Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Βρήκαν… ενέργεια οι αγοραστές

Με οδηγό την ΔΕΗ (+8,4%) και την ΕΤΕ ο ΓΔ επαναπροσέγγισε τις 850 μονάδες. Τι δείχνει η σημαντική υποχώρηση των συναλλαγών. Πώς κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές. Ποια blue chips δεν ακολούθησαν την ανοδική κίνηση.

ΧΑ: Βρήκαν… ενέργεια οι αγοραστές

Η είδηση για επικείμενη έκδοση ομολόγου από την Εθνική, σε συνέχεια εκείνου της Πειραιώς, επανέφερε πάλι τα βλέμματα των traders στον Τραπεζικό κλάδο, ο κλαδικός δείκτης του οποίου ερχόταν από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 5,85%, κίνηση στην οποία βοήθησε και η νέα αποκλιμάκωση των αποδόσεων, για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, στην Αγορά ομολόγων (στο 2,448% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή, καθαρά ανοδική, συνεδρίαση, καθώς οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, διεξήχθη εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος, τουλάχιστον όσον αφορά την εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, ενώ στα κύρια χαρακτηριστικά της συνεδρίασης θα μπορούσαν να καταχωρηθούν οι επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών στο ταμπλώ του FTSE25, η πιο επιφυλακτική στάση των traders, όσον αφορά τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, ο μειωμένος τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων 10 συνεδριάσεων) και οι σημαντικές βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν τους βασικούς δείκτες πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας.

Μπορεί να απομένουν εννέα συνεδριάσεις μέχρι την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, όμως δεν είναι λίγοι οι παράγοντες της αγοράς που επικεντρώνουν την προσοχή τους στην “επόμενη μέρα” και τα ζητούμενα προκειμένου το Χ.Α. να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα, αν δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις από τις Διεθνείς Αγορές.

Σύμφωνα με τους ίδιους “είναι μονόδρομος οι πολιτικές φιλικές προς τις επενδύσεις και τις Επιχειρήσεις, όπως και οι σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές στην λειτουργία του Κράτους και των Θεσμών και όλα τα παραπάνω απαιτούν Κυβέρνηση με ισχυρή εντολή. Η διεθνής πλεονάζουσα ρευστότητα συνεχίζει να αναζητεί επενδυτικές ευκαιρίες και η Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου οφείλει να στείλει σαφές μήνυμα για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων, σταθερού Φορολογικού Συστήματος και μείωσης του Δημόσιου τομέα και της γραφειοκρατίας. Πιθανή η περαιτέρω αναβάθμιση της Χώρας από τους Οίκους αξιολόγησης, κίνηση που θα αναβαθμίσει το ενδιαφέρον και για το Χ.Α. Η διατήρηση του μεγαλύτερου μέρους από τα πρόσφατα κέρδη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, είναι μία ένδειξη ότι τα κεφάλαια που τοποθετήθηκαν μετά τις Ευρωεκλογές διατηρούν τις θέσεις τους και απλά, παρακολουθούν τις εξελίξεις προκειμένου να αναπροσαρμόσουν την επενδυτική τους στρατηγική”.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“O ΓΔ έκλεισε με εβδομαδιαίες απώλειες μίας ποσοστιαίας μονάδας, κινούμενος σταθερά στο άνω εύρος τιμών των τελευταίων συνεδριάσεων. Για την εβδομάδα που ξεκινά, η αναμενόμενη διακύμανση της Αγοράς τοποθετείται μεταξύ των 800 και 860 μονάδων. Σε αυτή συνυπολογίζουμε ότι Δεικτοβαρείς τίτλοι κόβουν ένα ευμέγεθες μέρισμα εντός της εβδομάδας (ΟΠΑΠ €0,95/μτχ, ΜΟΗ €0,95/μτχ, ΜΥΤΙΛ € 0,36/μτχ). Παραμένουμε θετικοί για την Αγορά προσέχοντας, ωστόσο, τα σημεία εισόδου στους τίτλους που παρακολουθούμε. Στο εξωτερικό η βαρύτητα δίνεται στην διήμερή συνάντηση Ηγετών των Χωρών ‘G-20’ την Παρασκευή, όπου αναμένονται εξελίξεις γύρω από το ζήτημα του εμπορικού πολέμου Κίνας και ΗΠΑ. Νωρίτερα, την Πέμπτη, ανακοινώνεται και το ΑΕΠ της Αμερικής” ανάφερε η Leon Depolas Sec.

