Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση με πιέσεις

Η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής του ΟΠΑΠ επηρεάζει το κλίμα στο Χρηματιστήριο. Πιέσεις για τον γενικό δείκτη, που νωρίτερα υποχωρούσε έως και κατά μία μονάδα. Στις τράπεζες το 60% των συναλλαγών στην έναρξη της συνεδρίασης. Μεικτή η εικόνα στα υπόλοιπα blue chips.

ΧΑ: Πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση με πιέσεις

«Άνοιγμα» της πρώτης μετεκλογικής συνεδρίασης με κίνηση κόντρα και απώλειες που έφθαναν μέχρι και τη μία ποσοστιαία μονάδα.

Καλύτερο ένα... ξεκίνημα με πρώτες ρευστοποιήσεις από βραχυπρόθεσμους αγοραστές των προηγούμενων συνεδριάσεων, σε μία εμφανή προσπάθεια μερίδας των traders να «κλειδώσουν» βραχυπρόθεσμες υπεραξίες, παρά ένα ανοδικό «τράβηγμα» που θα δημιουργούσαν παγίδες εγκλωβισμού. Παράλληλα οι εξελίξεις, που τρέχουν από λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης μέχρι και στα πρώτα 20' με τον ΟΠΑΠ, δίνουν ακόμη μία αφορμή στους πωλητές να κατοχυρώσουν μέρος των θέσεών τους. Αναστολή διαπραγμάτευσης, καθότι αναμένονται σημαντικές εταιρικές ανακοινώσεις με τη μετοχή του Οργανισμού στα 10,05 ευρώ και φυσικά χωρίς πράξη ανοίγματος. Ο συνδυασμός αυτών των δύο θεωρείται από χρηματιστηριακούς κύκλους η κύρια αφορμή για τη διαμόρφωση του κλίματος στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης.

Χωρίς συναλλαγή στη μετοχή του ΟΠΑΠ, έως και μείον σχεδόν 3% για τον τραπεζικό κλάδο, πιέσεις στην πλειονότητα των blue chips, με συνέπεια τη διόρθωση του Γενικού Δείκτη προς τις 882,81 μονάδες. Συνακόλουθα ο Δείκτης Τραπεζών δέχτηκε τη μεγαλύτερη πίεση, καθότι παραμένει ο κλάδος με τα μεγαλύτερα κέρδη από την αρχή του έτους, με απώλειες έως τις 813,06 μονάδες και τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έως τις 2.219,25 μονάδες.

Στα αρχικά χαμηλά (στις 10:50) ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς, καθώς έγιναν ευρύτερα γνωστές οι εξελίξεις στον ΟΠΑΠ, με αποτέλεσμα οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες να περιορισθούν, με τον ΓΔ προς τις 892 μονάδες, με τον ΔΤΡ προς τις 830 και με τον FTSE25 προς τις 2.240 μονάδες. Όλα αυτά στα πρώτα 30'-35', με την αξία των συναλλαγών στα 19 εκατ. ευρώ, με το 60% (!) να πραγματοποιείται στον κλάδο-κλειδί τον τραπεζικό και το υπόλοιπο να κατανέμεται σε Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, Lamda Development, OTE και Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, Fourlis κ.α.

Σε όλο αυτό το διάστημα, εάν εξαιρεθεί το πρώτο... δίλεπτο, οι βασικοί δείκτες διαμορφώνονται σε αρνητικό έδαφος, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα.

Ένα... απρόσμενο -ελέω ΟΠΑΠ- ξεκίνημα συν τις πωλήσεις ορισμένων traders κρατούν δείκτες και μετοχές χαμηλότερα των αντιστάσεων που σημαντική μερίδα της αγοράς προεξοφλούσε πως διασπώνταν ανοδικά στα πρώτα κρίσιμα -πονηρά- λεπτά της συνεδρίασης. Στις 39/39 η σχέση ανοδικών/πτωτικών. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v