Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η άνοδος στις 850 και οι… συγκινήσεις στην περιφέρεια

Τα blue chips και οι τράπεζες οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη σε νέα άνοδο. Πρωταγωνιστές Πειραιώς, Μότορ Οιλ, Βιοχάλκο και ΟΤΕ. Αυξημένο το ενδιαφέρον για τις περιφερειακές μετοχές. Στα 96 εκατομμύρια ευρώ η αξία των συναλλαγών.

ΧΑ: Η άνοδος στις 850 και οι… συγκινήσεις στην περιφέρεια

Συνεδρίαση “για όλα τα γούστα η σημερινή”, καθώς το αγοραστικό ενδιαφέρον δείχνει να εξαπλώνεται σε όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ και αυτό μόνο σαν θετική εξέλιξη μπορεί να χαρακτηριστεί.

Μπορεί ο Γενικός Δείκτης να κοντοστέκεται μπροστά την ζώνη αντίστασης των 850 – 860 μονάδων, “μετρώντας τα ανοδικά καύσιμα που διαθέτει”, αλλά η αυξημένη κινητικότητα για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον.

Από την άλλη, οι συνεχιζόμενες εισροές κεφαλαίων στις ΑΧΕ, εικόνα που είχαν πολλά χρόνια να την δουν οι Επαγγελματίες του χώρου, αναγκάζουν τα τμήματα ανάλυσης να αναζητήσουν νέες “επενδυτικές ιδέες” και αυτό βοηθά στην συναλλακτική αφύπνιση, όλο και σε μεγαλύτερο κομμάτι της Αγοράς.

Η εικόνα που παρουσιάζει το Χ.Α. κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις είναι απόλυτα υγιής καθώς, με ήπιες κινήσεις, κατοχυρώνονται κέρδη στα θεωρούμενα “βαριά χαρτιά”, μεταφέρεται μέρος της ρευστότητας στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και ξαφνικά οι αγοραστές δείχνουν να επιστρέφουν στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, με αποτέλεσμα το “rotation” να συμπεριλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του Χ.Α. και να “ξυπνούν από τον συναλλακτικό λήθαργο”, μετοχές που είχαν “ξεχάσει” να κάνουν συναλλαγές (!)

Από την άλλη, η μετρημένη κίνηση της Αγοράς “φρενάρει” τους βασικούς δείκτες να κινηθούν “too fast, too soon”, κάτι που θα έφερνε επιθετικότερες ρευστοποιήσεις σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα, αλλά και επιχειρήματα σε όσους θα έσπευδαν να υποστηρίξουν ότι η Αγορά έτρεξε αδικαιολόγητα γρήγορα και έχει προεξοφλήσει και τα πλέον αισιόδοξα σενάρια.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο επιφυλακτική σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία “οι Εθνικές εκλογές απέχουν περίπου τρεις βδομάδες και η Εγχώρια Αγορά δεν μπορεί να συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς, ενώ αξίζουν προσοχής και τα πρώτα σημάδια ‘υπερθέρμανσης”.

“Το γεγονός δε ότι επανεμφανίζονται μετά από πολλά χρόνια εξαφανισμένοι Επενδυτές για να αγοράσουν επιτακτικά τώρα, πρέπει να μας δημιουργεί μια μικρή ανησυχία, αναμένοντας να δούμε πόσο ‘καλά και γρήγορα θα χωνέψει η Αγορά, τα νέα επίπεδά της”, τονίζει η πιο επιφυλακτική σχολή σκέψης.

Από την άλλη, η Αγορά ψάχνει και ανακαλύπτει σαφώς υποτιμημένες μετοχές εταιρειών, η κεφαλαιοποίηση των οποίων δεν καλύπτει την αξία της ακίνητης περιουσίας τους και αυτό είναι αποτέλεσμα της αυξημένης ρευστότητας που εισέρχεται στο Χ.Α.

Αυξημένη κινητικότητα σημειώνεται και στα λεγόμενα “penny stocks”, δηλαδή τις μετοχές εταιρειών με ιδιαίτερα χαμηλή κεφαλαιοποίηση. Κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις δείχνουν να ανεβάζουν συναλλαγές, αν και η τρέχουσα κεφαλαιοποίησή τους, είναι σημαντικά χαμηλότερα από την καθαρή τους θέση, στις 31/12/2018.