“Καθώς οδεύουμε προς τις Εθνικές εκλογές, η Αγορά αναμένεται να κινηθεί με ήπια άνοδο στη σημερινή συνεδρίαση. Στη σημερινή ατζέντα η Μυτιληναίος και η Frigoglass έχουν προγραμματίσει γενική συνέλευση των Μετόχων τους” επεσήμαινε η Beta Sec.

“O Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή με οριακά κέρδη 0,23%, στις 838,72 μονάδες. Το πρώτο σημείο αντίστασης βρίσκεται στις 850 μονάδες και πρώτο σημείο στήριξης στις 820. Οι γενικές συνελεύσεις των Μυτιληναίου και Frigoglass πραγματοποιούνται σήμερα. Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι είναι παντελώς αβάσιμη η αναφορά δημοσιευμάτων, ότι έχει λάβει επιστολές από Τράπεζες περί παραβίασης όρων των δανειακών συμβάσεων” υπογράμμιζε η Merit Sec.

“Με μια στις τρεις εισηγμένες εταιρείες να πραγματοποιεί τη γενική συνέλευση μέχρι την Παρασκευή, ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα ο σχετικός κύκλος. Παράλληλα, η ΔΕΗ την Παρασκευή και η Τράπεζα Αττικής ανακοινώνουν αποτελέσματα 1ου τριμήνου. Η αναγγελία για επικείμενη έκδοση ομολόγου από την Εθνική, σε συνέχεια εκείνου της Πειραιώς, οδηγεί πάλι τα βλέμματα στον Τραπεζικό κλάδο, ενώ στο εξωτερικό η συνάντηση Trump και XI, στο πλαίσιο του ‘G20’, θα απασχολήσει την Επενδυτική Κοινότητα τις επόμενες ημέρες”, σχολίαζε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Οριακά θετικά κατάφερε να κλείσει ο ΓΔ την Παρασκευή, μαζεύοντας τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις. Μόνο ο Τραπεζικός δείκτης παρέμεινε, οριακά, με αρνητικό πρόσημο, ο όγκος συναλλαγών στα 105 εκατ. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 813 και αντίσταση στις 855. Ο FTSE25, με στήριξη στις 2102 και αντίσταση στις 2150. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 730 μονάδες και αντίσταση στις 767. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ μάζεψε την τρίτη μέρα διόρθωσης ενδοσυνεδριακά και συνεχίζει την πορεία του στο εύρος 810 - 860. Μέχρι τις 800 μονάδες, κρατάει τον στόχο των 863 μονάδων με πρώτη αντίσταση, προς τα πάνω, στις 855 μονάδες”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πώς κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Ξεκινώντας την αναφορά από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν Alpha Bank (+3,98%) και Εθνική (+5,06%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν κατά την διάρκεια της συνεδρίασης οι Eurobank (+0,43%) και Πειραιώς (-0,07%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο Τραπεζικός δείκτης, αναρριχόμενος μέχρι τις 771,96 μονάδες (+2,79%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 766,58 (+2,08%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 770 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,53%.

