιστήρια, στο μείον τα futures στη Wall Street.

Ενδεικτικά τα συμβόλαια του S&P 500 παραπέμπουν σε «άνοιγμα» της συνεδρίασης από 0,28% χαμηλότερα και τις 2.885 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη, ο DAX υποχωρεί 0,39% στις 12.100 μονάδες, με την προσοχή στραμμένη στην αγορά πετρελαίου.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών κύριο χαρακτηριστικό οι χαμηλές συναλλαγές/ανάλογος τζίρος, πολύ χαμηλότερα του μέσου όρου εβδομάδας και μηνός, ένδειξη της στάσης που τηρούν στην πλειονότητά τους funds, traders και λοιποί ενεργοί παίκτες.

Από τις 852,62 σταδιακά χαμηλότερα, με μίας ελεγχόμενης ροής διολίσθηση, συνέπεια των ρευστοποιήσεων που έχουν ενεργοποιηθεί μετά τα πρώτα 10'-15' της συνεδρίασης.

Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, δεδομένης της αργίας της Δευτέρας (λόγω του Αγίου Πνεύματος) και του διαστήματος που μεσολαβεί, ορισμένοι βραχυπρόθεσμοι επιλέγουν να «κλείσουν» ένα μικρό μέρος των θέσεών τους. Οι εξελίξεις στο... πετρελαϊκό μέτωπο θα μπορούσαν να οδηγήσουν χαμηλότερα τις αγορές, ενδεχόμενο που συνεκτιμάται απ' όσους κινούνται σε σύντομο χρονικό ορίζοντα.

Έτσι οι περιορισμένης έκτασης πωλήσεις που συνεχίζονται μέχρι νωρίτερα σε συνδυασμό με την επιφυλακτικότητα των αγοραστών «εξηγούν» την εικόνα που παρουσιάζει το χρηματιστηριακό ταμπλό.

Στα 18,9 εκατ. ευρώ ο τζίρος -στις 13:35-, με τις απώλειες για τον Γενικό Δείκτη να διευρύνονται -σε 0,80%-, με ισοβαρείς πιέσεις τόσο σε τραπεζικές μετοχές όσο σε blue chips. Ενδεικτικό το ότι ο Δείκτης Τραπεζών υποχωρεί 0,72% προς τις 792 μονάδες, ο δε FTSE25 κατά 0,97% προς τις 2.140 μονάδες. Με το 42% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά σημαντικά μερίδια σε ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΤΙΤΑΝ, Jumbo, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.α.

Η προσφορά δεν είναι σημαντική, πλην όμως η διάθεση από την πλευρά των αγοραστών παραμένει φειδωλή, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει σε μία... ρηχή αγορά, όπως η δική μας.

Όσον αφορά στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, από τον τραπεζικό κλάδο ανοδική εξαίρεση είναι η Εθνική -στα 2,462 ευρώ-, ενώ από τα blue chips, σε μόλις δύο υπερισχύουν οι αγοραστές. Στα 8,69 τα Ελληνικά Πετρέλαια, στα 8,07 ευρώ η Lamda Development.

Μεγαλύτερες απώλειες για ΕΛΛΑΚΤΩΡ (2,12%), Viohalco (2,59%), ΑΔΜΗΕ (2,06%).

Στις 36/62 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, ενδεικτική της αλλαγής κλίματος και τάσης σε σχέση με την πρώτη ώρα συνεδρίασης.

Κυρίως από τη μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία οι μετοχές που πηγαίνουν κόντρα στη διόρθωση -κυρίως της μεγάλης κεφαλαιοποίησης-, με Ξυλεμπορία, Λανακάμ, Μινέρβα και Attica Bank με ποσοστό μεγαλύτερο του 7%. Ακολουθούν Revoil, Κτήμα Λαζαρίδη, Profile, Frigoglass, Δρομέας κ.α.

Στις 13:30 η αξία των συναλλαγών ήταν στα 18,4 εκατ. ευρώ, πρακτικά μόλις 400 χιλ. μέσα σε διάστημα σχεδόν ενός τετάρτου. Ρυθμός πολύ βραδύς σε σχέση με αυτόν των τελευταίων 2-3 εβδομάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v