Εννοείται ότι η αυτή η κατηγορία μετοχών, μπορεί να δώσει σημαντικότατα κέρδη, αλλά ενέχει και αυξημένες πιθανότητες εγκλωβισμών, αν οι αγοραστές τραβηχτούν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, ή εξαφανιστούν ως διά μαγείας (!)

Όλα τα παραπάνω έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι οι συνεδριάσεις που διαδραματίζονται στις τελευταίες μέρες στο Χ.Α. εξαπλώνουν το ενδιαφέρον και εκτός των στενών ορίων του FTSE25 και ανάλογα με το επενδυτικό του προφίλ, κάθε Επενδυτής καλείται να επιλέξει τις κινήσεις του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη εν μέσω, συγκρατημένα, θετικού κλίματος, όσον αφορά τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές και το ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street και στον απόηχο της νέας σημαντικής αποκλιμάκωσης των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους (στο 2,698% η απόδοση του 10ετους).

Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη, σηματοδοτεί νέα υψηλά 13 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 2/5/2018 (858,06 μονάδες).

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις δεν παρατηρούμε ουσιαστική διαφοροποίηση στην εικόνα της Αγοράς. Βραχυπρόθεσμα το σενάριο της συσσώρευσης συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, με ενδιάμεσο βασικό σημείο στήριξης τις 820 μονάδες. Υπενθυμίζουμε ότι στις επόμενες 20 ημέρες κόβουν μέρισμα εισηγμένες με βαρύτητα στον Δείκτη (ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ, ΕΛΠΕ). Επίσης, δεδομένου ότι η πρώτη φάση υπεραπόδοσης του ΓΔ έναντι των διεθνών βασικών μετοχικών δεικτών δείχνει να έχει ολοκληρωθεί, ενδέχεται να αυξηθεί η συσχέτιση με αυτούς. Ήτοι, πιθανές πιέσεις στο εξωτερικό θα μας επηρεάσουν περισσότερο. Στο σημερινό Eurogroup στο επίκεντρο θα βρεθεί μάλλον η Ιταλία, αλλά δεν αποκλείονται ενδιαφέρουσες διαρροές για την Ελλάδα”, σημείωνε η Leon Depolas Sec.

“Η εναλλαγή του ενδιαφέροντος της Αγοράς σε μεγαλύτερες κεφαλαιοποιήσεις, θα κρατήσει το Χ.Α. γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα στη σημερινή συνεδρίαση” εκτιμούσε η Beta Sec.

“Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες με απώλειες 0,26% στις 843,73 μονάδες. Πρώτο σημείο αντίστασης είναι οι 850 μονάδες και πρώτο σημείο στήριξης οι 830. Το Eurogroup συνεδριάζει σήμερα, αλλά η Ελλάδα είναι εκτός ατζέντας”, επεσήμαινε η Merit Sec.

“Το Eurogroup αναμένεται να μεταθέσει τη συζήτηση επί Ελληνικών θεμάτων για την επόμενη Σύνοδο και έτσι αποτρέπεται η αναφορά στις μονομερείς Ελληνικές ενέργειες, που, κατά την ΤτΕ, απειλούν την επίτευξη του στόχου για το δημοσιονομικό πλεόνασμα. Η διακύμανση του ΓΔ σε ελεγχόμενο εύρος, είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο για τη σημερινή συνεδρίαση”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ υψηλής κεφαλαιοποίησης, αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι των συστημικών Τραπεζών άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, κάτι το οποίο συνέβη και στον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Ο τελευταίος κινήθηκε μεταξύ 779,04 (-1,11%) και 804,21 μονάδων (+2,09%), στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 800,71 (+1,64%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 797,69 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,26%

Επαναλαμβάνεται, για τον εν λόγω δείκτη, πως επιβεβαιωμένη ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 800 – 805 μονάδων, δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 885 μονάδες.

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και ξεχώρισε το +7,43% για την μετοχή της Τρ. Πειραιώς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “στην έκδοση ομολόγου Tier II αναμένεται να προχωρήσει η Τράπεζα Πειραιώς, κατά πάσα πιθανότητα εντός της επόμενης εβδομάδας, κάτι που είχε δηλώσει πρόσφατα και η Διοίκησή της. Σύμφωνα με πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’ η έκδοση εκτιμάται ότι θα κινηθεί μεταξύ 300 – 350 εκατ. ευρώ, καθώς ήδη η Τράπεζα έχει ενισχυθεί κεφαλαιακά από το πρόσφατο deal με την Intrum. Το ύψος της έκδοσης θα εξαρτηθεί από τις τιμές που θα δώσουν οι ενδιαφερόμενοι Επενδυτές. Η σχετική εντολή έχει δοθεί από την Πειραιώς στις Επενδυτικές Τράπεζες Goldman Sachs και UBS. Τα ραντεβού και η ενημέρωση των Επενδυτών έχουν ξεκινήσει από σήμερα στο Λονδίνο και αναμένεται να κλιμακωθούν τα επόμενα 24ωρα”.