Να σημειωθεί ότι ο ΔΤΡ άφησε μικρό “gap” στις 760,32 – 760,85 μονάδες, ενώ αξίζει υπενθύμισης ότι έχει γυρίσει σε ημερήσιο “short” με “stop” στις 807 μονάδες και πρώτη σημαντική αντίσταση στην ζώνη 778 – 783.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, “η έκδοση χρέους από την Τράπεζα Πειραιώς στηρίζει την κεφαλαιακή βάση και τη διαφοροποίηση της χρηματοδότησης και είναι πιστωτικά θετική”, σχολιάζει η Moody’s σε έκθεσή της, με αφορμή την έκδοση του ομολόγου Tier 2, ύψους 400 εκατ. ευρώ.

“Η έκδοση στηρίζει τη συνολική επάρκεια κεφαλαίων, προσθέτοντας περίπου 90 μονάδες βάσης στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. Παράλληλα, διαφοροποιεί τις πηγές χρηματοδότησης. Το επιτυχημένο placement, είναι το πρώτο μετά το 2008” σημειώνει ο Οίκος αξιολόγησης.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “προσδοκίες νέας έκδοσης Ελληνικών ομολόγων διαμορφώνονται στην Αγορά, με τον ΟΔΔΗΧ να παραμένει σε κατάσταση ετοιμότητας αμέσως μετά τον σχηματισμό νέας Κυβέρνησης. Η ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία με πτώση των αποδόσεων ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στην Ευρωζώνη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι ελληνικοί τίτλοι έχουν δώσει δυνατές ‘συγκινήσεις’ στους Επενδυτές τις τελευταίες εβδομάδες, κάνουν ορισμένες πηγές να μιλούν ακόμα και για το ενδεχόμενο έκδοσης ομολόγων 15ετους διάρκειας, αν η επόμενη Κυβέρνηση δώσει το ‘πράσινο φως’ στον ΟΔΔΗΧ να κινηθεί ‘επιθετικά”.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι η σχετική επιστροφή του ενδιαφέροντος είχε σαν αποτέλεσμα, με αρνητικό πρόσημο να ολοκληρώσουν την συνεδρίαση μόνο οι ΑΔΜΗΕ (-0,49%), Αεροπορία Αιγαίου (-1,57%), ΕΕΕ (-1,04%), Ελλάκτωρ (-1,08%), ΕΧΑΕ (-0,51%), Τέρνα Ενεργειακή (-0,71%), Jumbo (-0,77%) και Fourlis (-0,58%)

Στο “τρενάκι του τρόμου” συνεχίζει να κινείται η μετοχή της ΔΕΗ (+8,43%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις (είχαν προηγηθεί τρεις πτωτικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες τέσσερις).

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, η πρώτη αντίσταση στα 2,02 ευρώ και η αμέσως επόμενη στα 2,176 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Έχει ισχυροποιηθεί η στήριξη στα 1,56 – 1,40 ευρώ, όμως η εν λόγω μετοχή συνιστάται μόνο για τους “λάτρεις της αδρεναλίνης” (!)

Να σημειωθεί ότι η Lansdowne Partners, σύμφωνα με την τελευταία κατάσταση της Επ. Κεφαλαιαγοράς, αύξησε την “short” θέση της στην ΔΕΗ από 1,5%, σε 1,58%.

“Πρώτη απάντηση για την καταστροφολογία εναντίον της ΔΕΗ, με αφορμή προσωρινά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας” χαρακτήρισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης τη σημερινή υπογραφή δανειακής σύμβασης ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ με την Τράπεζα Εμπορίου και Επενδύσεων του Ευξείνου Πόντου, για τη χρηματοδότηση έργων εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι η ΔEH υλοποιεί ένα πολύ φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 792 εκατ. ευρώ εφέτος και είναι ίσως ο μεγαλύτερος Επενδυτής στη Χώρα.

Συνεχίζει να δείχνει αδυναμία ανοδικής διαφυγής υψηλότερα των 5,40 – 5,45 ευρώ, με κλείσιμο, η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,38%).

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, “σχηματισμός 6 μηνών έχοντας σταματήσει όλες τις φορές στην ζώνη του 5,40 – 5,45 που είναι το μεγάλο ‘make or break’. Μία κατοχύρωση, ανοίγει τον δρόμο για τα 7 με ενδιάμεσο επίπεδο τα 6 ευρώ. Το ημερήσιο ‘stop long’ στα 5,02 ευρώ, ενώ καθοδική διαφυγή θα βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στα 4,82 ευρώ”.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες επόψεις Εγχώριων Αναλυτών, “καθώς προσεγγίζεται η ημερομηνία των Εθνικών εκλογών, η Αγορά θα έχει στραμμένο το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται. Στο επίκεντρο της προσοχής θα είναι και οι γενικές συνελεύσεις των εισηγμένων, καθώς εκτός από τα μερίσματα που εγκρίνονται γίνονται και αναφορές για την πορεία των Εταιρειών στην τρέχουσα χρήση”.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ανέβηκε το “bid” στον Κέκροπα (+2,51%), κάτι κινήθηκε σε Λεβεντέρη (+9,76%) και Epsilon Net (+4,58%), τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Λύκο (+8,10%), ενώ μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα επέστρεψαν οι αγοραστές στην Τρ. Αττικής (+5,53%).

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΕΛΧΑ (+1,69%, είχαν προηγηθεί τέσσερις πτωτικές), “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων για τα Πλ. Θράκης (-1,45%), στις 12/6 το τελευταίο θετικό κλείσιμο για τον Περσέα (0%), ενώ επιμένει πλαγιοανοδικά η Ελλάδος, αλλά, τεχνικά, θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 14,50 ευρώ.

Τρεις ανοδικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις, για την Εβροφάρμα (+3,41%), διατηρεί επαφή με τα πρόσφατα υψηλά ο Πετρόπουλος (+2,11%), ενώ επέστρεψαν οι αγοραστές σε Ιντρακάτ (+2,42%), Ναύπακτο (+9,57%), Ικτίνο (+2,93%), Ελγέκα (+9,23%), Ιντρακόμ (+6,46%) και MIG (+3,96%).

Προσοχή στις φήμες για επικείμενα deals, που ακολουθούν, ή υποστηρίζουν την κίνηση αρκετών μετοχών, καθώς τα περισσότερα από αυτά θα παραμείνουν φήμες, αλλά και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η ανοδική κίνηση, σε καμία περίπτωση, δεν υποστηρίζεται από τα θεμελιώδη των εισηγμένων (!)

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, οι επόμενες αντιστάσεις στις 853 – 860, 888 και 895 μονάδες. Το ημερήσιο “stop long” ανέβηκε στις 824 μονάδες, ενώ άφησε τεχνικό “χάσμα” μεταξύ 838,79 και 840,84 μονάδων.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το σημερινό “gap” μεταξύ 2146,37 και 2149,37 μονάδων. Οι πρώτες αντιστάσεις στις 2170 και 2188 μονάδες, ενώ το ημερήσιο “stop long” ανέβηκε στις 2112 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Εβδομάδα μίνι διόρθωσης, μετά από τα σημαντικά κέρδη του προηγούμενου διαστήματος και την λήξη των Παραγώγων, αυτή που ολοκληρώθηκε με την συνεδρίαση της Παρασκευής” αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Ο Τραπεζικός έδωσε και την σημαντικότερη διόρθωση της τάξεως του 5,46%, ενώ οι υπόλοιποι τίτλοι, με εξαίρεση την ΔΕΗ, βοήθησαν ΓΔ και FTSE25 να μην υποστούν σημαντικές απώλειες.

Πλέον μένουν μόλις 9 συνεδριάσεις μέχρι τις εκλογές, με την Αγορά να φαίνεται ότι, στην χειρότερη των περιπτώσεων, θα κρατήσει στάση αναμονής, περιμένοντας την επόμενη μέρα. Έχει σημασία να δούμε αν υπάρξει ξεκάθαρη αυτοδυναμία, κάτι που θα δώσει ακόμα μεγαλύτερο momentum στην Αγορά.