Από την άλλη, την δέσμευση της Ελλάδας να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως το 2022, υπενθύμισε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Παράλληλα ζήτησε να προχωρήσει η χώρα στη μείωση του αφορολόγητου ορίου και να μην ακυρωθούν κρίσιμες μεταρρυθμίσεις.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Η Ελληνική Κεφαλαιαγορά συνεχίζει να προεξοφλεί θετικά όχι μόνο την πολιτική αλλαγή, αλλά και την αυτοδυναμία της 7ης Ιουλίου” αναφέρει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Αποτέλεσμα αυτού είναι Δείκτες και επιμέρους μετοχές να προσεγγίζουν ιστορικά υψηλά επίπεδα. Όμως σημαντικά εσωτερικά και εξωτερικά γεγονότα δεν πρέπει να υποβαθμίζονται, ή να αποσιωπούνται (στην χειρότερη περίπτωση). Από μόνη της η πολιτική αλλαγή κα μια νέα Φιλοεπενδυτική Κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα χρονίζοντα, αλλά και νέα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

Οι σημαντικές αποκλίσεις στην αναπτυξιακή πορεία της Χώρας, αλλά και οι συνεχείς αρνητικές επισημάνσεις - προειδοποιήσεις από τους Θεσμούς (Regling – Centeno) για την επίπτωση των πρόσφατων παροχών στo μεσοπρόθεσμοo οικονομικό πρόγραμμα της Χώρας, “πέφτει στις πλάτες” της νέας Κυβέρνησης με ότι αυτό συνεπάγεται.

Επιπλέον η αύξηση της ανεργίας το 1ο τρίμηνο του 2019 από 18,7% σε 19,2%, αλλά και η επιβράδυνση του Τουριστικού κλάδου, που αποτελεί βασικό Στυλοβάτη της Ελληνικής Οικονομίας, θα πρέπει να χτυπάει τον “κόκκινο συναγερμό” στα Οικονομικά Επιτελεία. Ήδη το 1ο 4μηνο το 46% των μεγάλων Ξενοδοχειακών Μονάδων εμφανίζει μειωμένες προκρατήσεις, το 23% αυτών προχώρησε σε μείωση τιμών, ενώ στην Ρόδο η αφίξεις Μαΐου παρουσίασαν πτώση 6%.

Αν στα ανωτέρω προσθέσουμε την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τόσο σε απόλυτο νούμερο όσο και σε αριθμό Οφειλετών, πριν ακόμα ολοκληρωθεί η κατάθεση φορολογικών δηλώσεων, μάλλον θα έπρεπε η γενικευμένη αισιοδοξία να επανεκτιμηθεί.

Στο διεθνές οικονομικό & γεωπολιτικό περιβάλλον, πέραν των ανοικτών Ευρωπαϊκών πληγών (Brexit – Ιταλία – επιβράδυνση Γερμανικής Οικονομίας) και των Παγκόσμιων (εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας) νέα μέτωπα προστίθενται με ποιο πρόσφατο την κρίση στον Περσικό Κόλπο. Εκ του αποτελέσματος βέβαια τίποτα δεν φοβίζει αρκετά τις Αγορές, όταν επανέρχεται με δηλώσεις των κεντρικών τραπεζιτών η επανεξέταση μείωσης των επιτοκίων. Το πόσο ισχυρό θα είναι αυτή την φορά το “μπαζούκα” μένει να το δούμε αν και τα “πυρομαχικά” λιγοστεύουν κάθε φορά που χρησιμοποιείται.

Αν και η Ελληνική Κεφαλαιαγορά μπορεί να διαφοροποιηθεί για κάποιο διάστημα, λόγω της επικείμενης πολιτικής αλλαγής, θα απαιτηθούν άμεσα και ριζικά μέτρα μετά τις εκλογές για να συνεχίσει το κλίμα αισιοδοξίας, που καλλιεργείται και από τους Ξένους.

Αυτό φάνηκε και στο πρόσφατο road show του Ελληνικού Χρηματιστήριου στην Νέα Υόρκη, που το ενδιαφέρον δεν ήταν αυτό που αναμενόταν και οι όποιες υποσχέσεις για αυξημένες εισροές μετατέθηκαν για αργότερα.