Ο Τραπεζικός κλάδος είναι λογικό να είναι και ο πιο ευμετάβλητος, μιας και είχε και τα μεγαλύτερα κέρδη το προηγούμενο διάστημα. Η Πειραιώς κατάφερε να εκδώσει ομόλογο με κόστος λίγο κάτω από το 10%, ενώ φαίνεται ότι θα ακολουθήσει και η Εθνική το επόμενο διάστημα. Ο κλάδος έχει ωφεληθεί σημαντικά από την πτώση των επιτοκίων, ενώ σταδιακά δείχνει ότι βρίσκει τα πατήματά του, έχοντας ακόμα να λύσει σημαντικά θέματα το επόμενο διάστημα.

Το θέμα ΔΕΗ είναι στην κορυφή της ειδησεογραφίας, με το πρόβλημα ρευστότητας να είναι γνωστό εδώ και μεγάλο διάστημα, έχοντας, παρόλα, αυτά αποπληρώσει το ομολογιακό της δάνειο τον Μάιο. Η προσφορά της Πέμπτης απορροφήθηκε δείχνοντας ότι υπάρχουν Επενδυτές που ποντάρουν στο νοικοκύρεμα της Επιχείρησης.

Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε αισιόδοξοι και σίγουρα θα χρειαστεί λίγο μεγαλύτερη προσοχή αμέσως μετά τις εκλογές και πάντα σε σχέση με το αποτέλεσμα.

Η ανακοίνωση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για μείωση φόρων και μεταρρυθμίσεις, παράλληλα με την μείωση των επιτοκίων δανεισμού, κάνουν την Αγορά ακόμα πιο αισιόδοξη για το μέλλον. Άλλωστε η απόδοσή της για το 2019, δείχνει ότι είναι ίσως το Χρηματιστήριο που έχει πιθανότητες να προσεγγίσει ακόμα περισσότερα κεφάλαια το επόμενο διάστημα, κάτι που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει η Ελληνική Οικονομία.

Είναι δεδομένο ότι το ενδιαφέρον μπορεί να ενεργοποιήσει ξεχασμένα business plans και projects προηγούμενων ετών, μιας και όπως όλα δείχνουν υπάρχουν Ξένα κεφάλαια που είναι έτοιμα να τα χρηματοδοτήσουν.

“Από την άλλη φαίνεται πως μετά το Καλοκαίρι θα δούμε και νέες εισαγωγές, μετά από αρκετά χρόνια, καθώς το κλίμα επιτρέπει τέτοιου είδους κινήσεις”, επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη, μικτές οι διαθέσεις, όσον αφορά τους δείκτες στην Wall Street.

Ελεγχόμενες απώλειες για το Πετρέλαιο, κέρδη για Ευρώ και Χρυσό.

Μένοντας στο Πολύτιμο Μέταλλο και σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, όσο δίνει τιμές υψηλότερα των $1365, η τάση παραμένει επιθετική, με minimum στόχο τα $1450 ανά ουγκιά (!)

“H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να δώσει διορία στην Ιταλία μέχρι τον Ιανουάριο, αντί μέχρι τον Οκτώβριο, για να κάνει αλλαγές δημοσιονομικής πολιτικής υπό τη διαδικασία χρέους που προβλέπει η ΕΕ”, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασής της, που μετέδωσε το Reuters.

Εκτός και αν η Ιταλική Κυβέρνηση προχωρήσει σε παραχωρήσεις αυτή την εβδομάδα, όσον αφορά τα σχέδια δαπανών για φέτος και του χρόνου, η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει στις 2 Ιουλίου πειθαρχική διαδικασία για το αυξημένο χρέος της Ιταλίας.

Η διαδικασία, που πρέπει να εγκριθεί από τους Υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ στη συνεδρίαση στις 8 - 9 Ιουλίου, θα αναγκάσει την Ιταλία να συσφίξει γρήγορα τη δημοσιονομική πολιτική, ή να έρθει αντιμέτωπη με πρόστιμα.

Εν τω μεταξύ, επιδεινώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο, το κλίμα μεταξύ των Γερμανών Επιχειρηματιών. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ινστιτούτου Ifo υποχώρησε στις 97,4 μονάδες, από 97,9 τον Μάιο. Οι Αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα σημειώσει μεγαλύτερη αρνητική κίνηση, στις 97,2 μονάδες.

Έντονη κριτική κατά της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας άσκησε ο Αμερικανός Πρόεδρος, συνεχίζοντας την πίεση στην Fed για αλλαγή πολιτικής και μείωση επιτοκίων.

“Παρά το γεγονός ότι η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν ξέρει τι κάνει, αύξησε τα επιτόκια πάρα πολύ γρήγορα (πολύ χαμηλός πληθωρισμός, σε άλλα Μέρη του Κόσμου επιβράδυνση, μειώσεις και χαλάρωση) και προχώρησε σε σύσφιξη μεγάλου μεγέθους, $50 δισ./μήνα, είμαστε σε πορεία για να έχουμε έναν Ιούνιο από τους καλύτερους στην Αμερικανική ιστορία”, τόνισε.

Επιστροφή στο ΧΑ

H Ελληνική Οικονομία εμφανίζει δείγματα ανάκαμψης. H UBS αναμένει ότι θα συνεχιστεί αυτή η ανάκαμψη, ακόμη και αν επιβαρυνθεί από τις διεθνείς εμπορικές εντάσεις.

“Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα του χρέους παραμένει. Η στάση της επόμενης Κυβέρνησης στο δημοσιονομικό μέτωπο, θα αποτελέσει ‘κλειδί”, σημειώνει.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 848,98 μονάδες (+1,22%), στις 17.00. Μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 849,69 (+1,31%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 849,35 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,27%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 52,6 εκατ., από τα οποία τα 2,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, ΜΥΤΙΛ), ενώ ΟΤΕ, ΕΤΕ και ΟΠΑΠ απέσπασαν το 36,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΔΕΗ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΙΤΚ και με το θετικό οι ΑΡΑΙΓ, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Ελ. Πετρέλαια, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Σαράντης και Τιτάν.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 69 ανοδικές μετοχές, έναντι 46 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού, με επιστροφή των αγοραστών και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (25.520 συμβόλαια).

Στα 14.855 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 13.804 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 811, 562 για τον Ιούλιο και 249 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.128,75) κινήθηκε μεταξύ 2.111 και 2.129,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (27.000 Ελλάκτωρ, 35.000 Τιτάν), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.218), Alpha Bank (5.881), Πειραιώς (2.458), ΔΕΗ (2.270), Εθνική (4.845), Intralot (170), Ελλάκτωρα (318), Μυτιληναίο (133), ΟΠΑΠ (158), MIG (1.287), Τρ. Αττικής (1.110), ΑΔΜΗΕ (746), Cenergy (153), Viohalco (133), Ελ. Πετρέλαια (148).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 38.159, Alpha Bank 61.296, Εθνική 59.640, MIG 81.869, Πειραιώς 22.613, ΔΕΗ 17.248, Μυτιληναίος 10.137.

Ας σημειωθούν τα 250 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, λήξεως Σεπτεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,00 ευρώ.

Έκλεισε μικρή “long” θέση στην ΔΕΗ.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                            Name of Issuer                  NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,09%

2019-05-24

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,58%

 

2019-06-20

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,65%

2019-06-04

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,99%

2019-05-23

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

2,00%

2019-06-21

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,61%

2019-06-11

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 35.769.726 τεμ., (από 35.951.133 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 23.749.576 τεμ. (23.751.976), ΔΕΗ 6.939.692 τεμ. (6.593.897), Eurobank 90.367.572 τεμ. (91.458.619), Εθνική 30.025.154 τεμ. (29.427.934), ΟΠΑΠ 1.246.668 τεμ. (1.246.668), Folli Follie Group 1.331.265 τεμ. (1.331.265).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v