Παρόλα αυτά το καλό κλίμα βοήθησε την Ελληνική ομολογιακή Αγορά να συνεχίσει την αποκλιμάκωση των επιτοκίων σε όλη την καμπύλη, με την 10ετη έκδοση να κινείται πέριξ του 2,70% σε ιστορικό χαμηλό πολλών ετών.

Η ΠΕΙΡ με 20% της συνολικής αξίας συναλλαγών, λόγω της προσπάθειας για έκδοση ομολογιακού δανείου 350 εκατ. €, συγκέντρωσε τα βλέμματα και σήμερα. Οι τεχνικές στηρίξεις εντοπίζονται για την ΕΤΕ στο (2,20), την ΕΥΡΩΒ στο (0,7950), ενώ για την ΑΛΦΑ εντοπίζεται στο (1,55) & την ΠΕΙΡ στο (2,60). Η συνέχιση πώλησης πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων, δημιουργεί τις συνθήκες για προσέγγιση υψηλότερων στόχων αλλά προσοχή…

Ο Γενικός Δείκτης, με κοντινή στήριξη τις 810 μονάδες, οριοθετεί τα επόμενα σημεία αντίστασης στις 862 & 890 μονάδες. Αντίστοιχα έγκυρη καθοδική διάσπαση των 790 μονάδων, οριοθετεί τα επόμενα επίπεδα στηρίξεων στις 772, 765, 740 & 715 μονάδες.

Για τον FTSE25 η κοντινή στήριξη του οριοθετείται στις 2082 μονάδες, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 2180, 2200 & 2240 μονάδες. Στηρίξεις εντοπίζονται στις 2135, 2080, 2050 & 2025μονάδες.

Το φαινόμενο της αυξημένης κινητικότητας μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης, που διασπούν σημαντικά μακροχρόνια τεχνικά επίπεδα τους με αυξημένους όγκους, προϊδεάζοντας για υψηλότερα επίπεδα τιμών χρήζει προσοχής (ειδικά αν δεν υποστηρίζεται από θεμελιώδη μεγέθη), αφού εμφανίζεται συνήθως στην τελευταία φάση ανοδικών κινήσεων.

“Συνεχίζουμε να παραμένουμε μεσοπρόθεσμα συγκρατημένα αισιόδοξοι για την Ελλάδα, ακολουθώντας την ανοδικό momentum που έχει διαμορφωθεί, παρά τα σύννεφα που αρχίζουν να σχηματίζονται στον επενδυτικό ορίζοντα. Υποστηρίζουμε ότι μέχρι την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, παρά την αύξηση της μεταβλητότητας (volatility) η πιθανότητες είναι αυξημένες υπέρ των αγοραστών”, σημειώνει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με αρνητικά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, οριακές μεταβολές στην Wall Street.

Μικρές απώλειες για το Ευρώ, κέρδη για τον Χρυσό και ακόμα μεγαλύτερα για το Πετρέλαιο, μετά τα συμβάντα στον Κόλπο του Ομάν.

Σε υποβάθμιση των προβλέψεών του για τον ρυθμό ανάπτυξης της Παγκόσμιας Πετρελαϊκής ζήτησης, λόγω των κλιμακούμενων εμπορικών διενέξεων, προχώρησε ο OPEC, κάνοντας λόγο για κίνδυνο περαιτέρω μείωσης.

Σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση του OPEC, η Παγκόσμια ζήτηση για Πετρέλαιο θα αυξηθεί κατά 1,14 εκατ. βαρέλια ημερησίως φέτος, 70.000 βαρέλια ημερησίως λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη.

H Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση των ΗΠΑ εμφάνισε δημοσιονομικό έλλειμμα $208 δισ. τον Μάιο, καθώς η μικρή άνοδος στα έσοδα δεν κατάφερε να αντισταθμίσει τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες. Πρόκειται για το υψηλότερο έλλειμμα που έχει καταγραφεί ποτέ τον Μάιο και μεγαλύτερο από τη μέση πρόβλεψη των Αναλυτών για έλλειμμα $185 δισ.

Όπως μετέδωσε το Reuters, οι δαπάνες ανήλθαν στα $440 δισ., σημειώνοντας άνοδο 21% από τον Μάιο του 2018. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 7% στα $232 δισ.

O αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας κινήθηκε αναπάντεχα υψηλότερα την περασμένη εβδομάδα. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 3.000, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 222.000, την εβδομάδα που έληξε στις 8 Ιουνίου. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πτώση στις 216.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

“Το κορυφαίο σε αποδόσεις Χρηματιστήριο του Κόσμου βρίσκεται στην Ελλάδα, στη Χώρα η οποία πριν, όχι πολλά, χρόνια έλαβε το μεγαλύτερο πρόγραμμα διάσωσης στην ιστορία”, γράφει το πρακτορείο Bloomberg. Ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει καταγράψει φέτος άνοδο 38%, υπερδιπλάσια του δείκτη S&P 500 και πενταπλάσια του δείκτη της MSCI για τις Αναδυόμενες Αγορές.

“Η Αγορά έκανε ράλι μετά την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών, κερδίζοντας περίπου 15% σε απόλυτους όρους, ενώ η απόδοση του Ελληνικού 10ετους υποχώρησε στο 2,8% για πρώτη φορά στην ιστορία”, σημειώνει η Euroxx σε έκθεσή της για την Ελληνική Οικονομία. “Οι Ελληνικές Τράπεζες που είναι ένα καθαρό ‘μάκρο παιχνίδι’ ηγήθηκαν της κούρσας, με τον κλαδικό δείκτη να κερδίζει 32% σε απόλυτους όρους”.

Η χρηματιστηριακή θέτει νέες τιμές - στόχους για τις Τράπεζες: Στα 2 ευρώ για την Alpha Bank (από 1,5 ευρώ), στα 1,1 ευρώ για τη Eurobank (από 0,82 ευρώ), στα 3 ευρώ για την Εθνική (από 1,9 ευρώ) και στα 3,3 ευρώ για την Πειραιώς (από 1 ευρώ). Ειδικά για την τελευταία, στέκεται στη συμφωνία που ανακοινώθηκε με την Intrum και την προσδοκία της Euroxx ότι θα υπάρξει σύντομα επιτυχημένη έκδοση ομολόγου Tier II.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 840,33 (-0,40%) και 854,13 μονάδων (+1,23%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 851,54 (+0,93%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 850,37 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,79%.

Ο τζίρος στα 96 εκατ., από τα οποία τα 3,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΤΙΤΚ, ΟΤΟΕΛ), ενώ ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 56% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΟΛΠ και ΟΤΕ και με το θετικό ο Ελλάκτωρ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Motor Oil και στο χαμηλό οι Jumbo, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 78 ανοδικές μετοχές, έναντι 54 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 8%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής ανοδικής κίνησης στην Αγορά Παραγώγων, η οποία συνοδεύτηκε από αισθητή αύξηση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη. Υποχώρησε ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (55.159 συμβόλαια).

Στα 10.393 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 10.633 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.301, 1.818 για τον Ιούνιο και 1.483 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.172,75) κινήθηκε μεταξύ 2.145 και 2.182,25 μονάδων.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (8.500 Ελ. Πετρέλαια), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.513), Alpha Bank (11.529), Πειραιώς (12.358), ΔΕΗ (2.478), Εθνική (6.379), Intralot (281), ΟΤΕ (252), Ελλάκτωρα (1.402), Μυτιληναίο (1.970), ΟΠΑΠ (667), MIG (3.400), Τρ. Αττικής (555), ΑΔΜΗΕ (2.541), ΓΕΚ (531), Cenergy (968), Τέρνα Ενεργειακή (386), Ιντρακόμ (862), ΕΧΑΕ (138), Lamda Development (222), Viohalco (889), ΟΛΠ (132), Jumbo (101), Ελ. Πετρέλαια (385), Τιτάνα (101).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 36.440, Alpha Bank 71.065, Εθνική 55.468, MIG 77.110, ΔΕΗ 15.410, Πειραιώς 25.386.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

    Position Holder                                        Name of Issuer                     NSP        Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,09%

2019-05-24

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,50%

 

2019-06-03

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,65%

2019-06-04

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,99%

2019-05-23

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,90%

2019-05-17

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,51%

2019-05-30

 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 32.385.036 τεμ., (από 40.076.621 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.095.332 τεμ. (25.731.432), ΔΕΗ 6.583.893 τεμ. (6.583.893), Eurobank 88.813.418 τεμ. (91.640.514), Εθνική 27.710.249 τεμ. (28.210.249), ΟΠΑΠ 1.248.075 τεμ. (1.306.651), Folli Follie Group 1.331.265 τεμ. (1.331.265).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v